Mój pomysł na opłacalność produkcji trzody chlewnej

ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Mój pomysł na opłacalność produkcji trzody chlewnej

Post autor: ACONAR »

Witam,

OBSERWATOR napisał:
Panowie proponuję nowy temat : Mój pomysł na przywrócenie opłacalności w hodowli trzody chlewnej. Może padnie jakiś ciekawy pomysł?


Bardzo dobra propozycja!

Wg mnie warto pójść mimo wszystko wg wzoru duńskiego, to znaczy:

1. Silne grupy producenckie, które produkują jeden rodzaj krzyżówki świń (lub bardzo zbliżony pod względem genetyki) o podobnym ciężarze ubojowym (95 – 105 kg) i tym samym półtusze o podobnej i wysokiej jakości oraz mięsności. W duńskich rzeźniach można obejrzeć tysiące jednakowych półtusz (kopiuj i wklej!). Niezwykle wyrównane półtusze to jeden z filarów duńskiego eksportu.
2. Członkiem grupy producenckiej nie może być producent tuczników nie spełniający wymagań grupy i ubojni.
3. Produkcja tuczników powinna opierać się przede wszystkim na zbożu wyprodukowanym we własnym gospodarstwie, przynajmniej do czasu, aż cena skupu świń wg wagi żywej nie wzrośnie powyżej 4,5 zł/kg.
4. Grupy producenckie powinny stać się jak najszybciej udziałowcami w lokalnych ubojniach produkujących wyłącznie półtusze. Po co budować nowe ubojnie, gdy można stać się udziałowcem?
5. Produkcja (i potem sprzedaż elementów tuszy oraz wyrobów z mięsa) to dalsza perspektywa. O ile w ogóle ta dziedzina powinna być polem działania dla grup producenckich?
NIKOŚ
Posty: 118
Rejestracja: czwartek 17 sty 2008, 20:19

Post autor: NIKOŚ »

dlaczego my sugerujemy się innymi krajami przecież oni przeszli bardzo wiele trudnych czasów bardzo wielu rolników musiało przejść trudne czasy żeby się wzmocnić i zostać na rynku,czemu my patrzymy tak daleko!!Przecież unas nie było by żadnej nadwyżki gdyby nie tak duży import w ostatnich dwóch latach i to trzeba ograniczyć,a zakłady zawsze będą dążyć do tego żeby jak najmniej płacić za żywiec sugerując sie tym że mają pełne magazyny, dokładają marżę jak niewiadomo ską potem sklepy mięsne i taka cena za mięso jest że ludzi niestać a rolnicy bankrutują. Druga sprawa to zainteresowanie rządu i to tak naprawde a nie przez 5 minut i już mają rozwiązanie tylko że w teorii.długo można bypisać ale trzeba zacząć od tego że tylko rolnik traci a zakłady,producenci pasz i dodatków, oni nigdy nie tracą bo jakoś strajków nie robią !
mazi76
Posty: 13
Rejestracja: czwartek 17 sty 2008, 12:55
Lokalizacja: Okolice Lubawa

Post autor: mazi76 »

Zgadzam się z tobą NIKOŚ. To import nam przeszkadza a rząd nam nie pomaga tylko obiecuje lub że nie wolno im bo jesteśmy w UNI. My jesteśmy zrzeszeni u spółdzielni, ale to i tak za mało nie stać nas na ubojnie, możemy wziąść kredyt ale nam jest potrzebne poręczenie rządu. Oststnio minister w Warszawie Sawicki nam obiecał , ale dodał, że nie tak szybko to nastąpi- trzeba zmienić prawo. I to już po nas!!!!!!!!!!!!
NIKOŚ
Posty: 118
Rejestracja: czwartek 17 sty 2008, 20:19

Post autor: NIKOŚ »

mazi76 a przez zrzeszenie są troche lepsze ceny
mazi76
Posty: 13
Rejestracja: czwartek 17 sty 2008, 12:55
Lokalizacja: Okolice Lubawa

Post autor: mazi76 »

4,30 + vat klasa E a była już 4,40 Tylko, że biorą
NIKOŚ
Posty: 118
Rejestracja: czwartek 17 sty 2008, 20:19

Post autor: NIKOŚ »

no właśnie bo tu jeszcze ten zbyt,ale tym zakładom się wszystko układa tak na nas teraz zarobią że chyba zwarjują
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

Do Aconara. Ostatnie dwa punkty przynajmniej przez najblizsze 20 lat sa nie do spelnienia a z kolei pierwsze trzy nalezy juz spelnic. Jestem w grupie producenckiej wspolpracujaca z ZM Salus i wszyscy jestesmy poniekad zobowiazani do produkcji tucznika o dobrych parametrach ubojowych i miesnych. Poprostu dla mizernej jakosci nie ma w naszej grupie miejsca i nie trzeba brac przykladu z Danii bo juz u nas rynek zaczal to sam wymagac
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

to wszystko by szybciej szlo gdyby wieksza roznica byla w cenie na wbc a kupnem na wage zywa
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

zgadzam sie z toba Arek bo w obecnej chwili trudno mowic o tym aby cena promowala lepsza jakosc tucznika
DUDUŚ
Posty: 408
Rejestracja: niedziela 30 gru 2007, 12:13
Lokalizacja: Kujawsko - Pomorskie

Post autor: DUDUŚ »

Wszyscy mówią ze naze polskie tuczniki to najgorsza jakośc w europie, aja sie z tego smieje. Dlatego ze kolega rzeźnik pracował w niemieckiej i duńskiej ubojni...... To co mi opowiedzial po powrocie do polski przerazilo mnie..... niemoglem uwierzyc. Rozbierali tuczniki owrzodziałe, padnięte, zzieleniałe, smierdzace, i wcale nie super miesne.Wszystko szło w kielbasy, nic nie wywalili do pieca.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

i wyslali do polski tego zapomnial pewnie dodac
DUDUŚ
Posty: 408
Rejestracja: niedziela 30 gru 2007, 12:13
Lokalizacja: Kujawsko - Pomorskie

Post autor: DUDUŚ »

Polski żąłądek wszystko przerobi...... :lol:
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

w mysl przyslowia polak nie swinia wszystko zje
polo
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:35
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: polo »

program aconara jest słuszny ale zrobić trzeba wiecej, amy producenci musimy mysleć o przyszłości. grupy producenckie to forma przejściowa bo niewiele korzyści daje ale jednoczy ludzi. lepiej uczyć się od najlepszych tak jest taniej niż uczyć sie na swoich błędach. na rynku powinni zostać zawodowcy a ci co produkują z doskoku ekonomia zrobi swoje. teraz nie cena nas zabija tylko koszt wyprodukowania tucznika.
MAREK1977
Posty: 80
Rejestracja: sobota 06 paź 2007, 20:28
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: MAREK1977 »

Tylko smak Polskiej kiełbasy jest nie do podrobienia i żadna Dania nam w tym nie podskoczy! A pamiętajcie że z tak sztucznaj świni jaką produkuje Unia nic dobrego się nie zrobi nawet jak by miała 99% mięsnośći.Jeśli ma ktoś wątpliwośći niech jedzie i sam skosztuje?...
Blazej
Posty: 605
Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Lokalizacja: woj. lodzkie

Post autor: Blazej »

ja miałem okazje jeść niemieckie wędliny i powiem tyle jak bym miał tam żyć to prędzej bym zdechł, ochyda
polakko8
Posty: 51
Rejestracja: środa 06 lut 2008, 16:55

Post autor: polakko8 »

ja też próbowałem zagranicznych produktów i nie można o nich powiedzieć nic dobrego
Alf27
Posty: 196
Rejestracja: wtorek 31 lip 2007, 17:17

Post autor: Alf27 »

Witam. Walnąłem w łeb raz holenderkę naprawdę tego mięsa nie szło zjeść słoniny nie miała wcale,ale smak kolor konsystencja tego mięsa fatalna.Teraz kupuję do kolegów nasze rasy wbp lub pbz i nigdy już żadnych pietrenów i innych kolorowych.Pozdrawiam smakoszy wieprzowiny.
dani
Posty: 489
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:28
Lokalizacja: kujawsko pomorskie

Post autor: dani »

Alf jak chcesz miec duzo tluszczu to hoduj rasy złotnickie czy pulawskie tam masz miesnos do 50 % max ja kryje loszki f1 knurem pietren x linia 990 to jak zabije tucznika na własne potrzeby to rzeżnik z niego wytapia 2 litry tłuszczu ,,,,,ten kto sprzedaje po ubojowo to musi miec chude swinie alf a ty sprzedajesz na zywa wage
Awatar użytkownika
JUREK
Posty: 661
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 21:32
Lokalizacja: ŁÓDZKIE

Post autor: JUREK »

APEL DO PRODUCENTÓW PROSIAKOW , KTORZY SPRZEDAJA PROSIAKI.
SZANOWNI PANSTWO NIE CIAGNIJCIE CENY NA PROSIAKACH OD POLSKICH ROLNIKOW , BO ONI BEDĄ KUPOWAC DUNISKIE CZY HOLENDERSKIE I TO NAS WSZYSTKICH DOBIJE .
JA WIEM ZE MACIE KOSZTY , KAZDY JEJ POSIADA , ALE WSZYSTKO MUSIMY ZROBIC ABY NIE DOPUSZCZAC DO SPRZEDAZY PROSIĄT CZY WARCHLAKA Z INNYCH PANISTW , BO TO MIESO ZOSTAJE W POLSCE I PODCINAMY SOBJE KOZENIE WSZYSCY .
NIEMOZE BYC ZEBY DUNISKIE CZY HOLENDERSKIE LUB INNNE WARCHLAKI BYŁY TANISZE OD POLSKICH
JEZELI TO NAM UDA SIE ZROBIC , ZEBY ROZBIC FIRMY KTORE CIAGNA PROSIAKI DO POLSKI TO JUZ POLOWA SUKCESU , BO ZMNIEJSZYMY PODAZ MIESA Z ZAKUPIONEGO WARCHLAKA Z INNEGO PANISTWA
I CENA WTEDY PODSKOCZY DO GORY
BO UNAS NIEMA TAK DUZO TUCZNIKOW Z RODZIMEJ PRODUKCJI
MAMY NADWYZKE TO FAKT , ALE ILE JEST W TEJ NADWYZCE WARCHLAKOW Z PANISTW UNII ?
JA STAWIAM , ZE TO MOZE BYC OKOLO 5 MILIONOW
JESZCZE RAZ WAS PROSZE OBNIZCIE CENY ILE TO JEST MOZLIWE ABY ZADNA SZTUKA WARCHLAKA Z UNI NIE WYLADOWAŁA W POLSCE .
JAK KOGOS OBRAZIŁEM TO PRZEPRASZAM ALE UWAZAM ZE TO JEST WŁASICIWA DROGA MY SAMI SOBJE PORADZIMY
I NIE LIKWIDOWAC MACIOR BO WYKOZYSTA TO UNIA JAK UNAS BRAKNIE , TYLKO SAMI SOBJE POMAGAIMY
login
Posty: 4
Rejestracja: piątek 14 mar 2008, 22:44
Lokalizacja: PODLASKIE

Post autor: login »

witam
MAREK 1977 prawda, ale co my możemy zrobić przepisy zrobili pod siebie.
trzeba naciskać rząd żeby zmienić co można !!!!!!!!

pozdr.
Karol
Posty: 68
Rejestracja: niedziela 27 sty 2008, 20:33

Post autor: Karol »

Dokładnie doastalem kiedyś takie zachodnie wyroby, nawet pies tegoi nie tkął
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

W tym programie nie wiem jak miałby zostać spełniony pkt o udziałach w ubojniach one są prywatne i nikt z właścicieli nie pozwoli położyć łapy na interesie obcym trzeba by wybudować własne zakłady
ODPOWIEDZ