FORUM
CENY TRZODY
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Rzeczywicie dochodzi do absurdu, kiedy słonina jest droższa niż wbc dla producenta żywca (ceny nawet i po 6,00zł/kg):
http://www.rolpetrol.pl/
Srednia mięsnosc naszej trzody zbliaża się do 55% to i niby skad ma byc słonina, a po drugie skonczyły sie tanie, hodowane przez hobbystów swinki na skupach o miesnosci 48-50% i ich nie powinno byc.
http://www.rolpetrol.pl/
Srednia mięsnosc naszej trzody zbliaża się do 55% to i niby skad ma byc słonina, a po drugie skonczyły sie tanie, hodowane przez hobbystów swinki na skupach o miesnosci 48-50% i ich nie powinno byc.
Masz rację Prosiaczku ! Zakłady powinny sie konkretnie opowiedzieć jakiego surowca chcą , dla mnie ta cena słoniny to też absurd, więc może się okazać że lansowanie mięsności za wszelką cenę to ślepa uliczka...prosiaczek pisze:Rzeczywicie dochodzi do absurdu, kiedy słonina jest droższa niż wbc dla producenta żywca (ceny nawet i po 6,00zł/kg):
http://www.rolpetrol.pl/
Srednia mięsnosc naszej trzody zbliaża się do 55% to i niby skad ma byc słonina, a po drugie skonczyły sie tanie, hodowane przez hobbystów swinki na skupach o miesnosci 48-50% i ich nie powinno byc.
U nas średnio 4,2 - 4,3 brutto na żywą czyli kiepsko !!!
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek 07 kwie 2008, 21:00
- Lokalizacja: płn. opolskie
Dalej niech kupują niemieckie
to im pózniej podziekują. A teraz co, mają w tyłku nasze świnie a biorą z unii
to jest normalne????
to jest normalne????
Re: Dalej niech kupują niemieckie
wogole sie Tobie dziwie ze sobie nimi glowe zawracasz, te ich wyceny sa smiechu warteWACEK pisze:to im pózniej podziekują. A teraz co, mają w tyłku nasze świnie a biorą z unii
to jest normalne????
witam
jestem zaskoczony waszymi wypowiedziami.Ja od 7 lat handluję z Mościszkami i nigdy złego słowa na nich nie mogłem powiedzieć.Z tego co wiem to wszyscy ciągną świnie z zachodu więc nie rozumiem o co takie halo.Pieniądze zawsze były na czas.Wacek może poprostu z twoimi świniami jest coś nie tak może mała mięsność albo jakieś choroby???teraz bardzo modna jest aujeszka:)))Weżmy sobie na wstrzymanie bo nie ma idealnej ubojni na świecie każdy gdzieś ma jakieś ale.
jestem zaskoczony waszymi wypowiedziami.Ja od 7 lat handluję z Mościszkami i nigdy złego słowa na nich nie mogłem powiedzieć.Z tego co wiem to wszyscy ciągną świnie z zachodu więc nie rozumiem o co takie halo.Pieniądze zawsze były na czas.Wacek może poprostu z twoimi świniami jest coś nie tak może mała mięsność albo jakieś choroby???teraz bardzo modna jest aujeszka:)))Weżmy sobie na wstrzymanie bo nie ma idealnej ubojni na świecie każdy gdzieś ma jakieś ale.
oskar nie miej mi tego za zle ale gadasz jak przedstawiciel ZM czyzby z Mosciszek? oni zawsze zwalaja wine na nas nigdy nie przyznawaja sie do swoich trikow, a moge cos powiedziec na ich temat bo ze 100 tucz. sprzedalem do Mosciszek 50 a drugie 50 szt. poszlo do innego ZM i zasmuce Cie roznica w miesnosci UWAGA! 4% , a w wybiciu 2% i co Ty na to?
czyli mam rozumiec że jeżeli Mościszki oznaczają mi mięsność 58 % to w rzeczywistości mam 62???śłuchaj kolo nawet mój znajomy co ma świnki zarodowe rasy p70 nie ma takiej mięsności na tuczu...Co do podejrzeń mojej pracy w zm to nie bolą mnie one bo ty andre widzę jesteś specem od zarzucania ludziom stręczycielstwa dla zakladow miesnych a może sam jesteś naganiaczem????
pozdro dla wszystlich hodowcow z krwi i kości
pozdro dla wszystlich hodowcow z krwi i kości
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
na temat cudow jakie agrohandel robi w naszym rejonie
to nie sprosta zliczyc
- biora tuczniki tak ok tygodnia
zaplat po dobrym mies
jak oplaca kase znowu.
a biora wszystko jak leci a cena za wge zywa jest nwet mniejsz niz klasy r.
usiebie na podwórku to sa ach och
ale juz dlej to mają cie w tyłku.
- niedawno słyszałem ze dwa wagony chinczyków sprowadzili .
poz
to nie sprosta zliczyc
- biora tuczniki tak ok tygodnia
zaplat po dobrym mies
jak oplaca kase znowu.
a biora wszystko jak leci a cena za wge zywa jest nwet mniejsz niz klasy r.
usiebie na podwórku to sa ach och
ale juz dlej to mają cie w tyłku.
- niedawno słyszałem ze dwa wagony chinczyków sprowadzili .
poz
pisalem zebys nie mial mi za zle ale widze ze zaraz nastawiasz sie bojowo ,zauwaz jedno ze nie tylko ja mam takie zdanie o nich,a jabys nie wiedzial to jest forum wymiany informacji i pogladow ,wiec powstrzym sie od swoich uszczypliwych uwag ,bo zdaje sie nie do konca wiesz kto to jest streczyciel,a dla Twojej wiadomosci tylko i wylacznie zyje z produkcji tucznika ,mysle ze cokolwiek teraz mi odpiszesz koncze na tym dyskusje bo chyba nie przyjmujesz wiadomosci ze mozna miec inne zdanie,ale dobrze ze Ci sie uklada z nimi wspolpraca i szczerze zycze Ci dalszych sukcesowoskar pisze:czyli mam rozumiec że jeżeli Mościszki oznaczają mi mięsność 58 % to w rzeczywistości mam 62???śłuchaj kolo nawet mój znajomy co ma świnki zarodowe rasy p70 nie ma takiej mięsności na tuczu...Co do podejrzeń mojej pracy w zm to nie bolą mnie one bo ty andre widzę jesteś specem od zarzucania ludziom stręczycielstwa dla zakladow miesnych a może sam jesteś naganiaczem????
pozdro dla wszystlich hodowcow z krwi i kości
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
ceny macior
ja sprzedałem macory po 3.3 minus 3% z vat
Płd Wielkopolska świnie waga śr 100kg, mięsność 57% szt 20-80
cena do negocjacji, płatność gotówka
kontakt lukas_n@op.pl
cena do negocjacji, płatność gotówka
kontakt lukas_n@op.pl
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
mysle, że duzo zalezy od informacji jaka poda GUS o stanie poglowia na 31 lipca, kursu EURO, ilosci zakazonych stad w cylku zamkniętym (auyeszka) i cen na Zachodzie Europy. Osobiscie podzielam poglad tych ktorzy mowia o poglebianiu sie kryzysu i dlugim okresie wychodzenia z dolka. Jednak przy zmianie kursu cen zboz trzeba sie liczyc z umiarkowanymi cenami, tym bardziej, ze konkurencjš dla trzody jest drob, a on nie bedzie drozał.
Mysle, ze srednia cena na najbliższe pół roku będzie oscylować wokół 5 zł za kg wagi żywej ale nie wykluczam chwilowych wahan w dół i w gore.
Mysle, ze srednia cena na najbliższe pół roku będzie oscylować wokół 5 zł za kg wagi żywej ale nie wykluczam chwilowych wahan w dół i w gore.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
Tu mozna sledzic poziom ubojow w Danii
http://www.danishcrown.dk/page20168.aspx
Widac wyrazny spadek co nie wrozy spadku cen na zywiec. Dunczycy dawno, dawno tyle nie placlili.
http://www.danishcrown.dk/page20168.aspx
Widac wyrazny spadek co nie wrozy spadku cen na zywiec. Dunczycy dawno, dawno tyle nie placlili.
-
- Posty: 102
- Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 21:22
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06
WALDKU
Jeżeli fabryka czyli majštek nie pracuje to sa straty. Jakie zatem sa rozwišzania:
1. Szybko sprzedac lub wydzierzawic by nie ponosic strat?
2. Ponosic koszty utrzymywania majatku nieprodukujacego i pomniejszac zyski?
3. Jak najszybciej reaktywowac produkcje?
Mysle, ze wybiora to ostatnie, ale do tego trzeba surowca. Jaki potrzebny do tego instrument? Tylko motywacja dla producentów zywca. Wiec ceny musza byc, nie ma innego wyjscia.
Wszystkie proby obnizania cen skoncza sie fatalnie dla przemyslu miesnego. Byl rynek zakladow miesnych, teraz czas na rynek producentow i bilans bedzie na zero.
Jeżeli fabryka czyli majštek nie pracuje to sa straty. Jakie zatem sa rozwišzania:
1. Szybko sprzedac lub wydzierzawic by nie ponosic strat?
2. Ponosic koszty utrzymywania majatku nieprodukujacego i pomniejszac zyski?
3. Jak najszybciej reaktywowac produkcje?
Mysle, ze wybiora to ostatnie, ale do tego trzeba surowca. Jaki potrzebny do tego instrument? Tylko motywacja dla producentów zywca. Wiec ceny musza byc, nie ma innego wyjscia.
Wszystkie proby obnizania cen skoncza sie fatalnie dla przemyslu miesnego. Byl rynek zakladow miesnych, teraz czas na rynek producentow i bilans bedzie na zero.