FORUM
Siarczan miedzi
Siarczan miedzi
Witam wszystkich
Mam pytanko , czy ktos z was probowal stosowac siarczan miedzi na biegunki u warchlakow ?
Ja ostatnio probuje to stosowac z maka ziemniaczana i jestem bardzo zadowolony , wystarczy podac raz i biegunki znikaja w 1 dzien .
Mam pytanko , czy ktos z was probowal stosowac siarczan miedzi na biegunki u warchlakow ?
Ja ostatnio probuje to stosowac z maka ziemniaczana i jestem bardzo zadowolony , wystarczy podac raz i biegunki znikaja w 1 dzien .
Re: Siarczan miedzi
Powiem szczerze że o tym nie słyszałem a ile i w jakiej proporcji sie to daje ?dunczyk pisze:Witam wszystkich
jesli mam byc szczery to nie wiem gdzie mozna kupic , raczej w lecznicy chyba nie bo to troche nielegal ( jest to dopuszczone do stos. w paszach ale w mniejszych ilosciach ) cos czytalem ze stosuja to rowniez jako nawoz wiec moze w jakims skladzie z nawozami
dokladnie nazywa sie to siarczan miedzi 25%
dokladnie nazywa sie to siarczan miedzi 25%
choroby swin
Siarczan miedzi mozna nabyc w firmie Gambit w Kutnie-woj.lódzkie,tylko nie wiem czy indywidualnie hodowca,bo firmy paszowe na bank.tel do pana janiszewskiego 601335519 lub biuro 24/2544892.Jutro moge spytac co i jak.kaja
dunczyk siarczan miedzi podaje sie w przypadku niedokrwistosci,przy np PMWS,wyniszczeniu ma dodatkowy wplyw immunomodulacyjny a takze ponoc wplywa na laktacje i ewentualnie w stanach zapalnych wymion.Chodzi tu glownie o miedz ktora jest latwiej przyswajalna w postaci siarczanu.Maczke ziemniaczana stosuje sie ze wzgledu na zawartosc skrobii(dziala pochlaniajaca) i tworzy warstwe oslaniajaca jelita.Swinie b chetnie jedza skrobie
jarl
wyniki w rozrodzie takie same caly czas , krycie tez bez wiekszych problemow , troche jak upaly byly ale to jak wszedzie
natomiast temat z siarczanem miedzi pokazal mi dun ktory na tuczarniach pracuje
mialem biegunke u warchlakow 2 tyg po odsadce i nic nie dawalo rady , a on mial weekend(dun) i posypal tylko raz siarczan z maka i jak reka odjal
maciorom nie podawalem nigdy , nie bylo takiej potrzeby ( poza tym za to tutaj w razie kontroli to juz niezle prze... )
wyniki w rozrodzie takie same caly czas , krycie tez bez wiekszych problemow , troche jak upaly byly ale to jak wszedzie
natomiast temat z siarczanem miedzi pokazal mi dun ktory na tuczarniach pracuje
mialem biegunke u warchlakow 2 tyg po odsadce i nic nie dawalo rady , a on mial weekend(dun) i posypal tylko raz siarczan z maka i jak reka odjal
maciorom nie podawalem nigdy , nie bylo takiej potrzeby ( poza tym za to tutaj w razie kontroli to juz niezle prze... )
http://trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?t=547&
stosowałem siarczan dobre rezultaty
kupić można w hurtowniach chemicznych
kupić można w hurtowniach chemicznych
http://trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?t=547&
duńczyk
spróbuj dać warchlakom zwykłego miału węglowego lub węgla drzewnego u nas na fermie skutkuje na drobne infekcje biegunkowe
spróbuj dać warchlakom zwykłego miału węglowego lub węgla drzewnego u nas na fermie skutkuje na drobne infekcje biegunkowe
DUNCZYK! Zaciekawil mnie ten siarczan miedzi na biegunki-do tej pory sie z tym nie spotkalem. Trzeba bedzie to wyprobowac.Tylko dlaczego to mieszac z maka ziemniaczana a nie z pasza?I czemu to sypiesz na podloge a nie do koryta?U nas wiekszosc warchlakow stoi na rusztach i co wtedy? Pytanie do J.W.-spotkales sie z tego typu terapia?
marek
troche to zle napisalem z ta podloga
od drugiego tyg na porodowce pozniej na warchlakarni jeszcze przez 2 tyg ale w drugim tygodniu wlaczamy normalna pasze do koryt a na podloge dajemy ( zreszta jak icala dania ) bo tak najlepiej sie ucza a dwa mamy tylko ruszta do polowy
z maka jest mi latwiej podawac niz z pasza a drugie maka tez pomaga
troche to zle napisalem z ta podloga
od drugiego tyg na porodowce pozniej na warchlakarni jeszcze przez 2 tyg ale w drugim tygodniu wlaczamy normalna pasze do koryt a na podloge dajemy ( zreszta jak icala dania ) bo tak najlepiej sie ucza a dwa mamy tylko ruszta do polowy
z maka jest mi latwiej podawac niz z pasza a drugie maka tez pomaga
Re: http://trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?t=547&
Stosowałam siarczan miedzi ale bez mąki i do paszy 0, 5 kg na 1 tone i w lecznicy bez problemu to kupuje około 10 zł za kg chodziaż tam gdzie środki ochrony roślin też to mają
Siarczan miedzi
Witam
Siarczan miedzi stosuje na adenomatoze.Warchlakom przez 2 tygodnie podaje tylozyne,a póżniej cały czas 0,5 kg na tonę paszy siarczanu miedzi.U mnie dobrze sie to sprawdza.Pozdrawaim!
Siarczan miedzi stosuje na adenomatoze.Warchlakom przez 2 tygodnie podaje tylozyne,a póżniej cały czas 0,5 kg na tonę paszy siarczanu miedzi.U mnie dobrze sie to sprawdza.Pozdrawaim!
znalazłem taką stronkę http://www.gambitkutno.pl/?page=siarczanmiedzi
ciekawe czy idzie u nich to kupić bo na pewno paszowy łatwiej się miesza tylko czy to jest lek czy dodatek bo leku to wiadomo nie sprzedadzą
ciekawe czy idzie u nich to kupić bo na pewno paszowy łatwiej się miesza tylko czy to jest lek czy dodatek bo leku to wiadomo nie sprzedadzą
Siarczan miedzi
Nita zapytaj przedstawiciela od którego bierzesz pasze powinien ci załatwić ja płacę 8 zł za kilogram
Opamiętajcie się z tym siarczanem, nie wiecie o tym że jak mało który zwišzek mied ma górnš normę w paszy, surowiec jest tani i wszyscy można powiedzieć producenci pasz czy premiksów dajš maksymalnš dpuszczalnš dawkę ! Dodatkowa iloć zawsze stwarza możliwoć zatrucia o co przy siarczanie jest bardzo łatwo po za tym mied w nadmiarze odkłada się w wštrobie wiń i jest trujšca dla ludzi ! Nie straszcie konsumentów wieprzowiny której spożycie i tak spada ! Komu będziemy produkować !??
-
Siarczan miedzi
Siarczan miedzi zawarty jest w preparacie Agrisan (sucha dezynfekcja w budynkach inwentarskich).posypywać 2 razy w tygodniu po 50 gram na 1 metr kwadratowy.
-
miedz + cynk POLECAM
Polecam połączenie jako dodatek do paszy dla prosiąt miedzi z cynkiem w preparacie o nazwie Cynkocid – oczywiście w odpowiedniej dawce…
Parametry :
Miedz: 12500mg
Cynk : 22500mg
Wapń : 49g

Parametry :
Miedz: 12500mg
Cynk : 22500mg
Wapń : 49g
-