CENY TRZODY

MARTECH

Re: CENY TRZODY

Post autor: MARTECH »

Za 3-4miesiace to wszyscy się wykonczymy. Czy taka mała Belgia ma taka produkcje ze tak rozchwiala rynki ?
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

jesli zrozumiecie o czym mowil Jablonowski to sie jednoczcie przy Kolodziejczaku .NIe ma innego wyjscia . Kto uwaza ze to jest spiskowa teoria niech sobie da spokoj .. Bardzo malo jest tam mlodych a bez Was bedzie nam trudno .Zobaczcie ilu mlodych pejsow sie pcha do polityki , polskiej. Nic nie da ograniczanie produkcji , jesli nie bedzie prawidlowo prowadzonej polityki gospodarczej .Baraki sory ale to nic nie da , musimy sie pchac na sile do polityki .
Stanislaw

Polacy teraz swietuja , o co chodzi ? https://wiadomosci.wp.pl/niespodziewane ... 644017281a
Stanislaw

mietko75

Post autor: mietko75 »

0909 pisze:Mietko75 jestem za
Mam propozycje zaproszenie do witoni Pana Kołodziejczyka i zmocnić siły
Był we wtorek i ludzie bardzo go słuchają . Znamy się osobiście z Michałem , przed nim wielka przyszłość . Na blokadę po nowym roku 18 stycznia też z nim jedziemy .
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

:D Mamy dwóch przebierańców szpiegów na forum .
Mietko 75 i 0909 to jedna ta sama osoba. :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..o co chceta strajkować ? :|
0909

Post autor: 0909 »

mietko75 pisze:
0909 pisze:Mietko75 jestem za
Mam propozycje zaproszenie do witoni Pana Kołodziejczyka i zmocnić siły
Był we wtorek i ludzie bardzo go słuchają . Znamy się osobiście z Michałem , przed nim wielka przyszłość . Na blokadę po nowym roku 18 stycznia też z nim jedziemy .
Gdzie ?
tukan

Post autor: tukan »

Nie mówcie agentowi gdzie, bo założy antyblokadę. :D
0909

tukan pisze:Nie mówcie agentowi gdzie, bo założy antyblokadę. :D
A uważałem cie za super gościa , ale dziękuje za szczerość
tukan

0909 pisze:
tukan pisze:Nie mówcie agentowi gdzie, bo założy antyblokadę. :D
A uważałem cie za super gościa , ale dziękuje za szczerość
No co Ty, Ja tak trochę dla rozładowania atmosfery. Nic do Ciebie nie mam. Nie wiem czym się zajmujesz ale jak pośrednictwem to też jest to potrzebne. Ja swoich świnek w zębach do zakładu nie zatargam. Zresztą nawet gdybym dał radę to dostanę niższą cenę niż ta którą daje mi mój pośrednik. Tak już jest i tą współpracę sobie cenię. Raz popełniłem błąd i sprzedałem w inne miejsce i chociaż dostałem parę złotych więcej podważyłem swoją wiarygodność. To było prawie dwa lata temu. Nawiązałem nową współpracę i dałem się przekupić przez Sokołów. Od tego czasu nawet jak cena szła do góry nie przesuwałem. Sprzedaję tak jak mojemu odbiorcy pasuje. Może dzięki temu nie mam problemu ze sprzedażą i tej jesieni nie zszedłem poniżej 5,40. Przylgnęło do Ciebie słowo "agent". Osobiście tego określenia nie lubię. Źle się kojarzy.
Jeśli z kimś się handluje trzeba być lojalnym nawet gdy w jakimś momencie trzeba stracić. Nie można tylko ciągnąć w swoją stronę. Fajnie się słyszy jak kilku stałych moich dostawców mówi - Tomuś, kiedy pasuje ci dostawa zboża - kasa nie jest istotna, może być maj, czerwiec albo kiedy będziesz mógł. Jakoś zapinam ale fajnie się słyszy. Zboża nawieźli mi więcej niż w czasach koniunktury. Czasem taka lojalność przeradza się w przyjaźń.
A tak z innej beczki. Zauważyliście, że mięsko w Chinach w ciągu półtora tygodnia skoczyło o prawie 5%? Niemcy zwiększają eksport. Na niemieckim forum wyczytałem, że prognozy na koniec stycznia określają na 1,47 euro. Chciałbym w to wierzyć. Jak na styczeń byłoby zajebiście i dobrze rokowało na kolejne miesiące. W Chinach na początku lutego Nowy Rok. Tym razem będzie to rok świni i oby okazał się dla nas szczęśliwy. Pozdrawiam wszystkich.
Falco

Post autor: Falco »

W całej europie jest nadprodukcja wieprzowiny, i nie tylko, nadprodukcja żywności wszelakiej którą można na tych terenach produkować.
Widział ktoś te świnie z Belgii które przyjechały na ubój u nas? Ja nie. Jak coś przyjeżdża to półtusze i elementy. Jedna z sieci np. ma w tym tyg. promocję na karkówkę, gdzie spora jej część pochodzi z Hiszpanii. Według danych oficjalnych kg tuszy kosztuje u nas 1,26 euro, u nich ponoć 1,038 euro.
mietko75

Spontaniczne spotkanie z Kołodziejczakiem ma się odbyć w stolicy przed bardzo fajnym budynkiem i spora frekwencja "słuchaczy " Michała może doprowadzić do paraliżu tej instytucji .
Na chwilę obecną nikt nie planuje żadnej blokady , ponieważ na to "spotkanie" wybiera się tylko" kilka"osób . Jeden hodowca trzody który jest załamany polityką rolną kolejnej ekipy . Jeden producent warzyw który nie godzi się na masowy przywóz ziemniaków i warzyw aby następnie je w Polsce przepakować i jako polski produkt sprzedawać . Ma też przyjechać jeden właściciel firmy budowlanej , który od wielu lat nie może doczekać się zwrotu poniesionych kosztów podczas budowy autostrady . Ponoć przedstawiciel przewoźników tirów jest rozgoryczony niemocą tej ekipy podczas gdy Francuzi ustawą "delegowanych " polskich kierowców nie wpuszczą na swój teren . Ktoś z Podlasia któremu dziki co roku w polu ogromne straty robią też zapowiedział przybycie .Futerkowiec jakiś też się szykuje , ale nie wykluczone że każda z tych osób powiadomi jeszcze kogoś i czysto spontanicznie może się znaleźć w jednym miejscu i o tej samej porze kilkaset osób .
chłop

Post autor: chłop »

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ieprzowego

Minister będzie miał się czym bronić !!!
Aaaaaa

Post autor: Aaaaaa »

W kraju gdzie rolnicy mają udziały w zakładach mięsnych to jeszcze rolnicy przetrwają zły okres a u nas niestety wiekszosc w rękach zagranicznych
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

Zapytam i co związku z tym zrobiłeś aby to zmienić :?:
Stanislaw

Mielismy GS i co Twoi promotorzy z tym zrobili .Na ZM dzis to sa potrzebne wielkie pieniadze ktorych rolnicy nie maja .Bez wsparcia panstwa to nawet ta sprzedaz bezposrednia nie ruszy .Kazda wizyta weterynari zalatwi ta malutka dzialalnosc.Ciekawe jak to widza ustawodawcy , kto ubije te swinie ktore maja byc przetworzone przez rolnika . Najblizsza ubojnia 50- 100 km i nie jest zainteresowana ubiciem dla mnie moich 10 tucznikow tygodniowo .Moglbym to zrobic z latwoscia w moim gospodarstwie tylko musialbym zainwestowac w wymogi z 300 tys .Czy ustawodawca jest paranoikiem czy hipokryta ?
abcd

Post autor: abcd »

Aaaaaa pisze:W kraju gdzie rolnicy mają udziały w zakładach mięsnych to jeszcze rolnicy przetrwają zły okres a u nas niestety wiekszosc w rękach zagranicznych
To inaczej.Kto ma możliwość [komu jeszcze żyją rodzice] zadać pytanie -czy za komuny rolnicy nie byli udziałowcami banków spółdzielczych i zakładów [zakłady mięsne, ziemniaczane, mleczarnie] do których odstawiali swoje produkty????????? Z tego co pamiętam to takowe udziały były obowiązkowe.
Aaaaaa

Nic nie zrobiłem jestem zbyt mlody aby coś zmienić
Awatar użytkownika
Muchozolali

Zawsze możesz zrobić, a przed wszystkim uczyć się i przyłączyć się do jakieś organizacji rolniczej :!:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:Mielismy GS i co Twoi promotorzy z tym zrobili .Na ZM dzis to sa potrzebne wielkie pieniadze ktorych rolnicy nie maja .Bez wsparcia panstwa to nawet ta sprzedaz bezposrednia nie ruszy .Kazda wizyta weterynari zalatwi ta malutka dzialalnosc.Ciekawe jak to widza ustawodawcy , kto ubije te swinie ktore maja byc przetworzone przez rolnika . Najblizsza ubojnia 50- 100 km i nie jest zainteresowana ubiciem dla mnie moich 10 tucznikow tygodniowo .Moglbym to zrobic z latwoscia w moim gospodarstwie tylko musialbym zainwestowac w wymogi z 300 tys .Czy ustawodawca jest paranoikiem czy hipokryta ?
Wielkie słowa prawdy. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Muchozolali pisze:Zapytam i co związku z tym zrobiłeś aby to zmienić :?:
Musita rozmontować ten tucz nakładczy , a najlepiej go zlikwidować. 8)
Stanislaw

Muchozolali pisze:Zawsze możesz zrobić, a przed wszystkim uczyć się i przyłączyć się do jakieś organizacji rolniczej :!:
.Ile tych organizacji juz jest i ktora nam pomaga , wszystkie na garnuszku rzadowym , za nasze pieniadze . To jest dopiero cwaniactwo . Jak widze Szmulewicza , Choinskiego i inych "reprezentantow " to zaraz przypmina mi sie Serafin i jego cwaniactwo .
0909

W USA cena spada taniocha u nich u nas to drożyzna jeszcze
tukan

0909 pisze:W USA cena spada taniocha u nich u nas to drożyzna jeszcze
Będą musieli zmniejszyć pogłowie :lol: :lol: :lol:
tukan

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 82935.html

Chyba parę dni temu miałem rację, że Niemcy zredukowali.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Stanislaw pisze:
Muchozolali pisze:Zawsze możesz zrobić, a przed wszystkim uczyć się i przyłączyć się do jakieś organizacji rolniczej :!:
.Ile tych organizacji juz jest i ktora nam pomaga , wszystkie na garnuszku rzadowym , za nasze pieniadze . To jest dopiero cwaniactwo . Jak widze Szmulewicza , Choinskiego i inych "reprezentantow " to zaraz przypmina mi sie Serafin i jego cwaniactwo .
Baraki zobacz jesteśmy na garnuszku rządowym :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Stanislaw pisze:
Też prawda , tylko ,że za Serafina nie była taka tania świnia. 8)
Stanislaw

Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Kaszanka 10zl. Widocznie kasza strasznie droga. A może by tak jęczmień na kaszę zamiast świniom?
arek

Post autor: arek »

u nas kaszarnia za jęczmień płaci 820 plus vat
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

To czemu ta kaszanka taka droga? Może przyprawy drogie?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Stanislaw pisze:https://www.youtube.com/watch?v=y1_qRieqfpA
gość prawa nie zna płaci się za wydobycie a nie za wodę :!:
mietko75

Czyli za co według Ciebie ? jednolita stawka od dziury , czy od wypompowanego litra wody ?.
https://www.mojarola.pl/minister-rolnic ... KTtwE7u2Uk

Kołodziejczak aby opłat nie było za wydobytą wodę we własnych studniach też z ministrami będzie walczył , gdyż we własnym gospodarstwie posiada ich siedem .
abcd

Muchozolali pisze:
Stanislaw pisze:https://www.youtube.com/watch?v=y1_qRieqfpA
gość prawa nie zna płaci się za wydobycie a nie za wodę :!:
Za wydobycieeeeeeeeee to możesz zapłacić jak płacisz za wodę którą ktoś wydobywa na twoim terenie na twoje zlecenie lub za tzw. miejską.Co najwyżej za wydobywanie wody ,a tu mamy paradoks i trik. Jak możesz płacić komuś za coś czego nikt nie wyprodukował-do szkoły miałeś pod górkę/?? Woda w naturze jest w obiegu ,czyli paruje skrapla się i opada. wody nie ubywa ani nie przybywa - nikt jej nie produkuje z czegoś tak jak taboretów z drewna -jest to dobro naturalne
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Woda , ropa naftowa i gleba to są trzy rzeczy o których istnieniu nikt nie zaprzeczy .
Kto ma te rzeczy temu bieda nie zaskrzeczy. :|
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mytotoksyna1 pisze:Woda , ropa naftowa i gleba to są trzy rzeczy o których istnieniu nikt nie zaprzeczy .
Kto ma te rzeczy temu bieda nie zaskrzeczy. :|

......musimy przyjąć do wiadomości ,,że najwięcej tych rzeczy jest w Rosji , bo w sam raz mają jeszcze gaz. :wink:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

mietko75 pisze:Czyli za co według Ciebie ? jednolita stawka od dziury , czy od wypompowanego litra wody ?.
https://www.mojarola.pl/minister-rolnic ... KTtwE7u2Uk

Kołodziejczak aby opłat nie było za wydobytą wodę we własnych studniach też z ministrami będzie walczył , gdyż we własnym gospodarstwie posiada ich siedem .
Mietko , a co to za dziwaczna nazwa tego ugrupowania jakaś nie polska ? :roll:
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

nakopać studni i podlewać potem na drogi że pietruszka po 2 grosze
greg

Post autor: greg »

Jak to jest: z jednej strony nadprodukcja żywności "niby" zaś z drugiej strony ludzie z głodu umierają. Nie lepiej im to sprzedać za ropę, węgiel, gaz, złoto, czy co tam jeszcze posiadają?
arek

Post autor: arek »

są biedni bo żadnych złóż nie maja jedyne co maja to suchy piasek a tego kupować nikt nie chce
abcd

ZUPEŁNIE jak my- jesteśmy biedni bo żadnego JUŻ przemysłu nie posiadamy jedyne co mamy to ogony a tego nikt kupować nie chce. :D :D :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

abcd pisze:ZUPEŁNIE jak my- jesteśmy biedni bo żadnego JUŻ przemysłu nie posiadamy jedyne co mamy to ogony a tego nikt kupować nie chce. :D :D :D
Klarowne jak słońce świecące w zwierciadło- słowa.
Choćbym chciał bardzo to nic do tych słów nie mogę dodać. 8)
Aaaaaa

https://youtu.be/lBmYrv7PoV0

Jak ktoś ma wolną sobotę i trochę czadu polecam obejrzeć fabryka mięsa film samoobrony
Awatar użytkownika
Muchozolali

ten film ma już prawie 19lat w technikum go oglądaliśmy.
Sama Pani Beger chce wybudować tuczarnie na 2000tys szt
Aaaaaa

Można powiedzieć że to co pokazane w filmie teraz jest u nas
Lepper ostrzegał przed tym a nikt nie posłuchał
Teraz u nas takie fermy
greg

Post autor: greg »

Ciekawe co jeszcze mu powiedzieli w tej Ameryce? że wiedział tak dużo że go musieli zamordować.
michu

Post autor: michu »

michu

michu

ODPOWIEDZ