FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Tylko odszkodowania żeby płacili.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 maja 2021, 23:56 przez wiktoriaa, łącznie zmieniany 2 razy.
mało kto dostaje odszkodowanie, powód: bioasekuracja
-
Powodów jest więcej bo jak masz spełnione najwyższe standardy bioasekuracja to znajdują się inne kwiatki
- mytotoksyna1
Jakby płacili to każdy , by chciał mieć blisko chlewa dzika co by z asf pod chlewem pomykał.danielski813 pisze:Powodów jest więcej bo jak masz spełnione najwyższe standardy bioasekuracja to znajdują się inne kwiatki
Zważywszy jakie są obecnie dochody z chowu świni.

Wiesz co toksyna pieprzysz jak potłuczony. Który poważny hodowca celowo zarazi sobie stado, które nie jednokrotnie buduje się latami aby dojść do zakładanych wyników. Ciężko się czyta co piszesz ale czasami skorzystaj z tego co masz miedzy uszami,chyba że tam ....?
Skup 3.5
Andre w strefie 3 pewnie płacą. Ja bym się nawet nie zastanawiał gdybym wiedział że odszkodowanie zapłacą więc nie wiem kto tu pieprzy. Ale wypisałem się tego biznesu jakiś czas temu.
Andre w strefie 3 pewnie płacą. Ja bym się nawet nie zastanawiał gdybym wiedział że odszkodowanie zapłacą więc nie wiem kto tu pieprzy. Ale wypisałem się tego biznesu jakiś czas temu.
- mytotoksyna1
...a jak było z BSE u krów to wtenczas unijny skarbiec funtów był pełen i chłopy hodowle likwidowali , bo kupe kasy do rak dostali.{każdy chciał mieć bse.)andre pisze:Wiesz co toksyna pieprzysz jak potłuczony. Który poważny hodowca celowo zarazi sobie stado, które nie jednokrotnie buduje się latami aby dojść do zakładanych wyników. Ciężko się czyta co piszesz ale czasami skorzystaj z tego co masz miedzy uszami,chyba że tam ....?
W tamtych latach to była jeszcze stara unia to skarbiec był wypełniony .

-
Tak samo czyli dokładkavicia1223 pisze:4.3 na pon
- mytotoksyna1
W Anglii chłopy tak się obłowili , że całe miesiące visky pili. 

Teraz schodzą warchlaki za 300 netto??
Pablo z interesu można wyjść w bardziej cywilizowany sposób niż skazywanie zwierząt na cierpienie w imię paru srebrników. Każdy ma swoje zdanie ,dla mnie to są istoty żywe i czujące tak samo jak ja a ponad to są zródłem utrzymania dla mojej rodziny ,więc myślę tak a nie inaczej
Zwierzęta są źródłem utrzymania rodziny a rolnik źródłem bandy pisowskiej, która mniej ma szacunku do rolnika niż Ty do byka
Trzodziarze mogą spać spokojnie bo ubój rytualny świń nie dotyczy
-
Ubój rytualny trzodziarzy nie dotyka. Ale przypomina mi się rok 2014-2016 kiedy to ministry przekonywali by rolnicy na wschodzie przestawiali się na produkcję bydła. Bo dużo łąk, asf ich nie będzie dotyczyl.
A teraz taki cios. W sumie od tego czasu njuz trzeci. Po pierwszym zakazie uboju wprowadzonym przez POPSL i po ostatniej aferze leżakowej.
Samego mnie korciło żeby iść w bydło mięsne tak na poważnie.
Włos się jeży na głowie
A teraz taki cios. W sumie od tego czasu njuz trzeci. Po pierwszym zakazie uboju wprowadzonym przez POPSL i po ostatniej aferze leżakowej.
Samego mnie korciło żeby iść w bydło mięsne tak na poważnie.
Włos się jeży na głowie
-
Ale PiS pokazalo gdzie ma rolników gleboko, rynki nie stabilne, gospodarka podupada, a oni likwiduja branze bydla, drobiu i futrzarska, wszystko w imię kota z Żoliborza. Tak tu kazdy pisy chwalił, i oni tak odp...alaja z kazda dziedzina gospodarki, tylko ze o tym sie nie interesuje czlowiek
Nie ma się co martwić. Jeśli jednym rolnikom PiS zabierze, to drugim rolnikom PiS DA.
-
pieniędzy nie ma i nie będzie i rządzenia trzeba się pozbyć w trudnych czasach , mało tego trzeba winnego tego zamieszania poszukać ,a ciemny lud łyknie , takie moje zdanieturbogrocho49 pisze:Ale PiS pokazalo gdzie ma rolników gleboko, rynki nie stabilne, gospodarka podupada, a oni likwiduja branze bydla, drobiu i futrzarska, wszystko w imię kota z Żoliborza. Tak tu kazdy pisy chwalił, i oni tak odp...alaja z kazda dziedzina gospodarki, tylko ze o tym sie nie interesuje czlowiek
koalicja się rozleci , AD nie podpisze i ani ustawy ani rządu

trochę się rządziło to się zarobiło jak się zarobiło to się przeżyje ochraniarz w belwederze jest jak by co

Tak właśnie wygląda obiektywne pisanie nie polityczne nie partyjne przyjazne.stan1069@o2.pl pisze:pieniędzy nie ma i nie będzie i rządzenia trzeba się pozbyć w trudnych czasach , mało tego trzeba winnego tego zamieszania poszukać ,a ciemny lud łyknie , takie moje zdanieturbogrocho49 pisze:Ale PiS pokazalo gdzie ma rolników gleboko, rynki nie stabilne, gospodarka podupada, a oni likwiduja branze bydla, drobiu i futrzarska, wszystko w imię kota z Żoliborza. Tak tu kazdy pisy chwalił, i oni tak odp...alaja z kazda dziedzina gospodarki, tylko ze o tym sie nie interesuje czlowiek
koalicja się rozleci , AD nie podpisze i ani ustawy ani rządu![]()
![]()
![]()
trochę się rządziło to się zarobiło jak się zarobiło to się przeżyje ochraniarz w belwederze jest jak by co![]()
No faktycznie na tych bykach po 6 zł to zarobek był ale nie dla rolnika. Może się co niektorzy obudza i za jakąś sensowna robotę wezmą a nie 20 byków zarobku po 500 na sztuce i wyciąganie łapy po wszystko. Dopłata do byka, do hektara pola i do KRUS wielkiego hodowcy żeby zydek mógł zaszlachtować byka i zjeść smacznie za pół darmo. Jakby kraj we wszystkich branżach robił takie biznesy to bankructwo pewne.
-
20 byków nie po 6 tylko 8 zł x 800 uwzględniając wszelkiej maści dopłaty to zarobek taki że tego z etatu można nająć po godzinach to huśtania im jaj hahaha
- mytotoksyna1
Choroba rolnictwa polega na tym , że rolnictwo zagarnęły biurokraty. 

Tak sobie czytam ustawę piątka kaczyńskiego i o ile dobrze pamiętam z lekcji biologi w szkole podstawowej ,to zwierzęta dzieliło się na podgatunki ryby , gady, płazy,kręgowce itd. No na zdrowy rozum to kto wyjedzie w pole czymkolwiek i np. uszkodzi dżdżownice podczas orki ,czy też zada inne cierpienie -jest bandytą i z mety podlega karze. Orzem hopy czy nie.

- mytotoksyna1
Chłopy !
W Niemczech jeden dzik zdechł , a skupnik świni w POLSCE stracił oddech ?
W Niemczech jeden dzik zdechł , a skupnik świni w POLSCE stracił oddech ?

-
jest towar do markieta w supppperrrrr pomacji 8,99
kuzwa co za czasy

a napisali gdzie ta świnia była hodowana i gdzie ją ubili i kiedy?
bo to może być wietrzenie magazynów-chłodni w niemczech
bo to może być wietrzenie magazynów-chłodni w niemczech
A cóż to zmieni jak będzie tanio to i tak naród wszystko kupi.
Coś mi się wydaje, że niebawem sytuacja się zmieni. Oczywiście na plus. Pierwszy symptom już widać. W ostatnim tygodniu amerykańska wieprzowina bardzo dynamicznie drożała. Powstaje pytanie, dlaczego w piątek straciła 6,8%? Według mnie będzie ogłoszona regionalizacja przez Chiny i giełda amerykańska już o tym wie. Ja sprzedaję regularnie, jednak jakbym miał rzuty to bym się przez 2 - 3 tyg. wstrzymał. Tak myślę. Czas pokaże.
-
- Kontakt:
Data, 21.09.2020r. Aktualne ceny skupu tuczników i macior w Polsce:
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Link do aktualnych notowań tuczników: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Link do aktualnych notowań macior i knurów: https://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/maciory
Jutro chyba dalsze spadki u Niemca.
-
no dwa posty wyżej pisałeś zeby sie wstrzymywac
- mytotoksyna1
Niemiec tylko dzięki L. Wałęsie odzyskał NRD to teraz po prostu głupieje .tukan pisze:Jutro chyba dalsze spadki u Niemca.

A mnie pomalowali na żółto. Z czym to się wiąże? Ja nie aktywny ale sąsiady pewnie będą pytać.
Tukan może nie zaglądaj do worka z zakwaszaczem...
Wyszła sprzeczność. Śpieszę z wyjaśnieniem. Moje krajowe "mocne" źródło twierdzi, że Niemcy już wcześniej byli dogadani z Chińczykami odnośnie regionalizacji. Obecnie ustalane są kwestie formalne typu zmiana świadectw wywozowych i jeszcze jakaś ze stron chce coś ugrać. Rzekomo regionalizacja ma być ogłoszona w najbliższym czasie. Ja osobiście nie wiem, czy tak się stanie ale takie są przecieki.turbogrocho49 pisze:no dwa posty wyżej pisałeś zeby sie wstrzymywac
Odnośnie ewentualnej jutrzejszej obniżki u Niemca - duże zakłady chcą wprowadzić korektę na poziomie 7 - 15 centów, natomiast organizacje rolnicze chcą podwyżki ponieważ , jak twierdzą, cena spadła nadmiernie. Zobaczymy co przeważy.
Trzymajmy kciuki aby wszystko potoczyło się po naszej myśli.
Dobrevicia1223 pisze:Tukan może nie zaglądaj do worka z zakwaszaczem...

tucan ty masz rzuty a inni to co maja
-
żółta lajt tak jak biala
W moim pojęciu rzut jest wtedy jak ktoś kupi partię warchlaków i na koniec tuczu je sprzedaje. Ja natomiast w dzień sprzedaży ustalam termin następnej, mniej więcej po dwóch tygodniach. Nie nazywam tego rzutem. Zresztą, nie czepiajmy się słówek. Napisałem co wiem i tyle.arek pisze:tucan ty masz rzuty a inni to co maja
Nie wiem czy wiecie ale jest ponoć jakiś projekt ustawy, który zakazuje chowu świń w cyklu otwartym w strefach.
Ostatnio zmieniony środa 23 wrz 2020, 06:45 przez tukan, łącznie zmieniany 1 raz.
To za rok żadnej świni nie będzie w cyklu otwartym, poza tym za grube ryby za tym stoją żeby mieli zakazać.
Ostatni hit pisu, bary zamykamy o 22 a nie o 24. Joł, po 22 to już każdy wolny status od wirusa ma, powinni otwierać o 18 a nie od 10 rano.
Ostatni hit pisu, bary zamykamy o 22 a nie o 24. Joł, po 22 to już każdy wolny status od wirusa ma, powinni otwierać o 18 a nie od 10 rano.
tukan, te Twoje „mocne”źródło informacji, to Dębowe? Mam znajomka, który też to doi, no i wizje niczym Twoje po tym ma, z tym, że nie z ceną świń u Niemca związane 

- mytotoksyna1
Chłopy na tym BSE chłopy w Anglii i Francji tak się dorobili , że chałupy w Londynie i Paryżu kupili. 

worek z zakwaszaczem, dobra rzecz- szczególnie jak trzeba szybko wytrzeźwiećtukan pisze:Dobrevicia1223 pisze:Tukan może nie zaglądaj do worka z zakwaszaczem...

a jeśli chodzi o cene - to właśnie tak ona jest ustalana - ktoś rzuci hasło, że trzeba obniżyć bo jeszcze da się producentów wydoić, i jak przejdzie to jest git, a jak się zbuntują to wtedy zostawi się na zero. Najlepsze jest to że my producenci dajemy się w ten sposob naciągać spekulantom giełdowym
Przepraszam Was. Sprostowanie.tukan pisze:Nie wiem czy wiecie ale jest ponoć jakiś projekt ustawy, który zakazuje chowu świń w cyklu otwartym w strefach.
Nie chodzi o cykl otwarty, tylko o system otwarty, czyli na wolnym wybiegu.
Nie ma powodu do podwyżek
Przecież dopiero mieli im dopłAcaćtukan pisze:Przepraszam Was. Sprostowanie.tukan pisze:Nie wiem czy wiecie ale jest ponoć jakiś projekt ustawy, który zakazuje chowu świń w cyklu otwartym w strefach.
Od bardzo dawna już to obowiązuje.tukan pisze:Przepraszam Was. Sprostowanie.tukan pisze:Nie wiem czy wiecie ale jest ponoć jakiś projekt ustawy, który zakazuje chowu świń w cyklu otwartym w strefach.