FORUM
CENY TRZODY
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
-
- Posty: 181
- Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
- Lokalizacja: łodzkie
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
Witam!
Już nie Duńczycy, Amerykanie czy Hiszpanie, ale Niemcy zostali największym eksporterem wieprzowiny na świecie.
A kto kupuje niemiecką wieprzowinę? Głównymi odbiorcami są Włosi, Holendrzy i Polacy.
Polskie zakłady zaimportowały w okresie od stycznia do maja 2009 r. ok. 70 tys. ton mięsa wieprzowego z Niemiec. Jeśli tempo importu utrzyma się na tym poziomie, to do końca 2009 r. Polska zaimportuje z Niemiec ok. 170 tys. ton wieprzowiny. Do wyprodukowania takiej ilości mięsa potrzeba ponad 2 mln tuczników...
Import mięsa wieprzowego z Danii i Holandii wyniesie w 2009 r. ok. 190 tys. ton, co stanowi kolejne 2,3 mln tuczników...
Źródło: Redakcja Rolna TVP
Już nie Duńczycy, Amerykanie czy Hiszpanie, ale Niemcy zostali największym eksporterem wieprzowiny na świecie.
A kto kupuje niemiecką wieprzowinę? Głównymi odbiorcami są Włosi, Holendrzy i Polacy.
Polskie zakłady zaimportowały w okresie od stycznia do maja 2009 r. ok. 70 tys. ton mięsa wieprzowego z Niemiec. Jeśli tempo importu utrzyma się na tym poziomie, to do końca 2009 r. Polska zaimportuje z Niemiec ok. 170 tys. ton wieprzowiny. Do wyprodukowania takiej ilości mięsa potrzeba ponad 2 mln tuczników...
Import mięsa wieprzowego z Danii i Holandii wyniesie w 2009 r. ok. 190 tys. ton, co stanowi kolejne 2,3 mln tuczników...
Źródło: Redakcja Rolna TVP
-
- Posty: 72
- Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
- Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx
Aconar --- dobra informacja , bardzo bym sobie i Panu życzyła żeby wywołała odpowiednią reakcję u naszych rolników........... Poczytamy zobaczymy.A może powienien WIEDZIEĆ o tym Konsument!!!! Wymagajmy na produktach informacji o tym skąd pochodzi mięsko???Dlaczego KONSUMENT nie wie CO JE i za co DROGO(?) PŁACI!!!Z wyrazami szacunku. Dorota
- marek mokwa
- Posty: 634
- Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
- Lokalizacja: --SUBKOWY
- Kontakt:
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
- marek mokwa
- Posty: 634
- Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
- Lokalizacja: --SUBKOWY
- Kontakt:
jeżeli klient otrzymuje wyrób mięso podobny to na co mu dane o czymś co mięsem nie jest bo jedząc czy to śląska czy angielska ja tam smaku mięsa nie czuję oprócz ulepszaczy ulepszaczy ulepszaczy lepiej niech ten klient uderzy do nas producentów po zdrową żywność na pewno lepiej i taniej na tym wyjdzie
-
- Posty: 72
- Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
- Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx
Witam!
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Biuletynie Informacyjnym "Rynek wieprzowiny" nr 34/2009:
- import mięsa wieprzowego do Polski z krajów UE wzrósł w czerwcu 2009 r. o 15 % (w porównaniu do maja 2009 r.)
Tabele i wykres pod adresem http://tiny.pl/p9q5
Dane dot. importu żywca obejmują także import warchlaków.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Biuletynie Informacyjnym "Rynek wieprzowiny" nr 34/2009:
- import mięsa wieprzowego do Polski z krajów UE wzrósł w czerwcu 2009 r. o 15 % (w porównaniu do maja 2009 r.)
Tabele i wykres pod adresem http://tiny.pl/p9q5
Dane dot. importu żywca obejmują także import warchlaków.
Wiadomo że spadnie wolny rynek ! Ludzie u nas maja sporo kiepskiej jakości zboża i pewnie przeznaczą go na spasienie ,juz się zaczynaja wstawienia jak słyszę !Witek pisze:Nic dobrego to nie wróży pewnie w przyszłości cena spadnie
Dobrą cene żywca trzymaja jeszcze tylko małe miejscowe masarnie z niewielkim ubojem bo lokalne pogłowie(kryzys,aujeszka) zostało mocno przetrzebione i za bardzo nikt nie wozi ,ale za miesiąc czy dwa i to się zmieni !
- marek mokwa
- Posty: 634
- Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
- Lokalizacja: --SUBKOWY
- Kontakt:
- marek mokwa
- Posty: 634
- Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
- Lokalizacja: --SUBKOWY
- Kontakt:
-
- Posty: 164
- Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34
Dokładnie - sądują od kiedy zacznie się hałas. Dziś poszły za 6,09 E - Mościszkipiotrś1 pisze:spadki cen dzisiaj, to tylko polityka ubojni w kierunku obniżenia ceny.
Ostatnio zmieniony piątek 11 wrz 2009, 10:14 przez jaqbn, łącznie zmieniany 1 raz.
to niech sądują a świń nie zobaczą (chcą aby udzielano kredytów na rozwój hodowli )- jak rolnicy dostrzegą że w tak szybkim tempie idzie obniżyć cenę to co będzie przy euro 3,8- 3,5 i górce świńskiej.jaqbn pisze:Dokładnie - sądują od kiedy zacznie się hałas. Dziś poszły za 6,09 E - Mościszkipiotrś1 pisze:spadki cen dzisiaj, to tylko polityka ubojni w kierunku obniżenia ceny.
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
Kredyt już jest i to bez % zboże za grosze. Tylko głupcy z tego nie skorzystają .read pisze:to niech sądują a świń nie zobaczą (chcą aby udzielano kredytów na rozwój hodowli )- jak rolnicy dostrzegą że w tak szybkim tempie idzie obniżyć cenę to co będzie przy euro 3,8- 3,5 i górce świńskiej.jaqbn pisze:Dokładnie - sądują od kiedy zacznie się hałas. Dziś poszły za 6,09 E - Mościszkipiotrś1 pisze:spadki cen dzisiaj, to tylko polityka ubojni w kierunku obniżenia ceny.
W następnym roku, świnie będą za grosze, taka już jest kolej rzeczy.
Witam!
Całkowicie zgadzam się z wetman-em!
Niska cena zbóż całkowicie mylnie sugeruje, że produkcja tuczników jest w tej chwili opłacalna.
Warto pamiętać, że do wyprodukowania tucznika potrzebne jest nie tylko zboże...
Przy cenach:
prosięta 180-190 zł/szt.,
koncentrat w cenie 1900-2000 zł/tonę
skup żywca 4,70-4,80 zł/kg
tylko bardzo dobrzy producenci zarabiają, i to niewiele!! Pozostali są "na zero" (przychód = koszty) lub ponoszą straty!!
Proponuję wyliczyć własny WOPT (TCh, nr 12-2008)
Na FORUM w temacie CENY >> Aktualne kalkulacje kosztów produkcji
Całkowicie zgadzam się z wetman-em!
Niska cena zbóż całkowicie mylnie sugeruje, że produkcja tuczników jest w tej chwili opłacalna.
Warto pamiętać, że do wyprodukowania tucznika potrzebne jest nie tylko zboże...
Przy cenach:
prosięta 180-190 zł/szt.,
koncentrat w cenie 1900-2000 zł/tonę
skup żywca 4,70-4,80 zł/kg
tylko bardzo dobrzy producenci zarabiają, i to niewiele!! Pozostali są "na zero" (przychód = koszty) lub ponoszą straty!!
Proponuję wyliczyć własny WOPT (TCh, nr 12-2008)
Na FORUM w temacie CENY >> Aktualne kalkulacje kosztów produkcji
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17