FORUM
CENY TRZODY
Witam wszystkich, czytam Panów posty i widzę że niektórzy piszą z nudów i byle co, arek pisze że ci co mieli kilkaset teraz mają po kilka tysięcy- fajne bajki tylko gdzie oni je trzymają bo tak z dnia na dzień to ciężko namiot foliowy pobubować. Panowie więcej realizmu i zakączcie to fantazjowanie!!!!!!!!!!!!!! A tak na temat Łomża 4,7 z Vat.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
mam bardzo smutną wiadomość, przeczytajcie ten artykuł http://www.ppr.pl/artykul.php?id=151324 i skąd teraz będziemy czerpać najbardziej "rzetelne" informacje o cenach świń w Polsce????? a może jednak lobby przetwórców zafunduje rolnikom 15 minutowy lifestyl'owy poradnik jak dokładać do produkcji świń????
tez tak uważam jak przwedmówca ale z drugiej strony produkuję dużo i przy takich taktykach i cenach to mi i wielu innym agropropaganda nawet nie będzie potrzebna za chwilę
duży zakład odmawia świnie grupie producenckiej 4,4+ vat i jedzie na zachód
po to 10.30 DKK x 0,47 =4,84 zł? + transport
no i kto wygra Duńczyk? dostaje dobrze zapłacone i jeszcze dywidendę - ma na pracownika na odsetki i na prąd...
duży zakład odmawia świnie grupie producenckiej 4,4+ vat i jedzie na zachód
po to 10.30 DKK x 0,47 =4,84 zł? + transport
no i kto wygra Duńczyk? dostaje dobrze zapłacone i jeszcze dywidendę - ma na pracownika na odsetki i na prąd...
Kolego Read ja tez nie mam komu sprzedać. Nagle świń w brud, a jeszcze niedawo Agrobiznes dudnił, ze w tym roku cena świń może wzrosnąc nawet o 20% hehe. Z drugiej strony w mojej okolicy nikt z kupujących nie powie Ci jaka jest cena i czy kupi przed połduniem w poniedziałek. Wszyscy czekają na Agrobiznes widocznie. Raz tylko przed południem do mnie gość dzwonił i oferował po 4,4 plus VAT, ale o godzinie 13 już nie był zainteresowany - Agrobiznes obwieścił spadki i brak popytu na wyroby gotowe. Jak była cena po 5, to w sklepach od razu podwyżki. Jak teraz sa spadki rzędu kilkunastu procent, to nie odczuwa się tego przy zakupach. A swoją droga ciekawe czy piekarnie obniżyły ceny na pieczywo? Bo przeciez mąka chyba staniała, prawda? Mam znajomego młynarza, mówiłem mu kiedyś, jak dostałem na swiniach po spadku ceny, a on na to, że i tak mam dobry zarobek bo zboże staniało i otręby tanie jak barszcz. Ale chyba zpaomniał, jak jeszcze wiosną świnia była po 3,3 a ja kupowałem u niego otręby po 670 i musiałem go jeszcze prosić o towar.
Ja już mam dość, jeszcze nie wyszliśmy z kryzysu, wierzyciele czekają a tu znowu nas dobijają z tymi cenami, nikt nigdzie nie robi po kosztach tylko rolnik. W dupie mam ten interes.
Człowiek się ku.. narobi, kredytu weźmie a tu masz babo placek, jak nie niska cena, to jakieś ostre zapalenie płuc się wpierdoli, to gorączki i świnia tydzień nie źre, za przeproszeniem h.. nie interes
Człowiek się ku.. narobi, kredytu weźmie a tu masz babo placek, jak nie niska cena, to jakieś ostre zapalenie płuc się wpierdoli, to gorączki i świnia tydzień nie źre, za przeproszeniem h.. nie interes
Lukas1982 witam w klubie. I jeśli Twój nick to takze "data produkcji" to mamy ze sobą wspólne nie tylko poglądy, ale i wiek. Cena nie jest taka tragiczn jeszcze, ale mogłoby być lepiej. Mieliśmy "raj" przez2, może 3 tygodnie, zdawało nam się, że wróciły stare czasy, że bezie dobrze. ZM zaciskały zęby i płaciły wysoką cenę, ale spokojnie, spokojnie, oni sobie to tak odbiją, że nam się żyć odechce. Do jesiennej depresji dojdzie niska cena. Rok temu tak było z mlekiem. Mam auto typowo do przewozu zwierząt, i dużo krów w tamtym roku woziłem ludziom, bo mleko było dorgie, wszyscy się na krowy przestawiali albo zwiększali produkcję, brali kredyty. Znam takiego chłopaka, przejał słabe gosdodarstwo od rodziców, zainwestował w nowy sprzęt i nowy budynek. Chłopak siedzi o uszy w kredytach i nie wiem, jak on to spłaci. przy takiej opłącalności produkcji. Ktos może powiedziec, że dobrze mu tak, że przeinwestował. Ja mu nie zazdroszcze, bo nie dość, ze się natyra z żoną, to nic mu z tego nie zostaje. Jest kierownikiem w gospoarstwie, które nalezy do banku, a zarobki minimalne. Żyć nie umierać!
A salus w dół poszedł, i komu tu wierzyć.
Chłop ze Wsi robotny jest ale zarobić też musi bo tych co robią dla idei jest coraz mniej!
I koniec z kupowaniem sobie kolejnej roboty!(jeśli coś z tych świń zostanie nie będę ani modernizował, ani budował ani ziemi kupował!!,), chce aby w końcu pieniądze leżały na koncie (jeśli łaskawe ZM na to pozwolą) a stres który dziś jest najbliższym przyjacielem odszedł bezpowrotnie.
Chłop ze Wsi robotny jest ale zarobić też musi bo tych co robią dla idei jest coraz mniej!
I koniec z kupowaniem sobie kolejnej roboty!(jeśli coś z tych świń zostanie nie będę ani modernizował, ani budował ani ziemi kupował!!,), chce aby w końcu pieniądze leżały na koncie (jeśli łaskawe ZM na to pozwolą) a stres który dziś jest najbliższym przyjacielem odszedł bezpowrotnie.
-
cena
U mnie Karola cena 4,10 plus VAT, tyle moge dać bo mi ubojnie obnizyły ceny, robią co chcą a my dostajemy po tyłku... Ja tez trochę choduje na małym gospodarstwie oprócz działalności więc wiem co to znaczy....
-
czyli Titanic nadal tonie - myślałem że tylko w Polsce - ale i w Aglii rolnicy nie widzą perspektyw w produkcji świń i bydłamonikaa pisze:podaje dzisiejsze notowania z Holandii (na przyszly tydzien)
1,24 €- waga zywa
1,53 € WBC,
czyli 4 centy na zywo i 6 wbc w dol.
pozdrawiam
choć słysze sygnały że są śmiałkowie i idą na 300% (chwalić ich za to) choć w swoim obiekcie wszystko po staremu 75% obsady i starczy
wielkopolska 4,2 + vat było -świnie poszły
wypwowiedź - opinia pana prezesa Polish Meat z datą wczorajszą czytałem na www "(...) W latach 2006-2007 doszło do drastycznego obniżenia się opłacalności chowu trzody. W rezultacie około 100 tys. gospodarstw wycofało się z produkcji trzody, czego rezultat widzimy dzisiaj w postaci zbyt niskiej podaży żywca i wysokich cen. ??? nie zrobiono jednak nic w tym kierunku, aby obniżyć koszty produkcji. Co więcej Minister Rolnictwa wystąpił do Komisji Europejskiej o wprowadzenie ceł na zboża - chcąc chronić krajowych producentów zbóż - ale grzebiąc w ten sposób producentów trzody chlewnej. Mamy więc sytuację taką: ubiegłoroczny wzrost cen zbóż doprowadził do prawie 100 proc. wzrostów cen pasz (i to było zrozumiałe), i rok obecny spadek cen zbóż do niskich poziomów sprzed lat nie obniżył już tak cen pasz.(...)"
inny wątek
Rzeczpospolita
17-09-2008, 08:20
Mięso nie zdrożeje - informuje Rzeczpospolita. Zakłady kupujące surowiec nie godzą się na podwyżki, a niektóre zaczęły nawet obniżać stawki.
Punkty skupu płacą 4,30 - 4,60 zł za kilogram żywca.
Podwyżkom nie służy też kurs euro, który skłania do zakupów za granicą, gdzie wieprzowina potaniała. Kilogram tucznika w Niemczech czy Holandii kosztuje ok. 4,7 zł (...)
ps. a my nie godzimy się na obniżki skoro podaż jest zastraszająco niska a w Danii 10,30 dkk nadal
jeszcze jedną informację dorzucę
Komentarze i analizy
Data zamieszczenie: 2008-09-24
Spada dochodowość rolnictwa w Holandii
(...)Pogorszyła się sytuacja producentów wieprzowiny. Dochody w tym sektorze produkcji spadły o 162%. Ceny prosiąt zmniejszyły się o 25%. W hodowli świń zarodowych dochody spadły o 193% - z 3 euro zysku na 100 euro dochodu zmniejszyły się do 30 euro strat.
Komentarze i analizy
Data zamieszczenie: 2008-09-24
Spada dochodowość rolnictwa w Holandii
(...)Pogorszyła się sytuacja producentów wieprzowiny. Dochody w tym sektorze produkcji spadły o 162%. Ceny prosiąt zmniejszyły się o 25%. W hodowli świń zarodowych dochody spadły o 193% - z 3 euro zysku na 100 euro dochodu zmniejszyły się do 30 euro strat.
-
Pan prezes Polish Meat chciałby żeby to rolnicy uprawiający zboże sprzedawali je za pół darmo, dotując w ten sposób duże fermy należące do obcego kapitału. Taki cwany gościu z pana prezesa. Może pan prezes wystąpi o zniesienie ceł na nawozy z poza unii jak jest takim wielkim zwolennikiem zniesienia ceł.