FORUM
CENY TRZODY
Kolego diablo tez mam taką partię no 10 mniej, daj znać gdzie sprzedaż i po ile bo mi w sm saluz oferują podobna cenę.pozDiablo pisze:Ja mam na sprzedaż 180 szt tucznika oczywiście mięsne sprawdzałem ceny na prawdę są zróżnicowane
Warunki jakie mi zaoferowano 2 zakłady 3.60 +vat a ja im mówie ze chce 4+vati że poczekam jeden gość mi zaoferował 3.9+ vat zobaczymy co z tego będzie...
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- WOJCIECH1236
- Posty: 711
- Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
- Lokalizacja: Śląskie
masz racje co do tych co sprowadzają i jak ja bym osobiscie sprzedawał do kogos niepewnego tez wymagał bym gotówki i to przed załadunkiem najlepiej. A zdaża sie i tak ze sprzedajesz do pewnego goscia i on ci płaci płaci az w pewnym momencie przestanie...i teraz wisi mi 50 tys juz ponad 3 miesiaceMuchozolali pisze:zebys zobaczył kase
takie tranzakcje to tylko gotówka
wpłocona na konto w banku przed wyjadem samochodu.
takie tam gadanie
powiedziec ile płacisz
i dodac jutro odbiór ale gotówka
niemacie dzienkuje.
ci co sprowadzja za granicy tucznika to musza zakontaktowac i jeszcze przedpłaci cało kwote.
poz

tak jak prosiaq sprzedałem je do pana Dudy ,widac jego długi zaczelislmy juz spłacacWOJCIECH1236 pisze:A gdzie to te swinki wysyłasz??jagienka pisze:Wracając do tematu: naprawdę szukam tucznika na eksport, i nie jedno auto, w dostawie musi być przynajmniej 50% klasy E, reszta nie niżej niż U, jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o ofertę cenową

no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś
przecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność


@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktoś


a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność

Jestem hodowcom Polsusowskim i mam pomiary co 3 tygodnie - mierzę ok 70 - 100 sztuk. Na pig-logu wychodzi mi średnia mięsność 58-59 %. Wiadomo na świni żywej + - 2% mozna się pomylić. Ubojnia do której sprzedaję wciąż wali mi 53-54 % a ostatnio z biedą 53% . Wkur-zdenerwowałem się i sprzedałem na Węgry i dziwnym trafem mięsność mi podskoczyła mi do 57,7 i to na samych kastratach - wnioski można sobie dopowiedzieć .
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
Myślałem iż tylko mi obniżyła się mięsność. Sprzedaje jak pisałem przez grupę do DUDY świnie miały przeciętnie 56-57% mięsności a teraz od pewnego czasu 53-54%. Ostatnio to jeden był w O, kiedyś 70% była w E a jak się trafiła R to już był wyjątek a teraz to na porządku dziennym.lukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.
Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)
I cena z premią wyszła 3,35+wat.
Płakać?
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 21:23
-
- Posty: 1018
- Rejestracja: sobota 02 lut 2008, 19:19
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
a dlaczego ci skonfiskowali na klukas1982 pisze:Sprzedałem do Dudy wczoraj po 4,5E szt 126.
Dziś w raporcie 4 szt K płatność 0zł
2 szt C płatość 2,90 za kg.
Mięsność 51,42% !!!Najniższa od czasów niepamiętnych dla mnie (u mnie norma to przedział 55-56)
I cena z premią wyszła 3,35+wat.
Płakać?
maoze pady w transporcie.
od czasu jak wprowadzili wat w rolnictwie
zaczeły sie terminy ustawa 14 dni
no ale jakosc w sklepie niema terminu
mojim zdanie taki zapis to powinin byc podany do trybunału stanu.
i oglonie te wszystkie wbc itc.
poz
-
- Posty: 14
- Rejestracja: niedziela 29 lis 2009, 15:18
cena tszody
co to oznacza klasa k
U mnie mięśność latem gwałtownie spadła o 5% jak sprzedawałem jeszcze do Dudy. Po zmianie odbiorcy tucznika znowu powróciła do 57% i tak jest do dziś na zbliżonym poziomie.
Jakość paszy kontrolujcie na bieżąco wysyłając próbki do laboratorium producenta dodatków. Bez żadnej łaski każda pożądna firma zrobi badania. Ode mnie co dwa miesiące próbki jadą na badania do Mieściska i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.
Jakość paszy kontrolujcie na bieżąco wysyłając próbki do laboratorium producenta dodatków. Bez żadnej łaski każda pożądna firma zrobi badania. Ode mnie co dwa miesiące próbki jadą na badania do Mieściska i bardzo chwalę sobie takie rozwiązanie.
-
- Posty: 570
- Rejestracja: niedziela 17 cze 2007, 14:32
- Lokalizacja: Podlaskie ale nie Podlasie
coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>
niestety to jest minus dla podpisywania umow kontraktacyjnych bo pod grozba kar trzeba sie z nich wywiazac,a zakłady dobrze wiedza co robia i ocena WBC sluzy tylko do regulowania sobie kosztów. naszczescie umowe z panem D. mam do czerwca a i tak nie na cała produkcje wiec mam pole manewru i moge pozwolic sobie na sprzedaz do innego "potrzebujacego" 

ponawiam pytanie co jest grane z tymi kontrolamijarki pisze:no właśnie co z tą mięsnością {zima}czy raczej jak się handlujemy to oni nas z drugiej strony w d.pe![]()
![]()
@LUKAS1982 miały być jakieś kontrole jak sprzedajemy na WBC co z tym jest grane wie ktośprzecież tusze powinny wisieć i powinna być możliwość ich kontroli zdało by się zadzwonić do Izby Rolniczej
![]()
a może REDAKCJA coś wie na ten temat bo ostatnio to wszyscy narzekają na mięsność
Witam!
Cytat z pisma MRiRW:
Podsekretarz Stanu MRiRW Artur Ławniczak napisał 23 grudnia 2008 r. w piśmie RR-mdj-js-076- 273 /08 do Wiktora Szmulewicza Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w odpowiedzi na jego pismo z dnia 20 listopada 2008 r., nr KRIR/AS/3594/08, w sprawie stworzenia systemu niezależnej oceny płodów rolnych następujące informacje (m. in.):
Należy zauważyć, iż ani przepisy wspólnotowe ani krajowe nie precyzują statusu rzeczoznawcy prowadzącego klasyfikację tusz – może on być pracownikiem zakładu ubojowego, ale może być także pracownikiem np. grupy producentów lub prywatnej firmy klasyfikacyjnej, może też prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Wymagania, które musi spełnić, ustala szczegółowo art. 35 Ustawy (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
W tym zakresie pojawiały się inicjatywy, m.in. Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, który zaproponował utworzenie przez branżę podmiotu w formie spółki, w skład której weszliby przedstawiciele przemysłu mięsnego i producentów trzody chlewnej, który mógłby zająć się prowadzeniem klasyfikacji.
Koniec cytatu.
Problem uczciwej oceny mięsności tuczników nie jest nowym problemem, wszyscy to wiedzą, ale jak zwykle, kończy się na zwykłym narzekaniu...
Cytat z pisma MRiRW:
Podsekretarz Stanu MRiRW Artur Ławniczak napisał 23 grudnia 2008 r. w piśmie RR-mdj-js-076- 273 /08 do Wiktora Szmulewicza Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych w odpowiedzi na jego pismo z dnia 20 listopada 2008 r., nr KRIR/AS/3594/08, w sprawie stworzenia systemu niezależnej oceny płodów rolnych następujące informacje (m. in.):
Należy zauważyć, iż ani przepisy wspólnotowe ani krajowe nie precyzują statusu rzeczoznawcy prowadzącego klasyfikację tusz – może on być pracownikiem zakładu ubojowego, ale może być także pracownikiem np. grupy producentów lub prywatnej firmy klasyfikacyjnej, może też prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek. Wymagania, które musi spełnić, ustala szczegółowo art. 35 Ustawy (tekst jednolity: Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).
W tym zakresie pojawiały się inicjatywy, m.in. Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”, który zaproponował utworzenie przez branżę podmiotu w formie spółki, w skład której weszliby przedstawiciele przemysłu mięsnego i producentów trzody chlewnej, który mógłby zająć się prowadzeniem klasyfikacji.
Koniec cytatu.
Problem uczciwej oceny mięsności tuczników nie jest nowym problemem, wszyscy to wiedzą, ale jak zwykle, kończy się na zwykłym narzekaniu...
Ostatnio zmieniony czwartek 11 lut 2010, 23:01 przez ACONAR, łącznie zmieniany 1 raz.
w/g przepisów ubojnia musi niezwłocznie(najpóźniej rano następnego dnia po sprzedaży)poinformować rolnika o konfiskacie ,ponieważ jako dostawca masz 24 godziny na odwołanie się do powiatowego lekarz weterynarii a ten w praktyce wysyła kogoś do ponownego badania mięsa.
Ubojnie ni musi dłużej niż 24 godziny półtuszy niezdatnej do spożycia
Ubojnie ni musi dłużej niż 24 godziny półtuszy niezdatnej do spożycia
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
czy robiłe szczepienielukas1982 pisze:Dzwoniłem, ogólnie to nic nie wiadomo aby tyle, że w protokole zapisane było - różyca. Tylko, że przy różycy powinna być zawsze gorączka a ja takich objawów nie zauważyłem.
dwa kiedy był ubój od od odbioru
jesli sie zebrało ok 24 godzin to mozliwe ale pól stada a nie 4 sztuki
poz.
poprostu padły na samochodzie i czesc.
teraz bedze to notorycznie nowe wytyczne dyrektora ograbka.
ten człowiek od poczatku działa na szkode tego zakładu.
poz
Ty chyba od niedawna w Polscenavaho13 pisze:coraz częściej, jak chcę coś powiedzieć, to tylko ch... przychodzą mi do głowy, bo żaden ze mnie hodowca, ale produkuję tucznika i szlak mnie trafia jak uczestniczę w tej farsie. mam pomysł:współpraca na zasadzie firmy . producent prosiąt podpisuje umowę z producentem tucznika na wspólnie wypracowanych zasadach i trwamy... korygujemy ceny w razie anomalii, ale współpracujemy>>>

W takich warunkach baty na mięsności, baty na terminie płatności, ściąganie mięsa z zachodu jak u nas dostatek tylko po to, żeby polski rolnik nie wstawał z kolan.
Ale w znacznej części sami jesteśmy sobie winni. Ciężko pracujemy, żeby postrzegali nas jako niezorganizowanych dostawców kapuchy.