FORUM
Uprawa zboz
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 18:56 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
andre napisał:
tez wczoraj kosilem pszenzyto Moderato na 6 klasie ,ale plon mnie zaskoczyl mimo takiej suszy ,dobrze ze pozytywnie (okolo 6 ton z ha.) ,ziarno grube, niestety jeczmien jary juz nie tak wesolo
No proszę miała być taka susza a tu 6 ton z szustej klasie.ąlbo ta ziemnia jest tak skfalifikowana albo waga felowna.
jeśli jednak wszystko się zgadza to moje gratulacje taki plon .....
zgadzam się z panami przy dobrych nakładach na ziemie to można takie wyniki uzyskać bo u nas są słabe ziemnie 4,5,6, a sieje się tylko na przemian rzepak i pszenica ozima! pozdrawiam i życzę dalej wysokich plonów!!
--------------------------------------------------------------------------------
andre napisał:
tez wczoraj kosilem pszenzyto Moderato na 6 klasie ,ale plon mnie zaskoczyl mimo takiej suszy ,dobrze ze pozytywnie (okolo 6 ton z ha.) ,ziarno grube, niestety jeczmien jary juz nie tak wesolo
No proszę miała być taka susza a tu 6 ton z szustej klasie.ąlbo ta ziemnia jest tak skfalifikowana albo waga felowna.
jeśli jednak wszystko się zgadza to moje gratulacje taki plon .....
zgadzam się z panami przy dobrych nakładach na ziemie to można takie wyniki uzyskać bo u nas są słabe ziemnie 4,5,6, a sieje się tylko na przemian rzepak i pszenica ozima! pozdrawiam i życzę dalej wysokich plonów!!
-
U nas jest już praktycznie po rzepakowych żniwach, nieliczni dokańczają zbiory. Mój sypnął średnio 3,8 t/ha. Wyglądał wprawdzie na więcej, ale dobre i to.
Obniżnki mają swe żródła w sytuacji na MATIF i niskim kursie euro. W ostatnim tygodniu nastąpił gwałtowny spadek notowań rzepaku. Miesiąc temu było to ok. 460 Euro za tonę, jakiś tydzień temu 440, a potem ostra jazda bez trzymanki w dół, do 390 Euro dzisiaj rano.
Dobre informacje są takie, że dziś na koniec dnia notowania rzepaku odbiły na nieco ponad 400 euro, a samo euro też nieco pdrożało.
Obniżnki mają swe żródła w sytuacji na MATIF i niskim kursie euro. W ostatnim tygodniu nastąpił gwałtowny spadek notowań rzepaku. Miesiąc temu było to ok. 460 Euro za tonę, jakiś tydzień temu 440, a potem ostra jazda bez trzymanki w dół, do 390 Euro dzisiaj rano.
Dobre informacje są takie, że dziś na koniec dnia notowania rzepaku odbiły na nieco ponad 400 euro, a samo euro też nieco pdrożało.
-
- Muchozolali
- WOJCIECH1236
Wojciech. Ja mówię o nie posianiu nawozów przed siewem. Chodzi o to że raz można nie wysiać przed siewnie nawozów fosforowo - potasowych.WOJCIECH1236 pisze:jak nie dasz nawozu to zapomnij ze bedziesz miał normalne zboze o normalnej wydajnosci, spójrz np. na rogi pól gdzie nawóz nie doleciał...sam sie przekonasz
A wiadomo że na wiosne trzeba rozsiać nawozy azotowe.
ja z braku funduszy ( budowa nowej chlewni na 120 loch)
nie byłem w stanie zakupić żadnych nawozów.
Na wiosnę wylałem 35 kubików gnojówki/ha a saletra poszła tylko na kłosie.
Plon w warunkach suszy
pszanica ozima 6.1 t/ha
pszenżyto 6.4t/ha
jęczmień ozimy 5.6t/ha
jęczmień jary ( siany 25 marca) 4.3t/ha
nie byłem w stanie zakupić żadnych nawozów.
Na wiosnę wylałem 35 kubików gnojówki/ha a saletra poszła tylko na kłosie.
Plon w warunkach suszy
pszanica ozima 6.1 t/ha
pszenżyto 6.4t/ha
jęczmień ozimy 5.6t/ha
jęczmień jary ( siany 25 marca) 4.3t/ha
[quote="lukas1982"]ja z braku funduszy ( budowa nowej chlewni na 120 loch)
Czy moglbys zalozyc nowy watek w dziale produkcja na ten temat bo mnie to interesuje i byc moze innych tez...moglbys opowiedziec o rozwiazaniach jakie zastosowales, na czym oparles swoje plany itd.
bede wdzieczny za wszystkie informacje.
Czy moglbys zalozyc nowy watek w dziale produkcja na ten temat bo mnie to interesuje i byc moze innych tez...moglbys opowiedziec o rozwiazaniach jakie zastosowales, na czym oparles swoje plany itd.
bede wdzieczny za wszystkie informacje.
U Mnie żniwa już prawie skończone i nie były takie straszne, dużo lepsze niż w tamtym roku i 2006 a niewiele im brakuje do rekordowych 2005. Jak na nasze gleby i nawożenie to średnia wyszła dobra. Pszenica od 4.5-7.0t/ha Pszenżyto i jęczmień jary od 4.0 do 5.5 a żyto od 3.0 do4.5!! na moim terenie nie widać tak tej suszy tylko trzeba bardzo wczas siać zboża i nawozy.
arek, ogolnie rzepak jest roslina gleb dobrych (to zapewne wiesz) ale znam przypadki ze na 5 klasie byl uprawiany z powodzeniam , te odmiany co ja bee sial to na klasie 3a !!!!! jesli wybierasz odmiane pod swoje potrzeby , musisz poczytac informacje na jej temat , na słabszych ziemiach nie siej napewno odmian mieszancowych
a populacyjne nawet sam czytalem w jednej odmianie ze toleruje gleby słabsze , i wczesy siew
a populacyjne nawet sam czytalem w jednej odmianie ze toleruje gleby słabsze , i wczesy siew