CENY TRZODY

prosiaczek

Re: CENY TRZODY

Post autor: prosiaczek »

loyer pisze:Przecież ta giełda ma się nijak do naszych cen, więc po co takie podniecenie... nie wiem...
Cenę dyktuje w Polsce Animex i Kutno i to im dziękujcie. Ja nigdy im nie sprzedałem i nie sprzedam, Wam polecam to samo i zobaczycie jak cena pójdzie do góry. Wystarczą 2 tygodnie. Jak macie sprzedajcie komu innemu.
Nie sprzedawać do Animexu czy Kutna to może nie jest rozwiązanie, bo jak nie tam to komu? Potencjalnie to w tych zakładach może być 50% ubojów. Myślę, że więcej byśmy zyskali gdyby wszyscy odmówili tuczu dla Agri Plusa. To, że niby faktury za prosiaka z Agri, czy za paszę z Animexu są na tuczarzy to i tak decyzja gdzie to ma iść do uboju nie jest w jego kompetencji. A niechby spróbował! Tuczarz nie jest właścicielem tych zwierząt, nie może nimi rozporządzać. To zwykła usługa i powinna być opodatkowana. Gdyby chińczycy nie mieli tych świń pewnie piłeczka byłaby po naszej stronie, a przynajmniej nie mogliby ot tak sami sobie wziąć kiedy im się podoba a już na pewno nie bez negocjacji ceny. Popieram wszystkich, którzy piętnują proceder tuczy nakładczych i to nie tylko z Agri. Ta forma produkcji kładzie się cieniem na polskiej hodowli trzody. Nie dość że pozbyliśmy się prawa głosu w każdym zakładzie przetwórczym, to jak tak dalej pójdzie to nie będziemy mieli żadnego wpływu na formę i charakter produkcji trzody chlewnej w kraju, który nie tak dawno był potentatem w produkcji trzody. Nie wiem czy nie jest już za późno! Krowiarze nie zanegowali spółdzielczej formy własności i dobrze na tym wyszli.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Mówicie że minister oderwany od rzeczywistości ale widzę że niektorzy na tym forum jeszcze bardziej. Jak nie wstawiać na kontrakty. Firmy niedługo będą losować komu wstawić tylu mają chętnych. Przecież zaraz i tak obejdą to i nadal będą udawać że to nie kontrakt tylko świnie rolnika, a taki kontraktowiec to potwierdzi bo na podatek z tej skromnej doli to mu nie starczy, więc wyprze się wszystkiego. Podziękujcie swoim super rządzącym którzy tak pięknie budowali Polskę że o nas zapomnieli. Teraz to już po ptokach. Legalnie działające firmy chcecie zamykać?
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Jesli to nie sluzy Polakom to w czym problem . Wszystkie uslugi sa opodatkowane ta moze byc rowniez .To ze beda obchodzic prawo podatkowe to mozna zapomniec . Sasiedzi wiedza dokladnie a US nie bedzie mial z tym problemow .Alcapone tez byl nie do ruszenia ?
danielski813

Post autor: danielski813 »

Ja tam niczego bym nie zamykał ale najlepsze jest to że jak były rekompensaty za zniżone ceny to te pieniądze też trafiły do firmy nie do niewolnika to dopiero interes co?? To prawda że kolejki do nich się ustawiają żeby tuczyc i od nowego roku ograniczają wstawki o około 20% że sztuk dla dotychczasowych kontrahentów a i na premiach podobno około tego w plecy i najciekawsze jest to że oni nie mówią dziękuję mam w dupie taką robotę tylko martwią się co będzie jak jeszcze im bardziej poobniżają no ale co tam czemuś biedny....
andre

Post autor: andre »

Podniesienie w kontrakcie vatu do 23% nic nie da,już tu pisałem. Zrobić taką usługę jako działalność gospodarczą razem z podatkiem dochodowym, zusem ,etc. I jeżeli po tych zabiegach komuś się będzie opłacało to proszę bardzo
0909

Post autor: 0909 »

Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

4.15 netto
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

kolego andre masz całkowitą rację.ci przedsiębiorcy na kontrakcie nic nie mają wspólnego z rolnictwem a wręcz przeciwnie są trucicielami środowiska i należy ZUS jak psu buda.
brzydal

Post autor: brzydal »

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ce-panstwa może ktoś z forum wie dla czego wśród 10 postulatów nie ma likwidacji tuczu nakładczego ? czyżby Agro-Unia bała się korporacji ?
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

A jak będziecie odróżniać czy ktoś jest na nakład czym jak ma faktury na wszystko. Na podstawie donosow?
loyer

Post autor: loyer »

brzydal pisze:https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/160-pozostale-wiesci-rolnicze/14422-rolnicy-zablokowali-autostrade-a2-protestuja-przeciwko-szkodliwej-dla-rolnictwa-polityce-panstwa może ktoś z forum wie dla czego wśród 10 postulatów nie ma likwidacji tuczu nakładczego ? czyżby Agro-Unia bała się korporacji ?
Bo tego nie da się zlikwidować. Wydaje mi się że opodatkowanie tego będzię też trudne. Kompensata występuje w całej gospodarce jak i w rolnictwie i na podstawie tego nie można tego opodatkować. Choćby mleczarnie tak robią i w ramach dostawy mleka kompensują faktury, w tym przypadku też wszystkich krowiarzy przerzucimy na działalność gospodarczą i VAT 23%?
Myślę że nie tedy droga. Ci kontraktowcy to w dużej części ludzie którzy na wolnym rynku polegli i teraz się ratuję. Skłócenie rolników jest na rękę rządowi. Nie róbcie tego.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Lekiem na całe zło w rolnictwie miała być kontraktacja a tu widzę że w przypadku świn to złe rozwiązanie :lol: :lol: w burakach jest inaczej i nikt nie wprowadza watu 23 % :lol: :lol: :lol: nie inaczej w
mleku , były kwoty teraz też kontrakt , a w rzepakch zbozach jest inaczej ???????? bierzesz na krechę nasiona opryski nawozy podpisujesz kontrakt i jak pogoda nie dopisze to sraaaka :lol: :lol: a w drobiu inaczej ?????????? :lol: :lol: może się u innych inaczej to nazywa ale zasada wszędzie taka sama

po jednej stronie rolnik po drugiej przetwórca a kontrakt pośrodku żeby hamował zapędy tak jednego jak i drugiego :lol: :lol:
zdaje sobie sprawe z tego że ten tucz nakładczy psuje wony rynek ale stojąc po stronie przetwórcy to nie mając pewnych świń w kontrakcie trudno by swoje zobowiązania wobec kontrahentów wypełnić w sytuacji niedoboru żywca i zachłanności wolnego rynku :lol: :lol: :lol: a po drugie to skąd hodowca ma mieć kapitał na utuczenie kabana które wynosi 600 zł a na nim zarabia przeważnie 6 zł . do tego kredyt na chlewnie a ziemi tyle że gnoju nie pomieści na swoim .600zł. x 1000 świń albo 1 000 000 brojlera po 10 zł.
Po za tym na tym kontrakcie to większość bankruty których sytuacja popchnęła do tego , albo adepci bankructwa którzy sami się pchaja w kłopoty budujac obiekty z góry pod tucz nakładczy ich pewnie firmy nie wykonczą ale zrobi to ASF i po co ich jeszcze wszystkich dobijać ???? ministrantowi chodzi o to żeby miał czas aż się cena i sytuacja sama poprawi a przy okazji hodowcy się dowiedzą że winny kolega po fachu bo chciał być bogaty tylko mu nie wyszło
andre

Stan jeszcze kilka lat temu poglowie siegalo 21mln.sztuk nikt nie narzekał na brak surowca a wręcz przeciwnie. To celowa polityka dużych zakładów mięsnych i ciche przyzwolenie wszystkich rządzących pozwoliło wpuścić kontrakty do Polski. Po prostu niewolnikiem zwłaszcza finansowym lepiej się kieruje niż czlowiekiem wolnym. I nie przyruwnuj kontraktu np .na buraki z tuczem nakladczym bo to nie jest to samo.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tucz nakładczy pokochali władcy , ale to jest zło , że ho ,ho.
Minister rolnictwa coraz bardziej zaczyna mi się widzić.
Zaczyna nastrajać rozstrojony fortepian . 8)
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Jeśli chodzi o giełdę internetową to ostatnie notowanie w tym roku jest 14.12 a kolejne dopiero 04.01.19
MARTECH

Post autor: MARTECH »

Nakład czy to23% vai i5 lat wstecz to zgodny z prawem!
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

B/z
0909

Post autor: 0909 »

b/z
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

tak, 0 dziś
robert0169

Post autor: robert0169 »

to odbiorca sie nie mylil a nawet obstawial plussssss :D
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

To jak ostatnie notowanie w piątek, to pewnie cenę zabiją na maksa. Dlugi czas będzie bez notowań, nasze zakłady nie będą wiedziały po ile płacić rolnikom...
arek

Post autor: arek »

nasze zakłady tez będą kupowały do 15 grudnia
brzydal

nie siej paniki ja mam na 20 grudnia umówione
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

arek pisze:nasze zakłady tez będą kupowały do 15 grudnia
U mnie biorą do 18, a później dopiero 3go stycznia.
jarekmalina

Post autor: jarekmalina »

Ja sprzedaje między Świętami a Nowym Rokiem wiec biorą do końca roku
andre

Właśnie auto pojechalo 3.9 :(
mar

Post autor: mar »

ja też miałem dzisiaj ładowac ale znowu zostałem wykolegowany, żal pl
kornik9876

Post autor: kornik9876 »

dzisiejsza sprzedaż 4,3 plus vat minus 2 procent
tukan

Post autor: tukan »

jarekmalina pisze:Ja sprzedaje między Świętami a Nowym Rokiem wiec biorą do końca roku
Ja też mam umówioną sprzedaż między świętami a Nowym Rokiem. Widzę, że niektóre zakłady chcą się jeszcze nachapać przed świętami wykorzystując panikę.
luk85

Post autor: luk85 »

danielski813

Post autor: danielski813 »

Ja sprzedaje do niewielkiej ubojni całą produkcje wczoraj pojechało 150 sztuk po 4.2 netto i zawsze też sprzedaje w okienku Boże Narodzenie nowy rok bo i sklepy i inne cateringi potrzebują w tym czasie mięsa świeżego no ale jak ktoś twierdzi że bez piniego animexu i innych gigantów nie da się funkcjonować to niestety musi liczyć na dobrą wolę swoich łaskawców. Ps widziałem wczoraj maile od firm handlujących elementami i np łopatke bez kości moża nabyć za około5.7PLN za kg przy zakupie 24ton inne elementy niewiele droższe więc macie odpowiedź czemu ci łaskawcy tak przekładają jak im sprzedaż spadnie to i od was wezmą bo ludzie też czasem potrzebują zjeść coś lepszego...
mar

Post autor: mar »

wg mnie też uważam, że trzeba blokowac drogi, jak coś to jestem z pogranicza woj warmińsko-mazurskiego a kujawsko-pomorskiego
brzydal

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

tukan pisze:
jarekmalina pisze:Ja sprzedaje między Świętami a Nowym Rokiem wiec biorą do końca roku
Ja też mam umówioną sprzedaż między świętami a Nowym Rokiem. Widzę, że niektóre zakłady chcą się jeszcze nachapać przed świętami wykorzystując panikę.
Właśnie "panika" zawsze jest niekorzystna dla rolnika.
Rolnictwo to fabryka dlatego szkodliwa jest panika. 8)
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

mar pisze:wg mnie też uważam, że trzeba blokowac drogi, jak coś to jestem z pogranicza woj warmińsko-mazurskiego a kujawsko-pomorskiego
Mar skąd jesteś dokładnie? To moje strony, może pojedziemy razem na jakąś blokadę.
tukan

Post autor: tukan »

krzysieko71 pisze:
mar pisze:wg mnie też uważam, że trzeba blokowac drogi, jak coś to jestem z pogranicza woj warmińsko-mazurskiego a kujawsko-pomorskiego
Mar skąd jesteś dokładnie? To moje strony, może pojedziemy razem na jakąś blokadę.
Cześć Krzysiu. Jak wiesz ja jestem z pogranicza pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Mam 10 km do A1. Jak co dajcie znać.
321

Post autor: 321 »

krzysieko71 pisze:

Panowie jak blokować to granice. Sprawdzać żywcówki, warchlak tucznik,chłodnie i zawracać a nie utrudniać życie rodakom.
Tyle mówi się o rolnikach z innych Państw UE że mają udziały w zakładach i z tego czerpią zyski to dlaczego nie czerpać zyskow z wlasnych zakładów. Za co zapewnie padnie pytanie za pieniądze, czyje za nasze . Pytanie ilu będzie zdecydowanych (tylu co przystąpiło do wykupu udziałów w SHiUZ, sam żałuję że nie zainwestowałem więcej, jeszcze rok i zakup się zwróci kupiłem tylko 100 po 70zł/szt nie należe do zamożnych w moim przekonaniu zamożni, kupili na odczepne po 1-5 udziałów) kto nie ryzykuje ten w Rawiczu nie siedzi.
Biadolić to każdy potrafi i to na wszystko ,bo pada, bo zimno , bo sucho, bo drogo, bo tanio.Liczyć ile to kto zarabia. Ale jak poprawić na lepsze to niech ktoś inny bo JA nie mam czasu, bo JA nie zaryzykuje , a pozatym wszyscy są winni że tak jest tylko nie JA.
Rząd ten czy tamten niech zrobi tak aby było MI dobrze bo Mi się to przecież należy.Ale napewno wszystkim nie dogodzi.
Prawda jest taka jeszcze jest za dobrze ( bo Polak mądry po szkodzie)
Chłopaki z Forum założyli stoważyszenie w 2013 spotkanie w Witoni. Inicjatywa spontaniczna , ile tysięcy hodowców się tam pojawilo , ilu dołączyło do dziś ? (podobno ciężkie czasy w trzodzie)
Pamiętajcie że w jednostka NIC się nie zmieni.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Ja miałem ugadane na przyszły wtorek a ładuję już jutro. Zakład niedaleko Kutna za 3,8 pln
jędrek

Post autor: jędrek »

Protestować można a nawet trzeba, lecz wydaje mi się że dobrym było by też uświadamianie konsumentów o sytuacji rolników i o tym jaki oni mają wpływ na nią. Może spróbować przyblokować jakaś sieć handlową. Wszyscy wiemy że stonka ma większość rynku, może tam urządzać akcję protestacyjną, przyblokowane jednej placówki nic nie da ale kilkudziesięciu już na pewno i teoretycznie powinno być łatwiejsze bo każdy może się zebrać bliżej miejsca zamieszkania. I myślę że nie było by trudne zajęcie parkingu przez traktory. Po co iść na drogę lub stolicę jak to jest tylko jedno miejsce które zobaczy garstka osób a przekaz medialny jest jaki jest. Pamiętajcie że w im większej ilości miejsc będziemy widoczni tym lepiej.
andre

Nie liczcie na przychylnosc spoleczenstwa, wystarczy poczytać wczorajsze komentarze odnośnie blokady na A2. Dopłaty, przyjechali lepszymi furami itp. A zaklady należało kupować w latach 90-tych teraz już pozamiatane. Jesteście w stanie chociaż przejąć pakiet wiekszosciowy np.w Goparto? Założę się że nie ma tu takich. Przerabialem ten temat przy zakupie Salusa. Chłopy jeszcze nie zaczęły rządzić a co niektórzy już się klocili o dywidenty :lol: Jak to się skończyło wszyscy wiedzą. Zyskali tylko bankruty Andraszaki, bo kasę wydoili i dalej sobie żyją na ludzkiej krzywdzie
czarny

Post autor: czarny »

Koszyków przy sklepie 100. 100 rolników bierze wózek i chodzi w ciepelku z koszykiem calutki dzień i tak we wszystkich punktach. W koncu z koszykiem po sklepie można chodzić sobie? Czy się mylę?
Ulan

Post autor: Ulan »

jędrek pisze:Protestować można a nawet trzeba, lecz wydaje mi się że dobrym było by też uświadamianie konsumentów o sytuacji rolników i o tym jaki oni mają wpływ na nią. Może spróbować przyblokować jakaś sieć handlową. Wszyscy wiemy że stonka ma większość rynku, może tam urządzać akcję protestacyjną, przyblokowane jednej placówki nic nie da ale kilkudziesięciu już na pewno i teoretycznie powinno być łatwiejsze bo każdy może się zebrać bliżej miejsca zamieszkania. I myślę że nie było by trudne zajęcie parkingu przez traktory. Po co iść na drogę lub stolicę jak to jest tylko jedno miejsce które zobaczy garstka osób a przekaz medialny jest jaki jest. Pamiętajcie że w im większej ilości miejsc będziemy widoczni tym lepiej.
sensowny pomysł i nawet dość łatwy do zrealizowania pod warunkiem że była by odpowiiednia liczba osob protesrujących. Choć tak naprawdę to wina za niskie ceny teraz moim zdaniem jest po stronie zakładów, które kupują tanie mięso w cenach dumpingowych na zachodzie Europy, a idąc jeszcze dalej - w rządzących którzy nie umieją zapobiec takiemu taniemu importowi.
jędrek

Post autor: jędrek »

Można przy okazji szukać Polskich produktów, a to pewnie trochę potrwa :lol:

Kompletnie nie bronię zakładów mięsnych ale czy gdyby była presja że strony sklepów aby towar był Polski i dobrej jakości to kupowali by ten badziew z innych krajów? To ludzie idący na zakupy powinni świadomie móc wybrać. Większość nawet nie wie bądź nie zastanawia się że je np wieprzowinę z Hiszpanii a ziemniaki z Izraela...
mietko75

Post autor: mietko75 »

loyer

Post autor: loyer »

Dzisiaj Ardanowski w PR24 powiedział że był to ewidentnie protest polityczny, powiedział, że na czele stał Michał Kołodziejczyk który chce zniszczyć polskie związki rolnicze i stworzyć partię. Takie podejście jest ministra. A później w dyskusji w tym radiu prawicowi dziennikarze mówili, że ze względu na zbliżające wybory nie wolno PISOWI ignorować rolników ale w ogóle powinno się rozgonić pałami tych rolników z autostrady...
P.S. Prądu nie podwyższają ale dlaczego chcieli? Oszustwo i obłuda tego rządu wyjdzie już niedługo i wszyscy za nie zapłacimy.
staś76

Post autor: staś76 »

stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Konsumenta chcecie zmusić żeby jadł Wasze świnie , a sprzęt rolniczy który ten konsument produkuje macie w doopie :lol: :lol:

duńskie wyroby chcecie bojkotować a warchlaki kupujecie bo lepsze hahaha

szkoda mi wszystkich tych co robia inaczej ale tych protestujacych powinni potraktować pałami :lol: :lol: :lol: jest grudzień od maja wiadomo że susza i będzie ziarnko drogie a od duńskich warchlaków chlewnie pękają teraz są albo miesiąc temu były bardzo tanie to pewnie jeszcze więcej nakupione w lutym marcu znowu będziecie leżeć na autostradach :lol: :lol: qwa 800 jećzmien pszenica jeszcze drozsza i świń się zachciewa :lol: :lol:

w unii jest za dużo żarcia , sa dopłaty i większośc myśli że po to żeby jeszcze więcej produkować :lol: :lol: :lol: i potem chodza pod drogach jak święte krowy , guma i zganiać do lasu :lol: :lol: pół jabłonek na wsiach połamanych od urodzaju a sadownicy zdziwieni że spady tanie :lol: :lol: jak mróz wymrożił połowe europy to wiedzieli po ile brać za kg. ci u których mrozu nie było :lol: :lol: drozsze były od pomarańczy i konsument nie blokował tego sadu :lol: :lol:
jest wolny rynek więc korzystaj jak drogo a nie płacz jak tanio :oops:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

stan ,tak wyglada ten wolny rynek https://finanse.wp.pl/ten-sam-produkt-b ... 801406593a .Powkretarke nie pojade do Niemiec ,ale kolega mi przywiezie :lol: . Prosieta rowniez :twisted:
ODPOWIEDZ