CENY TRZODY

mateuszkonrad
Kontakt:

Re: CENY TRZODY

Post autor: mateuszkonrad »

tukan

Post autor: tukan »

Na dziś 105 szt. - 5,35 w E :lol:
andre

Post autor: andre »

:cry: Tukan tak chyba bardziej pasuje
tukan

andre pisze::cry: Tukan tak chyba bardziej pasuje
To śmiech przez łzy.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Ja dziś 5,4 zł 101 szt.
0909

Post autor: 0909 »

Szok
PROSIAK I ZBOŻE coraz droższe -------Tucznik coraz tańszy ,w głowie nie mieści się rolnicy o szaleli 3,40 -3,90 plus vat chlewy pękają w szwach
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

A Chińczycy wybierają drób zamiast wieprzowiny z powodu asf bo boją się zarazić

https://www.mojarola.pl/chiny-wirus-asf ... -drobiowe/

Widać najgorsze dopiero przed nami
danielski813

Post autor: danielski813 »

No do czasu asf jeszcze sie na człowieka nie przeniosła ciekawe co wybiorą ja ptasia grypa znów pierdyknie????
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

chyba zauwazyliscie ze swiat zdaza w kierunku tandety i prowizorki , drob wygra z droga wieprzowiną , mleko tez teraz jakies rozrobione jest w marketach .Tak mi sie wydaje 1; 1?
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

co tam oni tylko kamieni nie jedza bo sie nie da pogryzc
0909

b/z
arek

Post autor: arek »

panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać
jędrek

Post autor: jędrek »

arek pisze:panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać

W tym tygodniu... Dobre, mimo to że ponoć świeżych zapisów nie ma zbyt wiele to większość zakładów ma kolejki z zaległych świniaków na minimum dwa tygodnie, sytuacja jest tylko luźniejsza tam gdzie nie ma kasy za towar albo biją malutkie ilości i mogą te 20 świnek od pięciu klientów dokupić więcej niż zakładali.
chłop

Post autor: chłop »

U nas jeden zakład kupuje na bieżąco ale kasa 60 dni na fakturze i cena nawet 4,35 !!! nic tylko sprzedawać
0909

U nas 3 tygodnie kolejka
Falco

Post autor: Falco »

W zeszły czwartek 20szt 5,35 za E, średnia mięsność 59,14 w tej grupie 8 przerostów po 4,91 płakać się chce, bo średnia mięsność przerostów 59,55 i wszystkie powyżej 59% :cry:
Maniu

Post autor: Maniu »

0909 pisze:U nas 3 tygodnie kolejka
A u nas bez kolejki cena jak wszędzie beznadziejna , za to w belgi podwyżka .
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Narzekacie a taka grupa gobarto wypracowała po. 3kw. 4.2 miliona Zysku!!!!
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Jeszcze nie czas na podwyżki... jeszcze nie teraz...
arek

Post autor: arek »

jeszcze kilka lat poczekamy by potem podwyżki przestały kogokolwiek interesować
Stanislaw

1,36 x 4,32= 5,87 .ZM jada po nas nie paatrzac na reszte . 5,57 - 21%= 4,63 .Ostatnio dostalismy 3,7 i 3,9 - 3% . Jedna kontrola UOKiku w ZM i olbrzymia kara za nierowne traktowanie .Panstwo teoretyczne sie klania panowie z PiSu .Jeszcze jeden kwiatek https://finanse.wp.pl/weterynarze-moga- ... 015230081v .Robia na tym kase i jeszcze im zle . Dojazdy na gospodarstwo drogie ?
staś76

Post autor: staś76 »

jeśli już to powinno się to tak liczyć
...

5.57 *0.79=4.4 :idea:
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

W PiSdu z taką dobrą zmianą!!!. Byle uj stref narobi dla swojego widzi misie a ty się morduj z tym wszystkim. Zapisywać się dwa miesiące przed sprzedażą to ja jak żyje nie widziałem takiego czegoś .Gdzie jest ten Minister Rolnictwa?!!!.
andre

Co by nie powiedzieć to głos wsi zadecydował o wybraniu dobrej zmiany :lol: ,a co do sprzedaży to 5,4 E
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Maciory poszły po ...... 2,4 pln :mrgreen:
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Wszystkie?
Awatar użytkownika
bog66

Post autor: bog66 »

arek pisze:panowie robi się kicha żaden zakład w tym tygodniu nie chce tucznika może coś w przyszłym tygodniu się ruszy taka słyszę odpowiedz o cenie wole nie pisać
agencja w zeszłym roku zrobiła dopłaty do loszek hodowcy na gwałt wymieniali,dokupowali loszki plus ASF i teraz mamy to co mamy
tukan

We wtorek pisałem, że moje 105 szt. poszły po 5,35. Dziś dostałem rozliczenie i ku mojej radości widzę średnią cenę 5,52. :lol:
Łatwiej będzie popchnąć biedę.
Emil144

Post autor: Emil144 »

tukan pisze:We wtorek pisałem, że moje 105 szt. poszły po 5,35. Dziś dostałem rozliczenie i ku mojej radości widzę średnią cenę 5,52. :lol:
Łatwiej będzie popchnąć biedę.
jaki zakład ?
andre

Chyba widmo :wink: Tukan ma coś szczęście bo ostatnio jak pisał tez mu dołożyli. Mi to przeważnie wynajduja tzw.wnentra albo 100g.za ciężka poltusza w każdym bądź razie jest ciekawie na wycenie 8)
Emil144

Post autor: Emil144 »

Dziwię się bo przeważnie sobie na wydruku tak dośpiewają aby nawet 1gr nie wyszło lepiej niż cena bazowa
tukan

Emil144 pisze:Dziwię się bo przeważnie sobie na wydruku tak dośpiewają aby nawet 1gr nie wyszło lepiej niż cena bazowa
Ja nie mówię, że moje świnie są takie super i tyle nadganiają. Miesiąc temu i w tym tygodniu było więcej, bo pośrednik na fakturze wyjściową dał wyższą niż umówiona. Zawsze mówiłem, że mój odbiorca dba o swoich stałych dostawców i jak może to sam podniesie pewnie nieraz kosztem swojego zarobku. Znam cennik zakładów. Dwa tygodnie temu do Animexu Szczecin poszły dwa wnętry jednojajkowe i było OK. Zapłacona umówiona z haka.
abcd

Post autor: abcd »

Tukan- Podaj ogólną wagę załadunkową żywych świń w gospodarstwie [nie na zakładzie] i wagę wbc z rozliczenia.
Falco

Post autor: Falco »

andre pisze:Chyba widmo :wink: Tukan ma coś szczęście bo ostatnio jak pisał tez mu dołożyli. Mi to przeważnie wynajduja tzw.wnentra albo 100g.za ciężka poltusza w każdym bądź razie jest ciekawie na wycenie 8)

Pośrednik do Wan Linga płaci 5,6 za solówkę, tyle, że np u mnie do Bożego Narodzenia listy pełne. Może Tukan nie miał przerostów i dobrą mięsność i prawie wszystkie weszły w najlepszy przedział wagowo cenowy, tyle że ja wierzę w jego opowieści tak samo jak w św Mikołaja.
tukan

Jeśli to jest forum o cenach to piszę jak jest, a kwestia wiary to sprawa indywidualna. Faktem jest, że moje tuczniki mają zawsze pow. 60% mięsności ( pomijam Animex ) i wybicie po pietrainie również super. Ci którzy mieli do czynienia z tucznikami wbp x pietrain wiedzą, że wybicie jest super. Faktur czy wyliczeń nie będę przedstawiał, bo ilu forumowiczów tyle opinii.
Falko, nie baw się w Stanisława, bo odkąd podałem mu adres, by mógł mnie zlustrować do dziś się nie pojawił a czekam. Wiem, że Wielkopolska to zagłębie świńskie i wielu znakomitych hodowców ale my na Pomorzu też potrafimy hodować. Mam to szczęście,że mam dobrego odbiorcę. Jest takie powiedzenie - żyj i daj żyć innym. Ja za to, że w ostatnich latach za zboże płaciłem najwięcej w powiecie a może i dalej, w tej chwili mam zapewniony surowiec do żniw. Mogę wybierać kiedy chcę i płacić również kiedy chcę. Na szczęście zapinam i płacę w terminie ale nigdy nie wiadomo co będzie.
Są osoby na tym forum które znają mnie osobiście, jak również mamy wspólnych dostawców środków do produkcji i wiedzą, że bajkopisarstwa nie uprawiam.
Przez kiepskie klimaty na forum wielu rzeczowych hodowców odeszło. Nawet Mytotoksyna się spłoszył - tego jednak nie żałuję, bo był jak wrzód na dupie. Niepokoi mnie to, że mogło mu się coś stać, a tego bym nie chciał. Jakaś chemia między nami wszystkimi w końcu była i każdemu życzę zdrowia.
Stanislaw

sie wyrobie to przyjade moze jakiegos tira zboza Ci podrzuce w tej dobrej cenie . Najbardziej jednak po nauke na stare lata :lol: bo u mnie knur rowniez dobry , loszki wbp x pbz , knur du x pietrain , a zdarzaja sie sztuki ponizej 50% .Czesto ida na mala ubojnie i widze ze tak jest , chociaz od lat sprzedaje na zywa wage ,bo nikt mi dolozyc nie chce .
tukan

Stanislaw pisze:sie wyrobie to przyjade moze jakiegos tira zboza Ci podrzuce w tej dobrej cenie . Najbardziej jednak po nauke na stare lata :lol: bo u mnie knur rowniez dobry , loszki wbp x pbz , knur du x pietrain , a zdarzaja sie sztuki ponizej 50% .Czesto ida na mala ubojnie i widze ze tak jest , chociaz od lat sprzedaje na zywa wage ,bo nikt mi dolozyc nie chce .
Myślę, że od Ciebie można się więcej nauczyć niż ode mnie. Starsi hodowcy mają swoje pewne rozwiązania o których w książkach nie piszą. Teraz jak posłuchać młodych doradców żywieniowych to można dojść do wniosku, że na niczym się nie znam. Najlepiej żebym tak prowadził jak oni mówią, no i przy okazji kupił ich produkty co zagwarantuje sukces. Nie mam czasu dla takich. To, że trafiają się sztuki poniżej 50% mięsności w krzyżowaniu czterorasowym jest normalną rzeczą. Chociaż jest silna heterozja część osobników wykaże cechy recesywne. Też tę samą krzyżówkę przerabiałem. Mieszańce są wrażliwe na jakość żywienia. Będą sztuki wybitne i słabe. Dlatego ja przestawiłem się na dwurasowe i zawęziłem rozrzut. Zresztą czysta locha WBP jest mocniejsza niż F1, ale to tylko moja opinia.
andre

Prawie 20 lat jechałem na wbp*pietren i wyniki były takie jak Tukan pisze ale tak jak tu kiedyś była dyskusja ZM wyleczyly mnie cenami a ja sam siebie kosztami paszy. Teraz jest Wbp i przeważnie PIC lub Maximus. Miesnosc około 2% niżej ale przyrosty i zużycie paszy o wiele lepsze
tukan

andre pisze:Prawie 20 lat jechałem na wbp*pietren i wyniki były takie jak Tukan pisze ale tak jak tu kiedyś była dyskusja ZM wyleczyly mnie cenami a ja sam siebie kosztami paszy. Teraz jest Wbp i przeważnie PIC lub Maximus. Miesnosc około 2% niżej ale przyrosty i zużycie paszy o wiele lepsze
Wszystko się zgadza. Wysokie koszty paszy no i optymalna waga tucznika 110-115 kg. Dużo dobrego słyszałem o Maximusie.

Warchlak niemiecki od poniedziałku + 1, czyli 33,5. Szkoda że tuczniki nie idą śladem drożejącego warchlaka.
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Nie potrafie zrozumiec sprzedazy w wadze 110-115 a sprzedajemy panie tukan do tego samego posrednika
F1

Post autor: F1 »

Dlaczego nie potrafisz zrozumieć? Sprzedaż z piątku 4,40 netto maciora 2,30 ntto
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

Potrzymasz jeszcze z 10 dni i masz dodatkowe 15 zl zysku na szt. Na chwile obecna moze to byc jedyny zysk
andre

W farmerze jest kalkulacja na tuczniku 125kg.na dzień dzisiejszy 13 zeta w plecy.
Stanislaw

tym z "farmera" to ekonomia rolna jest calkowicie obca ,zyja z pisania bajek . Cwaniakom proponuje wybudowac chlewnie i poprobowac . [ od kilku lat nieprenumeruje nic z zagranicznych gazet , zwlaszcza Top agrar .Moglbym ich uczyc rolnictwa ale oni wola propagande siac .Przed chwila pojechalem ogrodek zaorac , jest tak sucho ze nie wchodzi plug .
abcd

Post autor: abcd »

Chinczyk pisze:Potrzymasz jeszcze z 10 dni i masz dodatkowe 15 zl zysku na szt. Na chwile obecna moze to byc jedyny zysk
Rozpisz to matematycznie.
brzydal

Post autor: brzydal »

podobno do nowego roku warchlak ma się zrównać z tucznikiem cenowo :lol:
Awatar użytkownika
Peron

tego jeszcze nie było, ale kto wie...?
tukan

Może dadzą zapomogi jak w 2016, które jak wpłyną w czerwcu to już może nie będzie świnek i zostanie czysta kasa. Ale zaszaleję. :lol:
rolnik86

Post autor: rolnik86 »

W piątek warchlak wstawiony i niech rośnie :)
Awatar użytkownika
Peron

po czemu teraz warchlaczek?
ODPOWIEDZ