FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Dobrze napisane Baraki. Kiedyś słyszałem rozmowy w stylu "u mnie przy świniach ludzie zarabiają 3000 zł, powiedz mi gdzie tu ktoś tyle w okolicy zarabia". Tylko zawsze brakuje jednej w rzeczy w takim toku rozumowania - mianowicie, za co ta zapłata jest. Jak ktoś zarabia 3000 zł i robi na to np. 300 h miesięcznie, świątek, piątek, duszno, śmierdząco, głośno - to już nie brzmi dobrze. To może lepiej zarabiać 2100 zł na orlenie, w lecie klima, w zimie grzanie, 180 h miesięcznie + 26 dni urlopu. Ukraińcy w jakimś sensie nasycili rynek. Jak jest duża ferma, to może taki człowiek cały dzień myć, albo obrabiać mioty itp. Ale pewnie będzie tak zajechany monotonią, że następnym razem nie przyjedzie. Jak jest mniejsza ferma, to on musi zrobić np. 8 różnych rzeczy dziennie i tu już jest problem, bo weź mu to wytłumacz, weź tu wymagaj jakiegoś tempa, żeby nie uciekł itd. Niewykształconych ludzi z wiosek chętnych do prostych prac na fermie zaczęło brakować. Jak były dobre czasy, to i tak takim ludziom się mało płaciło bo "co on potrafi"
A teraz jak są złe czasy to się okazuje, że trzeba w miarę dobrze zapłacić, żeby w ogóle ktoś robił.
-
zenekzkition
Zgadza się i przy profesjonalnej produkcji prosiaka to musi być ktoś rozgarnięty .a ludzie chętniej pójdą jeździć na smieciarce i wpychać kosze niż pracować przy trzodzie. I zastanawia mnie jak radzą sobie Duńczycy no tam przy tym musi pracować cale mnóstwo ludzi.
podejrzewam że na duńskich fermach pracuje więcej Polaków niż na Polskich
1000 loch to około 43 porodów tygodniowo. Dwie osoby, żeby to obrobiły, to by musiały robić grubo ponad 230 godzin miesięcznie i tu już jest problem. Do tego jakaś super nowoczesna ferma, z super bezobsługową lochą. Weź we dwie osoby zaszczep, wykastruj, zakolczykuj, potem znowu zaszczep.. To już od samego chwytania po miesiącu będzie ciężko, a gdzie reszta roku, a gdzie krycie, przemieszczanie, mieszanie kanałów, naprawy, i 100 innych rzeczyarek pisze:na 1000 loch przy dobrze zorganizowanej produkcji potrzeba 2 osoby myślę ze 2 z Ukrainy sie znajdzie
myślę ze problem leży gdzie indziej
pracuś uwierz mi dwie osoby wystarcza do obsługi plus jedna która zajmuje się tylko inseminacja
Bylem i bywam w dani na fermie 2tys loch 5 osob polska,ukraina i bialorus. Nigdy nie dorosniemy do takiego profezjalizmu. Zarobki maja ok 12tys/miesiecznie zl plus darmowe mieszkanie plus premia za wieksze odsadzenia
1000 loch -i jedna osoba obskoczy-jak to się mówi robota głupich lubi. Czy wy nie zostaliście przypadkiem niewolnikami własnych [sprytnie wam podsuwanych przez jakieś top agrary] marzeń o wielkich hodowlach?????????????Nie żyje się poto aby pracować lecz pracuje się aby żyć i to nie ilość obrotów na koncie decyduje o tym czy jesteśmy bogaci a ilość wolnego czasu.
Co do ludzi do pracy- młode pokolenie nie chce pracować [efekt uboczny socjalów wszelakiej maści i obecnego systemu edukacyjnego] ,każdy zakład ma problem.Można by rzec że co roku przybywa kaleków z wypaczonymi umysłami na rynku pracy aniżeli zdatnych ludzi do wykonywania czegokolwiek.
Co do ludzi do pracy- młode pokolenie nie chce pracować [efekt uboczny socjalów wszelakiej maści i obecnego systemu edukacyjnego] ,każdy zakład ma problem.Można by rzec że co roku przybywa kaleków z wypaczonymi umysłami na rynku pracy aniżeli zdatnych ludzi do wykonywania czegokolwiek.
- mytotoksyna1
Najpierw trzeba wiedzieć gdzie chrząszcz brzmi w trzcinie to zachwyt nad produkcją w Danii warchlaka go ominie.Chinczyk pisze:Bylem i bywam w dani na fermie 2tys loch 5 osob polska,ukraina i bialorus. Nigdy nie dorosniemy do takiego profezjalizmu. Zarobki maja ok 12tys/miesiecznie zl plus darmowe mieszkanie plus premia za wieksze odsadzenia
3 tys to na dziś tak śmieszna kwota do pracy w chlewni, że nie znajdziesz nikogo samodzielnie myślącego i wyciągającego odpowiednie wnioski po własnych błędach. Nawet 5 tys nikogo dziś nie przekonuje. Wolą iść na tira lub na 8h innej mniej "śmierdzącej" pracy.
Na temat Ukraińców ciężko się wypowiedzieć. U nas w okolicy robi ich multum. Mniejsza część naprawdę pracuje i myśli ale z 70% to ma na robotę wywalone.
Na temat Ukraińców ciężko się wypowiedzieć. U nas w okolicy robi ich multum. Mniejsza część naprawdę pracuje i myśli ale z 70% to ma na robotę wywalone.
bylem na fermie 106 loch duzej firmy w Polsce [amerykanskiej] Ludzi do roboty kilkoro +nadzor .abcd ma racje ,oglupili niektorych calkowicie .Mam sasiada ktory poszedl na biznesy na swiniach [ kilka tys + maciory ].Dzis mowi ze nie zrobilby tego .Nie pytalem sie ile kosztowala inwestycja ale do dychy duzo nie brakuje .Mamy budynek 200 m pod 12 centrymetrowa plyta warstwowa [ w projekcie byly porodowki ] ,na jego wykonczenie potrzeba ponad 200 tys zl . Jako gospodarstwo bylibysmy wstanie to zrobic , tylko jak tracimy na hodowli teraz to po co to robic , sobie a muzom ?Niewem na co licza te bankruty bez ha ktorzy rzucaja sie na ta hodowle . Urzedasy moga w kazdej chwili zmienic przepisy dotyczace odchodow i co wtedy .
3.500 miesięcznie w 8 h 26 dni urlopu i w czystych warunkach a u rolnika winno być płacone szkodliwe za smrody i dziwić że nikt nie chce pracować ? 2000 to w biurze na stażowym i perfumy czuć . minimum w 8 h u rolnika musi zarobić 5000 tylko czy stać bedzie rolnika ? pożądny pracownik tyle musi odebrać
Większość jeszcze ma w swoich zasobach rodzinę czytaj,dziadków, ojców którzy pomogą czy to w polu czy w chlewni,ale jak to się skończy to wtedy dopiero się okaże kto jest w stanie ogarnąć temat, bo dzieci na szczęście mają już wybór i nie są skazane na smród. Chyba że jest wśród nich samorodek
którego to kręci
-
danielski813
Panie szanowny przepisy to już są od lat tyle że z jednej strony nikt ich nie przestrzega a z drugiej strony nikomu nie chce się tego kontrolować . Mam kilku kolegów co cstro poszłi w bydło mleczne 250,300 , i 400 dojnych żaden nie ma zbiornika na gnojowice poza tymi pod oborą o takich co doją 60 do 100 nie wspomne i oni wszyscy cały prawie rok wożą gnojowicę na śnieg na zamarzniętą ziemie bo kuku przyjmie każdą ilość jak kuku rośnie to po trawach itp nie słyszałem żeby którykolwiek zapłacił choć grosz kary. Dzięki takim geniuszo mamy osn-y i inne cuda ale co tam jadziem dalej jak to mówią . Ze mnie się nieraz któryś zaśmieje że na swinich to musi być kasa bo szmba duże i takie tam ale cóż takie życie...Stanislaw pisze:bylem na fermie 106 loch duzej firmy w Polsce [amerykanskiej] Ludzi do roboty kilkoro +nadzor .abcd ma racje ,oglupili niektorych calkowicie .Mam sasiada ktory poszedl na biznesy na swiniach [ kilka tys + maciory ].Dzis mowi ze nie zrobilby tego .Nie pytalem sie ile kosztowala inwestycja ale do dychy duzo nie brakuje .Mamy budynek 200 m pod 12 centrymetrowa plyta warstwowa [ w projekcie byly porodowki ] ,na jego wykonczenie potrzeba ponad 200 tys zl . Jako gospodarstwo bylibysmy wstanie to zrobic , tylko jak tracimy na hodowli teraz to po co to robic , sobie a muzom ?Niewem na co licza te bankruty bez ha ktorzy rzucaja sie na ta hodowle . Urzedasy moga w kazdej chwili zmienic przepisy dotyczace odchodow i co wtedy .
heh z młodymi to jest tak, że rodzice jeszcze trochę kasy z tej gospodarki mają i łożą tym dzieciom na wykształcenie. Mało kto wierzy aby następne pokolenie wyżyło z naszych rodzimych gospodarstw. Tendencja jest taka, że w każdej pięciolatce liczba hodowców zmniejsza się o połowę i ta tendencja raczej będzie postępować.
Dziś w miastach tzn w sobotę ludzie odrabiają by mieć 12 dni wolnych od pracy , a u rolnika można odrobić ?
i chciałby mieć niewolnika za 3 tyś miesięcznie w 300 h . a zakładach dają bony towarowe lub paczki a u rolnika co ?
.Unas ROLNIK NIEMA problemu z ludzmi ale płaci 5000 miesięcznie i na świeta daje połowke tucznika w prezencie
i chciałby mieć niewolnika za 3 tyś miesięcznie w 300 h . a zakładach dają bony towarowe lub paczki a u rolnika co ?
.Unas ROLNIK NIEMA problemu z ludzmi ale płaci 5000 miesięcznie i na świeta daje połowke tucznika w prezencie
-
turbogrocho49
pracownik chcialby miec wiecej od rolnika, i czesto teraz tak jest
Bo dawniej było tak, że było 100 gospodarstw rodzinnych, które utrzymywały 10 świń i każdy z tego utrzymał swoją rodzinę. Teraz jest jeden, który utrzymuje 1000 sztuk świń i też jeszcze póki co utrzymuje z tego swoją rodzinę (jeśli nie ma kredytów). Za jakiś czas będzie jeden w powiecie, który będzie trzymał 10000 świń i też utrzyma z tego swoją rodzinę. Świadczy to o tym, jak zmienia się ( jak spada) siła nabywcza równoznaczna dochodowi z wyprodukowanego tucznika....lukas1982 pisze:heh z młodymi to jest tak, że rodzice jeszcze trochę kasy z tej gospodarki mają i łożą tym dzieciom na wykształcenie. Mało kto wierzy aby następne pokolenie wyżyło z naszych rodzimych gospodarstw. Tendencja jest taka, że w każdej pięciolatce liczba hodowców zmniejsza się o połowę i ta tendencja raczej będzie postępować.
kiedys bedzie trzeba to naprawic , UE moze to zrobic szybciutko jak z sądami https://www.youtube.com/watch?v=vWynqrnbnG4
Dokładnie Peron jest jak piszesz, z swojej strony dodałbym że nie jeden z nas jest zaskoczony tempem zmian ilościowych jakie trzeba produkować żeby jako tako funkcjonowac. Ale czy powinno nas aż tak to dziwić? Chcieliśmy żyć jak na zachodzie to mamy . Gwoli ścisłości trzeba dodać, że u nich ten proces trwa już kilkadziesiąt lat i niczym nie dziwi fakt bauera który chodzi do pracy
- mytotoksyna1
Szalenczo wzrasta w Polsce zachorowalność na nowotwory.
Główną przyczyną tego są te gospodarstwa nad którymi tak sie zachwycata tutaj .
Widać Stanisław , że robisz wszystko z głową i prawidłowo.
Główną przyczyną tego są te gospodarstwa nad którymi tak sie zachwycata tutaj .
Widać Stanisław , że robisz wszystko z głową i prawidłowo.
-
zenekzkition
Zaskakuje jak szybko zmieniają się ilość ale i w jakich momentach jest źle na rynku od pewnego czasu a inwestycji mnostwo
pamietacie jak pisalismy o rolniku ktory licytowal dzierzawe gminnej ziemi na Wagrowcu na 4000 zl /ha . Krowy mleczne i opasy.Niedawno komornik zlicytowal jego wlasna ziemie po 35 tys zl /ha .Nie bylo chetnych wsrod okolicznych rolnikow , kupil czlowiek majacy firme transportowa .Niewiem czy taka solidarnosc wsrod rolnikow
czy bieda . Susza , cena swin zrobila swoje jeszcze dwa lata temu stowka /ha nie starczylaby .
U nas suszy nie było to i ziemia poszła w okolicy po 110/ha 
W TVP INFO imprezka za imprezka [rzadowe] ile tam ludzi siedzi i zarabia.Rolnicy zastanowcie sie WY musicie na nich zapracowac , polskie szpitale porazka, sasiadka miala miec planowana operacje zawiozlem ja do szpitala powiatowego , siedzi pieciu hirurgow ,a niestety nie ma anestozjologa , niestety zabiegu nie bedzie , prosze dzwonic . I kobieta dzwoni i moim zdanie moze sobie dzwonic , przeciez dobrze sie im "pracuje" . TO samo sądy , za chwile sie okaze ze wiekszosc bankow trzeba zlicytowac .Obok mnie jest rolnik ktory bardzo duzo inwestuje [kupuje ] napewno nie za swoje . Albo pralnia albo banki i lesingi .Nikt sie tym nie interesuje .Ostatnio nawlokl na dzierzawione pola osady z oczyszczalni . Napewno nielegalnie .Dobra zmiana ?
Stanisław, zagłosuj na PSL będzie tak dobrze jak dawniej.
Bede glosowal na partie narodowe , bo dwie lub nawet trzy reprezentuja obce interesy . Jedni sasiadow z zachodu drudzy "starszych braci ",Niech daja im nawet 2-3 % to zdania nie zmienie .Kukiz tez jest niezly tylko spadochroniarzy musi sie pozbyc .
A kto ty jesteStanislaw pisze:Bede glosowal na partie narodowe , bo dwie lub nawet trzy reprezentuja obce interesy . Jedni sasiadow z zachodu drudzy "starszych braci ",Niech daja im nawet 2-3 % to zdania nie zmienie .Kukiz tez jest niezly tylko spadochroniarzy musi sie pozbyc .
Rolnik przeinwestował a kupił gościu ma transport i sporo ha i położył gotówkę ale na pewno nie 35 za ha bo za tą cene to nawet nikt nie śni by kupić bo nie kupi w tym rejonieStanislaw pisze:pamietacie jak pisalismy o rolniku ktory licytowal dzierzawe gminnej ziemi na Wagrowcu na 4000 zl /ha . Krowy mleczne i opasy.Niedawno komornik zlicytowal jego wlasna ziemie po 35 tys zl /ha .Nie bylo chetnych wsrod okolicznych rolnikow , kupil czlowiek majacy firme transportowa .Niewiem czy taka solidarnosc wsrod rolnikowczy bieda . Susza , cena swin zrobila swoje jeszcze dwa lata temu stowka /ha nie starczylaby .
Stanisław a jak tam Twój biznes z serwisem maszyn? Kiedys pisałeś że planujesz rozwinąć taką działalność. Ja pokończyłem troche różnych szkoleń, teraz kupuje sprzęt i szukam 2 ludzi do pomocy, zastanawiam się tylko czy stawiać jakąś dedykowaną hale czy wyp.... ruszta z chlewni i przerobić na warsztaty. A Ty poczyniłeś już jakieś kroki w tym temacie?
-
zenekzkition
Baraki a ty nie Miałeś budować chlewni na lochy czy mi się pomyliło jak coś to mnie popraw.zrezygnowales czy dodatkowy biznes?
Z tymi 5 tys. za pracownika to chyba trochę przesadziłeś (mowa o netto). Na olx widziałem dwa ogłoszenia w ostatnich miesiącach gdzie dawali tyle pieniędzy, ale tu już chodziło o zarządzanie całą fermą. Gdyby właściciele ferm dzisiaj mieli płacić po 5 tys. pracownikom, to hodowla przestała by być całkiem rentowna. Też wiadomo, że nie dasz pierwszemu lepszemu gościowi z ulicy takich pieniędzy, ale nie wierzę, że wystawiając ogłoszenie z taką kwotą, nie byłoby odzewu. Zależy jeszcze z jakiego regionu jesteś.lukas1982 pisze:3 tys to na dziś tak śmieszna kwota do pracy w chlewni, że nie znajdziesz nikogo samodzielnie myślącego i wyciągającego odpowiednie wnioski po własnych błędach. Nawet 5 tys nikogo dziś nie przekonuje. Wolą iść na tira lub na 8h innej mniej "śmierdzącej" pracy.
-
jarekmalina
750 loch?zenekzkition pisze:Baraki a ty nie Miałeś budować chlewni na lochy czy mi się pomyliło jak coś to mnie popraw.zrezygnowales czy dodatkowy biznes?
Jak Markowi się nie opłaca, to już jest naprawdę źle na rynku.
Jak znajdziesz firme ktora bedzie Cie autoryzowac i sponsorowac diagnostyke to jestes na prostej ,baraki jak chcesz to robic profesionalnie to musza byc z trzy wjazdy , jeden pod kombajn , ogrzewane , klimatyzowane . Dwoch serwisantow to ponad 12 tys na miesiac na nich .U mnie to jest caly czas tak pod sasiedzkie uslugi , mechaniczne rzeczy robie sam, elektronike brat lub siostrzeniec .Ludzie płaczą ze niema kasy .Jak tak dalej pojdzie to nie beda wcale naprawiac Naprawy tego nowego sprzetu zaczynaja sie od 10 tys zl. Sasiad ostatnio wymienial DPF w 4 letnim clasie. 40 tys zl . Tylko serwis fabryczny mial taka mozliwosc .Widze ze pewniejszą sprawa bylaby masarnia ,ubojnia .Ludzie jedzenie musza kupic .Rzeznicy tez juz dostaja 5 tys , na rozbiorze sasiad tyle ma , moze i robi po 10 godz ale ma 5 na reke .
-
jarekmalina
Jednym słowem, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
Doposażyć taki serwis to też nie mały wydatek.
A i zapotrzebowanie na takie usługi też niepewne, a pracownikom zapłacić trzeba.
Schodząc z tematu, jakie ceny na przyszły tydzień za zestaw tucznika?
Doposażyć taki serwis to też nie mały wydatek.
A i zapotrzebowanie na takie usługi też niepewne, a pracownikom zapłacić trzeba.
Schodząc z tematu, jakie ceny na przyszły tydzień za zestaw tucznika?
Pracuś to uwierz że tego odzewu niema. W mojej okolicy krowiarze ogłaszają się w lokalnym radiu i niema chętnych, tylko ukraińcy ich ratują, ewentualnie jak ktoś już od dawna pracuje to robi to dalej z przyzwyczajenia pewnie. Młodych nie skusisz nawet jak byś 10 tysi oferował, trend jest taki że nie patrzą tylko na to ile zarobią ale chcą tez robić to co lubią. Dam taki przykład: u mojego sąsiada krowiarza pracuje młody chłopak który jeszcze zaczynał w moim gospodarstwie gdzie się wszystkiego uczył od podstaw. Jego pasja to praca w polu na traktorze a innych robót unika jak ognia. Odszedł ode mnie w sumie z powodu braku pracy na traktor w okresie letnim (u krowiarza praktycznie robota non stop). I teraz np żona sasiada mówi mu: masz tu grabki i pozgrabiaj liście przy domu, a on na to: wie pani co, jak niema roboty to ja jade do domu, odwrócił się wskoczył do bmki i tyle
Najczesciej jak ktoś idzie do roboty do krowiarza to z zastrzezeniem ze krów doił nie będzie, wiec jest tak że pracownicy ogarniają pola a krowy doi rolnik do spółki z żoną
To samo w chlewni, przewinęło się u mnie sporo ludzi ale kązdy z góry zastrzegał że nie będzie kastrował, obcinał kiełków i robił szczepień. Jak trzeba było zamieszać gnojowicę to dziwnym trafem nagle powaznie chorowali i nie mogli przyjść.
Najczesciej jak ktoś idzie do roboty do krowiarza to z zastrzezeniem ze krów doił nie będzie, wiec jest tak że pracownicy ogarniają pola a krowy doi rolnik do spółki z żoną
To samo w chlewni, przewinęło się u mnie sporo ludzi ale kązdy z góry zastrzegał że nie będzie kastrował, obcinał kiełków i robił szczepień. Jak trzeba było zamieszać gnojowicę to dziwnym trafem nagle powaznie chorowali i nie mogli przyjść.
A na co mi autoryzacja i sponsorowanie djagnostyki? Mam texe do diagnostyki wielomarkowej i jesli chodzi o CNH, JD, AGCO, to praktycznie ogarniam wszystko to co serwis fabryczny a Claasa się nie tykam bo djagnostykę producent celowo pomotał i dziwię sie ludziom którzy kupują te traktory podobnie jak DF gdzie nawet do zwykłej kalibracji skrzyni potrzeba podpinać komputer. W takim fendzie to w sumie nie potrzebujesz nawet interfejsu zadnego bo większość djagnostyki i ustawień można wykonać z panela ciągnika, podobnie w CNH.Stanislaw pisze:Jak znajdziesz firme ktora bedzie Cie autoryzowac i sponsorowac diagnostyke to jestes na prostej ,baraki jak chcesz to robic profesionalnie to musza byc z trzy wjazdy , jeden pod kombajn , ogrzewane , klimatyzowane . Dwoch serwisantow to ponad 12 tys na miesiac na nich .U mnie to jest caly czas tak pod sasiedzkie uslugi , mechaniczne rzeczy robie sam, elektronike brat lub siostrzeniec .Ludzie płaczą ze niema kasy .Jak tak dalej pojdzie to nie beda wcale naprawiac Naprawy tego nowego sprzetu zaczynaja sie od 10 tys zl. Sasiad ostatnio wymienial DPF w 4 letnim clasie. 40 tys zl . Tylko serwis fabryczny mial taka mozliwosc .Widze ze pewniejszą sprawa bylaby masarnia ,ubojnia .Ludzie jedzenie musza kupic .Rzeznicy tez juz dostaja 5 tys , na rozbiorze sasiad tyle ma , moze i robi po 10 godz ale ma 5 na reke .
Póki co firma mnie wystawiła z projektem, w starostwie stwierdzili kilka błedów i trzeba poprawić, lezy juz pół roku u projektanta i niema komu zrobić. Nic tylko do sadu trzaby iść.jarekmalina pisze:750 loch?zenekzkition pisze:Baraki a ty nie Miałeś budować chlewni na lochy czy mi się pomyliło jak coś to mnie popraw.zrezygnowales czy dodatkowy biznes?
Ale chcę teżrobić coś spoza hodowli i pola, zeby się uniezależnić od cen i pogody w jakimś stopniu.baraki pisze:Póki co firma mnie wystawiła z projektem, w starostwie stwierdzili kilka błedów i trzeba poprawić, lezy juz pół roku u projektanta i niema komu zrobić. Nic tylko do sadu trzaby iść.jarekmalina pisze:750 loch?zenekzkition pisze:Baraki a ty nie Miałeś budować chlewni na lochy czy mi się pomyliło jak coś to mnie popraw.zrezygnowales czy dodatkowy biznes?
-
jarekmalina
baraki pisze:Póki co firma mnie wystawiła z projektem, w starostwie stwierdzili kilka błedów i trzeba poprawić, lezy juz pół roku u projektanta i niema komu zrobić. Nic tylko do sadu trzaby iść.jarekmalina pisze:750 loch?zenekzkition pisze:Baraki a ty nie Miałeś budować chlewni na lochy czy mi się pomyliło jak coś to mnie popraw.zrezygnowales czy dodatkowy biznes?
To dofinansowanie też poszło się...?
Jeszcze odnosnie kosztów naprawy to powiem wam ze uważajcie na te serwisy bo w większosci mocno naciągają. Np ostatnio zrobiłem podnośnik w fendzie 714 gdzie wczesniej bezskutecznie serwis grzebał, wymienili uszcelnienia w bloku zaworowym (nonsens przy tych objawach co tam były) i policzyli 8 tyś. Mi djagnostyka łącznie z naprawą zajęła 15min i nie wiązała się z zakupem żadnych czesci (ściągnąłem tylko kabel z 1 kontaktronu) i traktor śmiga. Myśle że serwis też wiedział co tam jest ale planowali jeszcze podoić frajera bo następny do wymiany miał być moduł EHR 
baraki szkoda ze nie jesteś moim sąsiadem
baraki nie chce byc zlosliwy . co Ci dalo sciagniecie kabla z kontaktronu , cos on tam zalaczal i rozlaczal czy zlozyli go ot tak sobie .
Pytałem kiedyś niezależnego serwisanta, czy ma dużo roboty, to się śmiał, że jak świnie tanie, to ma więcej wolnego czasu, bo rolnicy nie naprawiają a i handlarze mniej naprawiają, bo mają mniejszą rotację sprzętu. W moich rejonach to by taki srrwisant z głodu zdechł, bo teren wybitnie słabo rozwinięty rolniczo.
u nas odwrotnie tyle sprzetu ze jak kilka nawali to nawet nikt nie zauwazy , pozatym kazdy sobie zostawil MTZ duzego URSUSA , szescdziesiatki tez nikt nie sprzedaje ze w razie awari tych nowek jest czym robote dokonczyc . Znam kilka takich przypadkow z jesieni .Pozatym jest tyle sprzetu do sprzedazy ze glowa boli ,wpiszcie sobie w OLX ROLNICTWO i DAMASLAWEK nieuwierzycie ile tego jest w promieniu 20 km .
u nas jest duży niedobór mechaników np. ostatnio w ładowarce teleskopowej rozszczelnił mi się zmiennik momentu to było we wrześniu wszystkich obdzwoniłem najszybciej jeden obiecał za 2 tygodnie inni za 2 tyg kazali się dowiadywać (podobnie jak teraz ze sprzedażą tucznika
) i nie przyjechał nikt i nie oddzwonił nikt do dzisiaj finał taki że ładowarkę metodą prób i błędów zrobiłem sam
-
stan1069@o2.pl
Przeciętnego krowiarza jak i swiniarza stać na pracownika który kosztuje litr żuru , 2 bułki i 3 piwa na dniówkę
Żeby mógł krowiarz 3 000 mc zapłacić pracownikowi musi dla samego pracownika trzymać 20 krów
ile musi trzymać świniarz świń żeby pracownika wypłacić nie jestem w stanie policzyć , przy tych cenach
Co u tego krowiarza albo świniarza ma robić ten pracownik za 3000 na mc ????????? chyba mieszać błoto gumofilcami
za te pieniądze można zmodernizować tak gospodarstwo że samemu nie ma co robić , ewentualnie zlikwidować

Żeby mógł krowiarz 3 000 mc zapłacić pracownikowi musi dla samego pracownika trzymać 20 krów
Co u tego krowiarza albo świniarza ma robić ten pracownik za 3000 na mc ????????? chyba mieszać błoto gumofilcami
-
stan1069@o2.pl
Sprytny ten baraki !!! mnie jak pękła dętka w rowerze nie wpadłem na pomysł żeby koło odkręcić i wyrzucić tylko kupiłem nową dętkę i zamieniłemStanislaw pisze:baraki nie chce byc zlosliwy . co Ci dalo sciagniecie kabla z kontaktronu , cos on tam zalaczal i rozlaczal czy zlozyli go ot tak sobie .
Ostatnio zmieniony niedziela 02 gru 2018, 18:07 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak czytam i się zastanawiam jak co niektórzy tu robią, bo raz piszą że nie ma kto na farmie pracować a rozwijają inną gałąź która też wymaga sporego zaangażowania. Baraki sam tu pisał że pomału zniw nie jest w stanie ogarnąć, a tu pojawia się serwis, chlewnia na 750 loch. Co niektórzy to nieźle tu wodę leją
Łoł - stan opisz jak dokonałeś wymiany dętki bez odkręcania koła krok po kroku.
U nas posiadają po 50 krów mlecznych i na tirach jeszcze dorabiają , proponowałbym odwiedzić szpitale i hospicja i zastanowić sie nad sense życia .A cena na jutro 3,20 plus vat