FORUM
CENY TRZODY
-
-
do wszystkich!!!!
[/b]jesli chodzi o cene świń to moim zdaniem jest tak----panowie na chwile obecna należy dobrze uszczelnic gacie bo jak sie cena zwali na ryj to sie wszyscy z wrazenia zesracie. cala zabawa w tym aby guwno nie wyleciala poza majty bo sie mocno utytlacie.
pozdrawiam
pozdrawiam
do lukas
to podziekuje zm duda ze biora ci i badz im wdzieczny.
bo sytuacja zmienia sie strasznie i niechce tu kogos obrazac i straszyc tylko stwierdzam fakty , ja tez bym chcial miec 6 zl za zywiec , ale rynek jest taki jaki jest i nic my tu niezmienimy
chyba ze sami bedziemy to przerabiac i sprzedawac , ale kient tez wysokich cen niezakceptuje
bez komentarza
to podziekuje zm duda ze biora ci i badz im wdzieczny.
bo sytuacja zmienia sie strasznie i niechce tu kogos obrazac i straszyc tylko stwierdzam fakty , ja tez bym chcial miec 6 zl za zywiec , ale rynek jest taki jaki jest i nic my tu niezmienimy
chyba ze sami bedziemy to przerabiac i sprzedawac , ale kient tez wysokich cen niezakceptuje
bez komentarza
-
witam, a po co ZM swinki przeciez kielbase mozna zrobic z wody, soji i masa chemii, to nic ze szynka po przekrojeniu swieci wszystkimi kolorami teczy przeciez klient i tak kupi a puzniej bedzie nazekal ze dzieci maja alergie i rozne uczulenia bo rolnik nie ma atestu na opryskiwacz albo ze krus jest za niski. Pozdrawiam i chyba to sie juz nie zmieni.
Zgadzam się w 100 % ,teraz na wprodukowanie np. 1 tony tzw wędlin potrzeba połowę mniej świń,( jedna z przyczyn tzw. nadprodukcji) zjesz np. 20 dag szynki ze sklepu i musisz wypić kilka litrów wody (polifosforany) tyle chemii !! Wszystko idzie w złym kierunku ! Ciebie ścigają w chlewie za antybiotyki, stymulatory wzrostu, dobrostan no bo jakiś sens to ma ,ale tym co dostaje się już bezpośrednio do mięsa w zakładach raczej mało kto się interesuje albo tworzy się normy tolerujace toksyczną chemię, czysta obłuda ! Konkluzja jest jedna to co produkuje tzw przemysł spożywczy nie musi służyć zaspokojeniu potrzeb żywnościowych i zdrowotnych człowieka ,ale musi zapewniać zysk tym którzy to produkują !! Zasada taka dotyczy też innych branży choćby mleczarstwa, żółte sery, jogurty a nawet mleko, był kilka dni temu ciekawy program w TVN na ten temat, więc dobrze, że zaczyna sie o tym problemie mówić, tylko świadomy konsument jest w stanie wymusić pewne zmiany na lepsze !!
Chyba mnie nie zrozumiałeś, jeśli sugerujesz że nie ma wyboru! Próbuj wybierać produkty naturalne lub jak najmniej przetworzone!
Zacznij np. od wody niech to będzie prawdziwa woda mineralna a nie słodzony napój gazowany w kolorze przypominającym płyn do mycia naczyń. Nie musisz jeść przemysłowych wędlin kup świeżego mięsa a żona przyrządzi ci np. roladę czy pieczeń ! Przykłady można mnożyć !! Pewnie że to są dodatkowe koszty ale jak cię stać na schab to i na prąd do piekarnika ! Najlepsza inwestycja to inwestycja we własne zdrowie !!
Zacznij np. od wody niech to będzie prawdziwa woda mineralna a nie słodzony napój gazowany w kolorze przypominającym płyn do mycia naczyń. Nie musisz jeść przemysłowych wędlin kup świeżego mięsa a żona przyrządzi ci np. roladę czy pieczeń ! Przykłady można mnożyć !! Pewnie że to są dodatkowe koszty ale jak cię stać na schab to i na prąd do piekarnika ! Najlepsza inwestycja to inwestycja we własne zdrowie !!
Robek, wiem o co ci chodzi! Ale tak naprawdę to nawet pasze są skażone chemią, więc i mięso (choć jeszcze mało) ma trochę "tablicy Mendelejewa" w sobie. A jak bym czekał aż mi żona zrobi roladę lub obiad, to jadłbym tylko w co drugi weekend!
Owszem, próbujmy uciekać od tego, lecz ja myślę, że jest to niemożliwe dla większości społeczeństwa.

O cholerka 5.3?? za 100 szt czy więcej?? cena szok, szkoda tylko że w Wielkopolsce tyle nie płacą.
A o tych co mówią że zacznie niedługo cena poważnie spadać:
Mali hodowcy muszą kupić loszkę!! ( w moim regionie się do tego przymierzają) więc dajmy im na to miesiąc.
Muszą ją pokryć bo kupienie loszki pokrytej to za duże pieniądze, więc dajmy na to kolejny miesiąc
ciąża prawie cztery m-ce
i do sprzedaży przy ich pasieniu dajmy 8 m-cy.
1+1+4+8= 14 miesięcy
Przynajmniej więc przez ten okres powinna się opłacalność utrzymywać.
A jeśli uwierzyć zapewnieniom tych rolników małorolnych ( w praktyce czytaj robotników) że nigdy już świń nie wpuszczą ( a gro tych ludzi chce na siłę sprzedać zboże) to nie powinno być aż tak źle
Pozdrawiam optymistów!
A o tych co mówią że zacznie niedługo cena poważnie spadać:
Mali hodowcy muszą kupić loszkę!! ( w moim regionie się do tego przymierzają) więc dajmy im na to miesiąc.
Muszą ją pokryć bo kupienie loszki pokrytej to za duże pieniądze, więc dajmy na to kolejny miesiąc
ciąża prawie cztery m-ce
i do sprzedaży przy ich pasieniu dajmy 8 m-cy.
1+1+4+8= 14 miesięcy
Przynajmniej więc przez ten okres powinna się opłacalność utrzymywać.
A jeśli uwierzyć zapewnieniom tych rolników małorolnych ( w praktyce czytaj robotników) że nigdy już świń nie wpuszczą ( a gro tych ludzi chce na siłę sprzedać zboże) to nie powinno być aż tak źle

Pozdrawiam optymistów!
-
- Muchozolali
brzydal kto sie cieszy ze cena spada ?
tu plakac sie chce mnie tez wkurza poprostu tylko wczesiniej ostrzegam zeby kto moze sprzedal kozystnie
ale prosze nie posadzac mnie ze mi jest radosnie !
chetnie bym wziol cene 6 zl za zywiec i mysle , ze wiekszosc takby chciala
jak cena wzrasta tez wczesniej informuje zeby ludzie sie wstrzymali i wzieli pieniadze , bo slusznie nalezy nam sie
tu plakac sie chce mnie tez wkurza poprostu tylko wczesiniej ostrzegam zeby kto moze sprzedal kozystnie
ale prosze nie posadzac mnie ze mi jest radosnie !
chetnie bym wziol cene 6 zl za zywiec i mysle , ze wiekszosc takby chciala
jak cena wzrasta tez wczesniej informuje zeby ludzie sie wstrzymali i wzieli pieniadze , bo slusznie nalezy nam sie
-
tak cud sie stal wiem i zaraz bedzie drugi cud,
bo jutro przerwa w odbiorze swinek.
powód zaduzo swinek,
waga ciezka i swin w brud jest
całe dwokułki dzis wiezili
i niewierze ze swin niema
waga zywa 110 do 150 nawet
to juz robji sie chore
bo jutro przerwa w odbiorze swinek.
powód zaduzo swinek,
waga ciezka i swin w brud jest
całe dwokułki dzis wiezili
i niewierze ze swin niema
waga zywa 110 do 150 nawet
to juz robji sie chore
Ostatnio zmieniony wtorek 23 wrz 2008, 11:56 przez WALDEK, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Warto porównać ceny pasz dla trzody chlewnej w krajach UE w bieżącym 2008 r. (styczeń-sierpień 2008)
Aktualne ceny skupu świń wg wbc w niektórych krajach UE (wg Związku Niemieckich Producentów Świń ISN)
Wykresy i tabela pod linkiem:
www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
Warto porównać ceny pasz dla trzody chlewnej w krajach UE w bieżącym 2008 r. (styczeń-sierpień 2008)
Aktualne ceny skupu świń wg wbc w niektórych krajach UE (wg Związku Niemieckich Producentów Świń ISN)
Wykresy i tabela pod linkiem:
www.trzoda-chlewna.com.pl/index.php?&opcja=51
-