FORUM
CENY TRZODY
Jeśli euro się utrzuma na takim poziomie jak teraz to żywiec w grudniu będzie na poziomie 5-5,30 zł , dlatego że sprowadzanie będzie za drogie , a w Polsce tuczników jest bardzo mało , a przed świętami będzie potrzebne świerze mięsko i nawet jeśli duże zakłady będą ściągały tuczniki to małe ubojnie będą kupowały z lokalnego rynku . U nas już teraz jest dziwna sytuacja animex cena bazowa 4,90 wbc , a małe ubojnie 4,60 do 4,80 brutto za żywiec , na grudzień mam umówine 300tucz po cenie nie niższej niż 4,80 brutto żywiec do 2 małych ubojni .
może i nie będzie ale ja bym taki pewny nie był zboże wszyscy na wiosne pisali jednogłośnie że po żniwach po 600 najmiej będzie jak widac nic nie jest pewne i nikt tego nie co ile będzie kosztować, euro miało być po 3,30 a jest juz prawie po 4zł moze za miesiac bedzie po 4,50 a może po 3,50 a kto to wie na pewno. Można sobie zgadywac to samo jest z trzodą jak zaczniemy wszyscy zgadywać cenę pewnie ktoś zgadnie można szóstkę w totolotku trafić to mozna cenę też trafnie określić bo prawdopodobieństo jest tu wieksze jak w dużym lotku może jurek zgadł a może nie dowiemy sie na koniec roku !
Nie tylko rolnicy nawozów niestosują ( u nas w płd Wlkp na punkcie ilość sprzedaży o 60% się zmniejszyła w porównaniu z rokiem ubiegłym) to jeszcze trzodziarze niektórzy ograniczają liczebność stada tak aby do końca roku na własnym zbożu pociągnąć ( to dopiero daje nam obraz tego w jakiej nędzy finansowej żyje trzodziarz, który woli zmniejszyć produkcję niż się po raz kolejny zadłużyć i kupić nawet bardzo tanie zboże)
- Muchozolali
-
-
-
-
- marek mokwa
- Kontakt:
panowie panie może nie jest ciekawie ale przynajmniej nie dokładamy do chowu narazie fakt ta sytuacja jest nieciekawa bo bardzo nerwowa najbardziej co nas teraz boli to brak stabilności i brak jakichkolwiek perstektyw niewiadomo co sie stanie z cenami tucznika za tydzień czy za miesiąc .myślałem i nietylko ja że jak wejdziemy do uni to będzie wiadomo co hodować i za ile to sprzedamy.ale sie pomyliłem pozdrawiam
- Muchozolali
-