CENY TRZODY

elek25
Posty: 71
Rejestracja: niedziela 07 wrz 2008, 19:59
Lokalizacja: polska

Post autor: elek25 »

napisze tak pkm duda jeszcze rok temu szczycił się szalonymi zyskami był wielki i szeroki niestety za nasze pieniądze małorolnych ileż to gospodarstw skasował i wołał aby na króliki się przestawić na dzisiaj ja mu wołam przestaw się duda na dudy i graj na ulicach z całego serca i duszy graj graj i graj i może ktoś ci coś wrzuci w koszyczek
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Wczoraj do Dudy 110 szt. Z premią 5,86 za E. Baraki ciekawe czy sprzedasz tyly za żywą ? ;)
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

oczywiście +wat
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

to ile wychodzi za żywa?
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Zakładając że średnia miesność jest około 55% to przecież wszystkie świnki nie sprzedaż w klasie E. W praktyce bedzie tak ze około połowa bedzie w klasie E a połowa w U i pewnie R też sie trafi.
Wiec od tej ceny za E trzeba co najmniej 10gr odjąć.
Po odjeciu 5,76 *81%=4,66. Ja w poniedziałek dostałem 4,7 kiedy duda mniał ceny 10gr niżej niżwczoraj. Dodatkowo sprzedaje w dość wysokiej wadze około 120kg i zdażaja sie w parti sztuki powyżej, na wbc zaraz by mi zdeklasowali a na żywa idzie wszystko jak leci bez żadnych potrącen.
Tak to wyglada z mojego punktu widzenia, chyba że macie jakieś super swinki i wszystkie równiótko jak jedna łapia sie w klasie E to wtakim razie chyle czoła i stwierdzam że muszę jescze sporo nadrobic pod wzgledem jakości.
daniel0
Posty: 691
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: daniel0 »

a nikt z was nie próbował ustalac z zakładami na poubojową lecz ogólnie cena niezależnie od klasy?mi udało się tak i niezmiennie sprzedaje na takiej zasadzie.przy mięsności 56-57 właśnie też zdazają się sztuki w U i R dlatego tak jest najbezpieczniej pod względem klasy mięsności.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

No właśnie ja mam podobne zasady, bierzemy pod uwagę wagę żywa a cena za kg zywej wagi ustalana zaleznie od średniej mięsnosci. Przy sprzedaży zakładamy że jak mięsnosc będzie powyżej 55 to cena taka a jak w okolicach 52 to taniej.
Kilka lat temu niektóre zakłady mniały system rozliczeń oparty na określonej dopłacie za kazdy % mniesnosci powyżej progu bazowego i wtedy było OK, cena była zawsze odzwierciedleniem średniej mięsnosci, przy rozliczaniu na podstawie ceny za klasy bardziej niz wysoka srednia miesnosc liczy sie wyrównany jej pożom u poszczególnych tuczników, bo jak jest duże zróznicowanie to nawt przy sredniej 57% bywa że wieksza połowa parti nie łapie sie na E.
daniel0
Posty: 691
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: daniel0 »

właśnie kiedyś liczył się każdy procent i czym lepsza mięsnośc tym lepiej płacili ale powoli powoli zazkłądy odchodziły od premiowania i coraz bardziej zacieśniały progi mięsmości aż teraz właśnie chodzi o w mierę wysoką mięsnośc dla każdego kabana.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Jestem ciekaw jak u was jest z rozrzutem mnięsności w danej parti, ile do jakiej klasy sie zakwalifikuje. U mnie zawsze był spory wachlaz a ostatnio równiez na holenderskich warchlakach zauwazyłem że wyrównanie jest beznadziejne chyba nawet znacznie gorsze niz na warchlakach własnej produkcji.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Potwierzam. U mnie tez holendry nierówne.
daniel0
Posty: 691
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: daniel0 »

u mnie około 65-75 % zdawanych świń łapię sie w klase E i częsc z tego w S pozostałe 25-35% w U i przeważnie kilka z tego w klasie R.ale bazuje wyłącznie na swoim prosiaku i niestety na paszy z zakupu.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Główny problem w tym ze cena spada niesymetrycznie, klasa S jest warta względem E 10gr więcej ale U juz 20gr mniej, R kolejne 20 gr tak więc zeby wyrównac do E na jedna R potrzeba 4 S, ja gdy mniałem około 60-65% w klasie E srednia cena wychodziła około20gr taniej niz za E.
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

Tez sprzedaje na WBC ,ale pamietajcie panowie ze wycena jest robiona przez pracownika danej ubojni ,a nie przez niezaleznego klasyfikatora ,czyli przynajmniej ja to odbieram jako doskonały sposob na regulowanie sobie przez ZM zyskow bo jak np. zrozumiec ze na wydruku mialem juz pare razy sztuki o miesnosci 57 , 58 itd. i nagle jedna 46!!!!!!!! i z powrotem 57 etc .no i zeby nie bylo za pieknie ze dwie sztuki znowu po czterdziesci pare
soltysdaniel
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek 19 sty 2009, 22:44
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: soltysdaniel »

Witam! u mnie mięsność srednia 57 58 % i juz od pol roku żadna R sie nie trafiła biore warchlaka tylko od jednego rolnika i na swojej paszy jade,napewno macie racje klasyfikatorzy napewno nie pomyla sie na strone rolnika haha,jednak mysle ze klasyfikacja poubojowa i wyrownane tuczniki takze wagowo(premia wagowa) lepiej wyjda cenowo niz na zywa wage,dodatkowo premia za kontraktacje. Pozdrawiam
maciejatym
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek 06 paź 2008, 18:44

Post autor: maciejatym »

Ja się rozliczam na żywca ale z badaniem. Mięsność średnia 54-57% zależy od parti i mam +50 gr netto do ceny ze skupu minus 2% odcinki od wagi żywej.

Wybicie wychodzi różnie nawet raz było 76% ale przeważnie 78-80 ?:(

świnki jadą 50km po załadunku na zakład i tam są ważone.
Awatar użytkownika
Glebiusz
Posty: 109
Rejestracja: środa 19 mar 2008, 01:00
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: Glebiusz »

Klasa E 6-6,25 zł/kg WBC netto,
maciory 4 zł/kg WBC netto,
ceny z dzisiejszej sprzedaży do ZM w kujawsko - pomorskim (wielkość partii bez znaczenia).

Pośrednik z okolic Rypina również w kuj.-pom.:
- maciory 3,30 zł/kg żywca (netto), potrącenia 4%,
- knury 2,20 zł/kg żywca (netto).
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

U mnie baraki przy średniej mięsności 57% i wybiciu 79,8% na 100 szt raporty przedstawiają się prawie zawsze podobnie z takim przedziałem

S 20%
E 58%
U 20%
R 1%
R2 - 1%

Pozdrawiam
krims
Posty: 378
Rejestracja: czwartek 07 cze 2007, 19:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: krims »

*Glebiusz
Zdradzisz nazwę zakładu, do którego sprzedawałeś? Może do Pana Zdzisława K.?
monika23
Posty: 56
Rejestracja: wtorek 11 lis 2008, 18:21
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Post autor: monika23 »

cena 6,20 za E
Awatar użytkownika
Glebiusz
Posty: 109
Rejestracja: środa 19 mar 2008, 01:00
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Post autor: Glebiusz »

*krims
zakład w dawnym województwie bydgoskim, poprzednio jego właścicielem był Marian M., obecnie jego synowie
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

cena na poniedziałek 170szt 5,30 brutto za żywiec to mi się podoba .
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Nieżle kolego
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

A jaki vat?
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

i kto kupuje?
dragonlux
Posty: 386
Rejestracja: środa 11 lut 2009, 23:06

Post autor: dragonlux »

hodowca78 pisze:cena na poniedziałek 170szt 5,30 brutto za żywiec to mi się podoba .
ściemniasz kolego to wychodzi 6.70 za E klasę a to narazie u nas marzenie
daniel0
Posty: 691
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: daniel0 »

myślę że możliwe!u mnie w ubiegłym tygodniu brutto wyszło 6,36 w rozliczeniu poubojowym.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Kolega hodowca podał cene brutto więc jeśli odjąc od tego 6% vat to wychodzi ok. 5zł .
daniel0
Posty: 691
Rejestracja: poniedziałek 22 wrz 2008, 17:42
Lokalizacja: podlaskie

Post autor: daniel0 »

dokłądnie także jak na tą chwilę cena około 5zeta netto jest jak najbardziej aktualna
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

nic nie ściemniam , transakcja została sfinalizowana,
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

5.3 brutto to mnie na Wbc 6.2E. A to już bardziej realne
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

S 20%x6,3=1,26
E 58%x6,2=3,596
U 20%x6,0=1,2
R 1%x5,8=0,058
R2 1%x5,6=0,056
średnio 6,17
79,8% wydajność=4,92
Przy założeniu braku potrąceń za limity wagowe.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

a u nas po staremu 4,40 plus wat oczywiscie
Mariusz1986
Posty: 181
Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
Lokalizacja: łodzkie

Post autor: Mariusz1986 »

U nas też do góry 4,6 plus wat ale nie wiadomo na jak długo.
jaro89
Posty: 71
Rejestracja: wtorek 17 lut 2009, 20:31
Lokalizacja: Studzionka

Post autor: jaro89 »

U mnie slabo jeszcze, 4.20 + VAT za żywa wage
łysy
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 10 cze 2007, 09:54

Post autor: łysy »

Dziś cena 4,60 plus vat waga żywa, śląskie . Świnek mało .
Zikon
Posty: 93
Rejestracja: piątek 04 sty 2008, 20:32
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post autor: Zikon »

U mnie podobnie 4,60+vat
marek120973
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek 07 kwie 2008, 21:00
Lokalizacja: płn. opolskie

Post autor: marek120973 »

4,40 + vat
domin 22
Posty: 45
Rejestracja: czwartek 16 sie 2007, 20:22
Lokalizacja: śląsk

Post autor: domin 22 »

Witam. U mnie na jutro 4,5 zł + vat za żywą maciory 2,6 zł+ vat żywa. Pozdrawiam.
Henryk
Posty: 62
Rejestracja: poniedziałek 15 paź 2007, 20:03
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: Henryk »

zywa 4,6 e6,2 u6,0 r5,8+wat
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

wytłumacie mi jaki sens kupowanie tucznika po 6,20 za e jak na giełdzie póltusza stoji po 6,6
no chyba ze zkład ma taka niedaleka przyszłosc
http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... -upadlosc/

pozdrowienia
TJ
Posty: 215
Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Lokalizacja: śląskie

Post autor: TJ »

Powiat Kłobucki 4.2-4.5+Vat norma to 4.2
Michal03011
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek 31 mar 2008, 21:22

Post autor: Michal03011 »

Mazowieckie pośrednik 4,40+wat Swinek brak!
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Muchozolali za 6.6 -6,2=0,4zł do przodu więc nie wiem czemu sie dziwisz?
Czy zakład będzie ubijał czy kupował gotowe półtusze to pracownikom z lini ubojowej i tak musi bulic dniówkę poza tym za te 6,2 zostaje sie jescze troche odpadów które można wrzucić w parówki i paszteciki. Pozostaje jescze kwestia jakości czy te półtusze E to sa faktycznie E a nie U np. (kwalifikacja półtusz nie jest taka jednoznaczna). Są przecież pułtusze bez klasyfikacji po 6zł ale jak z ich jakością nikt nie wie.
Inne "ale" to utrzymanie stałych dostawców żywca, półtusze raz są a raz ich niema a stały dostawca zapewnia rególarne przewidywalne dotawy, jak zakład za bardzo przesadzi z obniżka ceny to niema co liczyć na nastepne partie.
jatoja
Posty: 7
Rejestracja: piątek 25 sty 2008, 10:46
Lokalizacja: Borzęcice pow. Krotoszyn

Post autor: jatoja »

WACEK
Posty: 56
Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 21:47
Lokalizacja: wielkopolskie

Post autor: WACEK »

Uwaga Koledzy i nieliczne koleżanki również. Istnieje możliwość utopienia swoich pieniędzy. W tej sytuacji lepiej wypuścić świnki do lasu. Ktoś złapie, zabije, zje i przeżyje. Będzie z tego większy pożytek niż sprzedaż do pewnego zakładu. Zapraszam do lektury:

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 12603.html
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Jak pisałem juz pare miesięcy temu że dni ZM DUDA sa policzone to nikt mi nie wierzył, no to teraz macie czarno na białym niedowiarki.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

Blazej
Posty: 605
Rejestracja: niedziela 05 sie 2007, 15:14
Lokalizacja: woj. lodzkie

Post autor: Blazej »

a może to "słynny" kryzys :D
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Robią coraz gorszy szajz to nie dziwne że bankrutują, małe zakłady nie wygraja konkurencji z koncernami póki beda je naśladować, powinny nastawic sie na produkcję wysokiej jakości tradycyjnych wyrobów do produkcji których nie potrzeba drogiego parku maszynowego ani milionowych inwestycji.
Obserwuję od jakiegoś czasu sklepy mniesne w mojej okolicy i widze co sie sprzedaje a co nie. W pobliskim mniasteczku w zasadzie oblegany jest tylko jeden sklep który ma wyroby maleńkiej masarni w dość sporym asortymencie, dobrej jakości, zawsze świerze a co najważniejsze robione z mnięsa a nie bliżej nie zjdentyfikowanych substancji. Praktycznie zawsze jest tam kolejka! Reszta sklepów które sprzedaja wyroby dużych masarni np Olewnik może tylko pomazyc o takim ruchu.
Dopóki małe masarnie nie zrozumnieja ze musza oferowac cos innego niz schmitfield to z nim nie wygrają.
ODPOWIEDZ