FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
U mnie jest tak, że po odstawie informuję mojego odbiorcę kiedy następna partia i wstępnie ile sztuk np. na za 2 tyg. 105, lub 3 tyg. 150 lub 180. Wszystko zależy w jakim są wieku i jak rosną. Nadchodzi termin sprzedaży i ja się dostosowuję co do dnia i godziny. Obowiązuje cena na dzień sprzedaży.
Tak nawiasem mówiąc na przestrzeni roku najczęściej mam wyższą lub taką samą cenę jaką płaci Sokołów Podlaski, czy Animex Szczecin. Nigdy nie negocjuję więc mam być niezadowolony? Mój pośrednik ma dużą siłę przebicia i to on negocjuje z zakładami. Kilku z Was wie o kim mówię, bo pisałem na privie gdy ktoś szukał dobrego odbiorcy. Każdy zresztą sprzedaje tam, gdzie mu dobrze. Najważniejsze, że ja jestem zadowolony.
Tak nawiasem mówiąc na przestrzeni roku najczęściej mam wyższą lub taką samą cenę jaką płaci Sokołów Podlaski, czy Animex Szczecin. Nigdy nie negocjuję więc mam być niezadowolony? Mój pośrednik ma dużą siłę przebicia i to on negocjuje z zakładami. Kilku z Was wie o kim mówię, bo pisałem na privie gdy ktoś szukał dobrego odbiorcy. Każdy zresztą sprzedaje tam, gdzie mu dobrze. Najważniejsze, że ja jestem zadowolony.
Ostatnio zmieniony niedziela 26 lip 2020, 14:24 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
Aha, Arka akurat lubię, jak zresztą większość na tym forum. Każdy z nas miewa ciekawe spostrzeżenia czy się ze sobą zgadzamy, czy też nie.
Bo wszyscy rolnicy to jedna rodzina.
Swiniarz, czy krowiarz. Biedak, czy bambrzyna.
Swiniarz, czy krowiarz. Biedak, czy bambrzyna.
5-5.3 się trzyma !!!
Te wykrzykniki to znak podniety czy wkurwienia??
To znak nadziei.
Lepsze niż 4.2 dwa tygodnie temu
- mytotoksyna1
..no i lepsze je od ceny 2,80 złotego co była dwa lata temu. 

Cena galopuje szybciej niż ci się wydaje kolego1963 pisze:Lepsze niż 4.2 dwa tygodnie temu
To po ile teraz świnka? Bo się pogubić można.
Dobre, super to ująłeśvicia1223 pisze:Te wykrzykniki to znak podniety czy wkurwienia??

Według mnie w przyszłym tygodniu Europa pokaże trend wzrostowy. U nas nie ma możliwości na spadki. Tylko w górę.
- mytotoksyna1
Tukan jak wydoroślejesz to zrozumiesz ,że nie rzeczy niemożliwych szczególnie w naszym kraju.tukan pisze:Według mnie w przyszłym tygodniu Europa pokaże trend wzrostowy. U nas nie ma możliwości na spadki. Tylko w górę.

-
4,8 plus vat minus 2 procent od wagi,dzisiejsza sprzedaż
Trafna uwaga. Gdzie jednak podział się styl naszego forumowego barda, pieśniarza, wierszoklety? Nie żebym coś do Ciebie miał, ale to nie w Twoim stylu.mytotoksyna1 pisze:Tukan jak wydoroślejesz to zrozumiesz ,że nie rzeczy niemożliwych szczególnie w naszym kraju.tukan pisze:Według mnie w przyszłym tygodniu Europa pokaże trend wzrostowy. U nas nie ma możliwości na spadki. Tylko w górę.

z tymi wzrostami to zobaczymy.. bo póki co to jest wujowo choć stabilnie
też obstawiałem że wzrośnie, tymczasem zaraz zaczną schodzić tuczniki z majowych wstawień - które były ogromne ze względu na relatywnie niską cenę warchlaka w okolicach połowy maja.

Jakie ceny na przyszły tydzień?
z tego co pamiętam to w maju też dużo wstawień nie było https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... j-wstawien
5.2 minus 2 procent na poniedziałek
-
Jakie ceny w tym tygodniu?
- mytotoksyna1
Cena za wysoka nie je jak spojrzeć na to co się dzieje. 

W poniedziałek dawali 6.35
Mam pytanie kupiłem chlewnię w sąsiedniej miejscowości czy jak przemieszczę tam świnie to muszę świadectwo od weta na przemieszczenie brać ?
-
dobre pytanie kiedys ladowalo sie na dwukolke i przewozilo teraz trza spytac o zgode urzednika 

F1 tak musisz bo to inny numer gospodarstwa i każdy przerzut nie zależnie czy jesteś właścicielem czy nie musisz brać świadectwo nawet gdybyś miał na tym samym placu np: na żonę a inny numer też musisz !
Musisz miec świadectwo bo to inna siedzibą stada. Ja robię tak, że urodzone są na kolczyku domowym, a tucznik sprzedawany z innej siedziby stada ma tatuaż z tamtym numerem.
Aletam nie ma adresu bo na działce jest tylko chlewnia to jaki adres siedziby stada podać?
Musisz wyrobić, nr siedziby tylko będziesz miał 002 na końcu
Nie musisz mieć nadanego numeru domu itp do nadania numeru PL 002 wystarczy Akt własności ,miejscowość , gmina i Nr dziŁki. Wyedy zarejestrują Ci w ARiMR jako drugie twoje stado z PL ...002 tylko dowiedz się jak w Weterynarii bo nie pamiętam
Numer siedziby już dawno mam tylko jaki adres przemieszczenia podać ?
- mytotoksyna1
Na uj Ci nowa chlewnia . China za rok wypuszczą nowego wirusa uj uj i pójdziesz razem z chlewnią w bój .F1 pisze:Numer siedziby już dawno mam tylko jaki adres przemieszczenia podać ?

-
asf wysyp, wczoraj bili u kolegi ponad 1000szt
odszkodowanie dostanie ? Na ruszczie miał?turbogrocho49 pisze:asf wysyp, wczoraj bili u kolegi ponad 1000szt
-
Chłop, w jednym poście piszesz ze musi w innym że nie musi. Jeśli reszta informacji którą tu podajesz jest tak samo wiarygodna to dziękuję. Trochę jak " prognoza pogody mówiona przez starego górala".
Mi wet powiedzieli że na obrót między stadami nie trzeba świadectwa. Jeśli ta sama osoba występuje o kolejną siedzibę stada to dostanie 002 i tyle. Trzeba tylko brać pod uwagę ile gdzie świnie przebywają bo jest teraz ta procedura ze powyżej 30 dnia nabywają numer nowej siedziby.
Mi wet powiedzieli że na obrót między stadami nie trzeba świadectwa. Jeśli ta sama osoba występuje o kolejną siedzibę stada to dostanie 002 i tyle. Trzeba tylko brać pod uwagę ile gdzie świnie przebywają bo jest teraz ta procedura ze powyżej 30 dnia nabywają numer nowej siedziby.
-
Też jestem ciekawy.MARTECH pisze:odszkodowanie dostanie ? Na ruszczie miał?turbogrocho49 pisze:asf wysyp, wczoraj bili u kolegi ponad 1000szt
Strasznie dużo dych ognisk. I znowu mowa o dzikach z samolotu jakby potrzeba była "odnowienia" choroby. Mam nadzieję że to tylko teorie spiskowe.
Zastanawiam się czy na wysyp takiej liczby w ciągu dwóch tygodni nie ma wpływu pojawienie się komarów. U nas wysyp ich był jakiś miesiąc temu.
-
I jeszcze jedna kwestia. Na farmerze pisali ze podobno wirus bez objawy.turbogrocho49 pisze:asf wysyp, wczoraj bili u kolegi ponad 1000szt
A jak było u kolegi?
-
u kolegi zdychaly, szacowanie mial, a odszkodowanie to sie okaże czy dostanie, znajac zycie cos tam mu wynajda
- mytotoksyna1
Chłopy , chłop z naszej wioski mówił dzisiaj ,że maciory są po dwa to chyba jest już przesada. 

-
Asf i koronowirus to choroby które stworzyli ludzie celowo aby zniszczyć ekonomicznie rolnictwo i gospodarkę .Jak widzę co teraz planują robić strefy koronowirusem Zielona zòłta i czerwona jak widzę podejście władz to covid 19 będzie trwał tak jak asf a zarabiać będą wszyscy oprócz rolnikòw i przeciętnych ludzi .Za dobre jest biznes aby te choroby zostały zniszczone , światem żądzą tylko kasa 

- mytotoksyna1
.miejmy nadzieję , że Ardanowski wyciągnie właściwe wnioski.
- mytotoksyna1
Lepper dużo obiecywał , ale go ni ma.
-
Monitoruję teraz sytuację koronawirusa na Twiterze, ponieważ Ministerstwo Zdrowia codziennie aktualizuje tam najnowsze informacje. Mianowicie czytam wiadomości na portalu https://zycie.news, zawsze jest wiele aktualizacji każdego dnia.
Czym ta hołota chce nas już karmić?!. Na głowę zaraz wejdą razem ze swoimi zamrożonymi dzikami i asf bezobjawowym.
-
- Kontakt:
Data, 10.08.2020r. Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
-
Macierewicz to bliska rodzina ?
-
jak wytrzezwiejesz to otworz oczka i zobacz jak cie w rogi laduja 

- mytotoksyna1
O godzinie 17 trzydzieści sześć to jest pora , aby kolację zjeść.robert0169 pisze:jak wytrzezwiejesz to otworz oczka i zobacz jak cie w rogi laduja

- mytotoksyna1
W szkołach należycie nie uczyta co znaczy uczciwa praca i co znaczy bochenek chleba jak go potrzeba i oto mata takie plewa.DRIPOL pisze:https://echodnia.eu/swietokrzyskie/rolnik-kosil-zboze-po-22-jest-mandat-bo-dzialkowiczka-zadzwonila-na-policje-chlebka-pani-nie-jada-1308/ar/c8-15124105?utm_source=facebook&utm_medium=echoswi&utm_campaign=agro&fbclid=IwAR1gJHcagHTxTFa9Wv4LdDAfpS8OaCmIhJJpMh3IhqvN4QNRpTPu3jQpV88