FORUM
CENY TRZODY
-
Re: CENY TRZODY
pokrzyczec kazdy umie, ale podajcie mi choc jedno rozwoazanie prawne jakie podala ta cala unia kartoflana, krzyczec kazdy umie ale juz podac konkrety legislacyjne juz nie. Parti chlopskiej juz nie będzie na 100 procent, bo i rolników juz nie ma, przykład z mojej wsi 70 domów i jeszcze 15 lat temu wszystkie mialy rolnictwo nie mówię że z niego żyli, ale mieli dzisiaj jest 8 gospodarzy, z 30 doplatowcow
-
O widzisz turbogrocho i już się w pierwszej kwestii zgadzasz z Kołodziejczakiem, on też uważa, że tworzenie partii nie ma sensu. Masz rację, że Agrounia nie daje konkretnych rozwiązań, też nad tym boleje. Mi osobiście nie podoba się to , że już od początku skłócili się z innymi organizacjami. Jak dla mnie to powinna być siłą która reprezentuje ogół i współpracuje z innymi organizacjami, które są specjalistami w swojej branży. Nikt nie jest "Alfom i Romeom"
Tak naprawdę co nam pozostało i co nas to kosztuje, żeby się zaangażować i spróbować stworzyć taką organizację? Ryzykujemy tylko straconą nadziej. Inna rzecz, że nie tylko zmianą prawa możemy próbować walczyć o swoje Internet to teraz wielka siłą, mając zasięg ogólnopolski można zwrócić uwagę na wiele patologii - widzieliście ostatni post Unii na fejsie? Z Polskimi gruszkami z Belgii?

Już tak zrobił na autostradzie . Przekazał te problemy w punktach i raz w starym roku się z ministrem w gabinecie spotkali . Tam Ardanowski z ukrywanym zaskoczeniem przyznał że pierwszy punkt dotyczący sprowadzania do Polski świń z czerwonej strefy z Litwy jest jak najbardziej słuszny i przychyli się do ochrony polskiego rynku przed takim postępowaniem . Następne punkty miały być 20 stycznia omawiane a minister co w związku z tym zrobiłarek pisze:Stanisław gorąco dopinguje agrouni aby się powiodło dlatego uważam ze Michał powinien wziąć zebrać kilku mądrych
przeanalizować problemy wybrać kilka głównych pokazać rozwiązania i dążyć do ich realizacji
bo jeżeli nie uporządkują działania to będą oceniani w sposób taki jak to zrobił minister Ardanowski

- mytotoksyna1
Dzis prawdziwych rolników już nie ma !
No i koni żal.....
No i koni żal.....

- mytotoksyna1
..co wy chceta ustalać , powolutku wszystko sie kręci .mietko75 pisze:Już tak zrobił na autostradzie . Przekazał te problemy w punktach i raz w starym roku się z ministrem w gabinecie spotkali . Tam Ardanowski z ukrywanym zaskoczeniem przyznał że pierwszy punkt dotyczący sprowadzania do Polski świń z czerwonej strefy z Litwy jest jak najbardziej słuszny i przychyli się do ochrony polskiego rynku przed takim postępowaniem . Następne punkty miały być 20 stycznia omawiane a minister co w związku z tym zrobiłarek pisze:Stanisław gorąco dopinguje agrouni aby się powiodło dlatego uważam ze Michał powinien wziąć zebrać kilku mądrych
przeanalizować problemy wybrać kilka głównych pokazać rozwiązania i dążyć do ich realizacji
bo jeżeli nie uporządkują działania to będą oceniani w sposób taki jak to zrobił minister Ardanowski![]()
Wycofał się z pierwszego ustalenia i przesunął rozmowy o kolejne tygodnie , siejąc w między czasie propagandę sukcesu .
-
NIe zapominajmy że zanim zaczął głosić propagande sukcesu dogadał się z kuropatwinskim szmulewiczem i resztą obrońców Polskiej wsi i teraz wszyscy razem głoszą że min rol jest cacy a agrounia szkodzi . Więc chyba już nikomu nie trzeba przedstawiać jak działa ten cały chory system.mietko75 pisze:Już tak zrobił na autostradzie . Przekazał te problemy w punktach i raz w starym roku się z ministrem w gabinecie spotkali . Tam Ardanowski z ukrywanym zaskoczeniem przyznał że pierwszy punkt dotyczący sprowadzania do Polski świń z czerwonej strefy z Litwy jest jak najbardziej słuszny i przychyli się do ochrony polskiego rynku przed takim postępowaniem . Następne punkty miały być 20 stycznia omawiane a minister co w związku z tym zrobiłarek pisze:Stanisław gorąco dopinguje agrouni aby się powiodło dlatego uważam ze Michał powinien wziąć zebrać kilku mądrych
bo jeżeli nie uporządkują działania to będą oceniani w sposób taki jak to zrobił minister Ardanowski![]()
Wycofał się z pierwszego ustalenia i przesunął rozmowy o kolejne tygodnie , siejąc w między czasie propagandę sukcesu .
-
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articl ... zesa-krir/
https://www.polskieradio.pl/7/129/Artyk ... OBfs5_0hjI
https://www.polskieradio.pl/7/129/Artyk ... OBfs5_0hjI
Ostatnio zmieniony środa 30 sty 2019, 11:04 przez Wielkopolanin, łącznie zmieniany 1 raz.
zaczynają dzwonić za tucznikiem
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... y-chlewnej
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... y-chlewnej
- mytotoksyna1
Musita robić tak ,żeby robota nie wyglądała byle jak. 

-
Mnie to się wydaje że to powstanie chlopskie to wymysł Jarosława , musi uzbierać więcej głosów na wsi bo bedzie krucho
rozpierdoli organizacje rolnicze
zostanie agrounia i koła gospodyn wiejskich o których ostatnio głośno wTV PIS dali parę groszy na start
i tym sposobem zagoni pis wieś do urn
bo jak by nie było to na wsi albo gospodarka w domu albo koło gospodyn bo się nudzi , a każdy dom to czasem kilka głosów
Mało tego re... iński próbuje walczyć z całym światem bo tego się rolnicy domagają
jak się to kończy to widać handel z Litwą przywrócony po uprzednim błaganiu na kolanach
zwiększony nadzór na sprowadzanym mięsem się dopiero klaruje , bo na razie byki złotówkę w dół , teraz czas na drób tu dopiero będa jaja

-
Przecież drób już leży i "kwiczy".
-
Co Ty mówisz?Wielkopolanin pisze:Przecież drób już leży i "kwiczy".
Coś mi umknęło?
- Muchozolali
Komisja Europejska chce zablokować eksport polskich jaj ze względu na salmonellę! 

Unia dała kasa na kredyty ludzie zainwestowali i teraz zamknie sie gospodarstwa i są bankrutami kto nie inwestował bedzie żył
Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKPeron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
I gospodarstwa zostaną zabrane i po co było płacić 100 tys za hektar gleby ?
Ja cały czas ostrzegałem ale nazywano mnie Agentem . Ja nie inwestowałem w złom tylko w coś pewnego dziś mi geba sie śmieje . Szkoda jest was
0909 pisze:TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKPeron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
Ja cały czas ostrzegałem ale nazywano mnie Agentem . Ja nie inwestowałem w złom tylko w coś pewnego dziś mi geba sie śmieje . Szkoda jest was
Z czego Ci się śmieje??
To akurat nie jest śmieszne. Inwestować trzeba ale z głową... Obok mnie znajomy postawił na córkę 6 kurników, która była zarejestrowana w PUP jako bezrobotna on ma dużą fermę drobiu. Kto jej dał taki kredyt???!!!
U mnie też sa kurniki i płacząloyer pisze:0909 pisze:TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKPeron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
Z czego Ci się śmieje??
To akurat nie jest śmieszne. Inwestować trzeba ale z głową... Obok mnie znajomy postawił na córkę 6 kurników, która była zarejestrowana w PUP jako bezrobotna on ma dużą fermę drobiu. Kto jej dał taki kredyt???!!!
Ja nie śmieje się tylko czemu ludzie zwariowali ?
Trzeba robić to z głową i przewidywać
b/z
Spada ilość obrotu świń na niemieckiej
Wszyscy widzieliśmy podwyżke wraz zemną i weszła sprawa polityczna udusić polaków z miesem , przecież duna juz wykupili Warchlaki są w oborach po co podnosić
wyhodują z dopłatą
To jest koniec tuczników
wyhodują z dopłatą
To jest koniec tuczników
Pocieszające jest to, że sami Niemcy zdziwieni, bo liczyli na 4-6 centów w górę. Pozostaje jeszcze poczekać. 

- Muchozolali
Jaki brak tuczników
w 2018r maiło wjechać 7mil warchlaków
tucz kontraktowy kwitnie co rusz stawiają się
nowe chlewnie.
Niemcy nie będą z ceną wariować jak
mają cenę która gwarantuję zysk
nowe chlewnie.

Wystarczy że niemcy nie podniosą ceny do czerwca i po zamiatana polskaMuchozolali pisze:Jaki brak tuczników
nowe chlewnie.
-
co ty agent piszesz, w jednej gminie koło p-kowa rolnicy zbulwersowani bo urząd nie chce pozwoleń na budowę chlewni dawać.
- mytotoksyna1
Nie ma co się tak bardzo ekscytować trzeba od nowa ekstensywne rolnictwo budować !
Kaczka i kurka z domowego, przyzagrodowego chowu podparta wiejsko świnio w żołądku cuda czynio !!
...a ziemia musi być droga i kosztować słono , bo to przecież rolnictwa łono.
Kaczka i kurka z domowego, przyzagrodowego chowu podparta wiejsko świnio w żołądku cuda czynio !!

...a ziemia musi być droga i kosztować słono , bo to przecież rolnictwa łono.

Mali rolnicy likwidują gospodarstwa i inwestują w swoje małe biznesy. Duzi biznesmeni wychodzą z niektórych swoich biznesów i inwestują w rolnictwo. W duże rolnictwo przemysłowe.
no u nas tego tak nie widać
mali rolnicy poszli do pracy
a duzi na drogi
u nas raczej ten model rolnictwa istnieje
mali rolnicy poszli do pracy
a duzi na drogi
u nas raczej ten model rolnictwa istnieje
Na co liczą ?kędzierzawy pisze:co ty agent piszesz, w jednej gminie koło p-kowa rolnicy zbulwersowani bo urząd nie chce pozwoleń na budowę chlewni dawać.
Pohwal się w co inwestowales nie bądź taki tajemniczy????00909 pisze:TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKPeron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
- Wróż Maciej
Hokus pokus czary mary
Stawiam ze agent kupił dolary hihihi
Czy to prawda?Wróż Maciej pisze:Hokus pokus czary mary
-
MARTECH pisze:Pohwal się w co inwestowales nie bądź taki tajemniczy????00909 pisze:TAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKPeron pisze:Otóż to 0909, komentarz w punkt. Jak PROW szedł pełną parą, to ceny były takie, żeby rybka złapała haczyk. Teraz jak złowiona, to może się tylko szarpać mniej lub bardziej.
Pewnie utworzył dyskotekę albo jakiś bar

-
agencje towarzyska, i teraz sie smieje taka mala dziura a i traktor wciagnie 

- mytotoksyna1
Dorabianie kluczy wszystkie kłopoty finansowe wykluczy.
0909 tego się uczy !

0909 tego się uczy !

- mytotoksyna1
Jak ma swinie to na pewno taka transakcja go ominie !Wróż Maciej pisze:Hokus pokus czary mary

-
gdzie ten wystrzał
raczej u kogo 

Szmulewicza rolnicy chcą z przewodniczącego Izb odwołać bo twierdzą że kompletnie się sprzeniewierzył a ten w ich imieniu kolejne propagandowe spotkania towarzyskie z ministrem rolnictwa organizuje . Kołodziejczak chce ich rozliczyć z działań i ma ich wszystkich przeciwko sobie . Po 20 będzie kolejne mydlenie oczu .
Skoro Baraki ma fotki z dzikami na drzewach to czemu nikt nie prowadzi śledztwa jak one tam weszły

Skoro Baraki ma fotki z dzikami na drzewach to czemu nikt nie prowadzi śledztwa jak one tam weszły

- Muchozolali
[/quote]
Śledztwo jest bo takie dziki były na drzewie

Śledztwo jest bo takie dziki były na drzewie

Jakby nie tucz parobkowy to cena byłaby o 1 zł wyższa. Smutne ale prawdziwe. Rolnicy pokrywają w tej chwili koszty pracy parobków. A minister ani słowa o tuczu nakladczym 

- mytotoksyna1
Nie jest źle w rolnictwie : jak tacy jak ty ludzie zdarzają się.czarny pisze:Jakby nie tucz parobkowy to cena byłaby o 1 zł wyższa. Smutne ale prawdziwe. Rolnicy pokrywają w tej chwili koszty pracy parobków. A minister ani słowa o tuczu nakladczym

Jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której bez istnienia tuczu nakładczego, duże grono zakładów mięsnych uważałoby, że rolnik jest w stanie wyhodować tucznika za 2,8zł za kg...
-
Coś tam podobno mówił na spotkaniu w Grabicy, ale to bardziej wygląda na markowanie jakiś działań niż na prawdziwe działanie.czarny pisze:Jakby nie tucz parobkowy to cena byłaby o 1 zł wyższa. Smutne ale prawdziwe. Rolnicy pokrywają w tej chwili koszty pracy parobków. A minister ani słowa o tuczu nakladczym
Jakaś gazeta opisywała to spotkanie i było tam takie zdanie - minister zapowiada zwiększenie vatu na tucz nakładczy. Czyli raczej nie chce im zaszkodzić. Powtórze się ale to przyszłościowo największy problem hodowców moim zdaniem, zmiotą nas z rynku nawet się nie obejrzymy. Musieli byśmy nie wiem jak mocno przycisnąć polityków żeby na serio się tym zajęli. Dobrze wiemy jaki stosunek ma Pis do Amerykanów - robienie laski i te sprawy. Drga strona razem z TVNem też nie pozwolą korporacjom zrobić krzywdy.
Ostatnio zmieniony środa 30 sty 2019, 23:03 przez Wielkopolanin, łącznie zmieniany 1 raz.
Hotele rosną jak grzyby po deszczu a indywidualnych rolników trzymających swoje maciory coraz mniej. Korporacje przejmą was szybciej niż się wydaje. Jakbym miał hodować dla kotraktorów to wolałbym zrezygnować z hodowli
A jak pod koniec roku się poprawi to będziecie się śmiać z parobków?
A jak pod koniec roku się poprawi to będziecie się śmiać z parobków?
Wczoraj Ardanowski pozbawil mnie wszystkich zludzen co do naprawy polskiego rolnictwa przez ten rzad .Dzis jestem nawet przeciwko PiSowi .
- mytotoksyna1
Prawda jest takaStanislaw pisze:Wczoraj Ardanowski pozbawil mnie wszystkich zludzen co do naprawy polskiego rolnictwa przez ten rzad .Dzis jestem nawet przeciwko PiSowi .

- Muchozolali
A tak zapytam co jest do naprawy w polskim rolnictwie ?Stanislaw pisze:Wczoraj Ardanowski pozbawil mnie wszystkich zludzen co do naprawy polskiego rolnictwa przez ten rzad .Dzis jestem nawet przeciwko PiSowi .

Nie ma głupich odpowiedzi.