FORUM
kulejące tuczniki
kulejące tuczniki
witam mam problem od pewnego czasu kilka świń w każdej grupie kuleje zaczyna się to przy wadze powyzej 50 kg przeważnie kuleją tak jakis czas i im przejdzie ale zdarza sie ze nie chca jesc i mocno chudna. czasami do tych kulawizn dołacza sie jeszcze kaszel. prosze o porady czemu tak zaczynają kuleć i jaki lek najlepiej podac kiedy sie to przytrafi
- Muchozolali
- Muchozolali
- marek mokwa
- Kontakt:
stawy są lekko opuchnięte ale nie mocno faktycznie moze to byc streptokokoza bo czasami mi sie zdarza na tuczarni i po odsadzeniu ale czemu teraz takie nasilenie?
na streptokokoze tez szczepie wet zalecił mi w 3 i 10 dniu życia prosiąt floronem i tak robie nie wiem czy dobrze moze powinna byc jakas typowa szczepionka
na streptokokoze tez szczepie wet zalecił mi w 3 i 10 dniu życia prosiąt floronem i tak robie nie wiem czy dobrze moze powinna byc jakas typowa szczepionka
- marek mokwa
- Kontakt:
a w jakim wieku ci świnki kuleją, bo jak podajesz lek z tak długą karencją to sądze że chyba w okresie poodsadzeniowymnec2 pisze:tucznikom podaję gentamox (amoxycylina+gentamycyna) , działanie rewelacyjne zazwyczaj wystarczy zaszczepić świnke jednokrotnie i po kulawiżnie ani śladu (uwaga na okres karencji 77 dni)