CENY TRZODY

abcd

Re: CENY TRZODY

Post autor: abcd »

Nie pomyślałem- ale faktycznie masz racje Stasiu ,na wszelakich uczelniach o kierunkach zoo-wet za parę lat będzie zapewne obowiązkową lekturą.Z przesłaniem przekłamania rzeczywistości w głowach przyszłych pokoleń.A i autor będzie miał zapewniony byt :) :)
mietko75

Post autor: mietko75 »

Dla rozluźnienia i poprawy humoru , aż miło się to ogląda .
https://www.youtube.com/watch?v=FEgADD1h7xg
pio

Post autor: pio »

bezbarwny pisze:
arek pisze:na olx za jęczmień wołają już po tysiaku za tonę
oferty po kilkadziesiąt ton wiec myślę ze to raczej oferta nie dla gołębiarzy
Arek, to ja propozycję biznesową dla Ciebie na dzisiaj mam. Jest ci u mnie, powiedzmy kilkadziesiąt ton jęczmienia, ozimego i jarego. Jary parametry ma lepsze, zimowy, ciut gorsze, jednak na całkiem przyzwoitym poziomie, jak na ubiegły rok. Sprzedam Ci po łódce tych jęczmion, za cenę o której wcześniej pisał 0909, czyli 920 zł/tonę...może być brutto nawet. Ty wystaw towar na olx i krzycz za niego 1000. Osiem dych na tonie bez roboty przytulisz, a i ja zadowolony będę.
arek

Post autor: arek »

na dziś może i ten tysiąc za tonę jest nierealny ale kto wie co będzie za parę tygodniu
był taki czas ze płaciłem po tysiaku za tonę
tak ze wszystko jest możliwe
abcd

Arek co tydzień masz aktualny cennik https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleis ... za-paszowe Wyślij tych jegomości z tym zbożem i ich cenami do kupujących z linku, i oświeć przy okazji że jest coś takiego jak parametry i zanieczyszczenia, i niech się przygotują na to aby ich tam śmiechem nie zabili. :D :D :D :D :D
loyer

Post autor: loyer »

Stanislaw pisze:loyer gdzie ten jeczmien jest ? Wezme tez , u mnie ponizej 770 nie kupisz nawet zyta, netto oczywiscie
Ja nikogo nie zmuszam. Takie są ceny rynkowe ja mam zawsze cennik taki jak duża paszarnia koło mnie +20 zł. A i tak co niektórzy idioci wolą tam zawieść żebym się nie dorobił. A jak już ktoś nowy przywozi to objedzie wszystkie skupy i jak ma chu...owy towar to przyjeżdża i jeszcze się targuje. Nikomu nie podnosze ani nikomu nie opuszcza taka mam zasadę a jak nie chce sprzedać to adios amigos.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Wsatwień coraz mniej , nikt nie bedzie kupował zboza zeby tuczyc świnki tylko dlatego ze nie wypada zeby budynek stał pusty .. Coraz więcej się słyszy o tym ze wiekszość co jadą na zbożu skarmią tylko własne i koniec . Bez jęczmienia i pszenicy można tuczyć świnie , pszenżyto , żyto mieszanka jara , soja jest relatywnie nie droga ok 1600 brutto z transportem uzupełni brakującą wartość paszy . Nie mówię , że ten kto wystawi po 1000 nie sprzeda , są bogaci hobbyści ktorzy tyle zapłacą , tak było jest i bedzie aczkolwiek wszystko zmierza w stronę tuczy kontraktowych , tym bardziej że cena zboża również w tą stronę hodowców kieruje .
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

przed chwila dostalem dwa smsy z kolek i i z izb rolniczych , organizuja wyjazd na Warszawe na 10 .01 za dwie dychy od rolnika [ ciekawe kto dolozy reszte ].Pewnie chca wyprzedzic UNIE Kolodziejczaka i znowu podzielic chlopkow , chyba ze sie myle i jest to wspolny wyjazd ?
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

tukan

Post autor: tukan »

baraki pisze:Tucan z mojego doświadczenia sokołów to jeden z najlepszych zakładów (pod kątem rozliczeń) do których sprzedawałem, ale może tak być że Twoje świnie akurat się tam nie wybijają. Dziś dostałem rozliczenie: 36 S 24 E, średnia 59,8%. Jak dla mnie Sokołów jest the best.
Ja pisałem o jednym z zakładów należącym do Sokołowa. Z Sokołowem Podlaskim współpracowałem z 10 lat i generalnie też byłem zadowolony.
Jeszcze nie mam pełnego rozliczenia za środową sprzedaż ale główne namiary są. Mięsność 60,9, wybicie wg mojej wagi 80,23%, wartość końcowa 5,33 netto przy 105 szt. Przypomnę że kilka dni wcześniej 50 szt. o tej samej wadze w innym zakładzie miały mięsność 57,44, wybicie 79%, wartość końcowa 5,07. Nie wiem co o tym myśleć. Może było więcej kastratów WBP po odciągnięciu loszek ale różnica wydaje się duża.
krzysieko71

Post autor: krzysieko71 »

Jęczmień jary 800 zł brutto u mnie na podwórku. Dobra cena?
brzydal

Post autor: brzydal »

zaje...dobra
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Podobno jeden z większych producentów zboża w mojej okolicy sprzedaje jęczmień do kaszarni po 800 zł netto. Kaszarnie nawet na paszowy jęczmień przymykają oko, więc widocznie jest go na rynku mało. Dla mnie jako hodowcy jest to cena nieakceptowalna w stosunku do osiąganej ceny za tuczniki.
mietko75

Stanislaw pisze:przed chwila dostalem dwa smsy z kolek i i z izb rolniczych , organizuja wyjazd na Warszawe na 10 .01 za dwie dychy od rolnika [ ciekawe kto dolozy reszte ].Pewnie chca wyprzedzic UNIE Kolodziejczaka i znowu podzielic chlopkow , chyba ze sie myle i jest to wspolny wyjazd ?
Robią to by własne tyłki zacząć chronić , bo Kołodziejczak przyciąga tłumy .

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... iIOYf8hLcc
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

:D Mietko nie idz za tłumem ,bo nigdzie nie dojdziesz.
abcd

mietko75 pisze:
Stanislaw pisze:przed chwila dostalem dwa smsy z kolek i i z izb rolniczych , organizuja wyjazd na Warszawe na 10 .01 za dwie dychy od rolnika [ ciekawe kto dolozy reszte ].Pewnie chca wyprzedzic UNIE Kolodziejczaka i znowu podzielic chlopkow , chyba ze sie myle i jest to wspolny wyjazd ?
Robią to by własne tyłki zacząć chronić , bo Kołodziejczak przyciąga tłumy .

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... iIOYf8hLcc
A tu coś co pokaże dlaczego chcą chronić te zadki -polecam na wolny wieczór ,naprawdę warte. https://www.youtube.com/watch?v=cdRoMN96JEc&t=1855s
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

https://wiadomosci.wp.pl/to-bedzie-masa ... 211892353a

Cimoszewicz mistrz. Skurwysyn pustak . Komuchowa koza mu z nosa wystaje . Jebac te układy i pzł to moczymordy i beztlenowce do koryta ...
brzydal

Drugi "mądry" czerwony Ikonowicz wyznawca marksa i engelsa, "myśliwi od dziesiątek lat budowali pogłowie zwierzyny łownej". Na czyich polach ? Napewno nie na swoich i drugi cytat z Cimoszewicza jeszcze lepszy "Realne powstrzymanie epidemii jest możliwe tylko przez kilkuletnią likwidację hodowli trzody w dużej cześć Polski" - ocenił. Czyli od nas producentów trzody i od bezpieczentwa żywnościowego Polski ważniejsza dla staruch komochów jest zabawa w polowanie na dzika.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

brzydal pisze:Drugi "mądry" czerwony Ikonowicz wyznawca marksa i engelsa, "myśliwi od dziesiątek lat budowali pogłowie zwierzyny łownej". Na czyich polach ? Napewno nie na swoich i drugi cytat z Cimoszewicza jeszcze lepszy "Realne powstrzymanie epidemii jest możliwe tylko przez kilkuletnią likwidację hodowli trzody w dużej cześć Polski" - ocenił. Czyli od nas producentów trzody i od bezpieczentwa żywnościowego Polski ważniejsza dla staruch komochów jest zabawa w polowanie na dzika.
"Czyli od nas producentów trzody i od bezpieczentwa żywnościowego Polski"
+++bezpieczentwo żywnościowe Polski gwarantuje tylko cykl zamknięty ! 8)

Dziki należy likwidować to prawda , tylko trza było ruszyć sie było już z pinć lat temu! 8)
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

mytotoksyna1 pisze:
Dziki należy likwidować to prawda , tylko trza było ruszyć sie było już z pinć lat temu! 8)
Lepij późno, niźli wcale 8)
daniel0

Post autor: daniel0 »

vicia1223 trudno nie przyznać ci racji...
Weci i cała polityczna otoczka z zygmusiem na czele to dopiero barbarzyńcy!!!!
Już 5 rok wybijają bez selekcji lochy, prosiaki i rodziny utrzymujące się z hodowli trzody!!!
abcd

Daniel, nie wrzucajmy wszystkich wetów do jednego wora ,trzeba odróżnić ziarno od chwasta i plewy.
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

No i mamy kolejny "cud nad Wisłą". Na niemieckich stacjach paliw, cena ON to 1,11 euro, a na Orlenie tuż przy granicy, 5,15, za Verwę , nawet 5,35.
Możemy pocieszać się jednak tym, że benzynę, korzystniej jest kupić u nas...na razie.
chłop

Post autor: chłop »

Panwie słyszeliście co Ekolodzy robią ??? Chcą skutecznie blokować odstrzał dzików !!!!!!!!!!!!!!!!!!

No weźmy się w końcu i wyjdźmy na nasze lasy i pola i zabrońmy im wchodzić na tereny prywatne !!!!!!!

W niemczech biją aż miło i drzewa chore wycinają i tam nikt im nie przeszkadza a u nas Wszędzie te debi.e wszystko chcą blokować ZARAZY ZIEMI !!!!!!!!!!!
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Na spełnienie 1 postulatu odpowiedz się szykuje
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 83163.html
danielski813

Post autor: danielski813 »

mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

07.01.2019 Ceny skupu tuczników i macior: stawki nadal na równi pochyłej

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... i-pochylej
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

chłop może i ty masz racje że u niemca biją aż miło ale co tu porównywać niemiecką kulturę do polskiej dziczy?!. Tu jak usłyszy taki wygłodniały zielony że jest robota to za te 300 zeta dupe wyliże tak jak ci ze spółdzielni trzody chlewnej na wschodzie jak usłyszały że kasa będzie dla świniarzy to z dużych zrzeszeń uciekali jak szczury i w małe grupki się integrowały by jak największe ochłapy unijne dostać a teraz jak kasa zatrzymana to płacz i skowyt na autostradach desperaci robią.
0909

Post autor: 0909 »

i znowu promocje zrobili 20 gr minus
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

BRUTAL pisze:chłop może i ty masz racje że u niemca biją aż miło ale co tu porównywać niemiecką kulturę do polskiej dziczy?!. Tu jak usłyszy taki wygłodniały zielony że jest robota to za te 300 zeta dupe wyliże tak jak ci ze spółdzielni trzody chlewnej na wschodzie jak usłyszały że kasa będzie dla świniarzy to z dużych zrzeszeń uciekali jak szczury i w małe grupki się integrowały by jak największe ochłapy unijne dostać a teraz jak kasa zatrzymana to płacz i skowyt na autostradach desperaci robią.
Nie taka wcale zła wypowiedź! 8) :D
mietko75

To teraz bioasekuraci już nikt nie spełni i nikomu odszkodowanie nie będzie przysługiwało .

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 83183.html
0909

Bioasekuracji nikt nie spełni , a lekarz który wchodzi do chlewni w fartuchu i w kapciach to już ok ? przecież twarz ma odkrytą
Skupnicy którzy jeżdżą po całym kraju to ok ?
ASF niema to tylko brednie jest nadwyżka wieprzowiny i coś trzeba zdziałać . Unia posiada około 15 % nadwyżki tuczników i co nie wiadomo z tym zrobić . Jak ktoś potrafi tą nadwyżke z tego forum zlikwidować to gratulacje dla niego
Awatar użytkownika
Peron

Na bogato.
Ostatnio zmieniony wtorek 08 sty 2019, 16:20 przez Peron, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

0909 pisze:Bioasekuracji nikt nie spełni , a lekarz który wchodzi do chlewni w fartuchu i w kapciach to już ok ? przecież twarz ma odkrytą
ASF niema to tylko brednie jest nadwyżka wieprzowiny i coś trzeba zdziałać . Unia posiada około 15 % nadwyżki tuczników i co nie wiadomo z tym zrobić . Jak ktoś potrafi tą nadwyżke z tego forum zlikwidować to gratulacje dla niego
Sprawa dziecinnie prosta.
Wystarczy obniżyć wage swini na skupie
1klasa -90-100 kg.
2 klasa 100-105
3 klasa poza wyborem od 105 do 115.
..i skrzypce same grają. :!:
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

mytotoksyna1 pisze:
0909 pisze:Bioasekuracji nikt nie spełni , a lekarz który wchodzi do chlewni w fartuchu i w kapciach to już ok ? przecież twarz ma odkrytą
1klasa -90-100 kg.
2 klasa 100-105
aaa boczek porządnie przerośnięty okrasą to skąd ma być ? a wędzona słoninka ? a szynka ze skórką, grubą skórką?
danielski813

Post autor: danielski813 »

Jaka nadwyżka wystarczy zmniejszyć o minimum połowę możliwość dodatków i doprowadzić żeby mięso na półkach faktycznie było mięsem. Na dzień dzisiejszy to może jakieś 35 do 40% reszta to dodatki. Jest tylko jedno pytanie skoro ludzie płacą za takie G to po co???
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

MekkaB pisze:
mytotoksyna1 pisze:
1klasa -90-100 kg.
2 klasa 100-105
aaa boczek porządnie przerośnięty okrasą to skąd ma być ? a wędzona słoninka ? a szynka ze skórką, grubą skórką?
Nie od dzisiaj wiadomo ,że te wiktuały w postaci słoniny i przerośniętego boczku pozyskujemy z macior , które można nabyć za przysłowiową złotówkę. 8)
Awatar użytkownika
Peron

turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

nie da sie wejsc na link od gieldy, co tam szkopy kombinuja
0909

Giełda przełożona na brak chętnych na mięso na piątek
Awatar użytkownika
Peron

A może świń nikt nie wystawił?
Maniu

Post autor: Maniu »

turbogrocho49 pisze:nie da sie wejsc na link od gieldy, co tam szkopy kombinuja
Podobno maja jakies problemy techniczne , informatycy mają to naprawić . Jutro giełda o 11, świń mało wystawionych .
jaqbn

Post autor: jaqbn »

mietko75 pisze:To teraz bioasekuraci już nikt nie spełni i nikomu odszkodowanie nie będzie przysługiwało .

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 83183.html

NIEEEEE !!!!!!!!!! TU CHODZI O TO BY DAĆ WODĘ NA MŁYN OBROŃCOM DZIKÓW !!!!!! BO TO NIE DZIKI TYLKO MUCHY WINNE !!! I DZIWNYM TRAFEM TO NAUKOWCY DUŃSCY WYKRYLI KU.A MA.Ć
brzydal

jak nie będzie wirusa to choćby wiatr go przenosił to nie przeniesie bo nie będzie miał od kogo ! Jak wirusa nie ma wśród świń a jest w śród dzików to trzeba zlikwidować dziki i nie bedzie wirusa. Połowa dzieci w 5 klasie podstawówki jest w stanie wydedukować taki wniosek. Pejsakowi 5 lat nad tym zeszło i w końcu wpadł na dobry trop.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

na trybunał spółki sądy TV wystarczyło trochę nocy zarwać i po problemie :lol: :lol: a dzika dopóki unia nie pozwoli albo nie każe wybić nikt nie ruszy
a przez te postulaty i chodzenie po drogach to tylko rolnik zostanie znienawidzony przez większość :shock: :shock: już się nie chce czytać komentarzy pod artykułami o ASF blokadach i innych wyczynach wiejskich milionerów :lol: :lol: wcale bym się nie zdziwił jak by wieprzowine przestali kupować o ile jeszcze kupują
myśliwi , weterynarze ZM wszyscy żli :lol: :lol: hodowca tylko dobry :lol:
Stanislaw

https://finanse.wp.pl/zakupy-na-bazarze ... 990607489a Rolnik z sasiedniej wsi zlikwidowal wlasnie 80 macior , stwierdzil ze nie bedzie kupowal ziarna po 900 zl .
Stanislaw

z dedykacja dla PANA ministra https://www.youtube.com/watch?v=15iNSoammK0
321

Post autor: 321 »

Wklejam sms-a od grupy producenckiej .

9 stycznia 2019 r. o godz. 18:00 na sali w Staniewie odbedzie sie zebranie dotyczace Agro -Unii.
Wiecej informacji pod numerem tel: 668-172-479

Staniew gmina Koźmin Wlkp
0909

ODPOWIEDZ