TERMINY PŁATNOSCI W ZM

Awatar użytkownika
monikaa

TERMINY PŁATNOSCI W ZM

Post autor: monikaa »

ze smutkiem zauwazamy, ze terminy platnosci w naszych (i nie tylko polskich) ubojniach ulegaja wydluzeniu,
czego konsekwencja jest miedzy innymi wydluzanie terminow platnosci za warchlaki.

mam propozycje, wymieniajmy miedzy soba informacje na temat zakladow aktualnych rzeczywistych terminow platnosci, co pozowoli nam wszystkim realniej oceniac aktualna sytuacje.

co wy na to?
maciek*

Post autor: maciek* »

dobry pomysl
ZPM kociemba 3- 4 dni termin platnosci
krims

Post autor: krims »

Mój odbiorca PKM DUDA 7 dni.
andre

Post autor: andre »

ZM Salus 30 dni i wiecej
prosiaq

DUDA

Post autor: prosiaq »

PKM DUDA zapewnia na swoich stronach że DOSTAWCOM nadal płaci w terminie 7 i 14 dni. To prawda? Czy może zapłacił komuś już później...
Rob

Post autor: Rob »

ZM Sobkowiak 12 dni
magier

Post autor: magier »

OLEWNIK - 14dni.
sergiusz

Post autor: sergiusz »

sokołów 14 dni
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

ZM Duda - 7 dni
olek05

Post autor: olek05 »

WITAM ZAKŁADY MIĘSNE MARIAN PIERZCHAŁA Z JANIKOWA TERMIN PŁATNOŚCI 12 MIESIĘCY A NAWET I DŁUŻEJ ALBO WOGÓLE [POPROSTU ZWYKŁY ZŁODZIEJ] JEŚLI MA KTOS DO NIEGO ZAMIAR SPRZEDAWAĆ TO NIECH SIE DOBRZE ZASTANOWI :lol:
Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

Kupię tuczniki płatne do reki cena 5 zł
kontak 4444485
arti

Post autor: arti »

Getmor z Chrzanowa 7 dni
A i H Szczerba Winnica ok. 60 dni vatowcom(po takim terminie przelew otrzymałem) na ryczałcie 14dni
Ooset54

Post autor: Ooset54 »

Zakład Mięsny " Z B Y S Z K O " Bedoń k/ Łodzi - Bardzo solidny odbiorca i płatnik . Polecam . / od lat jest moim odbiorcą świnek , bydło też kupuje nie miałem z tą firmą żadnych kłopotów /
Jeszcze raz polecam .
Pozdrowienia .
olek05

Ooset54 masz racje zakłady mjęsne ZBYSZKO to jedna z lepszych zakladów terminy płatności 14 dni i ani dnia dłuzej POLECAM
Kasia i Paweł

Post autor: Kasia i Paweł »

Ja od lat sprzedaje tuczniki do HAMa (zakłady mięsne w Radzionkowie) i wbrew nazwie nie okazali się hamscy - realizują fakturę w ciągu 7 dni. Jeszcze nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu w przeciwieństwie do niektórych pośredników działających na moim terenie. Polecam HAMa! :!:
jaqbn

Post autor: jaqbn »

Agro-handel - 14 dni - zero problemów
Awatar użytkownika
monikaa

a moze piszmy tez o tych gorszych platnikach :?:
Kasia i Paweł

Od paru dni śledzę ten temat i po ostatniej propozycji monikii nikt nic nie napisał. Czyżby nie było złych płatników? :shock:
robbi

Post autor: robbi »

Witam.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Postaram się w miarę na bieżąco informować terminach płatności, a ściślej dotrzymywaniu uzgodnionych terminów przez ZM którym sprzedaję tuczniki. Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze zapłaty od SALUSA za Tuczniki sprzedane 19 maja. Termin płatności 2 tygodnie, telefoniczne uzgodnienie na 3 tygodnie. Minęło ponad 5 tygodni a pieniędzy nie ma.
Awatar użytkownika
monikaa

Olewnik- w terminie
arek

Post autor: arek »

a jak henio stoklosa placi
andre

robbi pisze:Witam.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Postaram się w miarę na bieżąco informować terminach płatności, a ściślej dotrzymywaniu uzgodnionych terminów przez ZM którym sprzedaję tuczniki. Na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze zapłaty od SALUSA za Tuczniki sprzedane 19 maja. Termin płatności 2 tygodnie, telefoniczne uzgodnienie na 3 tygodnie. Minęło ponad 5 tygodni a pieniędzy nie ma.
dam Ci rade musisz sie do tego przyzwyczaic bo co jakis czas takie manewry robia
robbi

Post autor: robbi »

Witam. Dla sprostowania. Jestem nowy na tym forum, ale w branży rolniczej, a tym bardziej produkcji trzody mam dosyć spore doświadczenie. Jestem w spółdzielni producentów trzody clewnej, dlatego mam troszkę szerszy pogląd na to co oferują firmy. W bardzo ciekawy sposób ZM probują wykorzystać niewiedzę rolników. Szukamy solidnych dostawców prosiąt i odbiorców żywca. Jak na razie najsolidniejszą jest firma "MARS" z Łubnic.
Bobo

Post autor: Bobo »

Heniutek płaci w terminie, nigdy nie zdazyło sie by po terminie płacił, ostateczni zapłaci w 14 dniu ale to tak 2 razy sie zdażyło w ciagku kilku letniej współpracy.
arek

bobo jestes vatowcem
Bobo

Nie.
arek

to moze dlatego tobie placi w terminie
Bobo

Vatovcom to do miesiąca albo i jeszcze dłużej
Kasia i Paweł

Bobo pisze:Vatovcom to do miesiąca albo i jeszcze dłużej

Czy to jest jakaś zasada że vatowcy dostają później pieniądze? dlaczego tak jest? :?:
Awatar użytkownika
marek mokwa
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

już wyjaśniam bo ryczałtowcowi prawnie ma obowiązek zapłacic w ciągu 14 dni bo w innym razie nie może sobie watu odliczyć jako koszt a z watowcami jest jak wszędzie jak ci przeciągnie termin to nic sie nie stanie
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

Po co wprowadzono podatek VAT?
Aby mogli zarobić biznesmeni i urzędnicy.

(za wikipedia.pl)

1. Podatek VAT generuje znaczne koszty związane ze skomplikowanym sposobem jego naliczania, fakturowania oraz odliczania przez kolejne podmioty. Koszty te, ponoszone przez przedsiębiorców, wpływają na końcową cenę produktów i usług[5][6]. Dalsze koszty są związane ze ściąganiem podatku VAT i ponoszone są przez Skarb Państwa. Centrum im. Adama Smitha ocenia, że w Polsce stanowią one połowę kwoty przychodów z podatku VAT[7].

2. Dzięki istnieniu zerowej stawki VAT możliwe jest wyłudzanie nienależnych zwrotów tego podatku dla fikcyjnych "transakcji karuzelowych"[8]. W skali całej Unii Europejskiej wielkość tych wyłudzeń oceniana jest na 50-60 miliardów euro rocznie[9].
Don

Post autor: Don »

Salus z miesiaca na miesiac przedziera sie na szczyt najgorszych płatników :evil:
umowy są na 3 tygodnie , ale po tym terminie przychodzi korekta do podpisu dla danej faktury z nowym terminem obecnie jest to ok 7 tygodni!! :x
dodam ze na szczęście jestem ryczałtowcem :lol:
Kasia i Paweł

Don co oznacz "na szczęście jestem ryczałtowcem"?
Ja w tym miesiącu sprzedałam moją pierwszą partie tuczników jako vatowiec i kazano mi zapisać na fakturze 7 dniowy termin płatności. Pieniądze (zresztą jak zwykle) otrzymałam po 7 dniach!!!
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Bo rolnikowi ryczałtowemu są zmuszeni zapłacić w danym terminie.

Śmieszyło mnie kiedy Salus do mnie wydzwaniał i straszył Duda=bankrut, sprzedawajcie do nas.

Tymczasem mimo iż jestem watowcem u Dudy nigdy nie przekroczono terminu 7 dni, a mój kumpel w Salusie (też watowiec) czeku już dni 43!!!
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

prawdopodaobnie juz sie niedoczeka.

poz
Kasia i Paweł

Podsumowując. Nie jest zasadą że rolnikowi vatowcowi ZM płacą z opoźnieniem a rolnikowi na ryczałcie płacą w terminie!
Płatność ZM zależy od możliwości i solidności firmy a nie od kwalifikacji podatkowych rolnika. :wink:
Kasia i Paweł

Na potwierdzenie moich powyższych słów dam przykład:
w styczniu 2008 r sprzedałam partie tuczników do ZM "Marko-Walichnowy" z Sokolnik (w tamtym czasie byłam ryczałtowcem). Przelew miał być w ciągu 14 dni. Po tym terminie zaczęłam wydzwaniać do firmy bo pieniędzy wcąż nie było na moim koncie. Pani z księgowości rzuciła hasłem, że pieniądze będą przesyłać mi na raty gdyż to jest duża kwota i oni nie mają pieniędzy! Po rozmowie z dyrektorem zakładu pieniądze w całości przelali w końcu na moje konto. Trwało to ponad miesiąc zanim zobaczyłam swoje pieniądze.
andre

Muchozolali pisze:prawdopodaobnie juz sie niedoczeka.

poz
byc moze sie doczeka ,ale musi sie uzbroic w duuuuuuuuuzo cierpliwosci, mi udalo sie wyciagnac kasiorke ale byly wyplacane w trzech ratach. Ciekawe jak to sie zakonczy bo moim skromnym zdaniem zle by sie stalo gdyby na rynku zostal jeden tylko z najwazniejszych graczy w Wielkopolsce jakim jest PKM Duda
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

a na co jest potrzebny zaklad ktory nie płaci.
43 dni to praktycznie połowa tuczu. tak kilka razy i o ile mnij kasy
a zakład nie wyplaci ci odsetek

poz
romano

Post autor: romano »

Witam wszystkich,a szczególnie panią Monikę,której osobiście nie znam ,ale miałem przyjemność od niej zakupić prosiaka holendra 8 tyg.temu.Wracając do tematu to ja utopiłem kasę w firmie Matczak Dąbrówno.Obecnie ta firma już nikogo nie naciągnie bo jest w trakcie upadłości.PRZESTRZEGAM PRZED FIRMĄ PIOTREX Z WĘGRZYNOWA KOŁO PRZASNYSZA!!!!!!!!!!!!!!W tej firmie mam utopione znacznie więcej od czerwca,a jak brali to płatność miała być w 7 dniach.Sprawa jest w sądzie ,wygrałem to oni się odwołali.Na drugiej sprawie sąd również był po mojej stronie , to oni powiedzieli że znowu się odwołają.Tak więc końca nie widać,a dowiedziałem się ze chcą ogłosić upadłość.Więc jeszcze raz przestrzegam i czekam może ktoś też ma z nimi problemy.Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
jarki

Post autor: jarki »

w mojej okolicy po tym jak ZM Bygdoszcz upadły wszystkie firmy płacą w terminach zwykle 7-10 dni
Awatar użytkownika
monikaa

Potwierdzam informacje o Piotrexie!!!!!
"moi" rolnicy oddali tam tuczniki, wszystko pieknie ladnie ale kasy nie ma (duze pieniadze),
poszli do sadu i ta sama sytuacja, ktora opisuje Romano.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

ZM HEMAX - Piekary Śląskie termin płatnosci 14 dni i pieniądze zawsze są
olek05

Witam mam pytanie jak jest z terminem płatności w zakładach mięsnych w Dobrosławowie na puławach H.Amanowicz
navaho13

Post autor: navaho13 »

jak płaci PMB? dawno nie sprzedawałem.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Sprzedaje kto do Hochla? Jak wam płaci?
wiktorr

Post autor: wiktorr »

Peron ja sprzedawałem do hochla 60 dni i wiecej
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 sty 2010, 20:17 przez wiktorr, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktorr

olek05

Post autor: wiktorr »

dobrosław płaci terminowo z tego co wiem
kaciocha

Post autor: kaciocha »

Uważajcie na następującą firmę "Ubojnia trzody RYTEL" mieści się ona w Podgórzu woj podlaskie, 8 km od łomży, w gazecie lokalnej był artykół że potrafi przeciągać nawet 5 miesięcy!!!! kilka lat temu miałem z nim przeprawę ( sądowny nakaz zapłaty) ale jak słyszę nic się nie nauczył, kupuje świnki juz dość daleko, więc może pojawić się i u was.

"ZM Podgórze" bardzo solidnie w 13-14 dni (to drugi zakład z tej samej miejscowości - nie mylić)
romano

Post autor: romano »

Jeśli chodzi o "Ubojnia trzody RYTEL" to jeszcze bardzo oszukują na wadze ,jeśli waga jest gdzieś oddalona od gospodarstwa ,to jadąc od pustego ważenia po drodze spuszczają wodę którą mają w specjalnych zbiornikach (ok 250-300 litrów) a jak jest waga na miejscu to mają specjalne magnesy i przyklejają z tyłu listwy wagowej.Z tą wodą to jeszcze inne zakłady robią podobnie,najlepiej z wagi jechać za danym samochodem to można zauważyć.
ODPOWIEDZ