FORUM
Ceny skupu zbóż
Jak patrzę na te targowiskowe ceny zbóż to nie wiem czy się śmiac czy płakac?Przy cenie 100 zł. za kwintal to świnie lepiej wypuścic na zielonkę może urosną jak będzie lepsza cena.A na marginesie to elewator w mojej miejscowości sprzedaje pszenię paszową bardzo dobrej jakości po 900zł. tona a kukurydza jest parę groszy tańsza.Gwoli ścisłości otręby pszenne 800 żytnie 780.
- Muchozolali
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 88785.html
i import stał sie oplacalny
i tak na Polakach robi sie interes
poz
i import stał sie oplacalny
i tak na Polakach robi sie interes
poz
-
-
Jeżeli cena spadnie poniżej tych 650 to na pewno lepiej hodować świnie przynajmniej w chlewniach nie ma suszy.Jeżeli uważacie iż cena zboża jest wysoka to po co hodujecie świnie. Może chcecie żeby to ci co uprawiają zboża dopłacili do waszego interesu.brzydal pisze:a może lepiej pszenicę kopować i świnie sprzedawać650 to uważam że dla każdego nie jest zła cena
piękne czasy
Przez świnie też niezabardzo przepuścić się będzie opłacało bo przebąkują o cenie euro 3.10-3.20 . Nawet by mnie to nie zdziwiło - własciwie nic mnie już nie dziwiPO-pulista pisze:Cena zabójcza, tylko kupować nawóz i siać pszenice żeby potem ją sprzedać po kosztach produkcji.

a po co ty uprawiasz zboża jak ci sie nie opłaca przy takiej cenie ? żeby nie dokładac do naszych świń możesz uprawiać coś innego pomidory albo marchewkę może na tym zrobisz majątekPO-pulista pisze:Jeżeli cena spadnie poniżej tych 650 to na pewno lepiej hodować świnie przynajmniej w chlewniach nie ma suszy.Jeżeli uważacie iż cena zboża jest wysoka to po co hodujecie świnie. Może chcecie żeby to ci co uprawiają zboża dopłacili do waszego interesu.brzydal pisze:a może lepiej pszenicę kopować i świnie sprzedawać650 to uważam że dla każdego nie jest zła cena
- Muchozolali
-
brzydal- oczywiście że można ale jest jeszcze inne wyjście hodować własne świnie i skarmiać nimi wyprodukowane przez siebie zboże w najgorszym razie dopłacisz do własnego interesu tak jak to ja robie i pozostali rolnicy w mojej okolicy. Jeżeli chce jakiś rolnik coś produkować to niech lepiej nie liczy na to iż inny rolnik, hodowca kupi coś od niego za dobrą cenę. Jeżeli sprzedawać to tylko zboże konsumpcyjne,rzepak.Pozostałości skarmić własnym inwentarzem i dać sobie spokój z hodowcami typu Corvina.Co do tej twojej dobrej ceny to chyba nie byłeś się pytać ile obecnie kosztują nawozy potasowe i fosforowe,bo gdybyś wiedział jaka jest na nie cena, to nie pisał byś bzdur w stylu św pamięci prezesa Bogdana Judzińskiego.
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
Sytuacja w moim regionie wygląda tak:
Ampol Merol Białogard
rzepak 1250 + vat, na pszenice jeszcze nie ma ceny
Getrade Jezierzyce koło Słupska
rzepak 1270 + vat , na pszenice jeszcze nie ma ceny
Glencore Pyrzyce
rzepak 1280 +vat, pszenica 640 + vat
Są to ceny na dziś, tak przynajmniej mówią kupujący.
Moim zdaniem to jest dno!!!
Ampol Merol Białogard
rzepak 1250 + vat, na pszenice jeszcze nie ma ceny
Getrade Jezierzyce koło Słupska
rzepak 1270 + vat , na pszenice jeszcze nie ma ceny
Glencore Pyrzyce
rzepak 1280 +vat, pszenica 640 + vat
Są to ceny na dziś, tak przynajmniej mówią kupujący.
Moim zdaniem to jest dno!!!
-
Od dzisiaj ceny zbóż w moim rejonie przedstawiają się następująco:
http://www.stoislaw.com.pl/index2.php?s=040013
http://www.stoislaw.com.pl/index2.php?s=040013
- Muchozolali
- Muchozolali
-
- Muchozolali