FORUM
kiszone ziarno kukurydzy
kiszone ziarno kukurydzy
Co sądzicie o tej metodzie? Czy przy obecnych cenach zboża jest to jakaś alternatywa? Czy jest możliwość zakiszenia całego ziarna w big bagach? Jak to jest ze śrutowaniem? Czy śrutownik bijakowy się nie zaklei??
GREGORIUS jak masz pięć świnek to nie poczujesz efektu ekonomicznego. Nie wiem dlaczego wy ludzie jesteście tak głupio odporni na wiedzę i nowe doświadczenia. Przecież człowieku to czego nauczyli się Polscy rolnicy to totalne ogłupienie. Cała europa wraca do żywienia na mokro po to by obniżać koszty tylko my za sprawą takich pseudo geniuszy Gregorius karmimy zbożem po 1000 zł i soją za 1400.
Brawo takich porad potrzeba nam na forum. Zastanów się człowieku zanim znów napiszesz coś tak głupiego
Brawo takich porad potrzeba nam na forum. Zastanów się człowieku zanim znów napiszesz coś tak głupiego
Kukurydzę mokrą można kisić nie tylko w zbiornikach i rękawach, ale również przez dodawanie kwasów. Kupuje się taki kwas ( wiem że BASF to produkował) i przepuszcza mokre ziarno przez żmijkę z dozownikiem kwasu. Tak zakiszone zboże można przechowywać na pryzmie np. pod wiatą. Nie można tego sypać do BINów ze względu na ryzyko korozji. Zakiszenie 1t ziarna o wilgotności 25% na okres ok 4-6 miesięcy tym sposobem kosztuje ok 55-60zł. Takie ziarno można śrutować w połączeniu z normalnym zbożem i nic się nie zakleja. Można sypać do paszników jak na sucho.
Co do instalacji na mokro to trzeba mieć dostęp do tanich surowców odpadowych z przemysłu spożywczego. Bez celowe jest montowanie instalacji do żywienia na mokro tylko po to by mieszać wodę ze śrutą. W Polsce w niektórych regionach może być problem z dostaniem surowców.
Na chwilę obecną w Polsce nie ma prawdziwego specjalisty bilansującego żywienie na mokro w taki sposób jak na zachodzie. Jedna z firm paszowych próbuje układać takie żywienie, ale bazują na specjalistach z Holandii gdzie tego typu żywienie jest bardzo dobrze rozwinięte.
Co do instalacji na mokro to trzeba mieć dostęp do tanich surowców odpadowych z przemysłu spożywczego. Bez celowe jest montowanie instalacji do żywienia na mokro tylko po to by mieszać wodę ze śrutą. W Polsce w niektórych regionach może być problem z dostaniem surowców.
Na chwilę obecną w Polsce nie ma prawdziwego specjalisty bilansującego żywienie na mokro w taki sposób jak na zachodzie. Jedna z firm paszowych próbuje układać takie żywienie, ale bazują na specjalistach z Holandii gdzie tego typu żywienie jest bardzo dobrze rozwinięte.
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
bilansowanie paszy z kiszonym ziarnem kukurydzy
witam ! zakisiłem kukurydzę w rękawie i zamierzam dodawać jej po 20% do paszy dla tuczników ale jak układam recepturę po dodaniu 20% kukurydzy kiszonej w miejsce zboża obniża się koncentracja energi i białka w kg paszy i spada zawartośc suchej masy ale czy to nie jest tak że tuczniki pobiorą wiecej kg paszy z kiszoną kukurydzą o tyle o ile jest wiecej wody w tej paszy tak żeby pobrać odpowiednia ilość suchej masy?? i wtedy zmiejszona koncentracja składników pokarmowych bedzie zrekompensowana wiekszym pobraniem paszy ???
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela 08 mar 2009, 10:57
- Lokalizacja: Gazomia Stara
- Kontakt:
Re: bilansowanie paszy z kiszonym ziarnem kukurydzy
brzydal pisze:witam ! zakisiłem kukurydzę w rękawie i zamierzam dodawać jej po 20% do paszy dla tuczników ale jak układam recepturę po dodaniu 20% kukurydzy kiszonej w miejsce zboża obniża się koncentracja energi i białka w kg paszy i spada zawartośc suchej masy ale czy to nie jest tak że tuczniki pobiorą wiecej kg paszy z kiszoną kukurydzą o tyle o ile jest wiecej wody w tej paszy tak żeby pobrać odpowiednia ilość suchej masy?? i wtedy zmiejszona koncentracja składników pokarmowych bedzie zrekompensowana wiekszym pobraniem paszy ???
Brzydal oczywiście że tak! Pasze powinno sie bilansowac w oparciu o sucha mase!
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela 08 mar 2009, 10:57
- Lokalizacja: Gazomia Stara
- Kontakt:
Panowie jestem przed koszeniem 10 ha qq na ziarno i mam dylemat.
1- śrutować i kisić w silosie lub rękawie
2- kisić mokre ziarno qq w bagach z folią
3- koserwować i składować na pryźmie.
Planuję jechać za tydzień (przy fao210 na dziś wilgotność ok 35%).
Narazie planuję dodawać do silosów z paszociągiem w ilości ok 30%.
Organizacyjnie najlepiej wyszły by bagi ale mam obawy co do trwałości tej metody.
I po drugie czy wystarczy kwas mlekowy który się wytwarza sam czy też dodawać np kwas mrówkowy??
1- śrutować i kisić w silosie lub rękawie
2- kisić mokre ziarno qq w bagach z folią
3- koserwować i składować na pryźmie.
Planuję jechać za tydzień (przy fao210 na dziś wilgotność ok 35%).
Narazie planuję dodawać do silosów z paszociągiem w ilości ok 30%.
Organizacyjnie najlepiej wyszły by bagi ale mam obawy co do trwałości tej metody.
I po drugie czy wystarczy kwas mlekowy który się wytwarza sam czy też dodawać np kwas mrówkowy??
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
silos wykładny folią jest najlepszy
mozesz dodac zakiszaczy jesli pobór z silos bedzie mały
ostatnio oragnizowalem sprzedarz srutownika gruber 2000 za 6,5 tys
w bardzo dobrym stanie
srutowik poszedł jakcieplae buleczki
widziełm jak ccm robi sie sieczkarnią z przystwką od kombajna
troche duzo obsadek i lisci ale tanio
dlaloch w sam raz
poz
mozesz dodac zakiszaczy jesli pobór z silos bedzie mały
ostatnio oragnizowalem sprzedarz srutownika gruber 2000 za 6,5 tys
w bardzo dobrym stanie
srutowik poszedł jakcieplae buleczki
widziełm jak ccm robi sie sieczkarnią z przystwką od kombajna
troche duzo obsadek i lisci ale tanio
dlaloch w sam raz
poz
Kupiłem taki młyn do mielenia. Mam już nawet kilku klientów bo na uslugi wyjade. Tylko jeszcze go nie wypróbowałem, a moja kukurydza ma fao 240, wielka na 3 metry i zielona jak trawa. Lukas, jak byś się zdecydował na śrutowanie to mam niedaleko. U siebie będę srutował w stary silos po krowach jeszcze. Myśle że z 80 ton zmieszcze. Pozatym będę suszył bo suszarke też mam. Też się zastanawiam nad tymi big bagami bo by bylo wygodnie. Turem w mieszalnik i po robocie.
ja tam robię ziarno gruberem 2000 i jak swój kupowałem to dałem coś koło 9 tyś ale były też za 6 tyle że bardziej zjeżdzone jak na razie jestem zadowolony bo zmielił już parę set ton i tylko olej zmieniony i nawet noże nie ruszone a z tego co ten gość gadał to mówił że do kolb musi być mocniejsza przekładnia
-
- Posty: 2836
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
wczoraj rozmawiałem na wystawie w siedlcach, z gosciem, który mówił ze w bigu kisi całe ziarno kukurydzy i mówił że super sprawa, nic zlego sie ni dzieje, sypie do biga zaczepionego na tura zmijka, do tego z opryskiwacza recznego zakiszacz. do paszy sypie 25 % i mowił ze jest naprawde bez problemowe. i ja tak zrobie w tym roku z 30 ton
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
-
- Posty: 2836
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
tonowy big bag na allegro ok 10 zł, metr foli do big baga ok 60 gr w hurcie. kiszonka moze stac na dworze, zadnych problemów w zimie nie zamarza bo to nie jest jakas duza wilgotnosc. kiszonke taka mozna skarmiac cały rok, wiadomo jak goraco trzeba szybko zuzyc big baga, jak temperatury do 10 c biga mozna skarmiac nawet tydzien, tylko trzeba szczelnie zamykac po kazdym wybraniu
-
- Posty: 2836
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 2836
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
-
- Posty: 2836
- Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
- Lokalizacja: lubelskie
ja przerabiałem różne warianty najlepszy i najtańszy to kiszenie w pryzmę nie potrzeba żadnych zakwaszaczy kiedyś do jednej pryzmy dodałem jakieś kwasy ale nie było żadnej różnicy w stosunku do pryzmy bez zakwaszacza tylko szczelnie przykryć folią i cała filozofia trzeba tylko dobrać odpowiednią szerokość pryzmy aby nie była za szeroka .
-
- Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 14:39
Worki do kiszonki
Konserwowanie zielonek poprzez zakiszanie jest podstawową metodą gromadzenia pasz dla bydła, zwłaszcza w okresie żywienia zimowego. Wysokiej jakości sianokiszonka jest źródłem suchej masy, białka, składników mineralnych i witamin. Już w samych gospodarstwach wyspecjalizowanych w hodowli krów z dużym udziałem rasy holsztyno-fryzyjskiej, podstawą żywienia powinny być właśnie kiszonki i sianokiszonki, cechujące się m.in. podwyższoną zawartością suchej masy.
Odpowiednie przygotowanie i późniejsze przechowywanie sianokiszonki ma ogromny wpływ na zdrowie zwierząt. O jej wartości odżywczej decyduje jakość surowca poddanego zakiszeniu oraz to, czy sam proces zakiszania przebiegł prawidłowo. Najwartościowszym surowcem jest mieszanka traw z motylkowatymi, których 20-40% udział zwiększa zawartość białka w plonie, zwiększa poziom makro- i mikroelementów w paszy i wpływa pozytywnie na jej strawność.
Nieprawidłowy proces produkcji sianokiszonki może skutkować wysokimi stratami, przekraczającymi 30% suchej masy. Straty te można zdecydowanie ograniczyć, gdyż są one spowodowane niewłaściwym przygotowywaniem surowca do zakiszania.
Ze źle sporządzonej kiszonki nigdy nie uzyskamy dobrej paszy. Kiedy decydujemy się na wysokiej klasy worki do sianokiszonek i prawidłowo je użytkujemy, pozyskiwanie i późniejsze przechowywanie wartościowej sianokiszonki jest efektywniejsze. Należy pamiętać, by w miarę możliwości mocno docisnąć worek do bala i jak najszczelniej go zawiązać, wykorzystując do tego naturalny sznurek, który nie uszkodzi worka. W surowcu użytym do przygotowania sianokiszonki nie mogą znaleźć się żadne rośliny o twardych i ostrych łodygach, które również mogą spowodować uszkodzenia mechaniczne. Biały nalot na sianokiszonce jest dowodem pojawienia się pleśni spowodowanej najprawdopodobniej nieusunięciem całego powietrza lub jego ponownym dostaniem się do wnętrza uszkodzonego worka.
Dzięki workom udaje się wygodnie i oszczędnie uzyskać sianokiszonkę. Worki nie wymagają dodatkowego nakładu finansowego w postaci maszyny – owijarki, a ich użycie, poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych. Worki do sianokiszonki są wykonane z obojętnej fizjologicznie folii LDPE. Dodatek stabilizatorów UV oraz IR wydłuża okres użytkowania worka aż do dwóch sezonów, umożliwiając jego powtórne wykorzystanie oraz stwarzając warunki do powstawania kiszonki. Mleczny kolor skutecznie chroni przed promieniami słonecznymi oraz obniża temperaturę zakiszanej masy. Worki cechują się szerokim zakresem tolerancji temperatur, od -20°C do +70°C i są sprzedawane w opakowaniach zbiorczych po 20 sztuk. Wymiary worków (1400x350x0,08x2800 mm) pozwalają na łatwe umieszczenie w nich beli oraz szczelne zawiązanie.
Spółka INDIVER SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.
Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884
Odpowiednie przygotowanie i późniejsze przechowywanie sianokiszonki ma ogromny wpływ na zdrowie zwierząt. O jej wartości odżywczej decyduje jakość surowca poddanego zakiszeniu oraz to, czy sam proces zakiszania przebiegł prawidłowo. Najwartościowszym surowcem jest mieszanka traw z motylkowatymi, których 20-40% udział zwiększa zawartość białka w plonie, zwiększa poziom makro- i mikroelementów w paszy i wpływa pozytywnie na jej strawność.
Nieprawidłowy proces produkcji sianokiszonki może skutkować wysokimi stratami, przekraczającymi 30% suchej masy. Straty te można zdecydowanie ograniczyć, gdyż są one spowodowane niewłaściwym przygotowywaniem surowca do zakiszania.
Ze źle sporządzonej kiszonki nigdy nie uzyskamy dobrej paszy. Kiedy decydujemy się na wysokiej klasy worki do sianokiszonek i prawidłowo je użytkujemy, pozyskiwanie i późniejsze przechowywanie wartościowej sianokiszonki jest efektywniejsze. Należy pamiętać, by w miarę możliwości mocno docisnąć worek do bala i jak najszczelniej go zawiązać, wykorzystując do tego naturalny sznurek, który nie uszkodzi worka. W surowcu użytym do przygotowania sianokiszonki nie mogą znaleźć się żadne rośliny o twardych i ostrych łodygach, które również mogą spowodować uszkodzenia mechaniczne. Biały nalot na sianokiszonce jest dowodem pojawienia się pleśni spowodowanej najprawdopodobniej nieusunięciem całego powietrza lub jego ponownym dostaniem się do wnętrza uszkodzonego worka.
Dzięki workom udaje się wygodnie i oszczędnie uzyskać sianokiszonkę. Worki nie wymagają dodatkowego nakładu finansowego w postaci maszyny – owijarki, a ich użycie, poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych. Worki do sianokiszonki są wykonane z obojętnej fizjologicznie folii LDPE. Dodatek stabilizatorów UV oraz IR wydłuża okres użytkowania worka aż do dwóch sezonów, umożliwiając jego powtórne wykorzystanie oraz stwarzając warunki do powstawania kiszonki. Mleczny kolor skutecznie chroni przed promieniami słonecznymi oraz obniża temperaturę zakiszanej masy. Worki cechują się szerokim zakresem tolerancji temperatur, od -20°C do +70°C i są sprzedawane w opakowaniach zbiorczych po 20 sztuk. Wymiary worków (1400x350x0,08x2800 mm) pozwalają na łatwe umieszczenie w nich beli oraz szczelne zawiązanie.
Spółka INDIVER SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.
Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884
-
- Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 14:39
Folie kiszonkarskie
Sianokiszonka i kiszonka są podstawą w żywieniu bydła, dlatego tak istotne jest prawidłowe sporządzanie tych pasz zarówno w silosach, jak i na pryzmach. Jeśli zdecydujemy się na pryzmę, to trzeba dostosować jej wielkość do liczebności stada, pamiętając, że każde odkrycie pryzmy oznacza dostęp powietrza, który pociąga ze sobą namnażanie się bakterii beztlenowych niszczących kiszonkę. Warto również zwrócić uwagę na technikę przykrywania folią i zastosować dwie warstwy podczas tworzenia silosów i pryzm. Bezpośrednio na ubitą kiszonkę kładziemy cienką, transparentną folię, która lepiej przylega do zakiszanej masy oraz uniemożliwia tworzenie się poduszek powietrznych pomiędzy kiszonką a folią. Zakiszana masa jest wilgotna, dzięki temu dodatkowo przyciąga cienką folię, usuwając powietrze ze wszystkich zagłębień, co sprzyja procesowi fermentacji beztlenowej. Na tak przygotowany silos lub pryzmę kładziemy właściwą folię kiszonkarską. Należy zwrócić uwagę na jej grubość oraz odporność na przebicie i rozerwanie. Warto także zadbać o odpowiednią odporność na promieniowanie UV.
Rozmiar strat wkalkulowanych w proces zakiszania obejmuje 10-15% suchej masy. Jednak przy nieprawidłowym procesie produkcji kiszonki, w którym wykorzystana jest folia słabej jakości lub jedynie folia osłonowa, której parametry nie są w pełnym zakresie dostosowane do procesu zakiszania, straty mogą być wysokie i osiągają nawet 37% suchej masy. Straty te można jednak zminimalizować, decydując się na zastosowanie folii kiszonkarskich gwarantujących otrzymanie kiszonek wysokiej jakości. Użycie folii kiszonkarskich, wykonanych z wysokiej jakości polietylenu o małej gęstości (LDPE), poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych.
FOLIE KISZONKARSKIE CZARNE
Trzywarstwowe folie kiszonkarskie przeznaczone są do wykładania silosów oraz okrywania pryzm kiszonek i mogą być używane przez dwa sezony. Dzięki złożeniu zmniejszającemu szerokość rolek, transport i składowanie folii są łatwiejsze. Użyte do ich produkcji składniki oraz trójwarstwowa budowa zapewniają wysoką odporność na przebicie i rozerwanie, a dodatek stabilizatora UV chroni folię przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Folie kiszonkarskie zapobiegają dostępowi powietrza i wody i utrzymują właściwą temperaturę potrzebną do procesu kiszenia.
FOLIE KISZONKARSKIE CZARNO-BIAŁE
Folie kiszonkarskie czarno-białe przeznaczone są do przykrywania i ochrony silosów oraz pryzm kiszonkarskich. Podobnie jak w przypadku folii czarnych, wykorzystane do produkcji składniki oraz trójwarstwowa konstrukcja zapewniają dużą wytrzymałość folii na przebicia i rozerwania. Natomiast zewnętrzna biała warstwa odbija znaczną część promieni słonecznych, przez co temperatura wewnątrz silosu jest niższa. W ten sposób kiszonka nie przegrzewa się i jest jeszcze lepszej jakości. Dwusezonowa czarno-biała folia kiszonkarska zapewnia ochronę przed promieniami UV, chroni kiszonkę przed dostępem powietrza i wody, a posiadając właściwości termoizolacyjne, utrzymuje temperaturę optymalną dla procesu kiszenia. Jest to produkt łatwy w transporcie i składowaniu, przyjazny dla środowiska ze względu na możliwość ponownego przetworzenia.
Spółka DEKTRA SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach kiszonki i sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.
Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884
Rozmiar strat wkalkulowanych w proces zakiszania obejmuje 10-15% suchej masy. Jednak przy nieprawidłowym procesie produkcji kiszonki, w którym wykorzystana jest folia słabej jakości lub jedynie folia osłonowa, której parametry nie są w pełnym zakresie dostosowane do procesu zakiszania, straty mogą być wysokie i osiągają nawet 37% suchej masy. Straty te można jednak zminimalizować, decydując się na zastosowanie folii kiszonkarskich gwarantujących otrzymanie kiszonek wysokiej jakości. Użycie folii kiszonkarskich, wykonanych z wysokiej jakości polietylenu o małej gęstości (LDPE), poprzez wykluczenie wpływu światła i powietrza, zapewnia optymalne warunki do fermentacji mlekowej kiszonek oraz przyczynia się do zachowania przez dłuższy czas witamin i substancji odżywczych.
FOLIE KISZONKARSKIE CZARNE
Trzywarstwowe folie kiszonkarskie przeznaczone są do wykładania silosów oraz okrywania pryzm kiszonek i mogą być używane przez dwa sezony. Dzięki złożeniu zmniejszającemu szerokość rolek, transport i składowanie folii są łatwiejsze. Użyte do ich produkcji składniki oraz trójwarstwowa budowa zapewniają wysoką odporność na przebicie i rozerwanie, a dodatek stabilizatora UV chroni folię przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Folie kiszonkarskie zapobiegają dostępowi powietrza i wody i utrzymują właściwą temperaturę potrzebną do procesu kiszenia.
FOLIE KISZONKARSKIE CZARNO-BIAŁE
Folie kiszonkarskie czarno-białe przeznaczone są do przykrywania i ochrony silosów oraz pryzm kiszonkarskich. Podobnie jak w przypadku folii czarnych, wykorzystane do produkcji składniki oraz trójwarstwowa konstrukcja zapewniają dużą wytrzymałość folii na przebicia i rozerwania. Natomiast zewnętrzna biała warstwa odbija znaczną część promieni słonecznych, przez co temperatura wewnątrz silosu jest niższa. W ten sposób kiszonka nie przegrzewa się i jest jeszcze lepszej jakości. Dwusezonowa czarno-biała folia kiszonkarska zapewnia ochronę przed promieniami UV, chroni kiszonkę przed dostępem powietrza i wody, a posiadając właściwości termoizolacyjne, utrzymuje temperaturę optymalną dla procesu kiszenia. Jest to produkt łatwy w transporcie i składowaniu, przyjazny dla środowiska ze względu na możliwość ponownego przetworzenia.
Spółka DEKTRA SA nawiąże współpracę z:
producentami rolnymi wykorzystującymi w swoich gospodarstwach kiszonki i sianokiszonki,
dystrybutorami gotowymi do podjęcia współpracy na atrakcyjnych warunkach, z możliwością gwarancji wyłączności w danych regionie.
Kontakt:
Marcin Jurzysta
marcin_jurzysta@dektra.pl
tel. kom. 512298884
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
Rolmix pisze:ja przerabiałem różne warianty najlepszy i najtańszy to kiszenie w pryzmę nie potrzeba żadnych zakwaszaczy kiedyś do jednej pryzmy dodałem jakieś kwasy ale nie było żadnej różnicy w stosunku do pryzmy bez zakwaszacza tylko szczelnie przykryć folią i cała filozofia trzeba tylko dobrać odpowiednią szerokość pryzmy aby nie była za szeroka .
W ten sposób kisiłeś całe ziarno czy ześrutowane?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Folia idzie tylko na górę? Spodu nie wykładać?
Ostatnio zmieniony niedziela 14 paź 2012, 13:13 przez ChlewMistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!! Mam pytanie do kolegów którzy wykorzystują śrutowaną mokrą kukurydzę młynem w rękaw lub silos.
Jak zachowuję się w mieszalniku i paśnikach przy skarmianiu na sucho, czy się nie zawiesza.
Mam zamiar dodawać na tonę paszy ok.300-400 kg oczywiście zbilansować dawkę i stąd moje pytanie czy ta ilość nie będzie powodować zawieszania paszy w tubomatach.
Po jakim czasie od zakiszenia można zacząć dodawać tą kukurydzę do paszy?
Dziękuję za odpowiedź.
Jak zachowuję się w mieszalniku i paśnikach przy skarmianiu na sucho, czy się nie zawiesza.
Mam zamiar dodawać na tonę paszy ok.300-400 kg oczywiście zbilansować dawkę i stąd moje pytanie czy ta ilość nie będzie powodować zawieszania paszy w tubomatach.
Po jakim czasie od zakiszenia można zacząć dodawać tą kukurydzę do paszy?
Dziękuję za odpowiedź.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- mytotoksyna1
- Posty: 6025
- Rejestracja: czwartek 15 paź 2009, 11:45
a?? może KROWY TO lepiej strawią??mietko75 pisze:Wszystko zależy od paśników . Ja od kilku tygodni dawałem 30% a od paru dni 50% po dwóch tygodniach kiszenia . Nic się w automatach nie zawiesza , ale mam specjalne do ccmu . Zakisiłem kilka big bagów z folią w środku , straty 0% , piękny zapach i wygląd .
Bydlaki mają inny żołądek , to i na pewno lepiej strawią .Dla bydła można by na większych sitach .
Na jakich sitach robicie Państwo dla świniaków ?
Przy zakupie młyna dostałem dwa rodzaje i tak mi się wydaje że te z dużymi oczkami to raczej nie do świń .Być może Jak kuku dobrze ukiśnie , to i lepiej świniaki będą to trawić .
Na jakich sitach robicie Państwo dla świniaków ?
Przy zakupie młyna dostałem dwa rodzaje i tak mi się wydaje że te z dużymi oczkami to raczej nie do świń .Być może Jak kuku dobrze ukiśnie , to i lepiej świniaki będą to trawić .