Dotacje do żywca w Danii

Alf27

Dotacje do żywca w Danii

Post autor: Alf27 »

Witam. Jestem producentem żywca wieprzowego i delegatem Izby rolniczej.Na ostatniej sesji Powiatowy lekarz weterynarii stwierdził,że np. w Danii istnieje coś takiego jak dopłaty z budżetu do produkcji wieprzowiny.Zawsze sądziłem,że UE nie dotuje produkcji ani wieprzowiny ani drobiu.Będę wdzięczny za wyjaśnienie tego problemy Pozdrawiam Alf27
maciek*

Post autor: maciek* »

alf27 ja bylem w dani rozmawialismy z rolnikime i on o czyms takim nic nie mowil !!!!!!! wypłacanme ma tylko na koniec roku dywidendy z rzezni!!!!!
Tragon

Post autor: Tragon »

Ja nie wiem czy maja dotacje. Ale bardziej im sie oplaca sprzedac swinie firmie eksportujacej, niz na rodzimym rynku. Moze Dunczyk by to skomentowal, on jest pewnie dobrze poinformowany.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

w ue jest przyjete prawo takie ze niemoze byc dotacji do produkcji trzody chlewnej
ale nikt niemowi ze nie do wiepszowiny.
czyli taka ubojnia dostajie np za kazdy uboj np 100zł dotacji
i w takim ukladzie powstajie wielki zysk ktory jest dzielony na włascicieli czyli rolnikow.
I tak zawsze beda do przodu.

pozdrowienia
Robek

Post autor: Robek »

Tragon pisze:Ja nie wiem czy maja dotacje. Ale bardziej im sie oplaca sprzedac swinie firmie eksportujacej, niz na rodzimym rynku. Moze Dunczyk by to skomentowal, on jest pewnie dobrze poinformowany.
Dobry pomysł ! Duńczyk jeśli możesz napisz jakie macie koszty produkcji na dziś, bo jakoś nie wierzę, żeby one były w Dani mniejsze jak w Polsce ! Jakie są ceny zbóż i śruty sojowej w Dani w tej chwili !
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Bardzo dobry pomysł niech duńczyk napisze koszt wytworzenia w Danii 100kg tucznika na dzień dzisiejszy i jakie ma faktyczne pieniądze za tego świniaka, bo z tego co w gazetach piszą na tamtejszym rynku też za różowo nie jest,
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z niemieckich i holenderskich ferm przysłał podobne kalkulacje.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ