FORUM
powiedzmy coś o sobie
zachowana bioasekuracja:żaden z pracowników obsługi łacznie ze mną ma zakaz hodowania prywatnie świń i kontaktów z iinymi świniami ani z odchodami innych świn,na ferme zakaz wnoszenia kanapek z wędlinami, obowiązkowa kąpiel przed wejsciem na ferme wszystkie ubrania i leki dezynfekowane virkonem, żadna świnia opuszczajaca dany budynek nie ma prawa tam juz wrócić,porodówka oddalona o sektora tuczu o ok.4km, odchowalni warchlaków odddalona o ok.1,5km tam pracuje jeden człowiek z którym jest tylko kontaky telefoniczny,warchlaki przychosdzące od niego sa przyganiane osobnym korytarzem niż tuczniki.na nasz sektor mozwe wejsc kazdy z porodówki i odchowalni a my do nich po 48 godz kawarantanie.samochody przyjezdzające po świnie mają specjalny pas wydzielony po który tylko one sie poruszają tak aby nie krzyżowały sie z przejazdami paszowozów i na koniec nie możemy opuszczać budynków tzn. wychodzić poza budynek i do niego wracać.
tzn ubrania robocze nowe są dezynfekowane virkonem zanim trafią na budynek socjalny.dostajemy pełen komplet odiezy od skarpet po czapki.do strefy czystej wchodzimy tak jak nas pan Bóg stworzył.lekarz weterynarii przyjezdzający na ferme jest raz w miesiącu.ma to na celu jak wyelimonowanie ryzyka wnosznia na ferme chorób.wystarczy.
ta rasa Swiń ma w pakiecie ostatnio modną adomatoze.i tutaj trzeba przywiązac największa uwage aby problem adomatozy mieć pod kontrolą dodatkowo swinie te są bardzo wrażliwe na zamiany środowiska ale jest coś za coś.zaletą szybkie tempo wzrostu dobra płodnosć na fermie matecznej koleżanka osiąga od maciory rocznie 24,9 szt prosięcia oraz dobra mięśność.
a wlasnie czy mozecie mi wytlumaczyc (bo nie wiem ) czemu u nas w kraju nie jest popularny landrace i yorkshire , duroc hampshire <br>czy te rasy nie sprawdzaja sie w naszych warunkach czy sa za drogie <br>bo skoro tutaj osiagaja lepsze rezultaty to nie rozumiem ze bazujecie na innych rasach <br>a moze jakies inne powody ?
Dunczyk ! A jak ci sie zdaje jakie swinie się w Polsce hoduje ??<br>Landrace to nic innego jak świnia zwisłoucha w Polsce nazywana PBZ (polska biała zwisłoucha) ,każdy kraj o pewnej kulturze hodowlanej ma swój typ landrace np, duński, niemiecki, norweski itd. zaś yorkshire to nic innego jak wielka biała (ostroucha ) w Polsce zwana WBP wielka biała polska, podobnie każdy kraj ma praktycznie swój typ tej świni,co do polskości tych ras mozna dyskutować bo ciągle jest importowany materiał genetyczny tych ras z zagranicy ale to właśnie one i krzyżówki między nimi PBZxWBP czy WBPxPBZ stanowią większość polskiego pogłowia ras matecznych . Możemy oczywiście dyskutować o jakości krajowej hodowli co moim zdaniem jest skutkiem zaszłości tamtej epoki ale i to powoli sie zmienia na lepsze ! Knury duroc i hampshire też są u nas wykorzystywane a także rasa pietrain z którą ty sie pewnie nie spotkałeś bo w Danii jej nie użytkują !!
J.W. <br>pisalem kiedys ze nie mam wyksztalcenia w tym kierunku , ale pare ksiazek czytalem itd i nasze polskie PBZ i WBP sa wyodrebniane jako osobne rasy wiec ?<br>co do pietrain to masz racje chociaz zaczynaja teraz eksperymentowac ze sprowadzanymi pietrain z niemiec i mozna kupic nasienie co prawda za duza kase
Powiedzcie mi, jak u was z obsługą oproszeń, tzn macie jakieś sposoby na przewidzenie oproszenia z dokł. do godz. jakie czynności wykonujecie przy oproszeniu np problemy gorączka maciory i zagryzanie prosiąt, kiedy dopuszcacie prosięta do maciory i na jakim etapie oproszenia spokojnie idziecie spać<br><br>30 macior cykl zamkn. 45ha Podkarpackie
Witam Czesiek<br><br>Przymierzam się do 300 macior ale mam dylematy jak wszyscy : kiepska cena a co za tym idzie mniejszy popyt na sztuki hodowlane no i cena materiałów budowlanych. Poczekam na PROW a jak nie wyjdzie chyba się nie odważe bo to inwestycja na przeszło 1 mln złotych.<br><br>Pozdrawiam.