CENY TRZODY

Awatar użytkownika
JUREK

Post autor: JUREK »

hose skąd jestes i jaka ilosc tych tucznikow masz ? bo moge dac ci wiecej prosze o kontak na gg 4444485
marek120973

Post autor: marek120973 »

5+vat
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

czegos tu do konca nie rozumiem,
rozmawiajac z rolnikami slysze aktualne ceny na poziomie 5,3-5,8+ vat/ wage zywa,
chodzi mi tutaj przede wszystkim o sciane wschodnia oraz rejon plocka i piotrkowa,
wiem, oczywiscie, ze sa rejony w PL gdzie ceny sa duzo nizsze, albo np dany rolnik ma mniejsza ilosc swin na sprzedaz, ale zeby az takie roznice???
czy po prostu czasem docieraja do mnie zwykle przechwalki??
Witek

Post autor: Witek »

PMB Białystok 4,8 plus vat
Awatar użytkownika
monikaa

jeszcze lepiej :(
a gdzie ci magicy grubo powyzej 5??
Don

Post autor: Don »

5,25+ vat
pochwal się Moniko po ile Tobie płacą nasze zakłady :wink:
Awatar użytkownika
monikaa

zadna tajemnice- 1,16 euro + transport kupujacego
arek

Post autor: arek »

monika jaki jest koszt transportu z danii
Awatar użytkownika
monikaa

arek to juz sobie sam oblicz.
my liczymy na holenderskich stawkach czyli 1,20 za km, ale sa zaklady, ktore od nas odbieraja swinie swoim transportem,
nie che tu macic ale nie wiem ile kosztuje km zywcowki + amortyzacja w PL, nie wiem (nie chce wprowadzac was w blad)
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Monika piszesz tak, jakbyś była zła, że Euro drogie i Ci sprzedaż siada. Przynajmniej ja tak to odbieram. Chciałabys przedawać prosiaki polskim rolnikom i jednocześnie tuczniki do ZM, a rolnicy niech swoje w las wypuszcza. Najlepiej, żeby rolnik dostał 4zł. Tylko jak kupował warchlaka, to kosztowały po 280 prawie. Ale o tym cicho sza!
Awatar użytkownika
monikaa

Peron, to nie tak.
ja tez najchetniej chcialabym, zeby prosiaki byly tanie i tucznik drogi, bo wtedy z zadowoleniem kupowalibyscie ode mnie :D
Sprzedaz tucznika jest naszym pobocznym zajeciem.
Awatar użytkownika
Peron

W takim razie Moniko, wznoś modły, aby cena tucznika w Polsce oscylowała w granicach 5 zł, a prosiaka z Holandii - 220zł. Wówczas towarek Ci będzie schodził, bo dobry jest, a Tobie będziemy pokłony bić, ubóstwiać, czicić, po nocach śnić:)
Awatar użytkownika
monikaa

:D
trzymam kciuki, bo o to wlasnie chodzi,

pozdrawiam
Bobo

Post autor: Bobo »

Moniko a cena ropy jest juz wliczona i 1,20 km..?? i Jesli to nie tajemnica ie zarabiacie na jednym prosiaku??
Łuków 4.70, 10 gr w doł:/ a Sokołów 10 gr w gorę i jeśli sie nie mylę to 4.90 za żywą.
Pozdrawiam:)
arek

dzis 60 sztuk cena 5,35 plus vat
Alf27

Post autor: Alf27 »

Witam Piotrków Tryb 5,5 zł netto.Dziś dostałem telefon od dostawcy pasz,że w okolicy Rokicin i Tomaszowa Maz. cena dochodzi do 6,00 nie spytałem czy netto czy brutto. Coraz gorzej to widzę na pszyszłość za kilka miesięcy znowu bekniemy ostro. A żniwa zapowiadają się rewelacyjnie. Znajomi dzwonią i pytają czy nie chce zboża kupić mają jeszcze spore zapasy i muszą przed żniwami opróżnić spichlerze. Pozdrawiam.
prosiaq

Post autor: prosiaq »

chyba lepiej będzie jak po prostu napiszecie: dostałem tyle i tyle +VAT lub z VATem, z takim i takim potrąceniem od mojej wagi, z takim terminem płatności niż takie ktoś komuś ileś zapłacił... Przecież to bez sensu. Zaraz ktoś napisze że dostał 6,50 za żywca a ktoś inny dostaje tyle za wbc E klasę. Proszę podawajcie realne ceny.
Awatar użytkownika
Peron

Alf jestem z okolic Przedborza. Mógłbyś mi na priv napisać, komu sprzedajesz? Mi oferowano po 5.4 plus vat, ale narazie nie mam towaru:(
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Łukasz Stępniak, Adam Domagała, portalspożywczy.pl
16-06-2009, 13:50- Wydaje mi się, że od 30 nawet do 50 proc. mięsnych zakładów przetwórczych upadnie do końca tego roku - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Bronisław Wesołowski, sekretarz generalny SITSPOŻ.

Czy tu nie lobbuja potentaci na rynku miesnym? Mam wrazenie, ze duze zaklady od dawna na taki rozwoj wydarzen czekaly. Te 50% to lekka przesada, ale jestem gotow uwierzyc, ze z dostosowaniem uboju bardzo wielu moze miec problemy. Co to oznacza? Ano do malych rolnikow zaklad nie wysle samochodu po 5 swin. Znowu odzyja posrednicy, ale oni beda chcieli zarobic, wiec hodowca musi podzielic sie z nim. Pozostalym wiekszym hodowcom pozostanie mniejszy wybor a wiec warunki beda dyktowac zaklady i tak oto znowu uderzy to w rolnika. Poki co cena jest dobra bo swinek rzeczywiscie brakuje, tylko przy wysokich cenach szybciej zabraknie kasy tym zakladom co placa wysokie ceny, a na pewno nie dotyczy to gigantow. Takze z ktorej strony by nie popatrzeć scenariusz nie najlepszy sie nam rysuje. Ale coz jezeli sie daje to szybko odrabiajmy straty z chudych lat bo juz za rok oby bylo jak teraz na Zachodzie, czyli 1,16 Euro.
domin 22

Post autor: domin 22 »

Witam dzisiaj 5 zł+ vat za żywą. Pozdrawiam
sentimo

Post autor: sentimo »

cena w dół, 4,60+vat, świń stosunkowo dużo, miejmy nadzieję, że to chwilowo
MAREK1977

Post autor: MAREK1977 »

Alf27 pisze:Witam Piotrków Tryb 5,5 zł netto.Dziś dostałem telefon od dostawcy pasz,że w okolicy Rokicin i Tomaszowa Maz. cena dochodzi do 6,00 nie spytałem czy netto czy brutto. Coraz gorzej to widzę na pszyszłość za kilka miesięcy znowu bekniemy ostro. A żniwa zapowiadają się rewelacyjnie. Znajomi dzwonią i pytają czy nie chce zboża kupić mają jeszcze spore zapasy i muszą przed żniwami opróżnić spichlerze. Pozdrawiam.
Taka jest prawda ,za rok będzie cena 3,60
marek120973

Post autor: marek120973 »

Co się przejmujecie producentami zbóż (oni mieli swoje 5 minut)
andre

Post autor: andre »

sprzedawane 3 czerwca wyszły 5,64 za zywa
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

marek120973 pisze:Co się przejmujecie producentami zbóż (oni mieli swoje 5 minut)

Producenci zbóż sami niech myślą jak podnieść cenę.
Po pierwsze, nie siać tyle drogiego nawozu jak to już większość uczyniła w tym roku. Gdyby te plony miały być takie rekordowe to po ostatnich opadach połowa zbóż powinna być wyłożona a tu zero wylegnięć, więc coś tu nie tak z tymi rekordowymi plonami. A po za tym głupi są ci producenci zbóż co liczą na sprzedaż hodowcy, gdyż to najgorsze kanalie,przykładem cytowany powyżej. Jak uprawiać zboża celem sprzedaży to tylko konsumpcyjne a hodowcą sprzedawać drożej niż na mąkę jak im drogo to niech kupują ziemie i sami sobie sieją nawozy.
arti

Post autor: arti »

PO-pulista
nie można tak stawiać wszystkich w jednym szeregu ja dbam o swioch dostawców zbóż po ostanich żniwach przystałem na ceny po jakich mi przywożą nie targuje nie potrącam(bo nie ma z czego) mam nadzieję że będą to pamiętać mam też troche swojego ha i wiem ile kosztuje wyprodukowanie tony ziarna
żywiec 5,4 +vat za żywą oddałem ale podobno i po 5,6 +vat można pociągnąć
KRZYSZTOF11

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Ukraina ma tyle zboża że może nas zasypać.Konkurencja naszych producentów zbóż z nimi jest niewyobrażalnie trudna.Może znikną przez to ci fikcyjni gospodarze. U nas cena 5,5 netto.
arek

arti robie podobnie jak ty i w zeszlym roku moglem sie przekonac ze moi stali dostawcy mogli sprzedac zboze o wiele drozej niz ja im placilem w tym roku to ja im troche lepiej place
PO-pulista

KRZYSZTOF11 pisze:Ukraina ma tyle zboża że może nas zasypać.Konkurencja naszych producentów zbóż z nimi jest niewyobrażalnie trudna.Może znikną przez to ci fikcyjni gospodarze. U nas cena 5,5 netto.
Zgadza się tylko Ukraina a także kraje Ameryki Płd. Brazylia i Argentyna oraz Australia nie są w UE i powinno obowiązywać ich cło przy którym trudno być konkurencyjnym cenowo.

Fikcyjni gospodarze już dawno zniknęli by z polskiego rolnictwa gdyby dopłaty bezpośrednie były na zasadach podatku rolnego. To znaczy zależały by od hektarów przeliczeniowych a nie fizycznych. Obecnie jest to jedna patologia za ziemie klasy 6 tyle samo co za 2 a może nawet więcej ONy. Po co był w takim razie plon referencyjny, czyżby z 6 klasy był ten sam plon co z 2. W ten sposób mamy tych rolników zwanych w mediach z Marszłkowskiej co to za grosze pokópili słabe ziemie tylko dla dopłat. Nie wieże iż przy zdrowych zmysłach człowiek dał by 50 tysięcy za ha dobrej ziemi tyko dla samych dopłat lub chęci jej posiadania.
read

Post autor: read »

chciałbym aby cena zboża była w miarę stabilna i opłacalna dla producenta wtedy i jak stabilnie hodowałbym bez obaw że za pół roku bank mnie nie zwinie etc. ale znając życie różnie bywa i historia się powtarza
jedno co powinno dotyczyć wszystkich to zjednoczenie w grupy (nie chodzi o nazwę tylko o wspólne działanie nawet nieformalne) żeby nie było tak że małorolny sam się kijem bije i wpycha w gardło swe produkty za darmoche jakimkolwiek przetwórcom czy zboża czy mięsa i jednocześnie psuje i większym (przecież był taki okres że ni w ząb nie szło ugadać więcej niż 3,2 3,5 - i ZM jakoś głuche były
pozatym po cichu liczę Rosja chiała powołać zbożowy OPEC więc może coś z tego kiedyś się urodzi - oby
baraki

Post autor: baraki »

PO-pulista pisze:
KRZYSZTOF11 pisze:Ukraina ma tyle zboża że może nas zasypać.Konkurencja naszych producentów zbóż z nimi jest niewyobrażalnie trudna.Może znikną przez to ci fikcyjni gospodarze. U nas cena 5,5 netto.
Zgadza się tylko Ukraina a także kraje Ameryki Płd. Brazylia i Argentyna oraz Australia nie są w UE i powinno obowiązywać ich cło przy którym trudno być konkurencyjnym cenowo.

Fikcyjni gospodarze już dawno zniknęli by z polskiego rolnictwa gdyby dopłaty bezpośrednie były na zasadach podatku rolnego. To znaczy zależały by od hektarów przeliczeniowych a nie fizycznych. Obecnie jest to jedna patologia za ziemie klasy 6 tyle samo co za 2 a może nawet więcej ONy. Po co był w takim razie plon referencyjny, czyżby z 6 klasy był ten sam plon co z 2. W ten sposób mamy tych rolników zwanych w mediach z Marszłkowskiej co to za grosze pokópili słabe ziemie tylko dla dopłat. Nie wieże iż przy zdrowych zmysłach człowiek dał by 50 tysięcy za ha dobrej ziemi tyko dla samych dopłat lub chęci jej posiadania.
A czemu akurat klasa gleby ma byc wyznacznikiem wysokości dopłaty?
Ja proponuje wykształcenie, bo czy to nie patologia że rolnik po zawodówce dostaje tyle samo co magister? Przecież jak ktos ma wieksza wiedze to i większe plony uzyskuje, prawda PO-pulisto? Można by jeszcze poziom IQ brac pod uwagę.
Albo idąc twoim tokiem myślenia należało by brać pod uwagę sumy opadów? Przecież jak ktoś miał susze to ma miejszy plon, czy to nie patologia że dostaje tyle samo?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ok baraki ale dlaczego wszystko płacę w ha przeliczeniowych a jak coś mam dostać to w fizycznych??

Ja gospodarując na III klasie mam wsp 1 fiz = 1.6 przeliczeniowy

Bo mam lepsze ziemie?? ale kosztują one 55tys/ha
arek

lukas to proponuje kup sobie ziemie 5 klasy za 10 tys bedziesz mial 5 razy tyle a o gospodarowaniu napiszesz nam za dwa lata
baraki

Post autor: baraki »

lukas gleb ornych II kl jest 3% ,III kl. ok 20% więc jeśli masz IIIkl to tak jak bys wygrał los na loterii. Ja w moim gospodarstwie mam około 5% w IIIb a reszta to IVb V i VI.
Nie mam pojęcia czym kierował sie ktos kto wymyślił podatek z przeliczeniowego (trzeba by jego spytać) ale osobiście chętnie zamienił bym moją V klase (v i VI nie podlega opodatkowaniu) na III nawet jak bym miał płacić 3 razy więcej niz ty lukas. Widac nigdy nie gospodarowałeś na słabych glebach więc nie masz pojecia o czym piszesz.
PO-pulista

baraki pisze:lukas gleb ornych II kl jest 3% ,III kl. ok 20% więc jeśli masz IIIkl to tak jak bys wygrał los na loterii. Ja w moim gospodarstwie mam około 5% w IIIb a reszta to IVb V i VI.
Nie mam pojęcia czym kierował sie ktos kto wymyślił podatek z przeliczeniowego (trzeba by jego spytać) ale osobiście chętnie zamienił bym moją V klase (v i VI nie podlega opodatkowaniu) na III nawet jak bym miał płacić 3 razy więcej niz ty lukas. Widac nigdy nie gospodarowałeś na słabych glebach więc nie masz pojecia o czym piszesz.
Słabe gleby powinny być przeznaczane na zalesienie, nie tylko po to żebyś ty baraki ni musiał się na nich męczyć. Wyeliminowało by to tych osławionych rolników z marszałkowskiej co to nic nie sieją a biorą dopłaty. Widzę iż chciałbyś dużo kasy brać, a mało płacić. Powiem wprost kto płaci duży podatek rolny z ziemi powinien dostać proporcjonalnie wysoką dopłatę.Nie myślcie, iż jestem za tym bo mam wysoką klasę ziemi z moją klasą 4 to tak nic nie zyskam, ale ponad wszystko jestem za sprawiedliwością i tępieniem patologi w rolnictwie.

Jeżeli podatek gruntowy będziemy płacić od wykształcenia oraz opadów a nie od ha przeliczeniowych to możemy równie dobrze brać dopłaty od wykształcenia i opadów.
mcrobb

Post autor: mcrobb »

arek pisze:lukas to proponuje kup sobie ziemie 5 klasy za 10 tys bedziesz mial 5 razy tyle a o gospodarowaniu napiszesz nam za dwa lata
gdzie ty chłopie żyjesz za 10 tysięcy w wlkp. bagna kupić i to przy dobrych wiatrach i wielkim szczęści...
Awatar użytkownika
Peron

U mnie są tacy, którzy płacą 10 tys za ha w klasie 6z.
arek

z tym 10 tys to tak strzelilem bo nie mam pojecia za ile taki grunt chodzi
Kasia i Paweł

Post autor: Kasia i Paweł »

Wracając do informacji o cenach - u nas dzisiaj 5 + Vat (tucznik nie ziemia) :wink:
Awatar użytkownika
Peron

Była propozycja po 5,3 netto dzisiaj.
magier

Post autor: magier »

5,4zł netto
Bobo

Post autor: Bobo »

4.75 netto łuków
maciek*

Post autor: maciek* »

no no niezle rozbieznosci :)) wczoraj rozmawialem to aktualna cena u kociemby byla 6,7 za E i zastanawiali sie nad podwyzka
dani

Post autor: dani »

ja w ubiegłym tygodniu odstawiałem do sokołowa i wyszły 5,3 netto na żywą
jaro89

Post autor: jaro89 »

Dzisiaj oddalem po 5 zl + vat za żywą.
daniel0

Post autor: daniel0 »

jutro mam ustalone po 7,20 +vat za wszystko jak leci przy mięsności średnio 58 także do góry i to całkiem solidnie.płatnośc góra 14 dni.
Awatar użytkownika
Peron

Daniel a ile sztuk?
maciek*

Post autor: maciek* »

na sobote 6,7 za e podstawa
daniel0

Post autor: daniel0 »

120 kabanków
Gregorx007

Post autor: Gregorx007 »

5,5 :) waga żywa dzisiaj (oby tak dalej) :) warm-maz.
ODPOWIEDZ