CENY TRZODY

Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

witam ja myśle że przyczyną spadku ceny był zbyt duży import świń żywych z zagranicy a nikt sie nie spodziewał że konsumpcja tak mocno spadnie a kontrakty zostały podpisane z farmerami z zagranicy prawdą jest że swiń u nas krajowych jak na lekarstwo. Dziś zakłady sobie rekompensują drogie zakupy z zagranicy.Dzwonił do mnie własciciel małej masarni i chciał o dziwo znów ze mną współpracować //oddawałem mu przez 2 lata świnki tylko słabo płacił\\ moje zdanie jest takie z zagranicznych ogonów można zrobić kiełbasę ale wyłożyć na ladę mięso to już nie to samo jednak mówcie co chcecie nasz schabowy to nasz .!!!!!!!!!!!
beniu33
Posty: 332
Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: beniu33 »

Wczoraj 5,40 za E
jarek45
Posty: 31
Rejestracja: niedziela 21 wrz 2008, 21:29

Post autor: jarek45 »

beniu33 pisze:Wczoraj 5,40 za E
Zwszelkimi dopłatami????czy bezzzzzzzzzzzzzzzzzzz?
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

5.11 za E, NETTO
stary11
Posty: 16
Rejestracja: czwartek 25 cze 2009, 20:35

Post autor: stary11 »

witam po ile można teraz kupić warchlaki 21 kg
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

170-180zł za szt , mogę sprzedać
beniu33
Posty: 332
Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: beniu33 »

jarek45 pisze:
beniu33 pisze:Wczoraj 5,40 za E
Zwszelkimi dopłatami????czy bezzzzzzzzzzzzzzzzzzz?

Plus vat oczywiœcie
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

3,50 plus VAT oczywiście na jutro
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

panowie i co to za cena....jesli ktos ma tucz otwarty to zaplac ok 180zl za sztuke a sprzedaj go za troche ponad 400....
Kasia i Paweł
Posty: 279
Rejestracja: niedziela 14 cze 2009, 20:26

Post autor: Kasia i Paweł »

woj śląsko-łódzko-opolskie 3,80 +vat za żywą
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236
Posty: 711
Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: WOJCIECH1236 »

jakie są prognozy??
Mariusz1986
Posty: 181
Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
Lokalizacja: łodzkie

Post autor: Mariusz1986 »

U nas też 3,8 plus wat na razie się trzyma.
tea6@wp.pl
Posty: 72
Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx

Post autor: tea6@wp.pl »

sprzedam 150 szt w wadze do 105 kg,śr.mięs.57 wybój 80.Pozdrawiam kontakt mail, lub gg 9790448
tea6@wp.pl
Posty: 72
Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx

Post autor: tea6@wp.pl »

oferta nieaktualna, towar sprzedany.pozdrawiam
read
Posty: 451
Rejestracja: sobota 27 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: near Szamotuły Poznań

Post autor: read »

coś się dzieje - oprócz anomali pogodowych na sojowym kontynencie pocichu ZM kupują w lepszej cenie - od dużych rolników
Awatar użytkownika
marek mokwa
Posty: 634
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2007, 21:00
Lokalizacja: --SUBKOWY
Kontakt:

Post autor: marek mokwa »

spadek zatrzymany nadal 3.7 spędowa
koksiarz1990
Posty: 42
Rejestracja: środa 27 maja 2009, 21:37

Post autor: koksiarz1990 »

słyszałem że idą w górę
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

Witam!

Rośnie import wieprzowiny z Hiszpanii do Polski - podaje portalspożywczy.pl
Cała wiadomość link http://tiny.pl/hqkjw

Wynika z tego, że stajemy się coraz bardziej atrakcyjnym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Niemiec, Holandii, Danii, Hiszpanii i innych krajów. Czy nie umiemy już wyprodukować zwykłej świni?!
Bo jeszcze nie tak dawno temu byliśmy europejską potęgą świńską...
A jeszcze trochę dawniej polski bekon to był światowy przebój. Wielu rolników doskonale pamięta te czasy, kiedy zagraniczni uczyli się w Polsce, jak wyprodukować bekona.
A może to wszystko to cud!?!
jaqbn
Posty: 487
Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2007, 20:44
Lokalizacja: Wikp.

Post autor: jaqbn »

To wszystko ch... a nie cud !!!! (przepraszam za wulgaryzm). Jedzie z tych krajów gdzie się rozumie , że w jedności siła. Gdzie ubojnie i rzeźnie wiedza , ze nie można zajechać rolnika by mieć stały dostęp do żywca a co za tym zysk. Gdzie rolnicy potrafią jednakowo mysleć perspektywicznie a nie żyją z dnia na dzień i z satysfakcją patrzą na potknięcia innych. Gdzie państwo rozumie , ze to tez jest gałąź produkcji .
prosiaczek
Posty: 215
Rejestracja: sobota 07 cze 2008, 17:06

Post autor: prosiaczek »

Mysle, ze nie chodzi tu o umiejetnosci produkcji. O imporcie lub exporcie zywych swin czy miesa decyduje opłacalnosc jak zreszta w kazdym biznesie. Chocby nie wiem jakie wydali pieniadze z FPMW to o wszystkim rozstrzygnie rentownosc. Polskie zaklady to nie rolnik, ktory jak mu urosnie swinka musi sie jej pozbyc po biezacej cenie, bo do mrozni jej nie zlozy.
Gdyby sie utrzymala obecna niska cena (mam na mysli okolo 4,0zl/ wage zywa) moglby ozywic sie export polskiego miesa, nawet do takich krajow jak Niemcy, Holandia czy Hiszpania. Ale Niemcy za wszelką cene zechca kontrolować Polski rynek i prawdopodobnie beda dalej obnizac ceny. A nasze kochane zaklady aby utrzymac cene znowu wroca do importu zywych swin, chocby mieli troche przeplacic.
I tak oto rodzimy kapitalista przy wspolpracy z kapitalista zachodnim obrzydza polskiemu rolnikowi hodowle swinek.
Panowie, nawet jak przetrzymamy tydzien dwa swinki to moze cena nieco wzrosnie ale potem spadnie jeszcze mocniej. Nie mam zadnych zludzen. W hodowli trzody jest sie w tej chwili wiecej razy pod wozem niz na wozie.
Czlowiekowi az rece opadaja jak zaplacic musia 270zl za dynczyka a cena moze 4,10 na zywa i to z laska.
tea6@wp.pl
Posty: 72
Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx

Post autor: tea6@wp.pl »

5.35 za S E sprzedaje jutro potem napiszę jak jak wyszły!!
KRZYSZTOF11
Posty: 164
Rejestracja: czwartek 23 kwie 2009, 21:34

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Po co kupować takie drogie prosięta. Czy to taka czarna magia produkować sobie prosiaka.Drżeć o cenę . Nawet jak jest cena nieopłacalna to jest ten komfort że nikogo się o nic nie prosi.Były czasy że na tuczu otwartym robiło się pieniądze ale to się skończyło.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

ty chyba nie powazny jestes

byly czasy
chyba niemasz pojecia o produkcji
tylko ja chce wiedziec jaki wynik finasowy ty masz
a jaki otwarty tucz.
Koszt pracy własnej.
wetman
Posty: 463
Rejestracja: poniedziałek 05 lis 2007, 01:14
Lokalizacja: radomskie

Post autor: wetman »

Też się zastanawiam, po co rolnik polski kupuje od Holendrów (pośrednika) prosięta. Nikt nie płaci za mięsność kokosów, zresztą nasze krajowe są porównywalne. Niemcy i Holendrzy pilnują własnego podwórka a Polacy tego nie potrafią!
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Mnie zawsze to śmieszy, że zakłady tłumacząc się z importu twierdzą , że jakość mięsa zachodniego jest zdecydowanie lepsza niż polskiego. Tylko że coraz więcej naszych tuczy świnie tamtych czyli te same ;)
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

Co się dziwicie zakładom mięsnym jak sami robimy tak samo , prosiak holenderski 10zł tańszy to sie kupuje holendra zboże 20 zł tańsze z litwy , to się kupuje - a maszyny to jakie mamy , tylko Polskie ? Rządamy potriotyzmu od zakładów mięsnych z obcym kapitałem , a sami robimy to samo , to jest rynek i nie ma litośi , jeśli coś jest tańsze za granicą to się tam kupuje -proste
navaho13
Posty: 570
Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie

Post autor: navaho13 »

to czemu sprzedajesz prosiaki drożej od zagranicy?
Awatar użytkownika
jelonek
Posty: 369
Rejestracja: piątek 14 gru 2007, 00:15

Post autor: jelonek »

Jak prosiak duński był po 260 to polski rolnik musiał sprzedac po 230 bo gdzie zapłacic 260 za prosiaka jak teraz holendry po 150 to chcielibyście po 120.............
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

to czemu za tucznika chcesz więcej niż za granicą sprzedawaj po 2,80 i nie nażekaj że ktoś mięso ściąga
navaho13
Posty: 570
Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie

Post autor: navaho13 »

kiedyś napisałem że zapłace po 150 za prosiaka przy cenie 3zł za żywca, ale przy cenie 5zł tez 150 i na tym powinna polegać współpraca polskich producentów prosiaka i tuczarzy. jak prosiak spadnie do 5zł to wy będziecie narzekać. więc czemu się kłócimy zamiast dogadać. teraz zarabia producent prosiaków, a przy górce producent tucznika, a mógłby każdy zarobić po trochu...to tyle
navaho13
Posty: 570
Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie

Post autor: navaho13 »

dodam że w sumie to się nikomu nie dziwię bo przy stabilności naszego rynku każdy chce zarobić kiedy natrafia się okazja, ale współpracy między nami to nie ma, a kto to wykorzystuje?...
corvina
Posty: 294
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 21:18

Post autor: corvina »

Z prsosiakiem jest tak:
Jak z Holandi były 290 -300 zł za 20kg to ludzie dzwonili i mówili " Holendry do dupy, chore itp" " Panie bede stale kupowal tylko opuść Pan coś" itp Powiem tak, jak sytuacja sie powtórzy bede kasowal po 350. To jest tylko Polska. Tak samo jest z ZM. Jak nie ma tuczników to własciciel dzwoni i jest do rany przyłóż. Zaliczka? Nie ma sprawy. Tuczniki mam najlepsze na świecie. Dawno takich super świń nie widzieli.
Cena spada, tuczników wiecej na rynku. Telefon: Miesnosc slaba, swinie slabe cena 3.5 a jak nie to sobie zabieraj swinie.
Panowie jak macie okazje to kasujcie ile sie da bez żadnych skrupułów.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

był pomysł zbudowania wielkiej rzeźni pod nazwa polski orzeł której rolnicy mieli być właścicielami i tylko to gwarantowałoby nam głos na rynku a tak to jesteśmy tylko ogniwem szybkiego wyzysku pozostaje się modlić o drogie euro
Ooset54
Posty: 31
Rejestracja: wtorek 22 sty 2008, 00:09

Post autor: Ooset54 »

Czytam Wasze uwagi na tym forum i takie tam łazi mi po głowie :

Jeden dzień z życia polskiego chłopa :

Kiedy słońce stoi już wysoko nad horyzontem, mieszkający gdzieś tam
w Polsce ( może w Koszalińskiem, może na Podlasiu, a może jeszcze
gdzie indziej ) Kowalski obudzony sygnałem z koreańskiego, kupionego
od Rosjan budzika, zapala kupionego na tym samym targu
u Ukraińskiego handlarza bezakcyzowego, bo przemyconego
z Białorusi papierosa, włącza Japońskie radio, z którego non-stop
lecą Angielskie piosenki, zakłada Tureckie dżinsy, Wietnamski podkoszulek i Chińskie adidasy, po czym z Włoskiej lodówki wyciąga Niemieckie piwo.
Siada przed Tajwańskim komputerem i przy pomocy karty kredytowej
wystawionej przez Amerykański bank kupuje nową komputerową grę
za pośrednictwem internetowego sklepu z Irlandii.
Kiedy coś przekąsi i piwo wywietrzeje mu z głowy, wsiada do Czeskiego ,Niemieckiego albo Włoskiego samochodu żeby pojechać do Francuskiego hiper marketu na zakupy.
Po uzupełnieniu żarcia w Hiszpańskie owoce, Belgijski ser i Greckie
pomidory ,Włoskie winogrona , Duńską wieprzowinę ,Amerykańskie kurczaki wraca do domu, rozsiada się na Holenderskiej kanapie, pogada parę minut przez Fińską komórkę i... rozpoczyna szukać jakiej kolwiek roboty / z gospodarki wyżyć nie sposób / -
-studiując ogłoszenia w polskiej gazecie, w której większościowy kapitał
mają Niemcy.
Kiedy stwierdza, że znowu nie ma godnych uwagi ofert,
długo drapiąc się po gowie zastanawia się: dlaczego KU...WA w Polsce nie ma pracy ?!?!?!
Chyba mam dziś zły dzień !!
hodowca78
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 10 sty 2008, 00:03

Post autor: hodowca78 »

Dobre :lol: , ale i prawdziwe
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

bo reklama dzwigną handlu

W polsce to nawet niemoga zrobic blachy na dobre łańcuch
i chinskie sa lepsze niz polskie
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

oset54 to ja albo nie jestem rolnikiem albo mam za dużo roboty bo nic z twojego opisu do mnie nie pasuje
tea6@wp.pl
Posty: 72
Rejestracja: piątek 21 wrz 2007, 11:39
Lokalizacja: xxxxxxxxxxxxxxxx

Post autor: tea6@wp.pl »

ooset... zajefajny tekst.... serio , niestety nasze realia..... nie wspomniałeś o jogurcie z Niemiec ....
Awatar użytkownika
JUREK
Posty: 661
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 21:32
Lokalizacja: ŁÓDZKIE

Post autor: JUREK »

baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Ale co robić jak polskie miastowe lenie nie sa wstanie zapewnić produkcji na odpowiednim poziomie? Jak tylko mogę staram się wybierać polskie produkty ale nie zawsze jest to możliwe bo ich po prostu brak :cry:
mszk8af
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek 08 cze 2009, 20:53

Post autor: mszk8af »

3,80+vat 1 klasa żywca podlasie
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

5,2 za e
Mariusz1986
Posty: 181
Rejestracja: poniedziałek 24 mar 2008, 14:34
Lokalizacja: łodzkie

Post autor: Mariusz1986 »

U nas cena bez zmian 3,8 plus wat a u Dudy 10 groszy do góry? Będą drożeć ???
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Wczoraj miałem telefon, kupujący proponował 4.50 za holendra, ale moje są u mnie dopiero miesiąc:( Cena dobra, ale terminy płatności u tego kupującego bardzo długie.
jaqbn
Posty: 487
Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2007, 20:44
Lokalizacja: Wikp.

Post autor: jaqbn »

5,47 E
KAROLA985
Posty: 59
Rejestracja: środa 01 paź 2008, 11:44
Lokalizacja: sieradzkie

Post autor: KAROLA985 »

u nas wielkopolska 3.8 +vat a u niektórych to nawet 3.5 + vat
elek25
Posty: 71
Rejestracja: niedziela 07 wrz 2008, 19:59
Lokalizacja: polska

Post autor: elek25 »

u nas 3,9 plus wat bez paniki 3,5 to płacą złodzieje co gotówką płacą
KAROLA985
Posty: 59
Rejestracja: środa 01 paź 2008, 11:44
Lokalizacja: sieradzkie

Post autor: KAROLA985 »

elek 25 myślisz ze niżej nie pójdą .To prawda 3.5 to zdzierstwo byłam dzisiaj w miescie Poznaniu u lekarza i ludzie bluźnili bo ceny u rzeźnika nie drgnęły w dół .
Ludzie naprawdę by kupili tylko jak za taką emeryturę kupić schab jak kosztuje 22zł/kg.
Powinna być jakaś kontrola .
sergiusz
Posty: 53
Rejestracja: środa 15 kwie 2009, 18:51
Lokalizacja: sokołów podlaski

Post autor: sergiusz »

sokołów z umów płaci 5.3 za średnią mięsność około 57% + vat. taka cena drugi tydzień. powinna lekko drgnąć do góry
TJ
Posty: 215
Rejestracja: niedziela 02 mar 2008, 22:31
Lokalizacja: śląskie

Post autor: TJ »

pow.Kłobucki pośrednicy 3.8-4+vat, ubojnie 3.8-4.2+vat
ODPOWIEDZ