CENY TRZODY

arek

Post autor: arek »

jak tak dalej będzie sypało śniegiem to w przyszłym tygodniu będzie problem czymkolwiek wyjechać a co tu dopiero auto załadować świnkami ceny powinny iść w gore
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Holandia: na zywo +1 cent, a wiec 0,99 €, WBC +3 centy, wiec 1,27, sa to ceny minimalne
Bobo

Post autor: Bobo »

Monika wozisz też tuczniki z Holandii ??
read

Post autor: read »

do mnie nawet ciągnikiem cięzko się przebić a szosa w 2 godziny zasypana na ~1m
u mnie cieńko jedyne 3,7 netto w pierwszej połowie stycznia ale myślę że ta pani pomoże http://www.tvn24.pl/2305001,28377,0,0,1,wideo.html
Ostatnio zmieniony sobota 30 sty 2010, 23:42 przez read, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
monikaa

podaje wam cene tucznikow na zachodzie abyscie mieli orientacje co w Unii,

notabene Niemcy +4centy na wbc
Bobo

Chciałbym dowiedziec sie tylko jaki jest kosz transport tucznika z zachodu do nas, nie żebym zaraz nagonkę na Monikę robic;p
maciek*

Post autor: maciek* »

zalozmy 500 km specjalistyczny transport nawet 5 zł/km caly transport 2500 zł przez 200 szt daje nam 12,5 zł do sztuki czyli 12 gr do kg niewiele
Bobo

Liczysz w jedną stronę i tylko 500 km a do Holandii bedzię trochę więcej.. sam transport 12gr za kg a jeszcze dodać różnice cenową miedzy nami a holendrami..
Bobo

ale pomnóż te 12,5 przez np. 1000 sztuk rocznie to dalej nie wiele??;>:P
maciek*

w holandi sie swin nie tuczy !!!! do polski jedzie niemiecki zywiec o ile zywiec!!!!!!
a co to za roznica czy 100 czy 1000 szt liczy sie jednostkowy koszt
to jest tak jak bys powiedzial ze 1 swinia jest tania ale 100 swin to juz jest kupa kasy ( licze w jedna strone 5 zł za km to i tak cholernie wysoka stawka podejrzewam ze zamyka to sie duzo taniej!!!!) i moim zdaniem ze wzgledow logistycznych nie przewozi sie zywca tylko półtusze , ponieważ takie auto ktore przywiozlo poltusze moze cos zabrac w drodze powrotnej a auto do przewozu zwierzat moze przy poworcie zabrac jedynie powietrze
Bobo

Znaczy się mi chodziło jakby zakłady nam dały te 12gr więcej. A jak z ceną na ten tydzień wiadomo już coś??
maciek*

oferujac duze partie podejrzewam ze te 12 groszy nie stanowi problemu
Bobo

agrorolnik

cena tucznika

Post autor: agrorolnik »

idzie w górę- dwóch dużych odbiorców pytało o tucznika ,
zapytałem o cenę 3,5 i coś dołoży
Bobo

A mógłbyś powiedzieć co to za odbiorcy?
Awatar użytkownika
jelonek

Post autor: jelonek »

Maciek mówisz że 12gr przy dużych partiach nie stanowi problemu tylko jak pisze Monika Holandia 0,99 E za żywą to daje 4zł za żywą w Polsce taka cena na ten tydzień nie istnieje (nawet za fermowe) a gdzie jeszcze transport z zagranicy i upadki ewentualne i strata na wadze
agrorolnik

cena tucznika

Post autor: agrorolnik »

jeden z odbiorców to Olewnik, a drugi to góral z Zakopanego, który
potrzebuje dużo i duże sztuki
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Mam na czwartek do sprzedania ale skoro tendencja zwyżkowa to trzeba będzie o tydzień przełożyć. (Najwyżej prosiaki zostaną ze dwa dni dłużej na porodówkach)
baraki

Post autor: baraki »

Lukas tylko jeśli inni rolnicy postąpia według tego schematu to za tydzien możesz byc w plecy...
Każda akcja na rynku niesie za soba reakcje wszystkich uczestników tego rynku.
maciek*

ja sprzedaje w piatek !!!!!
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

zm wierzejki, u mnie o 20 gr do gory, i niemaja towaru, czyli teraz jak by caly samocjod dac to 3,7 z vat wezmie
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

A jutro w Agrobiznesie pewnie powiedzą:

Spadku cen skupu tuczników ciąg dalszy. Prawie wszystkie zakłady skorygowały ceny skupu tuczników. Tylko nieliczne wstrzymały się i oferują cenę na niezmienionym poziomie. Właściciele zakładów tłumaczą, że mimo, że warunki pogodowe sa niesprzyjające, to i tak mała podaż tuczników i zgromadzone zapasy zaspokajają potrzeby zakładów, które borykają się z całkowitym brakiem zainteresowania wieprzowiną przez konsumentów.

Nagle ludziom sie odwidziało i przerzucili się na wołowinkę i drób :D
Awatar użytkownika
monikaa

nie sadze
Awatar użytkownika
Peron

A ja sądzę, ale jakże bardzo chciałbym się mylić...
Awatar użytkownika
monikaa

Peron, nawet jesli to powiedza, czy oni zawsze w tv mowia prawde?

ceny musza isc do gory i pojda, Niemcy poszy o 4 centy na WBC do gory, Dania o 2 na zywo
Awatar użytkownika
Peron

Od dłuższego czasu nasze ZM nie sugerują się przy ustalaniu cenników cenami na zachodzie. Za to sugerują się kursem Euro, szczególnie spadkiem wartosci Euro nawet o kilka groszy, który to przekuwa się na kilkudziesięciogroszowe spadki z tuczniki w Kraju.
Jakoś nie wierzę w brak popytu na mięsa i zastój na rynku. Mam akurat kolegę, który pracuję w jednej z największych hurtowni mięsa i wędlin w kraju. Co ciekawe obroty jakoś znacząco im nie spadły, chociaz mówił, że bywało lepiej. Druga ciekawostka: ceny wyrobów nie spadły wprostproporcjonalnie do ceny żywca. Niektóre wwyroby są nawet w chwili obecnej droższe, niż w w lipcu i sierpniu, kiedy ceny świń były rekordowo wysokie.
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

peron,dokładnie tak. moze wstyd się przyznać ale trudno . oprócz tego że produkuje tuczniki (może nie na wielka skalę) jestem też kierowcą chłodni . na zachodzie tucznik do góry a półtusze i elementy w dół.natomiast wywóz za wschodnią granicę naprawdę symboliczny
arek

Post autor: arek »

bo to jest tak gdy cena żywca jest wysoka to zakłady windują ceny wędlin w gore bo surowiec drożeje ale gdy żywiec w dol to w zakładach mówią ze żywiec ma znikomy wpływ na produkt finalny i bądź tu chłopie mądry
beniu33

Post autor: beniu33 »

To prawda , bo mięsa w kiełbasie jest tylko około 50%
werkaa

Post autor: werkaa »

zpm H Kania ubojnia k/Wielunia prowadzą skup tuczników ,zapraszamy do wspólpracy tel kontaktowy 695455154 lub783919090 co onich sądziciejavascript:emoticon(':?:')
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Do Minika:
Czy możesz powiedzieć jak ustalane są ceny na tucznika na Zachodzie?
Wydaje mi się, że przynajmniej w jakimś zakresie Ubojnie uwzględniają tam stanowiska Związku Producentów, bo nie wierzę, że niemiecki rolnik ot tak biernie akceptuje każdą cenę. Myślę, że świadomość zarządzających zakładami ubojowymi jest na tyle wysoka, iż zdają oni sprawę, że jak wykończą Producenta to zarżną i siebie.
U nas jest odwrotnie, wydusić z tego hodowcy ile się da, bo ON nie ma innego wyjścia, musi coś robić. Myślenie krótkowzroczne ale prawdziewe. Godzimy się na to, podpisujemy umowy, pokazujemy ile pewnego towarku wyprodukujemy. Mało tego to w umowach nie ma żadnej gwarancji cenowej, tylko wysokość kary jak się nie wywiążesz albo jałmużna w postaci premii jak zdasz zakontraktowaną ilość.
Czy jest w Polsce reprezentant producentów trzody, który negocjowłby z największymi zakładami ceny na okresy tygodniowe i podawał je na oficjalnej stronie internetowej, np. POLSUS-a, WODR-ów, KRIR, itd..???
Myślę tu o jakiejś cenie bazowej.
Nie będąc współwłascicielami zakładów musimy zacząć inaczej myśleć jak bronić swoich interesów. Nie możemy tylko ciągle biadolić i nabijać kabzę ubojniom albo producentom warchlaka z Zachodu. Czas na asertywne myślenie, tzn. musimy umieć powiedzieć "NIE" - jeżeli UMOWA to na jakich warunkach, jeżeli kupuję warchlaka to za cenę adekwatną do ceny tucznika itd..
Może myślę naiwnie, ale coś trzeba w tym świńskim interesie zmienić.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Polski hodowca trzody to taki Polski szczypiornista. Mimo iż cały czas pod górę, że wszyscy na około przeciwko Tobie, to jest w człowieku taka energia i zapał do pracy, że można rywalizować z najlepszymi. Tyle że i ten zapał kiedyś wygaśnie......
asz52

ceny

Post autor: asz52 »

W Nieczech ceny ogłaszane sa w kazdy piątek ok godz 14-tej .Decyzje o jej wysokosci podejmowane przez gremium w którym znaczace zdanie maja producenci ,hurtownicy i zaklady miesne w tej kolejnosci znaczenia .Biora pod uwage biezaca sprzedaz,spodziewany popyt,tendencje eksportowe .Producenci przewaznie sa zrzeszeni w grupach ,które maja swoich przedstawicieli handlowych .Zrzeszony producent zglasza ile bedzie mial swin w danym okresie i to zmartwienie posrednika zeby je odebrac ,ale nie moze tez jak zglasza sie handlarze z Polski i chca przebjc o pare centow handlowac na wlasną rękę [juz to widze u nas -hehe ]
krzyś21

Post autor: krzyś21 »

zgadzam się z prosiaczkiem :wink: ale musi POLSKI producent prosiąt zacząć współpracować z producentem tuczników!!!!!!! Może jakby ktoś znał HOLENDRÓW to by zrozumiał jakie mają podejście do życia czasem jak dzieci ale się umieją dogadać!A problem polskiego producenta jest że prawie każdy chce być najmądrzejszy :!:
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Mamy w Polsce jakąś Komisję ds Cen. Tylko, że ona podaje ceny w czasie przeszłym.
Minister Rolnictwa nałożył na producentów płodów rolnych "haaaaaracz" na różne Fundusze Promocji, w tym i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego. A może by tak ustawą Pan Minister upoważnił w/w Komisję do ustalania cen na zasadach jak w Niemczech. W końcu Pan Minister Sawicki jest naszym ambasadorem, mandat, który od nas otrzymał do czegoś Go zobowiązuje.Podzielam tu pogląd przedmówcy, że my sami między sobą nie możemy się dogadać, chociażby w sprawie ceny na prosięta. Tylko czy jak ten producent jak nie sprzeda prosiąt to sobie poradzi. Przecież od razu się nie zamknie. I trzeba żeby On to poczuł. Panowie - partnerstwo, miejmy szacunek chociażby dla siebie samych.
Panowie, dla mnie chore są nie tylko ceny w Polsce ale i rozbieżności pomiędzy skupującymi, nie mówiąc już między regionami. Czy aż takie różnice mamy w koszcie wyprodukowania tego samego tucznika (mam na myśli podobnej jakości).
W nawiązaniu do cen to z tego co się orientuję zakłady najpierw przyjmują zgłoszenia, patrzą ile mają pewnych świnek a następnie ustalają ceny (mam tu na myśli producentów sprzedających na umowy). Gorszych praktyk złodziejswta nawet dojrzały kapitalizm zachodni by nie wymyślił.
Ciekaw jestem jak zachowały by się zakłady gdyby wszyscy rozwiązali umowy???
Niech nie pie..., że kupią na Zachodzie. Przecież wszystkie certyfikaty na eksport mięsa przyznają im dlatego, że dokumentują pochodzenie surowca z kraju. Już widzę jak zmieniają swoje hasła "... pochodzi z surowca z ekologicznych terenów.."
My bez nich, ale i Oni bez nas też. Najwyższy czas przywrócić równowagę.
Blazej

Post autor: Blazej »

[quote="krzyś21"]zgadzam się z prosiaczkiem :wink: ale musi POLSKI producent prosiąt zacząć współpracować z producentem tuczników!!!!!!! Może jakby ktoś znał HOLENDRÓW to by zrozumiał jakie mają podejście do życia czasem jak dzieci ale się umieją dogadać!A problem polskiego producenta jest że prawie każdy chce być najmądrzejszy :!:[/quo

Ja bym powiedział ze producent tuczników musi zacząć współpracować z producentem prosiaków a nie sprowadzać z zagranicy :wink:
jarki

Post autor: jarki »

to wszystko prawda ale jest też druga strona medalu,
ci co nie mają żadnych umów to jak świnie spadają to
wszyscy jadą na spendy i to jeszcze nakręca obniżki
mi się wydaje że kontraktacja jest dobra tylko
umowy są h..a warte
jaqbn

Post autor: jaqbn »

....euro ponizej 4 zł - to bedzie się działo , woda na młyn dla ubojni :?
1963

Post autor: 1963 »

takie zawirowania cenowe powinny zainteresowac organy antymonopolowe. to jeden wielki kartel
1963

Post autor: 1963 »

mam na mysli cene swinek bo euro to inna bajka[tez smierdzaca]
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

mój odbiorca 3,4 z vat
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

arek pisze:bo to jest tak gdy cena żywca jest wysoka to zakłady windują ceny wędlin w gore bo surowiec drożeje ale gdy żywiec w dol to w zakładach mówią ze żywiec ma znikomy wpływ na produkt finalny i bądź tu chłopie mądry
I tu jest pies pogrzebany. Ceny żywca spadły a w sklepach wyroby pozostały na wysokim poziomie. Podobnie ma się sprawa z chlebem ceny pszenicy spadły prawie o połowę a chleb to jeszcze parę groszy podrożał. To samo tłumaczenie przecież mąka to znikomy procent kosztów.
wiktorr

Post autor: wiktorr »

ciekawe co dzisiaj powiedzą agrobiznesie...
Awatar użytkownika
Peron

No i co powiedzieli w Agrobiznesie? Ano to, o czym pisałem wczoraj kilka postów wyżej. Moniko i co o tym sądzisz?
wiktorr

Post autor: wiktorr »

to jest w ogóle chore!!
rej

Post autor: rej »

Peron pisze:A jutro w Agrobiznesie pewnie powiedzą:

Spadku cen skupu tuczników ciąg dalszy. Prawie wszystkie zakłady skorygowały ceny skupu tuczników. Tylko nieliczne wstrzymały się i oferują cenę na niezmienionym poziomie. Właściciele zakładów tłumaczą, że mimo, że warunki pogodowe sa niesprzyjające, to i tak mała podaż tuczników i zgromadzone zapasy zaspokajają potrzeby zakładów, które borykają się z całkowitym brakiem zainteresowania wieprzowiną przez konsumentów.

Nagle ludziom sie odwidziało i przerzucili się na wołowinkę i drób :D
Zmień profesje zajmij sie wróżbami
chyba że sam im ten tekst zapodałeś :lol:
Awatar użytkownika
Peron

Kolego nic im nie zapodawalem. Po prostu oglądam ten program od dłuższego czasu i widać, że jadą na utartych schematach nie zgłębiając się w temat. Jakiś redaktor napisze na kolanie szybko tekst albo w tym z poprzedniego tygodnia zmieni parę słów i gotowe. Tylko szkoda, że ta swoją 'rzetelnością' powolutku wbijaja hodowcom gwóźdź do trumny. Ich reportaże na ogół dotyczą poprzedniego tygodnia i mają wg nich charakter podsumowujący. Szkoda tylko, że większość zakładów i jeszcze więcej pośredników traktuje ten program jak wyrocznie i tak się toczy to błędne koło. Na forum chłopaki piszą, że Zm dzwonią i oferują większe stawki w tym tygodniu, bo nie ma za dużo świń, na Zachodzie cena do góry też, ale o tym się nie mówi. Najlepiej pokazać jakieś stare zdjęcia z kolejkami w skupie, żeby tylko śnieg był i reportaż gotowy.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

tomek majos

Post autor: tomek majos »

peron masz całkowitą racje. Ten program powinien zostać zdjęty z anteny
Bobo

Łuków wciąż 2,90zł
ODPOWIEDZ