FORUM
Cena świadectwa zdrowia przy sprzedaży tuczników
-
Cena świadectwa zdrowia przy sprzedaży tuczników
Mam pytanie. Czy jak sprzedajecie tuczniki do ubojni to potrzebujecie świadectwo zdrowia? Podejrzewam, że tak gdyż jest to związane z kontrolą rozprzestrzeniana się choroby Aujeszkyego. Ale moje konkretne pytanie dotyczy ceny jaką płacicie za wydanie takiego świadectwa. Mój gminny weterynarz życzy sobie do 4 szt 15zł a powyżej 4szt 2,80 za szt. Czy u was też się płaci tyle, czy więcej, czy mniej?
-
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
-
unas 17 zł do 15 szt ,a
powyzej 17 - 1 zł od sztuki ,
czyli 50 szt na sprzedaż płaci się 52 zł
tylko niewiem skąd te dwa złote winno byc 50 zł
bez dojazdu.
a kupno prosiaka tez obowiazuje mieć rolnika świadectwo i kolczyk w uchu , lub tatułaż w uchu
powyzej 17 - 1 zł od sztuki ,
czyli 50 szt na sprzedaż płaci się 52 zł
tylko niewiem skąd te dwa złote winno byc 50 zł
bez dojazdu.
a kupno prosiaka tez obowiazuje mieć rolnika świadectwo i kolczyk w uchu , lub tatułaż w uchu
Ostatnio zmieniony środa 01 lip 2009, 17:07 przez JUREK, łącznie zmieniany 1 raz.
świadectwa
Są obligatoryjne.
do 15 sztuk jest 17 zł
Kolejne sztuki każda po 1 zł.
Swiadectwa zdrowia trzeba posiadać na wszystkie przemieszczenia trzody chlewnej.
do 15 sztuk jest 17 zł
Swiadectwa zdrowia trzeba posiadać na wszystkie przemieszczenia trzody chlewnej.
-
Re: świadectwa
Lekwet wytłumacz mi proszę (inni może też są ciekawi) w jakim celu wystawiane są takie świadectwa zdrowia, skoro w moim gospodarstwie przeprowadzono badanie krwi na obecność choroby Aujeszkyego i takiej nie stwierdzono. Według mnie, skoro ktoś namęczył się aby zbadać krew świni to nie powinno się podważać jego wyników. Uważam również, że powinno istnieć coś takiego jak wspólna baza danych dla lekarzy weterynarii (a może coś takiego jest tylko ja o tym nie wiem), wtedy informację o ewentualnych zachorowaniach w danym gospodarstwie byłyby dostępne dla każdego z lekarzy.lekwet pisze:Są obligatoryjne.
do 15 sztuk jest 17 zł
-
Dwa razy wysłałam tę sam post i musiałam jeden skasować

Ostatnio zmieniony środa 01 lip 2009, 20:49 przez Kasia i Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
u nas ceny identyczne ale trzeba dorzucic jeszcze dojazd bo weterynarz liczy to sbie jako wizyteKasia i Paweł pisze:Lekwet wytłumacz mi proszę (inni może też są ciekawi) w jakim celu wystawiane są takie świadectwa zdrowia, skoro w moim gospodarstwie przeprowadzono badanie krwi na obecność choroby Aujeszkyego i takiej nie stwierdzono. Według mnie, skoro ktoś namęczył się aby zbadać krew świni to nie powinno się podważać jego wyników. Uważam również, że powinno istnieć coś takiego jak wspólna baza danych dla lekarzy weterynarii (a może coś takiego jest tylko ja o tym nie wiem), wtedy informację o ewentualnych zachorowaniach w danym gospodarstwie byłyby dostępne dla każdego z lekarzy.lekwet pisze:Są obligatoryjne.
do 15 sztuk jest 17 zł
Wczoraj sprzedałem do Sokołowa, bez świadectwa trzody nie wezmą. Potwierdzam stawki do 15 szt. 17zł. za każdą następną 1zł. plus dojazd do gospodarstwa. Mam stado wolne od Aujeszky'ego potwierdzone odpowiednim dokumentem a lekarz wet.na świadectwie potwierdza to samo. Gdy spytałem go po co ta bzdura odpowiedział przysłowiem "jak nie wiadomo o co chodzi...Myślę że rząd zaczyna wycofywać kasę za ,, bezpłatne" zwalczanie tej choroby,nienasycony apetyt na łatwą kasę wśród lek. wet. sięgnął dna.Pozdrawiam. MAREK
-
Świadectwo wystawia lekarz powiatowy lub upoważniony przez niego inny lekarz. Lukas1982 niech Twój lekarz wystąpi z pismem do właściwego dla Ciebie lekarza powiatowego o zgodę a raczej ją dostnie. Jak nie dostanie wystarczy sprawę nagłośnić w lokalnych mediach że powiatowy nie chce wypuścić z rączki łatwych pieniędzy i pewnie ugnie się zanim zdążysz napisać skargę do jego przełożonych. Powodzenia.
-
Może i jest dodatkowa kasa za te świadectwa ale czy ktoś z was kto ma stado wolne od ACH i kupiłby sobie knura czy lochę z niespodzianką bez świadectwa to pewnie by tak wesoło nie było. Poza tym świadectwa zdrowia mają zatrzymać przemieszczanie zarażonych świń. Jeżeli świadectw by nie było to choroby prawdopodobnie nie dało by się wytępić, nie mówiąc już o kosztach. A tak za jakiś czas jak Polska będzie wolna od Ach to miejmy nadzieję że korzyści będą z tych paru złotych wydanych na świadectwo.
-
-
-
Cała ta walka z ACH to fikcja,u nas nie było jeszcze 2 badania a podobno przeprowadzono je już w całym kraju, chyba na papierze. A te świadectwa to następny pic na wodę. Nie chce tu pisać w jaki sposób u nas są wypisywane.andrzej-guzik pisze:Może i jest dodatkowa kasa za te świadectwa ale czy ktoś z was kto ma stado wolne od ACH i kupiłby sobie knura czy lochę z niespodzianką bez świadectwa to pewnie by tak wesoło nie było. Poza tym świadectwa zdrowia mają zatrzymać przemieszczanie zarażonych świń. Jeżeli świadectw by nie było to choroby prawdopodobnie nie dało by się wytępić, nie mówiąc już o kosztach. A tak za jakiś czas jak Polska będzie wolna od Ach to miejmy nadzieję że korzyści będą z tych paru złotych wydanych na świadectwo.
-
-
-
Dla mnie te świadectwa to tylko kasa misiu kasa, tak jak mówił jeden znany trener piłki nożnej.Kasia i Paweł pisze:U nas w okolicy jest jedna ubojnia (ja tam nie sprzedaję) kupujący sam wypisuje świadectwa i bierze kasę - i jak to się ma do walki z chorobą jak on nie ma pojęcia czy dana świnia jest chora czy nie!
-
-
Te świadectwa to totalna fikcja . W mojej okolicy świadectwa wypisuje pracownik wet. który dysponuje podpisanymi (!!!!!!!) przez lekarza blankietami świadectw. Dodam że potwierdzana jest w nich nieprawda gdyż ten człowiek nigdy nie widział tych świń na oczy a potwierdza wykonanie badań. (Moim zdaniem jest to pierwsza sprawa dla prokuratora. Sprawa druga to fakt dysponowania podpisanymi przez lekarza blankietami świadectw w celu poswiadczenia nieprawdy.)
Cena świadectw to minimum 15 zł i dodatkowo za 2,80zł za sztukę pow. 5szt.
Cena świadectw to minimum 15 zł i dodatkowo za 2,80zł za sztukę pow. 5szt.