FORUM
CENY TRZODY
-
-
http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleI ... ef=lastaddtawaso pisze:Euro ostro w górę , ale co się dzieje z Dudą , akcje - 33% . Zastanawiające !
No, miało sie dziać na rynku prztwórstwa mięsa nie ciekawie w tym roku i nie wiadomo co z tego wyniknie ? Mnie bardziej martwi inna informacja którą znalazłem na tej stronie :Krzysiek_113 pisze:http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleI ... ef=lastaddtawaso pisze:Euro ostro w górę , ale co się dzieje z Dudą , akcje - 33% . Zastanawiające !
Firma chce, by 30 proc. surowca wykorzystywanego przy produkcji pochodziło z jej własnych ferm. Dojście do tego poziomu powinno nastąpić już w przyszłym roku. Obecnie jest to ok. 20 proc.
"W ubiegłym roku ubiliśmy 90 tys. sztuk z własnych ferm, w 2009 będzie to już 180 tys. sztuk, a w 2010 r. ok. 300 tys. sztuk" - powiedział prezes. "Dynamika jest więc duża. Udział rośnie wolniej, bo cały czas mocno rośnie produkcja w grupie" - dodał.
A gdzie my sprzedamy nasze świnie za kilka lat ??? Pozostawiam to pytanie bez odpowiedzi !!
- Muchozolali
Robek nie buj żaby! A co to tylko jeden duda ma przerób w Polsce? Jak trzeba będzie to sami zaczniemy przerabiac tucznika, nie swięci garnki lepia...Robek pisze:No, miało sie dziać na rynku prztwórstwa mięsa nie ciekawie w tym roku i nie wiadomo co z tego wyniknie ? Mnie bardziej martwi inna informacja którą znalazłem na tej stronie :Krzysiek_113 pisze:http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleI ... ef=lastaddtawaso pisze:Euro ostro w górę , ale co się dzieje z Dudą , akcje - 33% . Zastanawiające !
Firma chce, by 30 proc. surowca wykorzystywanego przy produkcji pochodziło z jej własnych ferm. Dojście do tego poziomu powinno nastąpić już w przyszłym roku. Obecnie jest to ok. 20 proc.
"W ubiegłym roku ubiliśmy 90 tys. sztuk z własnych ferm, w 2009 będzie to już 180 tys. sztuk, a w 2010 r. ok. 300 tys. sztuk" - powiedział prezes. "Dynamika jest więc duża. Udział rośnie wolniej, bo cały czas mocno rośnie produkcja w grupie" - dodał. A gdzie my sprzedamy nasze świnie za kilka lat ??? Pozostawiam to pytanie bez odpowiedzi !!
-
- marek mokwa
- Kontakt:
- marek mokwa
- Kontakt:
- marek mokwa
- Kontakt:
-
Ja byłem przy wazeniu moich świnek 2tyg temu w zakładzie i przyjeżdzali dealerzy swoimi tróipoziomowymi cieżarówkami a na pakach mnieli po 3-4 sztuki! A kleli na czym swiat stoi i mówili ża jak tak dalej pójdzie to pędzie koniec ich biznesu!
Koledzy ja myśle że prodecenci którzy woża swinie dwókółkami do skupu właśnie odchodzą do przeszłości.
W poniedziałek odebrali ode mnie 80sztuk ale po ile dostane jescze nie wiem bo cene za kg żywej wagi ustalamy po uboju.
Koledzy ja myśle że prodecenci którzy woża swinie dwókółkami do skupu właśnie odchodzą do przeszłości.
W poniedziałek odebrali ode mnie 80sztuk ale po ile dostane jescze nie wiem bo cene za kg żywej wagi ustalamy po uboju.
Coś mi się widzi kolego że nieźle cię przewieźli jeśli jeszcze nie znasz wagi po której ci zapłacą. To nie ważyli przy tobie???. Jak zważż sami to wybicie będziesz miał na 81% i będziesz cały szczęśliwy, ale mięsa ci braknie z 4% i to będze ten knyf który na tobie zrobią. Pamiętajcie - jak waga żywa to musicie być przy ważeniu. Jak EUROP czy WBC to już trudno, ale wagi poubojowe w zakładach z reguły są uczciwe i wtedy nie naciągają. Ale żywa - masakra.baraki pisze:Ja byłem przy wazeniu moich świnek 2tyg temu w zakładzie i przyjeżdzali dealerzy swoimi tróipoziomowymi cieżarówkami a na pakach mnieli po 3-4 sztuki! A kleli na czym swiat stoi i mówili ża jak tak dalej pójdzie to pędzie koniec ich biznesu!
A tak wogóle kolego BARAKI to jesteś wielkim optymistą. Przyznaję że miałem kiedyś małą rzeźnię. Ale w obecnych warunkach prowadzenie uboju, rozbioru czy przetwórstwa przez rolnika to jedna kaszana. Nie liczcie na to że się uda. Świnie muszą zabić rzeźnie. Dopiero małe przetwórstwo może się sprawdzić jeśli spełni wymogi sanitarne i wprowadzi HAACCP. A wieżcie mi, nie jest łatwo.
Wacek nawet o tym nie myśl żeby im oddac świnki. Ja rok temu sprzedałem im 80 sztuk i pieniądze odzyskałem po 3mc dzieki interwencj ministerstwa rolnictwa. Ztego co wiem to nic sie tam nie zmnieniło! Ich metoda jest taka że oferuja bardzo dobrą cene (bo ciezko im już znaleźć jeleni) a jak juz maja swinki to maja cie gdzieś. A ich zachowanie jest poprostu hamskie! Dzwonisz do nich i pytasz o pieniądze a oni mówią że jusz wysłali, czekasz sprawdzasz i nic, dzwonisz znowu udaja głupa że niby przez pomyłka pomineli przelew i że własnie w tej chwili wysyłają, znowu czekasz robiac z siebie idiote a tu na kacie 00000. Potem jest odsyłanie do przełożonych, nie odbieranie tel. i itd. Ta firma to jeden wielki syf!!! Jestem wstanie zrozumniec że ktos wpadł w kłopoty i poczekać na pieniądze jak trzeba ale jak ktoś robi sobie ze mnie jaja to juz przesada!
A co do ważenia to oczywiście byłem przy ważeniu i znam wage żywą a z dotychczasowej współpracy z tym odbiorca jestem zadowolony, płacą mi zawsze ok.60gr więcej niz aktualna cena dla drobnych dostawców.
A co do ważenia to oczywiście byłem przy ważeniu i znam wage żywą a z dotychczasowej współpracy z tym odbiorca jestem zadowolony, płacą mi zawsze ok.60gr więcej niz aktualna cena dla drobnych dostawców.
Znam te myki kolego. Chciałem tylko żeby ktoś mi jeszcze to potwierdził. A tak naprawdę t h.g.w. komu tu sprzedawać. Mościszki cienko płacą, Duda też i ma inne kłopoty i tak sie czlowiek rozgląda co tam jeszcze jest na świecie...baraki pisze:Wacku a jak myślisz czemu zakład z mazowieckiego szuka swinek w wielkopolsce? Bo w mojej okolicy już są spaleni i nikt im nie odda świnek inaczej jak gotówka do ręki przy odbirze!
Kilka miesięcy temu kiedy rozważałem na temat podpisania umowy kontraktacyjnej z z.m. duda pewien dobrze poinformowany obracający sie w kregach biznesu człowiek powiedział że duda jest skonczony i niewolno robić z nim zadnych interesów bo można wtopic i że nie pociągnie dłużej jak pół roku. Zrezygnowałem więc chociaż nie bardzo wierzyłem że to co mówił mój znajomy sie sprawdzi.
- Muchozolali
Sprzedaje ktoś do Hochla? Jak on płaci? Z autopsji wiem, że terminy odległe w czasie jak plany zakończenia budowy autostrad... A osttanio poodbno jeszcze dłuższe, bez róznicy, czy ryczałt, czy VAT. Zawsze dołozy do ceny troche, ale potem obraca przez pare miesiecy kasą. Super interes. Jakie macie doświadczenia?
nierozumiany jednego jak duda walił za świnie 3 zł to był płacz a teraz obrońcy dudy się znaleźli bo na problemy, bo od pół roku za świnie ma płacić 4zł wielka tragedia a ile rolników przez dziada w nędzy i z komornikiem żyli ilu psychicznie się załamało a ilu się powiesiło to go gówno kogo obchodziło. pokazywali jaki to prężna firma jest jakie inwestycje jakie zyski. dziad pier.. i tyle żadnej litości niech spierd...
Muchozolali duda ma chyba najniższe ceny w kraju, czesto dostawałem za żywa wagę tyle ile u dudy według cennika było za wbc. Oczywiście kazdy zakład jest dla nas na wage złota ale ja ostatnio dochodze do wniosku że powinniśmy preferowac mniejsze lokalne zakłady i jak mam wybór pomniędzy sprzedażą w podobnej cenie do małego rodzinnego zakładu a molochem w rodzaju dudy czy schmitfielda to wybieram ten pierwszy i wam radze robić to samo, tylko dużo odbiorców na rynku gwarantuje konkurencyjne oferty zakupu.Muchozolali pisze:i tak rodzi sianie paniki
Na to jedne z nielicznych zakładów ktory jest wypłacalny
I sami widzicie jak jedna idiotyczna informacja bez pokrycia idzie w swiat
i co sie robi
poz
- Muchozolali
słuchaj ja ani niebronie ani chwale sie jakims ta cudamibaraki pisze:Muchozolali duda ma chyba najniższe ceny w kraju, czesto dostawałem za żywa wagę tyle ile u dudy według cennika było za wbc. Oczywiście kazdy zakład jest dla nas na wage złota ale ja ostatnio dochodze do wniosku że powinniśmy preferowac mniejsze lokalne zakłady i jak mam wybór pomniędzy sprzedażą w podobnej cenie do małego rodzinnego zakładu a molochem w rodzaju dudy czy schmitfielda to wybieram ten pierwszy i wam radze robić to samo, tylko dużo odbiorców na rynku gwarantuje konkurencyjne oferty zakupu.Muchozolali pisze:i tak rodzi sianie paniki
Na to jedne z nielicznych zakładów ktory jest wypłacalny
I sami widzicie jak jedna idiotyczna informacja bez pokrycia idzie w swiat
i co sie robi
poz
sam swego czasu hodowałem krowy i wiem jakie czeba spełniac wymagania co do jakosci towaru ale z przyczny braku rak do pracy i kwotowania zrezygnoweałem i produkuje tuczniki w cyklu otwartym i buchaje. Dzis juz nie jest taki okres jak był kiedys zakłady rzadaja sobie surowca wysokiej jakosci a tucznikow z niska mies jak masz takie swnie to raz ci da wiecj na poczatek a drugi raz mniej i tak kółko sie zamyka
sam widze i monitoruje ceny w małych ubojniach i zadna za zywiec nie jest wstanie dac na wage zywa i wbc tyle do duzy zakład
cenna jak obowiazuje to przelicznie klasy r z bieda.
drugqa sprawa to terminy platnosci małych zakładów i niepewnosc jutra.
Przykładowo jak ja ma zawies tuczniki np 80 sztuk przez dwa lub trzy dni do lokalnej ubojni i miec zapłacone za klase r to jaki ja koszt transportu ponosze i swojego czasu. ja tam nic niechce mówic ze ktos robi zle czy ktos robi dobrze kazdy musi wpromowac swoja marke i ja uczymac
dotyczy to rolnika, zakładu, banku itp.
pozdrowienia
-
- marek mokwa
- Kontakt:
panowie co do dudy plotka głosi że ten zakład celowo miał zbankrutować ktoś wzioł kredyty nie zainwestował jest sie czym dzielić a za jakiś czas ktoś to kupi za małe pieniądze od komornika bez zadłurzenia,, poliszch kicz biznes''ale to tylko plotka niema co płakać nad nim za chwilkę ktoś inny przejmie jego moce przerobowe