FORUM
CENY TRZODY
-
I tak wszystko razem zmielą i dadzą do kiełbasy a ludzie na grilu usmażą i powiedzą - "pyszne było".MM pisze:Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek
Mój znajomy ma małą przydomową ubojnie i masarnie, kiedyś przyszedł do niego mądry pan z teczką i zaproponował mu przepis na kiełbaskę. Koszt wytworzenia kilograma kiełbasy wynosiłby ok. 2 zł!!!. Kolega nie przyjął przepisu, ale ilu przyjęło - tego niestety nie wiemy.

Ostatnio zmieniony piątek 03 lip 2009, 22:48 przez Kasia i Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgoda, tak jak powiedziałes grubośc słoniny ma wpływ na mięsnosc tak samo jak wielkość oka polędwicy, są to argumenty funkcji która wylicza %miesności, więc skoro w rozliczeniu bierze sie pod uwage %miesa to doliczanie dodatkowo potraceń za grubośc słoniny jak to robia niektóre zakłady jest nieporozumieniem!MM pisze:Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
A pisalem juz w piatk o szykujacych sie obnizkach ale forumowicze byli
zajeci wymiana pogladow na temat miesnosci swin, gruboscia sloniny...
Przyjechaly samochody z zachodu i przez 2 tyg maja ponoc obowiazywac te obnizone stawki. Jezeli euro stanieje to niestety ale znowu przyjedzie zywiec z zachodu. Jezeli nie to po chwilowych obnizkach cenniki wroca do poziomu z przed tygodnia. Podobna sytuacja miala miejsce na przelomie sierpnia i wrzesnia jak pamietacie, tylko wtedy spadek byl o 40-50gr. Co by nie bylo to i tak dzisiejsza "niska" cena jest zadowalajaca:) Pozdrawiam!
zajeci wymiana pogladow na temat miesnosci swin, gruboscia sloniny...

Maciek uważaj , bo zostaniesz milionerem . A na poważnie , to trzeba wstrzymać sprzedaż kilka dni i wrócą poprzednie cenniki . Łaski nie robią . Dzisiaj moce przerobwe ubojni są wykorzystane w około 60% , a to przynosi duże straty . Opłacalność importu przy dzisiejszym kursie złotego i cenach żywca na zachodzie bardzo wątpliwa .
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
-
-
- Muchozolali
-
Na jakiej podstawie wysnuwasz takie prognozy. Jak na razie do 30 września to złoty moim zdaniem będzie się umacniał. A dlaczego to każdy myślący powinien wiedzieć.Muchozolali pisze:zaprawde powiadam wam jesli nasza najlepsze ekipa premiera zrobi to chce zrobic staną sie gupcami.
Panie Panowie kupujcie euro bo dojedzie do 6zł.
poz
- Muchozolali
sa przymiarki zeby wytranserowac pieniadze z nbp aby w 2010 niebylo wiekszych podatkowPO-pulista pisze:Na jakiej podstawie wysnuwasz takie prognozy. Jak na razie do 30 września to złoty moim zdaniem będzie się umacniał. A dlaczego to każdy myślący powinien wiedzieć.Muchozolali pisze:zaprawde powiadam wam jesli nasza najlepsze ekipa premiera zrobi to chce zrobic staną sie gupcami.
poz
a co bedzie oznaczc ze polski zl bedzie slabszy a to o wiele.
poz
-
Muchozolali pisze:sa przymiarki zeby wytranserowac pieniadze z nbp aby w 2010 niebylo wiekszych podatkowPO-pulista pisze:Na jakiej podstawie wysnuwasz takie prognozy. Jak na razie do 30 września to złoty moim zdaniem będzie się umacniał. A dlaczego to każdy myślący powinien wiedzieć.Muchozolali pisze:zaprawde powiadam wam jesli nasza najlepsze ekipa premiera zrobi to chce zrobic staną sie gupcami.
poz
a co bedzie oznaczc ze polski zl bedzie slabszy a to o wiele.
poz
To by było zbyt piękne,żeby mogło być prawdziwe.
- marek mokwa
- Kontakt:
czyli tucznik byłby po 6 tylko kto by to kupił . z moich informacji wiem że przypłynoł statek ze stanów z odpadami wieprzowymi jakość jest podobno tak słaba że najlepsze zakłady tego niechcą nasi kochani weterynarze będą musieli sie narazić naszym sojusznikom amerykańskim i odprawić stateczek w cholerę
- Muchozolali
stateczek zostanie rozładowanymarek mokwa pisze:czyli tucznik byłby po 6 tylko kto by to kupił . z moich informacji wiem że przypłynoł statek ze stanów z odpadami wieprzowymi jakość jest podobno tak słaba że najlepsze zakłady tego niechcą nasi kochani weterynarze będą musieli sie narazić naszym sojusznikom amerykańskim i odprawić stateczek w cholerę
a mieso pojdzie na karme dla psow i któw.
poz
-
-
Co masz na myśli, soja ostro w dół, premiksy w dół, rzepak jeszcze chwilka inne dodatki raczej stabilnie więc nie wiem o czym piszesz, chyba że chodzi Ci o produkty nie paszowe.arek pisze:czym sie cieszycie ze 5 zeta dostajecie to zadna rewelacja cenowa nie tylko zboze jest cenotworcze sa tez inne rzeczy a te niestety drozeja z dnia na dzien
-
-
Nie zatrzymałam się. Twoje spostrzeżenie odnośnie nie mówienia głośno co się wie i myśli nasunęło mi taką instytucję. Uważam. że (jeszcze) żyjemy w wolnym kraju i każdy ma swobodę w wyrażaniu swoich myśli i opini. Jeżeli moje przypomnienie cen z poprzednich lat mogłoby załamać rynek gospodarczy to powiedz mi dlaczego wogóle istnieje to forum i temat ceny tuczników, gdy pierwszy post w tym temacie datowany jest na 13 grudnia 2006r (też znany dzień i miesiąc). I każdy może przeczytać jakie były ceny od tamtego czasuelek25 pisze:zyjesz nie w tym kraju sb było 20 lat temu
czyżbyś się zatrzymał

Człowieku nie irytuj się tylko ciesz się wolnością (w miarę)!

-