FORUM
CENY TRZODY
-
Macku i Waldku
Przy wybiciu 78% z 4,70 robi się wbc 6,03 i slysze ze te 4,70 to można otrzymac za srednie swinki, nawet i 53%, a tam jest sporo w klasie U i R, wiec klasa E z ceny 4,70 za wage zywa kosztuje przynajmniej 6,30. Maciek czym tu sie podniecasz, chyba ze masz 58% miesnosci, a jezeli tak to jestes, przepraszam ze tak powiem "Frajer", bo za takie swinki z pocalowaniem reki wezmiesz i 5,00 na wage zywa a to daje bynajmniej 6,30 za wbc. Duda na fermie to i zaplaci 5,10 a wyreguluje cene kupujac od "naiwnych" w cenach ktore ma w aktualnym cenniku na stronie internetowej. Zreszta tak dzialaja Ci wszyscy z Wielkpolski. Oni sprzedaja przede wszystkim mieso jak to podkreslał nie tak dawno prezes PKM DUDA a dzisiaj srednia cena za klase E to okolo 6,70 wiec odjac koszty i zarobek to nie moze przkroczyc 6,0 za E dla chlopa. Przetworniom pewnie lepiej wychodzi za kielbasy bo placa 4,70 do 5,00 wz bez patrzenia na miesnosci maja zysk.
Przy wybiciu 78% z 4,70 robi się wbc 6,03 i slysze ze te 4,70 to można otrzymac za srednie swinki, nawet i 53%, a tam jest sporo w klasie U i R, wiec klasa E z ceny 4,70 za wage zywa kosztuje przynajmniej 6,30. Maciek czym tu sie podniecasz, chyba ze masz 58% miesnosci, a jezeli tak to jestes, przepraszam ze tak powiem "Frajer", bo za takie swinki z pocalowaniem reki wezmiesz i 5,00 na wage zywa a to daje bynajmniej 6,30 za wbc. Duda na fermie to i zaplaci 5,10 a wyreguluje cene kupujac od "naiwnych" w cenach ktore ma w aktualnym cenniku na stronie internetowej. Zreszta tak dzialaja Ci wszyscy z Wielkpolski. Oni sprzedaja przede wszystkim mieso jak to podkreslał nie tak dawno prezes PKM DUDA a dzisiaj srednia cena za klase E to okolo 6,70 wiec odjac koszty i zarobek to nie moze przkroczyc 6,0 za E dla chlopa. Przetworniom pewnie lepiej wychodzi za kielbasy bo placa 4,70 do 5,00 wz bez patrzenia na miesnosci maja zysk.
prosiaczek a czy ja sie podniecam ??????????????? i uwazaj jakich słow uzywasz opisujac inne osoby , i przedewszystkim mowiac o cenach , najpierw zapytaj z jakiego jestem regionu
dobra rada bo widze na forum jestes od niedawna i nie masz pojecia o rozkładzie cen na terenie całego kraju !!! wystarczy zebys wiedzial ze jestem z wlkp = zagłebie swinskie -> 20 gr mniej niz indziej 

z przykroscia musze Ci przyznac racje i ponowie pytanie jakie kiedys zadalem na tym forum ,czy warto za wszelka cene zylowac miesnosc ,skoro i tak nas w rogi robia, przy mojej miesnosci az glupio mi sie przyznac ze przy sredniej 58,5 sprzedaje za takie ceny ,no coz to sa uroki zycia w Wielkopolsce,ktos moze powiedziec negocjuj,zycze powodzenie o 10gr .trzeba sie targowac jak ....temat znanyprosiaczek pisze:Macku i Waldku
Dzisiaj miałem do sprzedaży tylko 13 szt i rzeźnia proponowała 4,50zł za kg wagi żywej + VAT (w innej rzeźni proponowali 4,20 - 4,30), moja propozycja była 4,60 i bez problemu się zgodził co się rzadko zdarza, więc coś jest na rzeczy i chyba cena dalej rośnie. Dlatego resztę zostawiłem może jeszcze wzrośnie...
-
Do Maciek
Przepraszam ze byc moze obrazilem Ciebie (czytaj te slowa w innym wymiarze) ale jaki jest rozklad cen to wystarczy kliknac na strone MRiRW:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules ... tionId=968
i otworzyc plik w wybranym formacie pdf lub exel
Region polnocny i zachodni (jestes w jednym z nich) to zawsze najnizsze ceny w Polsce, ale w makroregionie srodkowo wschodnim jest tez zaglebie swinskie wiec zapytaj tam chlopakow jak i po ile sprzedaja, bo skad bierze sie zawsze najwyzsza srednia cena.
Przepraszam ze byc moze obrazilem Ciebie (czytaj te slowa w innym wymiarze) ale jaki jest rozklad cen to wystarczy kliknac na strone MRiRW:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules ... tionId=968
i otworzyc plik w wybranym formacie pdf lub exel
Region polnocny i zachodni (jestes w jednym z nich) to zawsze najnizsze ceny w Polsce, ale w makroregionie srodkowo wschodnim jest tez zaglebie swinskie wiec zapytaj tam chlopakow jak i po ile sprzedaja, bo skad bierze sie zawsze najwyzsza srednia cena.
skup tuczników
Witam poszukuję tucznikow na sprzedaż, cena na dziś 4,70 plus vat na wage żywą za spędową i 5,00 plus vat za fermówkę
bardzo proszę o odpowiedź...
bardzo proszę o odpowiedź...
Re: tuczniki
moze znowu sobie zaszkodze ale co mi tam ,teraz to wszyscy lubia nasze kabanki a przypomnijcie sobie jeszcze pierwsza polowe roku ,to nikt ich nie chcial a jak juz to moze nalepiej jakbysmy je za darmo rozdawali a teraz ze ich nie ma to palacie nagle do nas miloscia ,ciekawe CO?marseli pisze:Dla mnie polskie tuczniki sa bardzo dobre, jestem przewożnikiem i skupuje tuczniki..
I potrzebuje tuczniki, maciory również
ceny
według mni ecena euro powinna wyj...c w kosmos, lepsze byłyby u nas ceny i wogóle..
ale ja kupuje tylko polskie i ni ezajmuje sie sprowadzanymi, tez mnie wkurza jak na ubojniach sobie jaja robili i tłumaczyli ze z zagranicy mają taniej, teraz jest odwrotnie...
ale ja kupuje tylko polskie i ni ezajmuje sie sprowadzanymi, tez mnie wkurza jak na ubojniach sobie jaja robili i tłumaczyli ze z zagranicy mają taniej, teraz jest odwrotnie...
-
- Muchozolali
-
a więc teraz robi sie ciekawie, myślę że najlepszy czas odrobić swoje straty z 1 półrocza
http://www.ewgt.com.pl/index.php?option ... 1&Itemid=2
http://www.ewgt.com.pl/index.php?option ... 1&Itemid=2
- WOJCIECH1236
-
-
Cos mi sie wydaje, ze w nastepnym tygodniu szykuje sie proba sil, w Niemczech i Holandii w dol, w Danii bez zmain, kurs EURO spada. Slyszałem, ze z Zachodu do nas posrednicy przywioza na miejsce do zakladu za 5,10-5,15 max, to przy wybiciu 81% wbc daje 6,30zl za 56% miesnosci i wiecej. Który nasz zakład bedzie chcial zaplacic 5 zeta za wage zywa polskiemu rolnikowi i wyslac samochod?
Spodziewam sie powtorki z sierpnia ale tym razem jako trwalszej korekty.
Czy ktos z Was ma inne zdanie?
Spodziewam sie powtorki z sierpnia ale tym razem jako trwalszej korekty.
Czy ktos z Was ma inne zdanie?