FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Ja mam tuczników stale równo. Mi powinno zależeć żeby było ich jak najmniej, a jednak dzielę się swoim optymizmem. Po prostu wkurza mnie taka sytuacja, że zalewa nas zachodni syf i przez to wielu z nas decyduje się na rezygnację. To takie trochę patriotyczne spojrzenie.0909 pisze:Tukan masz teraz na sprzedanie tuczniki i reklamujesz ?
Tak wiem, też to czytałem. Myślę, że te świnie za jakiś czas zamiast do nas wyjadą daleko na wschód. Jeszcze musimy trochę poczekać. To jest tylko moje zdanie i rzecz jasna mogę się mylić. Co nam jednak pozostało jak nie nadzieja na lepsze jutro.chłop pisze:Tukan na razie mamy to a co będzie to będzie oby było jak najlepiej ,
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... ieprzowine
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... -hiszpanii
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... na-z-litwa
Kołodziejczak pomoże? Jutro spotkanie w sędziwojewie pow. Wrzesnia.
Jutro Ardanowski o 14 tej w Grabicy koło Piotrkowa bo znajomy mi dzwonił . Ciekaw jestem czy przyjedzie ?
Tukan, że wielu decyduje się na rezygnację to nie do końca prawda...
Ci co na wolnym rynku nie radzą w zdecydowanej większości przechodzą na kontrakty,!!!
A to jest patologia która powinna być w sensowny sposób rozwiązana!!!
Co do cen 5,10 na haku.
Ci co na wolnym rynku nie radzą w zdecydowanej większości przechodzą na kontrakty,!!!
A to jest patologia która powinna być w sensowny sposób rozwiązana!!!
Co do cen 5,10 na haku.
- mytotoksyna1
Recepty są dwie
1 tucz nakładczy-podatek nałożyć
2 Wytwórcy pasz gotowych -podatek nałożyć
..to jest handelek , a nie wujek Felek.
1 tucz nakładczy-podatek nałożyć
2 Wytwórcy pasz gotowych -podatek nałożyć
..to jest handelek , a nie wujek Felek.

Recepta jest jedna ustalić cenę minimalna na poziomie załóżmy ok 5 zł/kg na żywa wagę i nie mniej. W końcu NASZE zakłady mięsne przestaną z nas robić niewolników.
- mytotoksyna1
https://youtu.be/zsiRt7Seq50Kasia84 pisze:Recepta jest jedna ustalić cenę minimalna na poziomie załóżmy ok 5 zł/kg na żywa wagę i nie mniej. W końcu NASZE zakłady mięsne przestaną z nas robić niewolników.

a kto z kim miałby to ustalić?Kasia84 pisze:Recepta jest jedna ustalić cenę minimalna na poziomie załóżmy ok 5 zł/kg na żywa wagę i nie mniej.
Co masz na myśli pisząc nasze zakłady???Kasia84 pisze:Recepta jest jedna ustalić cenę minimalna na poziomie załóżmy ok 5 zł/kg na żywa wagę i nie mniej. W końcu NASZE zakłady mięsne przestaną z nas robić niewolników.
-
abcd pisze:Co masz na myśli pisząc nasze zakłady???Kasia84 pisze:Recepta jest jedna ustalić cenę minimalna na poziomie załóżmy ok 5 zł/kg na żywa wagę i nie mniej. W końcu NASZE zakłady mięsne przestaną z nas robić niewolników.
NASZE powinny być w cudzysłowiu
-
Bujdy! Ceny minimalne, zakazanie komuś hodowli, podatek na pasze, to wszystko nie ma racji bytu, mamy wolność działalność gospodarczej! Wystarczy egzekwować istniejące prawo i tucz kontraktowy jest pozamiatane. To nie jest rolnictwo tylko zwykł usługa. To że krążą tam lewe dokumenty nie zmienia stanu rzeczy.
-
Bujdy! Ceny minimalne, zakazanie komuś hodowli, podatek na pasze, to wszystko nie ma racji bytu, mamy wolność działalność gospodarczej! Wystarczy egzekwować istniejące prawo i tucz kontraktowy jest pozamiatane. To nie jest rolnictwo tylko zwykł usługa. To że krążą tam lewe dokumenty nie zmienia stanu rzeczy.
-
-
Upss
przepraszam za trzykrotnie wklejanie. Kontynuując To, że ktoś robi przy świniach nie znaczy, że jest to działalność rolniczą, jeśli ktoś nie ponosi ryzyka, nie ma wpływu na hodowlę wykonuje tylko zadanie, które ktoś mu zlecił, jak można go nazwać rolnikiem? Dziwią mnie głosy ludzi którzy żyją że świń i nie widzą w tym problemu, albo poddali się bez walki.

Co do cen. Sprzedaż z piątku 100 szt. 4,23 netto żywa - 5,20 po uboju przy wybiciu 81,61% wg mojej wagi.
tukan dobrze ze masz w sobie tyle optymizmu ale zaklinanie rzeczywistości nic nie da
Tego też się boję, ale wierzę w swoje analizy.arek pisze:tukan dobrze ze masz w sobie tyle optymizmu ale zaklinanie rzeczywistości nic nie da
https://markt.agrarheute.com/tiere/
Niemcy piszą, że oferta wieprzowiny spada i że szanse na podwyżki.
Mały quiz, kto "agent" kto hodowca?
a) 0909 - agent, tukan - hodowca
b) obaj hodowcy
c) obaj agenci
d) 0909 - hodowca, tukan - agent
głosujemy
b) obaj hodowcy
c) obaj agenci
głosujemy

I pytanie, jak obniżyć cenę tucznika nominalnie jej nie zmieniając?
I odpowiedź, podwyższyć próg mięsności.
I odpowiedź, podwyższyć próg mięsności.
Dobre, ale nie chciałbym być w centrum zainteresowania na tym forum. Chociaż, skoro namawiam do nieporzucania hodowli to bliżej mi do agenta. Stawiam na "c".Falco pisze:Mały quiz, kto "agent" kto hodowca?
b) obaj hodowcy
c) obaj agenci
głosujemy

Falko, mam do Ciebie pytanie. Czy coś mi sugerujesz organizując plebiscyt? Jeśli tak to napisz. Dam Ci adres na PRIV tak jak Stasiowi i wszystko jasne. Agenci też są potrzebni, jednak taplam się w gnoju zamiast pośredniczyć. Gdybym był agentem wcale nie wstydził bym się tego. Mój agent jest OK. Wszystko zależy od tego kto jakim jest człowiekiem. Już to pisałem nie raz. Jedni dymają hodowcę, a inni starają się sprzedać dobrze jego świnie. Szukają zakładu który akurat w tym momencie dobrze płaci. I to jest rola dobrego pośrednika. Samemu zarobić i dać dobrą cenę dostawcy. Ja mam to szczęście ale dobry materiał z którym można wbić się wszędzie.
Ostatnio zmieniony czwartek 24 sty 2019, 01:53 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
To tak pół żartem, pół serio, ale możesz zagłosować. 

Jeśli żartowałeś to sorry, że potraktowałem to poważnie. Pozdrawiam.Falco pisze:To tak pół żartem, pół serio, ale możesz zagłosować.
Czyli realnie patrząc gospodarstwo nie dokładając do trzody zarobiło.Stanislaw pisze:aj tam tukan jakbym Tobie ufal to wlasnie mialbym do sprzedazy z 500 szt . Na kazdym 100 w plecy i tyle z Twego optymizmu .Kiedys pewnie trafisz z ta cena tylko czy jeszcze wtedy bedziesz hodowal swinki ?
Tak z ciekawości jest jeszcze zysk czy już dokładkatukan pisze:Co do cen. Sprzedaż z piątku 100 szt. 4,23 netto żywa - 5,20 po uboju przy wybiciu 81,61% wg mojej wagi.

-
Agent bez świń to bezwartościowy agentFalco pisze:Mały quiz, kto "agent" kto hodowca?
b) obaj hodowcy
c) obaj agenci
głosujemy

Parę złociszy do przodu jest, jednak to za mało aby normalnie żyć.wojce pisze:Tak z ciekawości jest jeszcze zysk czy już dokładkatukan pisze:Co do cen. Sprzedaż z piątku 100 szt. 4,23 netto żywa - 5,20 po uboju przy wybiciu 81,61% wg mojej wagi.u nas 3,5 na skupie podstawa ,sąsiad za 50 szt dostał 3,8 od pośrednika
jak ktoś nie policzy wszystkich kosztów to jest do przodu jak policzy wszystko uczciwe to zależnie od wyników i od tego czym żywi albo jest w plecy a w najlepszym przypadku na zero przy 4,1 za żywca poniżej nie wierze że ktoś zarabaia
Też tak u siebie szacuję ( w zamkniętym ). 4,10 na żywca to mniej więcej " 0 ".brzydal pisze:jak ktoś nie policzy wszystkich kosztów to jest do przodu jak policzy wszystko uczciwe to zależnie od wyników i od tego czym żywi albo jest w plecy a w najlepszym przypadku na zero przy 4,1 za żywca poniżej nie wierze że ktoś zarabaia
- mytotoksyna1
- Muchozolali
tukan pisze:Też tak u siebie szacuję ( w zamkniętym ). 4,10 na żywca to mniej więcej " 0 ".brzydal pisze:jak ktoś nie policzy wszystkich kosztów to jest do przodu jak policzy wszystko uczciwe to zależnie od wyników i od tego czym żywi albo jest w plecy a w najlepszym przypadku na zero przy 4,1 za żywca poniżej nie wierze że ktoś zarabaia
Bez kredytów na budynki

i jeszcze parę rzeczy to może zero jest
4,1 to starczalo na koszty bezposrednie jak zboze bylo po 600 [ jesli ktos wie co to koszty bezposrednie ]. W cyklu zamknietym to trzeba liczyc ponad 4kg paszy na kg zywca , jesli ktos ma mniej to niech jeszcze raz policzy ile potrzebuje 300 kg maciora na jeden dzien przy prosietach . Ile kosztuje powtorka ruji .Prosze o przykladowe wyliczenie ile kochani hodowcy .
Nie mam kredytów na budynki i oczywiście nie liczę amortyzacji tylko koszty bezpośrednie. Gdyby policzyć całość to oczywiście dokładka.Muchozolali pisze:tukan pisze:Też tak u siebie szacuję ( w zamkniętym ). 4,10 na żywca to mniej więcej " 0 ".brzydal pisze:jak ktoś nie policzy wszystkich kosztów to jest do przodu jak policzy wszystko uczciwe to zależnie od wyników i od tego czym żywi albo jest w plecy a w najlepszym przypadku na zero przy 4,1 za żywca poniżej nie wierze że ktoś zarabaia
Bez kredytów na budynki
Ale nie o to chodzi kto jak liczy, komu wychodzi do przodu a komu do tyłu.
Najważniejsze żeby przetrwać ten ch...okres i znów generować zyski. Ostatni mój budynek powstał w 2003 r. zanim weszliśmy do eurokołchozu. Dobrze, że wtedy jeszcze ojciec z budową się zmieścił w czasie, bo dostaliśmy w prezencie Naturę 2000. Kicha z dalszym rozwojem, jednak plusem tej sytuacji jest to, że nie było dalszych inwestycji no i obecnie nie ma kredytów.
Zakłady obniżcie cenę tucznika bo rolnicy oszaleli Dun warchlak do góry
pewnie warchlak przeskoczy cene tucznika
Kuźwa ale ja tego nie rozumie w Danii i w Niemczech tucznik ani drgnie a warchlaki podnoszą ciekawe co ich rolnicy na to !!!!
Dobrze robia ,Polacy i tak musza kupic bo swoich przeciez nie maja dla wszystkich biznesmenow .Przedwczoraj pomagalem ladowac swinki ,wlasciciel stwierdzil ze likwiduje wszystko a PAN posrednik "co pan teraz bedziesz robil " z niedowierzaniem .
- mytotoksyna1
Właśnie to jest zastanawiające , czy przy tym procederze nie maczają palce jakieś brzdące?0909 pisze:Zakłady obniżcie cenę tucznika bo rolnicy oszaleli Dun warchlak do góry

-
I jak tam, był kto na spotkaniu z ministrem?
Od kiedy Duńczycy podnoszą cenę warchlaka?
Od kiedy Duńczycy podnoszą cenę warchlaka?
-
W jakim sensie od kiedy? Ostatnio prawie co tydzień podnoszą.
Wydaje mi się, że regularnie od początku listopada podnoszą. Czyli cena tucznika zaraz wystrzeli w kosmos
Widzę pokrewną optymistyczną duszę.rom19 pisze:Wydaje mi się, że regularnie od początku listopada podnoszą. Czyli cena tucznika zaraz wystrzeli w kosmos

Ja uważam, że z racji mniejszego pogłowia nie tylko w Niemczech cena tuczników zacznie iść do góry. Zapotrzebowanie będzie rosło. Podwyżki w związku z mniejszym pogłowiem w Chinach uwidoczni się w maju ponieważ gro loch zaczęło wypadać od września. To dodatkowy czynnik do wzrostów cen.
Jestem umiarkowanym optymistą jeśli chodzi o jutrzejszą aukcję. Stawiam na +
Jak w Niemczech zacznie brakować to pochłoną w dużej mierze to co do nas obecnie jedzie. Wtedy u nas zacznie się odbijać. Może nastąpi to szybciej niż myślimy.
0909 jak obstawiasz jutrzejszą aukcję?
- mytotoksyna1
Te wszystkie giełdy trzeba polikwidować !!!!
Prawdziwy wolny rynek wtedy nastąpi.
To co jest teraz to typowy komunizm giełdowy, a komunizmu nasza wioska nie chce.
Prawdziwy wolny rynek wtedy nastąpi.
To co jest teraz to typowy komunizm giełdowy, a komunizmu nasza wioska nie chce.

moim zdaniem bardzo ciekawe i pouczające spotkanie, dużo ciekawych informacji. Tylko śmieszy mnie jak co niektórzy mają- co by minister nie robił, to i tak zawsze im źle.. no ale i tacy się zdarzają. A mi wydaje się że się stara. A na pewno bardziej niż większość jego poprzedników.Wielkopolanin pisze:I jak tam, był kto na spotkaniu z ministrem?
a jeśli chodzi o ceny też wydaje mi się że cena powinna wystrzelić w góre i to już niebawem. Dokładnie 3 miesiące temu zaczął drożeć warchlak i co tydzien drożał o ok 6zł, obecnie jest droższy o ok 100zł/sztuce wiec tyle w przeciągu 3 miesięcy musi zdrożeć tucznik, tak na chłopki rozum oczywiście bo różne cuda się zdarzają
-
wystrzał bedzie ale w gacie