FORUM
CENY TRZODY
- Muchozolali
- WOJCIECH1236
Witam!
Informacja z FAMMU/FAPA:
Holandia zwiększyła eksport prosiąt i tuczników w 2009 r.
Według wstępnych danych holenderskiej rady ds. żywca, mięsa i jaj (PVE), w 2009 r. Holandia wyeksportowała 6,1 mln szt. prosiąt – o 1 mln szt. (18,5%) więcej niż przed rokiem.
Połowa tej ilości została wysłana do Niemiec, 14% do Polski, a 12% do Belgii. Udział Niemiec zwiększył się o 1%, a Polski – o 4%. Wzrosła również sprzedaż do Rumunii, na Słowację i do Czech.
W tym samym czasie eksport holenderskich tuczników zwiększył się o 375 tys. ton (8,7%) do 4,7 mln ton.
W 2009 r. 77% tuczników sprzedano do Niemiec, 10% na Węgry, a 6,8% do Polski.
Informacja z FAMMU/FAPA:
Holandia zwiększyła eksport prosiąt i tuczników w 2009 r.
Według wstępnych danych holenderskiej rady ds. żywca, mięsa i jaj (PVE), w 2009 r. Holandia wyeksportowała 6,1 mln szt. prosiąt – o 1 mln szt. (18,5%) więcej niż przed rokiem.
Połowa tej ilości została wysłana do Niemiec, 14% do Polski, a 12% do Belgii. Udział Niemiec zwiększył się o 1%, a Polski – o 4%. Wzrosła również sprzedaż do Rumunii, na Słowację i do Czech.
W tym samym czasie eksport holenderskich tuczników zwiększył się o 375 tys. ton (8,7%) do 4,7 mln ton.
W 2009 r. 77% tuczników sprzedano do Niemiec, 10% na Węgry, a 6,8% do Polski.
-
przecież wiadomo że rolpetrol to spółka utworzona specjalnie przez pewną firmę dla regulowania cenami
jesli pewna firma płaci rolnikom 4,3 za E + premia za umowę +musi to przywieźć ubić schłodzić i sprzedac za 4,9 to ile jej zostaje
p.s2 dwa bądź trzy razy zostawiałem swoje dane że chcę kupić zboże przez rolpetro do dziś nikt się nie odezwał tak niby działaja
p.s3 więcej nie trzeba niz wypowiedz dla agrobiznesu Pana Maklera z rolpetrol żeby na rynku zrobiła się ROZPIERD.....a
jesli pewna firma płaci rolnikom 4,3 za E + premia za umowę +musi to przywieźć ubić schłodzić i sprzedac za 4,9 to ile jej zostaje
p.s2 dwa bądź trzy razy zostawiałem swoje dane że chcę kupić zboże przez rolpetro do dziś nikt się nie odezwał tak niby działaja
p.s3 więcej nie trzeba niz wypowiedz dla agrobiznesu Pana Maklera z rolpetrol żeby na rynku zrobiła się ROZPIERD.....a
To nie są moje dane...monikaa pisze:wow!!!
patrzac i przeliczajac dane administratora to jestem naprawde wielka
ups
To dane Agra Europe Weekly podane przez Departament Rynków Rolnych MRiRW w cotygodniowym serwisie FAMMU/FAPA.
Pani Moniko, ja taki mądry nie jestem, żebym wszystko wiedział....
Ale zacytować mogę...
A swoja drogą ciekawe, ile Pani rocznie importuje prosiąt do Polski? Czy to jest tajemnica...
-
Dobrze to napisałeś. Za swoje prognozy na tym forum Monika zasługuje na order ze zgniłego ziemniaka.baraki pisze:Wielka to byś była jak bys umiała też w drugą strone te świnki wozićmonikaa pisze:wow!!!
patrzac i przeliczajac dane administratora to jestem naprawde wielka
ups![]()
Osobiście złożył bym wtedy wniosek o nadanie Ci orderu do Prezydenta!
- WOJCIECH1236
Moniko na tym forum świń nie kupisz!!!3,7 ,które oferujesz nie jest złą ceną na poniedziałek (a może i na cały przyszły tydzień).Czytam to forum od kilkunastu miesięcy i podczas pracy w terenie poznałam kilku rolników wypowiadających się na tym forum.W 60 % nie warto się starać o ten towar!!!Ja na przyszły tydzień takiej ceny nie mam a i tak swó 1000 kupię i takie są fakty!!!
Monikoo! ja tez niewiele z tego rozumiem - jak chce się sprzedać warchlaka to tuczniki są po 3 zł, a jak chce się kupić świnki to 3,50 zł to za mało... A przecież obie chcemy WYEKSPORTOWAĆ POLSKIEGO tucznika, a nie zaimportować... (ja mogę dać na dziś 3,45 - może 3,50, ale chcę zaznaczyć, że cena ta nie jest moim wymysłem na zasadzie tanio kupić-drogo sprzedać, tylko odbiorca wcale też nie chce dobrze płacić, wykalkulowane jjest tak, jak mawia mój znajomy, żeby ledwie starczyło na chlebek i coś do chlebka...)...