FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Nauczta sie porządku i nie liczta piniędzy u kogoś tylko paczta na siebie.vicia1223 pisze:Arek, to dużo czy mało?
70 tys sąsiad ma na czysto.
A tak, dopłaty wsadzi w nawozy i opryski
Paliwo 12 tys
Kombajn jak nie ma to 10 tys
34x6 ton =200 x500 pszenżyto.
Dobry interes zrobił. Oczywiście sąsiad

A co tam u ciebie chłopy na wiosce w sklepie gadajo??
- mytotoksyna1
Nastroje na wiosce są żwawe chyba jednak trzeba będzie jechać na Warszawę ! 

Dzieci obkupić do szkoły? Bo nic innego do głowy mi nie przychodzi skoro dzierżawa dochodzi do 3 ton pszenicy+dopłaty.mytotoksyna1 pisze:Nastroje na wiosce są żwawe chyba jednak trzeba będzie jechać na Warszawę !
-
Jak mleko dupnie to i dzierżawy wrócą do normalnosci
to czy duzo czy malo sami sobie odpowiedzcie dodam ze klasa gleby od 3a do 5 ale wiekszosc 4
U nas nadal krowiarze dają 2tys a dopłata zostaje u właściciela. Hodowcy świń taniej kupić zboże ale u krów szczególnie jeśli ma się 20-30ha i 70 dojnych inaczej to wygląda. Ale chłopaki działają tak już po 10 lat i ciągną ten wózek 

-
Przy dobrych zmysłach krowiarz na 30 hektarowym gospodarstwie jest w stanie utrzymać 70 dojnych i poszukać jeszcze głupszego i z tych 30 ha swoich oddać w dzierżawe 15 ha po 2 000 zakładając że kuku na kiszonke posieje u siebie
mając szanse poszukać durnia żeby zapłacił czynszu 2000 nie bardzo widzę potrzebe uprawy kuku na kiszonkę na potrzeby własne krowiarza
czynsz + uprawa = wybrany dowolny hektar w gminie do zbioru kuku
15 ha czynszu po 2000 = otrąb do śmierci
krowiarza albo krów
za gnój go słomą i sianem zawalą z uszami
teraz problem co zrobić z pieniędzmi za mleko
trzeba się rozglądnąć za dzierżawą !!!
te stawki za dzierżawe nie wynikają z chorej głowy rolnika ani opłacalności tylko z wymogów stawianych podczas modernizacji tegoż oszołoma

mając szanse poszukać durnia żeby zapłacił czynszu 2000 nie bardzo widzę potrzebe uprawy kuku na kiszonkę na potrzeby własne krowiarza

15 ha czynszu po 2000 = otrąb do śmierci

teraz problem co zrobić z pieniędzmi za mleko

te stawki za dzierżawe nie wynikają z chorej głowy rolnika ani opłacalności tylko z wymogów stawianych podczas modernizacji tegoż oszołoma

Ja wziąłem dzierżawę za 1500zł. Dopłaty moje. ziemia 3a, 3b. 7ha w jednym kawałku drogo?
-
po 2000 za ha dzisiaj oddaje wszystko, i gnojowica poleje w gratisie 

Jeżeli bez dopłat biorą to do modernizacji im się to nie nada...stan1069@o2.pl pisze:Przy dobrych zmysłach krowiarz na 30 hektarowym gospodarstwie jest w stanie utrzymać 70 dojnych i poszukać jeszcze głupszego i z tych 30 ha swoich oddać w dzierżawe 15 ha po 2 000 zakładając że kuku na kiszonke posieje u siebie
mając szanse poszukać durnia żeby zapłacił czynszu 2000 nie bardzo widzę potrzebe uprawy kuku na kiszonkę na potrzeby własne krowiarza![]()
![]()
15 ha czynszu po 2000 = otrąb do śmierci![]()
krowiarza albo krów
teraz problem co zrobić z pieniędzmi za mleko![]()
trzeba się rozglądnąć za dzierżawą !!!
te stawki za dzierżawe nie wynikają z chorej głowy rolnika ani opłacalności tylko z wymogów stawianych podczas modernizacji tegoż oszołoma![]()
- mytotoksyna1
Podatek gruntowy kto ? płaci ?loyer pisze:Ja wziąłem dzierżawę za 1500zł. Dopłaty moje. ziemia 3a, 3b. 7ha w jednym kawałku drogo?
Na moje to jest zdroworozsądkowe. Odejmując dopłaty to jest około 500 za ha plus rozumiem płacisz podatek gruntowy, bo jeżeli nie to za tę klasę ziemi to oferta mega choć i tak jest dobra. U nas min.1500 za ha ,ale dopłaty właściciela a ziemia z przewagą 4-5 klasy także ja już się z dzierżaw wyleczyłemloyer pisze:Ja wziąłem dzierżawę za 1500zł. Dopłaty moje. ziemia 3a, 3b. 7ha w jednym kawałku drogo?
Od wielu lat południe wielkopolski, szczególnie tereny biskupizny aż do Krotoszyna mają zupełnie inne stawki od pozostałej części Wielkopolski. W tych rejonach jest bardzo skoncentrowana produkcja bydła mlecznego oraz dobre przepuszczalne ziemie przeważnie w III klasie bonitacyjnej. Co więcej gospodarstwa te płacąc takie stawki za ha ciągną tak już drugą dekadę i funkcjonują. Dobrze żyją ale roboty to im nie zazdroszczę
.
Inne rejony kraju zawsze z uśmiechem na twarzy pukali się w czoło słysząc tutejsze stawki i wieszczyli rychłe bankructwo.
A jednak te gospodarstwa nadal funkcjonują często w przeciwieństwie do tych co się śmiali
.

Inne rejony kraju zawsze z uśmiechem na twarzy pukali się w czoło słysząc tutejsze stawki i wieszczyli rychłe bankructwo.
A jednak te gospodarstwa nadal funkcjonują często w przeciwieństwie do tych co się śmiali

Hodowcy świń dzierżawa się po prostu nie opłaca 

-
no krowiarzom sie oplaca z moich rejonow placic po 80 tys za ha i przywozic mi pszenżyto po 500
z calego serca im kibicuje 

Płaci właściciel. Tak chciał tak dałem. Nie targowałem się.andre pisze:Na moje to jest zdroworozsądkowe. Odejmując dopłaty to jest około 500 za ha plus rozumiem płacisz podatek gruntowy, bo jeżeli nie to za tę klasę ziemi to oferta mega choć i tak jest dobra. U nas min.1500 za ha ,ale dopłaty właściciela a ziemia z przewagą 4-5 klasy także ja już się z dzierżaw wyleczyłemloyer pisze:Ja wziąłem dzierżawę za 1500zł. Dopłaty moje. ziemia 3a, 3b. 7ha w jednym kawałku drogo?
- mytotoksyna1
Chyba cyganisz ,albo urodziłeś się w czepku.loyer pisze:Płaci właściciel. Tak chciał tak dałem. Nie targowałem się.andre pisze:Na moje to jest zdroworozsądkowe. Odejmując dopłaty to jest około 500 za ha plus rozumiem płacisz podatek gruntowy, bo jeżeli nie to za tę klasę ziemi to oferta mega choć i tak jest dobra. U nas min.1500 za ha ,ale dopłaty właściciela a ziemia z przewagą 4-5 klasy także ja już się z dzierżaw wyleczyłemloyer pisze:Ja wziąłem dzierżawę za 1500zł. Dopłaty moje. ziemia 3a, 3b. 7ha w jednym kawałku drogo?

Duńczycy podnoszą poziom cen! Teraz kolej na niemioszków potem na nas
- mytotoksyna1
Chłopy !
Jak z ceną świni je , czy jeszcze opłaca sie .
Jak z ceną świni je , czy jeszcze opłaca sie .
-
No właśnie jaka cena na przyszły tydzień za cały zestaw? Bo trochę z tematu zeszliście.
teraz kilo swini to 3 litry mleka .Krowa 7 tys , robot udojowy 500 tys , serwis 2 tys na miesiac , obora pare mln .Maja nas po prostu za idiotow . Kto mysli inaczej ,banki czekaja .Powodzenia . Prosze obejrzec na YT "gra o plon "Mysle ze czlowiek jest uczciwy , jak nikt .
- mytotoksyna1
Krowa to najważniejsze zwierze w rolnictwie .
Świnia takiego teraz komfortu ni ma ?
Świnia takiego teraz komfortu ni ma ?
- mytotoksyna1
W rolnictwie jeszcze bardzo ważna jest słoma.
Panie Stanisławie naprawdę mimo szczerych chęci nie mogę Pana postawy zrozumieć. Ciągłe narzekanie na brak opłacalnosci, spisek bankowców ,komorników etc. To zadam pytanie po jakiego grzyba ,,dobieracie" ziemię i tak jak tu koledzy sugerują za stawki naprawdę mało opłacalne dla dzierżawcy. Proponuję niech się Pan określi czy opłaca się czy nie bo wychodzi z tego pomału tragikomedia
- mytotoksyna1
Chłop Stanisław rację ma to się wypowiada! 

-
1000 złotych za dobrostan do krowy sprawia że najgorsza krowa w województwie jest bardziej opłacalna niż rekordzistka w Polsce którą doi robot i przebywa w ekskluzywnej oborzeStanislaw pisze:teraz kilo swini to 3 litry mleka .Krowa 7 tys , robot udojowy 500 tys , serwis 2 tys na miesiac , obora pare mln .Maja nas po prostu za idiotow . Kto mysli inaczej ,banki czekaja .Powodzenia . Prosze obejrzec na YT "gra o plon "Mysle ze czlowiek jest uczciwy , jak nikt .

1000 dobrostan + 300 dopłata do krowy + 1000 do hektara +dopłata do cielęcia = średnia miesięczna pensja + 200 kg. mięsa
do tego wystarczy hektar nieużytków i kawałek celty powiesić między krzakami w zimie

nie inaczej jest z maciorą
czasy żeby produkować dużo i zarobić pomału się kończą
a czasów żeby pożyczyć , produkować i zarobić nigdy nie było Stanisławie
YT i ukryta reklama stosowana przez tych głąbów na tych filmikach rolniczych podnosi dochodowość banków

to co oni odpierdalają powino być karalne

zaczynalem gospodarowac w 2000 roku z golymi 13 ha . Dzis jest 50 w tym 13 dzierzawy ,chyba ponad 3000 metrow budynkow . O maszynach nie bede wspominal bo u sasiada traktor ma wieksza wartosc niz moje wszystkie . nie bylo u mnie na podworzu mechanika elektryka , hydraulika , wynajmowalem tylko jednego murarza na stale ,teraz jest inny poniewaz tamten jest na emeryturze .Jesli ktos uwaza ze dotacje , doplaty krowa +Maciora + to sa pieniadze latwe w zdobyciu to prosze opisac jak to jest latwo zrobic przy maciorach .Na 30 macior najpierw trzeba wydac 15 tys , tylko modernizacja kojcow i papierki [2000 zl ]. My to zrobilismy a Ty stan nawet nie wiesz o czym piszesz . Gospodarstwo sie oplaca jesli maksymalnie wykorzystujesz swoje zdolnosci oraz wszystkie mozliwe dotacje , ubezpieczenia i inne ++++ .Inaczej lepiej wydzierzawic sasiadowi . a tak ogolnie co do kierunku polskiego rolnictwa i mlodych rolnikow to przeczytajcie sobie "ptaszki w klatce " Ignacego Krasickiego .
- mytotoksyna1
Ignacy Krasicki zapisywał i obserwował .Stanislaw pisze:zaczynalem gospodarowac w 2000 roku z golymi 13 ha . Dzis jest 50 w tym 13 dzierzawy ,chyba ponad 3000 metrow budynkow . O maszynach nie bede wspominal bo u sasiada traktor ma wieksza wartosc niz moje wszystkie . nie bylo u mnie na podworzu mechanika elektryka , hydraulika , wynajmowalem tylko jednego murarza na stale ,teraz jest inny poniewaz tamten jest na emeryturze .Jesli ktos uwaza ze dotacje , doplaty krowa +Maciora + to sa pieniadze latwe w zdobyciu to prosze opisac jak to jest latwo zrobic przy maciorach .Na 30 macior najpierw trzeba wydac 15 tys , tylko modernizacja kojcow i papierki [2000 zl ]. My to zrobilismy a Ty stan nawet nie wiesz o czym piszesz . Gospodarstwo sie oplaca jesli maksymalnie wykorzystujesz swoje zdolnosci oraz wszystkie mozliwe dotacje , ubezpieczenia i inne ++++ .Inaczej lepiej wydzierzawic sasiadowi . a tak ogolnie co do kierunku polskiego rolnictwa i mlodych rolnikow to przeczytajcie sobie "ptaszki w klatce " Ignacego Krasickiego .

Lot nad kukułczym gniazdem bardziej niż ptośki
4.6-4.7 i b.słabe branie
- mytotoksyna1
Jak świniak po cztery to tyle co cztery litery.1963 pisze:4.6-4.7 i b.słabe branie

-
wedka jest zla alboooo przyneta jest nie swieza 

tylko te moje karpie sie tak wycwanily ze tylko pradem moge je mieć 

tak nas mało tu pozostało ze nie ma komu postu pisać
Świniarz gatunek na wymarciu. Powinien być pod ochroną a tu jeszcze strzelają do niego.
Na jutro 100 szt. - 6,15 w E
Też po 6,15 wczoraj sprzedałem 170szt mięsnosc 60,2% wybicie z mojej wagi 78,3%
Mi tak wychodzą u "Skiby". Jutro jednak idą do "Prosiaczka". Mięsność będzie nieco niższa ale wyższe wybicie.chłop pisze:Też po 6,15 wczoraj sprzedałem 170szt mięsnosc 60,2% wybicie z mojej wagi 78,3%
- mytotoksyna1
Nie wypisujta poematów.
Żle je zapaść je.
Żle je zapaść je.

Jaki z tego moral?tukan pisze:Mi tak wychodzą u "Skiby". Jutro jednak idą do "Prosiaczka". Mięsność będzie nieco niższa ale wyższe wybicie.chłop pisze:Też po 6,15 wczoraj sprzedałem 170szt mięsnosc 60,2% wybicie z mojej wagi 78,3%
Wycena w tych dwóch zakładach dla mnie jest OK. Bardziej martwię się co będzie jesienią. Może nie będzie źle, jednak już teraz widzimy ile czynników może wpływać na ceny. Może być dobrze ale również tragicznie pomimo niby wysokiego eksportu do Chin. Zbyt wiele spekulacji, co widzimy po aukcjach. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć.Chinczyk pisze:Jaki z tego moral?tukan pisze:Mi tak wychodzą u "Skiby". Jutro jednak idą do "Prosiaczka". Mięsność będzie nieco niższa ale wyższe wybicie.chłop pisze:Też po 6,15 wczoraj sprzedałem 170szt mięsnosc 60,2% wybicie z mojej wagi 78,3%
Albo po 4 albo 5.5
Dobre by było dla wszystkich po 5 netto do końca roku
Dobre by było dla wszystkich po 5 netto do końca roku
Kurcze, dziwny ten kraj. Chłopy pańszczyzniane na ulicę mają wyjść ponieważ ich panowie dopłat do trzody nie dostaną.
- mytotoksyna1
Musita jak najszybciej podatek od warchlaka z obcych krajów wprowadzić , ażeby polskie rolnictwo z głębokiego kryzysu wyprowadzić . 

-
ardanowski wie co robi chce udupoc tych co tucza za swoja kase otwierajac drzwi dla kontraktu cedrub gobarto prima itd itp potem kontrakt przejmie polskie fermy prosiaka za grosze ot jest cala filozofia panowie i panie
https://youtu.be/fIVAlV8YVF0

Robert, jaki jest sens dać dopłaty dla tych co tuczą duńczyka? tak kasa nie zostanie w Polsce tylko do danii pojedzie. a w przypadku polskich warchlaków, nie mogą dopłacać dwa razy do tych samych warchlaków, tzn raz dla hodowców loch a drugi raz dla hodowców na tucz, bo by ich bruksela zgnębiła (dwa razy dofinansowane to samo)
a co do kontraktów, w przypadku tuczu wszystko jest jasne, ale jak będzie z kasą w przypadku producentów warchlaków na tucz? kasa pójdzie dla rolnika czy dla zleceniodawców? znaczy agri+ i reszty?
a co do kontraktów, w przypadku tuczu wszystko jest jasne, ale jak będzie z kasą w przypadku producentów warchlaków na tucz? kasa pójdzie dla rolnika czy dla zleceniodawców? znaczy agri+ i reszty?
-
l
Ostatnio zmieniony piątek 04 wrz 2020, 02:18 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gdzie poszla kasa jak kupowalisci fenty johne deery i inne new holandy
do ursusa