FORUM
CENY TRZODY
choc to nie ten temat ale jestem ciekaw jakie macie wyceny ,rozchodzi mi sie o rozrzut miesnosci ,bo mysle ze tu najwiecej ZM reguluja sobie cene jaka dostaniemy i czasami "ciezko" wytargowane 10gr. trzeba wlasnie w tym pozniej "oddac". Dla przykladu dzisiejsza moja wycena: podam tylko przyklady
61,4%
43.3% !!!!!!!!
56.7%
58.5%
43% !!!!!!!!!!!!!
62.5%
59.1%
60.9%
49.3%!!!!!!!!!!!!! itp.
i to ktoras taka wycena z rzedu ,juz mnie szlak trafia . Co Wy na to? Takze na 50 szt . 6szt bylo gorszych
61,4%
43.3% !!!!!!!!
56.7%
58.5%
43% !!!!!!!!!!!!!
62.5%
59.1%
60.9%
49.3%!!!!!!!!!!!!! itp.
i to ktoras taka wycena z rzedu ,juz mnie szlak trafia . Co Wy na to? Takze na 50 szt . 6szt bylo gorszych
Andre jeśli masz wątpliwości co do oceny mięsności to możesz poprosic o ubój w Twojej obecności i na własne oczy przekonasz sie jakie masz świnki. Różnice pomiędzy 43 a 60 % widac gołym okiem z 20metrów.
Jeśli popatrzysz uwaznie na swoje świnki w kojcu to zapewne dostrzeżesz różnice (lub jej brak) w budowie ciała poszczególnych tuczników, jeśli stwierdzisz że niektóre sztuki maja zaokraglony grzbiet to nie spodziewaj sie że będa w E klasie.
Jeśli popatrzysz uwaznie na swoje świnki w kojcu to zapewne dostrzeżesz różnice (lub jej brak) w budowie ciała poszczególnych tuczników, jeśli stwierdzisz że niektóre sztuki maja zaokraglony grzbiet to nie spodziewaj sie że będa w E klasie.
Nic nie piszesz czy to są prosięta twojej produkcji czy zakupu ?andre pisze:choc to nie ten temat ale jestem ciekaw jakie macie wyceny ,rozchodzi mi sie o rozrzut miesnosci ,bo mysle ze tu najwiecej ZM reguluja sobie cene jaka dostaniemy i czasami "ciezko" wytargowane 10gr. trzeba wlasnie w tym pozniej "oddac". Dla przykladu dzisiejsza moja wycena: podam tylko przyklady 61,4%
43.3% !!!!!!!!
56.7%
58.5%
43% !!!!!!!!!!!!!
62.5%
59.1%
60.9%
49.3%!!!!!!!!!!!!! itp.
Podstawa to dobra i jednorodna genetyka, odpowiednio dopasowany knur a przede wszystkim żywienie stada podstawowego i profesjonalny odchów prosiąt ! Producenci z Zachodu dawno to już zrozumieli i ich świnie mają wiele lepsze wyrównanie niż choćby nasze z masowego pogłowia ! Odpowiednie wyrównanie o wiele trudniej osiągnąć niż chociażby wysoką średnią mięsność, na Zachodzie premiuje się przede wszystkim wyrównanie !
ze wszystkim o czym piszecie sie zgodze ale roznice zawsze wystepuja na 4 do 6 szt w stawce 50 jaka zazwyczaj sprzedaje wiec...? a mam cykl zamkniety krzyzowka WBPx pietren . Na paszy nie staram sie oszczedzac i nawet mimo ostatniego kryzysu byla by to ostatnia rzecz na ktorej bym szukal oszczednosci,a nawiasem mowiac gdyby tu lezala przyczyna to wiecej sztuk byloby gorszych tak mysle.
Dziwi cię 6/50? A prawa Mendla? Skoro masz własne lochy i rozrzut miesności jest bardzo regularny jego przyczyna tkwi w genetyce. Najprawdopodobniej linia WBP która posiadasz była w przeszłości mieszana z wysokomięsnymi rasą/rasami ojcowskimi (powszechna metoda na poprawe mięsności loch) i obecnie w pewnej kombinacji chromosomów (która pojawia sie dośc regularnie w częstotliwości wynikajacej z rachunku prawdopodobieństwa) ujawnia sie taki a nie inny fenotyp czyli tłusty tucznik, będacy odzwierciedleniem mięsności materiłu genetycznego który kiedyś dał początek lini twoich "WBP"
baraki pisze:Dziwi cię 6/50? A prawa Mendla? Skoro masz własne lochy i rozrzut miesności jest bardzo regularny jego przyczyna tkwi w genetyce. Najprawdopodobniej linia WBP która posiadasz była w przeszłości mieszana z wysokomięsnymi rasą/rasami ojcowskimi (powszechna metoda na poprawe mięsności loch) i obecnie w pewnej kombinacji chromosomów (która pojawia sie dośc regularnie w częstotliwości wynikajacej z rachunku prawdopodobieństwa) ujawnia sie taki a nie inny fenotyp czyli tłusty tucznik, będacy odzwierciedleniem mięsności materiłu genetycznego który kiedyś dał początek lini twoich "WBP"

-
Arti 5.2 netto to bardzo dobra cena, chociaż... zawsze mogłaby być większa. Chyba wszyscy już zapomnieli, jak sprzedawali po 2,8. Oby te czasy prędko nie wróciły... A co do prognoz, to cięzko powiedzieć, to zalezy od ceny euro. Mogłaby skoczyć na 5 zł:) Rolnikom wysoki kurs Euro bardziej pomaga, niż szkodzi. Nawet dopłaty by były sporo większe.
ceny trzody
Witam. Centralna Polska za holendra 5,5 za żywą bez obszlaku całkiem fajnie tylko jak długo myślę że do żniw na pewno ale co dalej. Pozdrawiam Alf27
- Muchozolali
-
-
-
-