CENY TRZODY

adamk9335

Re: CENY TRZODY

Post autor: adamk9335 »

Widać że są pośród nas poplecznicy pisu twierdządz że,q przyczyną całej sytuacji był drogi warchlak wiosną ,a nie to że mamy nieudaczników w rządzie.
andre

Post autor: andre »

Co niektórzy już do końca roku nie zapisują tuczników
danielski813

Post autor: danielski813 »

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... przyjezdza
Ja nie ogarniam może ktoś wyjaśni. Poza tym szkoda że jak sytuacja się odwróci to hodowcy do tych zakładów i tak sprzedadzą zamiast pokazać im kierunek zachód środkowym palcem
adamk9335

Widać że ten artykuł napisał jakiś ...uj robiony palcem!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Nie siejta paniki ,bo to nie wskazane w prawidłowej chłopskiej hodowli zwierząt.
Jedyne na teraz co trzeba uczynić to wprowadzić na zachodniego prosiaka 500 złotowego Dragona. 8)
adamk9335

Dokładnie; z ziemi włoskiej do Polski.
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Co wy chcecie bronić?. Korporacyjnych potęg osiedlonych w Polsce.Wszystko już pozamiatane tylko sprzątnąć.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

BRUTAL pisze:Co wy chcecie bronić?. Korporacyjnych potęg osiedlonych w Polsce.Wszystko już pozamiatane tylko sprzątnąć.

Pięćset złotowy Dragon jak będzie to te potęgi będą spie...alać , aż będą się obalać. :roll:
adamk9335

To wszystko zależy od naszych nieudaczników w rządzie.
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Witam trochę nie na temat ale jest weekend jakieś whisky wieczorem [ale nie dużo bo wiadomo że po kolorowej łeb boli ] Obserwując to co się dzieje z cenami tucznika nie nachodził was myśl żeby się przebranżowić albo otworzyć coś dodatkowego podzielcie się na forum może ktoś skorzysta
rom19

Post autor: rom19 »

Proponuję sutenerstwo
BRUTAL

Dawno cię nie było...na wczasach byłeś?.
dragonlux

Post autor: dragonlux »

rom19 pisze:Proponuję sutenerstwo

Pomysł dobry ale myślę że trzeba płacić podatki bo z czegoś Prezes J. musi realizować swoje pomysły
F1

Post autor: F1 »

adamk9335 pisze:Widać że są pośród nas poplecznicy pisu twierdządz że,q przyczyną całej sytuacji był drogi warchlak wiosną ,a nie to że mamy nieudaczników w rządzie.

Ty Bogu dziękuj że PiS rządzi bo już dawno by Twoje gospodarstwo niemiec obrab9ał sprzedajne PSLoddało rolnictwo Uni walkowerem zobacz wszyscy stają w obronie przedsiębiorców ,lekarzy a rolników niby 1,5 mln i wszyscy maja ich w dupie nie daje Ci to do myślenia namaiają do kupowania kwiatów a do wieprzowiny Polskiej nikt jakoś nie namawia tylko mówią że sobie kupią z niemieckiego marketu nafszeroaną antybiotykami :lol:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Bez 500 złotowego dragona kryzysu w chowie świń się nie pokona. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

PSL I PO gadali wkoło , a PIS sam je i też marnie je. 8)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Za PSL i PO jak na kolektę księdzu rzuciło się złoty dwa to była przyzwoita czekolada , a jak teraz rzucisz dwa to ksiądz dziwnymi oczami w twoim kierrunku spogląda ! :roll:
wetman

Post autor: wetman »

?
adamk9335

F1 pisze:
adamk9335 pisze:Widać że są pośród nas poplecznicy pisu twierdządz że,q przyczyną całej sytuacji był drogi warchlak wiosną ,a nie to że mamy nieudaczników w rządzie.

Ty Bogu dziękuj że PiS rządzi bo już dawno by Twoje gospodarstwo niemiec obrab9ał sprzedajne PSLoddało rolnictwo Uni walkowerem zobacz wszyscy stają w obronie przedsiębiorców ,lekarzy a rolników niby 1,5 mln i wszyscy maja ich w dupie nie daje Ci to do myślenia namaiają do kupowania kwiatów a do wieprzowiny Polskiej nikt jakoś nie namawia tylko mówią że sobie kupią z niemieckiego marketu nafszeroaną antybiotykami :lol:
czarny

Post autor: czarny »

Agrouni nie w takt z wyboramy te ceny. Nieprawdasz? Może tak być że jak będą kejne wybory to wówczas będzie wysokie zadowolenie społeczne i wiadomy wynik.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stanislaw pisze:pablo 10 mln przywioza z UE ale polskiego za 100 niechca .O czym Ty piszesz . Fermy do powaznego ukrocenia importu rzad moze zmusic jedna ustawa o gnojowicy . Pewnie wystarczyloby pobranie kilku probek i potezne kary .Kto zatruł doline Biebrzy .U mnie pelne rowy i jeziora gnojowicy .Tragedia , ale pablo i rzad tego nie chca zobaczyc . Jak ktos chce byc na to slepy to nawet najlepszy rozum nic nie pomoze .

A to w Polsce nie ma przepisów regulujących ile i czego można wywozić na pole i w jakim czasie? A ja ciągle słyszę od rolników że są one zbyt rygorystyczne a ty chcesz je zaostrzyć? Może lepiej wprowadzić zakaz hodowli wszelkiej. Ale nie tylko te źle fermy mają przestać wozić. A jak rolnik w przypływie optymizmu wziął parę baniek z banku i wybudował chlewnie na 300 macior albo na 2 tys tucznika to jego hodowlę mają też zamknąć? On jeszcze rolnik czy ten zły fermiarz? W mojej okolicy pełno takich. Jak ci coś zatruli to zgłaszaj do odpowiednich służb, zainteresuj problemem media, ktoś ma to za ciebie zrobić a ty będziesz tylko biadolił na forum? No tak, to jest najprostsze.
BRUTAL

Przypływ Optymizmu na kilka baniek bo sąsiad ma to i ja też i na 50 rolników we wsi 48 chlewni po 2000 to jest myśl....
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

to jest tak ze moze jeden na 50 robi samodzielnie , reszta to robota firm tuczacych i naiwnosci rolnikow . Jakby ktos umiejacy czytac ze zrozumieniem poczytał umowe to w zyciu niepodpisalby jej .Dotarlem do trzeciej strony i stwierdzilem ze dalej nie ma sensu nawet czytac .Wczoraj widzialem jak sasiad [umowa kontrakt] rozlewa gnojowice na ozime zboze i napewno na niego nie doniose .20 ha ,1000szt i milion kredytu ale wszystko jest OK .Nawet rodzice nie wiedza ile ma kredyciku . Po literku mozna sie wiele niechcacy dowiedziec .Moge zyczyc tylko powodzenia .Jest to dla mnie proste i oczywiste .Swinki 3zl - 2% +VAT .
wojce

Post autor: wojce »

Widocznie cena 3 zlp jest ok bo wszyscy siedza cicho ,hodowcy organizacje itp. :roll:
adamk9335

Bedą po 2 i nikt nic nie zrobi, już wcześniej pisałem że jak by mleko obniżyli o 30 procent to przekonałbyś się jak krowiarze walczą o swoje. A tu praktycznie już ponas.
BRUTAL

Wszystkiemu winne zniesienie stref.Z niebieskich dawnych stref mięso poszło tam gdzie nie było stref. A tak na poważnie to lepiej niech będzie 3 w całej Polsce niż jakiś tam wielkopolanin ma mi mówić że ja mam strefę i on nie będzie ze mną rozmawiał bo jestem trędowaty a takie przypadki miałem osobiście.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stanislaw pisze:to jest tak ze moze jeden na 50 robi samodzielnie , reszta to robota firm tuczacych i naiwnosci rolnikow . Jakby ktos umiejacy czytac ze zrozumieniem poczytał umowe to w zyciu niepodpisalby jej .Dotarlem do trzeciej strony i stwierdzilem ze dalej nie ma sensu nawet czytac .Wczoraj widzialem jak sasiad [umowa kontrakt] rozlewa gnojowice na ozime zboze i napewno na niego nie doniose .20 ha ,1000szt i milion kredytu ale wszystko jest OK .Nawet rodzice nie wiedza ile ma kredyciku . Po literku mozna sie wiele niechcacy dowiedziec .Moge zyczyc tylko powodzenia .Jest to dla mnie proste i oczywiste .Swinki 3zl - 2% +VAT .

Nie przesadzaj, myślę że poki co z 30% robi na swoje. Ale za parę lat może być tak jak mówisz że to będzie kilka procent. No ale rzad winien że ludzie chcą iść na skróty i wierzą tym wszelkiej maści naganiacza? Jedno jest pewne dobrze już było. Te nowe chlewnie na kredyt puste stały nie będą niezależnie od tego po ile będzie tucznik.
adrian102500

Post autor: adrian102500 »

prosiak kosztuje 110 zł to w lutym tucznik będzie po 5 zł czy się mylę ////
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Ile tucznik będzie kosztować to trudno wyrokować .
Widzita przecież co się dzieje ,że nic pewnego nie je. 8)
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Mogą kosztować 3 zł, a mogą i 6 zł. Kto to wie?
Ulan

Post autor: Ulan »

póki co to pytanie brzmi - kiedy gnojowica pod sejm pójdzie? bo myślę że już powoli jest czas na to ..
Falco

Post autor: Falco »

Jutro albo we wtorek w moje okolice przyjeżdża solo z firmy z drugiego końca polski. Bez problemu godzą się ma dwa punkty. Dobre 350km. A co to oznacza? Jak dla mnie brakuje im surowca. U mnie ze dwa miesiące praktycznie nikt im nie sprzedał, bo płacą 35-40 gr mniej niż chińczyk. Wan wchłania wszystko na bieżąco. Ceny są sztucznie zaniżane, nie mają nic wspólnego w wolnym rynkiem.
Falco

Post autor: Falco »

W zeszłą niedzielę byłem u kolegi który jest myśliwym, jego obwód jest w czerwonej strefie, mówił, że dzików ostatnio wcale nie strzelają, bo zbyt długo trzeba czekać na wyniki badania.
Wcześniej człowiek z PIW mówił ile dzików już czeka na badanie w mojej okolicy, chodzi o padłe i potrącone, kolejka ponad 9 dni.
Moim zdaniem, takie rozprzestrzenienie się asf w wielu punktach i "skoki" na znaczne odległości to nie jest przypadek, widać czyjąś pomocną dłoń, nawet domyślam się czyja to może być dłoń. Co pan na to panie andre?
Kto znajdzie dzika, to najlepiej dół min. met głębokości, zasypać wapnem i zakopać. Odkazić wszystko po trzy razy
robert0169

Post autor: robert0169 »

warchlak w gore o prawie 30zl :D :D
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

robert0169 pisze:warchlak w gore o prawie 30zl :D :D

Pięknie - do tego dołączyć 500 złotowego Dragona i rzecz będzie na długie lata wyjaśniona ! 8)
BRUTAL

Duńczycy zutylizowały warchlaka to i skoczy na chwile ale tylko na chwile.
andre

Post autor: andre »

Falco a co chciałbyś Ode mnie usłyszeć? Jesteśmy w czarnej dupie i nikt pomocnej ręki do nas nie wyciągnie a mam wrażenie że jeszcze bardziej nas w tym gównie taplają .Sory za ostry język mojej wypowiedzi,ale w bardziej kulturalny sposób tego nie ogarnę
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

DRIPOL pisze:Nagrody dla rolnictwa za co ??? https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... Id,4886943

To nie dziwota , bo nagrody resortowe i jubileuszowa to chociaż by nie chciał to trzeba brać tak jest ustawione i ustalone w POLSCE od 1945 roku. :|
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Tego zapisu nikt nie zmieni nawet jak do władzy , by doszła partia jeleni. 8)
engie

Post autor: engie »

Dlaczego kogoś założył nowy wątek cen?
admin
Site Admin

Post autor: admin »

W zawiązku z maksymalnymi możliwościami bazy danych proszę o pisanie cen w nowym wątku który założyłem.

Z poważaniem
admin
admin
Site Admin

Post autor: admin »

engie pisze:Dlaczego kogoś założył nowy wątek cen?
Dobry wieczór

... musiałem dodać ten sam wątek-temat, bo stary wątek miał ponad 75 tysiecy wpisów a sama baza danych na serwerze już szwankuje i cześć z forumowiczów nie ma możliwości wejścia (widzą błędy sql itp) ... dlatego podjęto decyzję aby nie stracić ciągłości o przeniesieniu część danych do nowego wątku.

... proszę o wyrozumiałość i cierpliwość ... postaram się jak najszybciej kilka poprzednich lat przenieść ze starego tematu do nowego.

pozdrawiam
admin
ODPOWIEDZ