FORUM
CENY TRZODY
-
widze drodzy koledzy ze temat Pini Was zaciekwił,mnie równiez ale czy z czasem nie stanie sie on wielkim monopolista z wyłacznoscia na cene zwłaszcza w obliczu podupadajacych zakładów miesnych? Bo przeciez wiekszosc z nich ma powżne problemy choćby Majerowicz,Duda , Salus i długo by jeszcze wymieniac
wlascicielem Pini Polonia oraz ubojni Hungary Meat w Kiszkunfelegyhaza na Wegrzech jest rzeczywiscie Wloch - Pini. I tam zasady skupu są: tak jak pisze Monikaa - zawsze waga 100-125 kg, powyzej i ponizej byla sporo przeceniana, ai miesnosc musi bym min. 54%. ciekawe czy tak samo bedzoe w Kutnie....? ale na pewno beda brac duze ilosci
-
- WOJCIECH1236
przesadzasz i to grubo... ile oni będą bic dziennie?? 6000 szt... i co to jest przeciez bijac 6000 szt dzienni nie utworza monopolu bo to jest pikus w skali krajowejPO-pulista pisze:Jeszcze będziecie płakać przez to Pini. Najpierw da 10-20 gr więcej wykończy małe ubojnie a gdy nie będzie konkurencji to pokaże co to znaczy mieć monopol. Konsolidacja to nic dobrego dla rolników.
- marek mokwa
- Kontakt:
jakie to sterowanie to zatapianie. Gdzieś widziałem ostatnio wykres ceny prosiaka na luty 44 euro -
a z tego co mi wiadomo to jest wielu takich co podokładali do interesu ostatnio 40000 na rzucie z importu- (jak prosiak dobrze zapłacony) mozna powiedzieć ich sprawa - i dalej szukać na rynku dojnych krów - hodowców.
Ciekawe jak krowa się wybrakuje.
a z tego co mi wiadomo to jest wielu takich co podokładali do interesu ostatnio 40000 na rzucie z importu- (jak prosiak dobrze zapłacony) mozna powiedzieć ich sprawa - i dalej szukać na rynku dojnych krów - hodowców.
Ciekawe jak krowa się wybrakuje.
Małe ubojnie tylko na to czekam.........w mojej małe ubojnie płacą mniej niż posrednicy i jeszcze termin musisz zamawiac 6 tygodni przed odstawą także wcale nie ma ich co żałowaćPO-pulista pisze:Jeszcze będziecie płakać przez to Pini. Najpierw da 10-20 gr więcej wykończy małe ubojnie a gdy nie będzie konkurencji to pokaże co to znaczy mieć monopol. Konsolidacja to nic dobrego dla rolników.
Nie obawiał bym sie o to zmonopolizowanie rynku, jak by to było możliwe to juz dawno by nastąpiło a jeden z warunków który jest niezbędny do przejęcia kontroli nad rynkiem mięsa to samowystarczalnośc surowcowa!
W Polsce jest tysiąc miejszych lub większych zakładów, każdy ma własne strategie marketingowe, własne sieci sklepów, własnych zadowolonych klijentów i nikt tak łatwo nieda sie wygryźc z rynku przez jakąś dajmy na to Pini. Pamiętajcie że kazde działanie jednego podmiotu zazwyczaj wywołuje reakcje innych, jesli pini podniesie ceny o 10 gr to nikt nie zabroni innemu zakładowi podniesć o 15, a jak wiadomo gdzie 2 sie bije tam 3 korzysta czyli my hodowcy!
W Polsce jest tysiąc miejszych lub większych zakładów, każdy ma własne strategie marketingowe, własne sieci sklepów, własnych zadowolonych klijentów i nikt tak łatwo nieda sie wygryźc z rynku przez jakąś dajmy na to Pini. Pamiętajcie że kazde działanie jednego podmiotu zazwyczaj wywołuje reakcje innych, jesli pini podniesie ceny o 10 gr to nikt nie zabroni innemu zakładowi podniesć o 15, a jak wiadomo gdzie 2 sie bije tam 3 korzysta czyli my hodowcy!
-
-
Nie wiem po jakiego diabła kupować w tej cenie plewy, zboże jest niewiele droższe. A może to rolnikowi szkoda te parę złotych więcej zapłacić bo czasem by się wzbogacił na tym zbożu.. Otręby to są dobre na brykiety i do pieca. Jak by nie było popytu na otręby to cena była by niska.mcrobb pisze:To już jaja, za otręby trzeba zapłacić 360-370 zł, a za tucznika 3,10...sentimo pisze:3,10 na rękę i mało kto kupuje.
Program A to tuczniki od macior zakupionych z firmy AGRO SOKOŁÓW .Program B dotyczy tuczników wyprodukowanych z warchlaków zakupionych w Sokołowie.Podstawa jest ceną netto przy 53% mięsności + premia 5%+5 gr. za każdy % mięsności powyżej 53 + dopłata 10 gr. za klasę E lub 5gr. za U w przedziale wagowym 79-86 kg. Ogólnie dodatki przy dobrej wyrównanej mięsności sięgają do 50 gr. netto
mcrobb napisał:
sentimo napisał:
3,10 na rękę i mało kto kupuje.
To już jaja, za otręby trzeba zapłacić 360-370 zł, a za tucznika 3,10...
Nie wiem po jakiego diabła kupować w tej cenie plewy, zboże jest niewiele droższe. A może to rolnikowi szkoda te parę złotych więcej zapłacić bo czasem by się wzbogacił na tym zbożu.. Otręby to są dobre na brykiety i do pieca. Jak by nie było popytu na otręby to cena była by niska.
Ja osobiście nie znam dawki dla macior, gdzie nie byłoby otrąb. O ile w tuczu można się bez nich obejść, to w reprodukcji nie widzę możliwości. Pozdrowienia.
sentimo napisał:
Nie wiem po jakiego diabła kupować w tej cenie plewy, zboże jest niewiele droższe. A może to rolnikowi szkoda te parę złotych więcej zapłacić bo czasem by się wzbogacił na tym zbożu.. Otręby to są dobre na brykiety i do pieca. Jak by nie było popytu na otręby to cena była by niska.
Ja osobiście nie znam dawki dla macior, gdzie nie byłoby otrąb. O ile w tuczu można się bez nich obejść, to w reprodukcji nie widzę możliwości. Pozdrowienia.
A ja zastępuję w żywieniu loch otręby owsem trzeba oczywiście trochę inaczej zbilansować owies po 340 a otręby 380 dla mnie rachunek jest prosty.wetman pisze:mcrobb napisał:
sentimo napisał:
na dobre się nie zanosi...
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 1fd41.html
ja odstawiałem w poniedziałek po 4,80+VAT za E do Food Service z Rawy Mazowieckiej, w porównaniu do zeszłego tyg. 20gr w dół...
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 1fd41.html
ja odstawiałem w poniedziałek po 4,80+VAT za E do Food Service z Rawy Mazowieckiej, w porównaniu do zeszłego tyg. 20gr w dół...
- mytotoksyna1
promocja eksportu ha ha ha !!