CENY TRZODY

dziadek51
Posty: 110
Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Lokalizacja: małopolska

Post autor: dziadek51 »

Rey, Miechów leży w północnej części woj małopolskiego , tu zawsze najniższe ceny w Polsce ,trzody ,zboża , prosiąt . Dzisiaj cena w Miechowie 3.1 +VAT , tucznika było kilkanaście szt. a cena jak wyżej.
Diablo
Posty: 24
Rejestracja: środa 10 lut 2010, 17:36
Lokalizacja: Łodzkie

Post autor: Diablo »

Ja mam na sprzedaż 180 szt tucznika oczywiście mięsne sprawdzałem ceny na prawdę są zróżnicowane
Warunki jakie mi zaoferowano 2 zakłady 3.60 +vat a ja im mówie ze chce 4+vat :D i że poczekam jeden gość mi zaoferował 3.9+ vat zobaczymy co z tego będzie...
figo
Posty: 38
Rejestracja: środa 27 sty 2010, 22:07
Lokalizacja: WLKP

Post autor: figo »

Diablo pisze:Ja mam na sprzedaż 180 szt tucznika oczywiście mięsne sprawdzałem ceny na prawdę są zróżnicowane
Warunki jakie mi zaoferowano 2 zakłady 3.60 +vat a ja im mówie ze chce 4+vat :D i że poczekam jeden gość mi zaoferował 3.9+ vat zobaczymy co z tego będzie...
Kolego diablo tez mam taką partię no 10 mniej, daj znać gdzie sprzedaż i po ile bo mi w sm saluz oferują podobna cenę.poz
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

zebys zobaczył kase
takie tranzakcje to tylko gotówka
wpłocona na konto w banku przed wyjadem samochodu.
takie tam gadanie
powiedziec ile płacisz
i dodac jutro odbiór ale gotówka
niemacie dzienkuje.

ci co sprowadzja za granicy tucznika to musza zakontaktowac i jeszcze przedpłaci cało kwote.

poz
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236
Posty: 711
Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: WOJCIECH1236 »

Muchozolali pisze:zebys zobaczył kase
takie tranzakcje to tylko gotówka
wpłocona na konto w banku przed wyjadem samochodu.
takie tam gadanie
powiedziec ile płacisz
i dodac jutro odbiór ale gotówka
niemacie dzienkuje.

ci co sprowadzja za granicy tucznika to musza zakontaktowac i jeszcze przedpłaci cało kwote.

poz
masz racje co do tych co sprowadzają i jak ja bym osobiscie sprzedawał do kogos niepewnego tez wymagał bym gotówki i to przed załadunkiem najlepiej. A zdaża sie i tak ze sprzedajesz do pewnego goscia i on ci płaci płaci az w pewnym momencie przestanie...i teraz wisi mi 50 tys juz ponad 3 miesiace :?
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

WOJCIECH1236 pisze:
jagienka pisze:Wracając do tematu: naprawdę szukam tucznika na eksport, i nie jedno auto, w dostawie musi być przynajmniej 50% klasy E, reszta nie niżej niż U, jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o ofertę cenową
A gdzie to te swinki wysyłasz??
tak jak prosiaq sprzedałem je do pana Dudy ,widac jego długi zaczelislmy juz spłacac :?
sentimo
Posty: 273
Rejestracja: sobota 10 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: sentimo »

Sprzedane w poniedziałek 4,10 za E ze wszystkimi dodatkami :(
monika23
Posty: 56
Rejestracja: wtorek 11 lis 2008, 18:21
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Post autor: monika23 »

4,70 za E do Łukowa
Bobo
Posty: 813
Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Bobo »

Monika skad masz taką cenę w Łukowie??
monika23
Posty: 56
Rejestracja: wtorek 11 lis 2008, 18:21
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

Post autor: monika23 »

Trzeba się targować kolego:)
romano
Posty: 12
Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 00:30
Lokalizacja: war-maz

Post autor: romano »

Ja mam wstępnie umówione na piątek do Olewnika po 3,7+vat,ale ja się upieram po 3,8+vat 110 szt.jak mi nie da to poczekam na przyszły tydzień, może jagienka będzie znowu brała na Lubawie ,to podbije cenę???
Bobo
Posty: 813
Rejestracja: sobota 15 mar 2008, 20:20
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Bobo »

A masz z nimi umowę??
Ostatnio zmieniony środa 10 lut 2010, 23:37 przez Bobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?
romano
Posty: 12
Rejestracja: sobota 07 lis 2009, 00:30
Lokalizacja: war-maz

Post autor: romano »

Na razie nie mam żadnej umowy ,handluję z nimi od czerwca jak mnie piotrex te złodzieje przekręcili.Nie chcę na razie robić żadnej umowy bo jak masz umowę to potem nie masz wyjścia i musisz sprzedawać jak ci zagrają.
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

no to cie ladnie przewiezli lukas :(((((((!!!!!
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

I co z tym fantem teraz zrobić??
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Post autor: brzydal »

odpowiedź prosta jak oszukują to z takimi nie handlować !!!
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

A kto nie oszukuje??
brzydal
Posty: 2013
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 19:50
Lokalizacja: północne mazowsze

Post autor: brzydal »

tak drastycznie jak ty mówisz lukas że mięsność spadła z 55 do 51 to chyba niewiele zakładów stać na taki kant ! Ja sprzedaje do sokołowa i jak do tej pory nie było problemu z mięsnością z tego co obserwuje to duda był by chyba ostatnim któremu sprzedał bym swoje świnie
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

zgadza sie wszyscy kantuja!!!!!!! ogolem wszystkim ostatnio wychodzi slabsza miesnosc!!!!!
prosiaq
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2009, 06:43

Post autor: prosiaq »

ale żeby aż tak kantować?
przecież każdy da się oszukać tylko raz!
ja już do DUDY nie sprzedam, umowy nie miałem z nimi i całe szczęście
pewnie gdybym miał to nie dostałbym e5,00 tylko e4,30+cośtamcośtam
A mozę DUDA strzale sobie samobója i chce oddać za darmo klientów do PINI?
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe :!: :?:
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś :?: przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej :!:
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność :!:
jaqbn
Posty: 487
Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2007, 20:44
Lokalizacja: Wikp.

Post autor: jaqbn »

Jestem hodowcom Polsusowskim i mam pomiary co 3 tygodnie - mierzę ok 70 - 100 sztuk. Na pig-logu wychodzi mi średnia mięsność 58-59 %. Wiadomo na świni żywej + - 2% mozna się pomylić. Ubojnia do której sprzedaję wciąż wali mi 53-54 % a ostatnio z biedą 53% . Wkur-zdenerwowałem się i sprzedałem na Węgry i dziwnym trafem mięsność mi podskoczyła mi do 57,7 i to na samych kastratach - wnioski można sobie dopowiedzieć .
prosiaq
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek 30 mar 2009, 06:43

Post autor: prosiaq »

jaqbn - podaj nazwe dziadów co Cie skubali
ciacho
Posty: 83
Rejestracja: środa 30 maja 2007, 20:22

Post autor: ciacho »

Czyżby Agro handel?
PO-pulista
Posty: 1018
Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: PO-pulista »

lukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?
Myślałem iż tylko mi obniżyła się mięsność. Sprzedaje jak pisałem przez grupę do DUDY świnie miały przeciętnie 56-57% mięsności a teraz od pewnego czasu 53-54%. Ostatnio to jeden był w O, kiedyś 70% była w E a jak się trafiła R to już był wyjątek a teraz to na porządku dziennym.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

panowie tanim zbożem karmicie świnki i dlatego wam spadła mięsność bo podobno co tanie to tandeta nie szukajcie u kogoś poszukajcie u siebie
1963
Posty: 1684
Rejestracja: piątek 29 sty 2010, 08:57
Lokalizacja: EPI

Post autor: 1963 »

polska to taki dziwny kraj ze miesnosc nie zalezy od genetyki i zywienia a od podazy na rynku i poziomu konsumpcji
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

@arek to finiszer {na kartce}
energia 13,3
białko 16,67
liz 0,99
met 0,28
M+C 0,61
treo 0,60
tryp 0,20
dawidjanek11
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 21:23

Post autor: dawidjanek11 »

Ale z ta mięsnoscia to macie chlopaki racje ja zawsze tez mialem srednio 57 % a teraz ledwo 54% i wybicie 78 masakra
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

ale ubojnia powie ze to firmy paszowe nas oszukuja!!!!! :)
PO-pulista
Posty: 1018
Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: PO-pulista »

arek pisze:panowie tanim zbożem karmicie świnki i dlatego wam spadła mięsność bo podobno co tanie to tandeta nie szukajcie u kogoś poszukajcie u siebie
Ja też tak myślałem że to moja wina i siedziałem cicho ale jeżeli inni mają ten sam problem to daje to coś do myślenia.
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

lukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.

Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)

I cena z premią wyszła 3,35+wat.

Płakać?
a dlaczego ci skonfiskowali na k
maoze pady w transporcie.
od czasu jak wprowadzili wat w rolnictwie
zaczeły sie terminy ustawa 14 dni
no ale jakosc w sklepie niema terminu
mojim zdanie taki zapis to powinin byc podany do trybunału stanu.
i oglonie te wszystkie wbc itc.

poz
agrorolnik
Posty: 14
Rejestracja: niedziela 29 lis 2009, 15:18

cena tszody

Post autor: agrorolnik »

co to oznacza klasa k
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

konfiskata to oznacza k czyli inaczej mówiąc dałeś gratisa
krims
Posty: 378
Rejestracja: czwartek 07 cze 2007, 19:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: krims »

U mnie mięśność latem gwałtownie spadła o 5% jak sprzedawałem jeszcze do Dudy. Po zmianie odbiorcy tucznika znowu powróciła do 57% i tak jest do dziś na zbliżonym poziomie.
Jakość paszy kontrolujcie na bieżąco wysyłając próbki do laboratorium producenta dodatków. Bez żadnej łaski każda pożądna firma zrobi badania. Ode mnie co dwa miesiące próbki jadą na badania do Mieściska i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.
navaho13
Posty: 570
Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie

Post autor: navaho13 »

coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

no juz ci to wyszło
beniu33
Posty: 332
Rejestracja: niedziela 28 gru 2008, 15:16
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: beniu33 »

U mnie też poleciała mięsnoœć, ale z ostatnim transportem pojechałem na ubój i o dziwo mięsnoœć skoczyła o 4 oczka do góry-chyba pańskie oko konia tuczy :wink: ,mówić krótko ,kantujš jak mogš :cry:
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

beniu masz w takim ukladzie magiczne oko
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

dziwne ze cie na zakład wpuścili i nie wołali książeczki zdrowia
andre
Posty: 1809
Rejestracja: wtorek 20 lis 2007, 22:17
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: andre »

niestety to jest minus dla podpisywania umow kontraktacyjnych bo pod grozba kar trzeba sie z nich wywiazac,a zakłady dobrze wiedza co robia i ocena WBC sluzy tylko do regulowania sobie kosztów. naszczescie umowe z panem D. mam do czerwca a i tak nie na cała produkcje wiec mam pole manewru i moge pozwolic sobie na sprzedaz do innego "potrzebujacego" :wink:
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

jarki pisze:no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe :!: :?:
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś :?: przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej :!:
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność :!:
ponawiam pytanie co jest grane z tymi kontrolami
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.
ACONAR
Site Admin
Posty: 462
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 07:23
Lokalizacja: Poznań

Post autor: ACONAR »

Witam!

Cytat z pisma MRiRW:
Podsekretarz Stanu MRiRW Artur Ławniczak napisał 23 grudnia 2008 r. w piśmie RR-mdj-js-076- 273 /08 do Wiktora Szmulewicza Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w odpowiedzi na jego pismo z dnia 20 listopada 2008 r., nr KRIR/AS/3594/08, w sprawie stworzenia systemu niezależnej oceny płodów rolnych następujące informacje (m. in.):

Należy zauważyć, iż ani przepisy wspólnotowe ani krajowe nie precyzują statusu rzeczoznawcy prowadzącego klasyfikację tusz – może on być pracownikiem zakładu ubojowego, ale może być także pracownikiem np. grupy producentów lub prywatnej firmy klasyfikacyjnej, może też prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Wymagania, które musi spełnić, ustala szczegółowo art. 35 Ustawy (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).

W tym zakresie pojawiały się inicjatywy, m.in. Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, który zaproponował utworzenie przez branżę podmiotu w formie spółki, w skład której weszliby przedstawiciele przemysłu mięsnego i producentów trzody chlewnej, który mógłby zająć się prowadzeniem klasyfikacji.
Koniec cytatu.

Problem uczciwej oceny mięsności tuczników nie jest nowym problemem, wszyscy to wiedzą, ale jak zwykle, kończy się na zwykłym narzekaniu...
Ostatnio zmieniony czwartek 11 lut 2010, 23:01 przez ACONAR, łącznie zmieniany 1 raz.
ccc
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 23:14
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: ccc »

w/g przepisów ubojnia musi niezwłocznie(najpóźniej rano następnego dnia po sprzedaży)poinformować rolnika o konfiskacie ,ponieważ jako dostawca masz 24 godziny na odwołanie się do powiatowego lekarz weterynarii a ten w praktyce wysyła kogoś do ponownego badania mięsa.
Ubojnie ni musi dłużej niż 24 godziny półtuszy niezdatnej do spożycia
ccc
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 23:14
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: ccc »

a ha za ponowne badanie płaci dostawca ale warto jest czasem zaryzykować
jarki
Posty: 308
Rejestracja: środa 07 paź 2009, 10:17
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: jarki »

czyli organu kontrolującego NIE MA :!:
oceniający jest pracownikiem ZM :evil:
a jeśli towar wybrakowany{chory}to weterynarz powiatowy?
Awatar użytkownika
Muchozolali
Posty: 3339
Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17

Post autor: Muchozolali »

lukas1982 pisze:Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.
czy robiłe szczepienie
dwa kiedy był ubój od od odbioru
jesli sie zebrało ok 24 godzin to mozliwe ale pól stada a nie 4 sztuki
poz.

poprostu padły na samochodzie i czesc.
teraz bedze to notorycznie nowe wytyczne dyrektora ograbka.
ten człowiek od poczatku działa na szkode tego zakładu.

poz
gofer
Posty: 235
Rejestracja: sobota 18 paź 2008, 23:40
Lokalizacja: Warmia

Post autor: gofer »

navaho13 pisze:coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>
Ty chyba od niedawna w Polsce :!: Polski rolnik da zarobić handlarzowi, Holendrowi, Niemcowi. Ale złość go rozsadza jak zarobi drugi polski rolnik. Zorganizować się i dotrzymać słowa - utopia. Słyszę czasem co mówią wzajemnie o sobie członkowie jednej grupy producenckiej.
W takich warunkach baty na mięsności, baty na terminie płatności, ściąganie mięsa z zachodu jak u nas dostatek tylko po to, żeby polski rolnik nie wstawał z kolan.
Ale w znacznej części sami jesteśmy sobie winni. Ciężko pracujemy, żeby postrzegali nas jako niezorganizowanych dostawców kapuchy.
ODPOWIEDZ