Sztukateria

kajman

Sztukateria

Post autor: kajman »

Remontujemy starą kamienicę w centrum miasta i chcemy przywrócić jej dawny blask. Oryginalnie miała sztukaterie na sufitach i ścianach ale niestety przez lata oryginały zostały zniszczone albo usunięte. Gdzie szukać takiej sztukaterii żeby odtworzyć styl epoki? Zależy nam na autentycznym wyglądzie a nie jakichś tanich imitacjach...
zenlsl

Re: Sztukateria

Post autor: zenlsl »

Kluczem jest znalezienie producenta który robi sztukaterie tradycyjnymi metodami z prawdziwego gipsu a nie z jakiegoś styropianu czy plastiku. Prawdziwy gips sztukatorski ma zupełnie inną teksturę i wygląd, to widać gołym okiem. Dobrzy rzemieślnicy potrafią odtworzyć historyczne wzory jeśli masz jakieś fragmenty oryginałów albo zdjęcia archiwalne. Ważne żeby sztukaterie były zbrojone siatką wzmacniającą, wtedy są naprawdę trwałe i wytrzymują próbę czasu. Zwróć uwagę czy producent ma doświadczenie z obiektami zabytkowymi, to zupełnie inna bajka niż standardowe nowe budownictwo. Montaż też powinien być wykonany przez specjalistów bo źle przyklejona sztukaterią może odpaść po czasie. Możesz malować je na dowolny kolor żeby dopasować do wystroju ale często biały gips sam w sobie wygląda najpiękniej. Ja remontowałem przedwojenną willę i szukałem długo kogoś kto faktycznie zna się na rzemiośle, w końcu trafiłem na https://dwdecor.pl/ gdzie robią sztukaterie rzemieślniczo z tradycyjnych materiałów, mają ogromny wybór wzorów i naprawdę jakość premium, warto z nimi porozmawiać o Waszym projekcie.
ODPOWIEDZ