FORUM
CENY TRZODY
obym sie mylił ale dzisiejsze ceny uważam za kolejna podpuche ZM ,ktore przed swietami znowu postrasza obnizkami , a my jak zwykle bedziemy wyprzedawac '' bo tanieja" i tak jak ktos wyzej napisał tu nie moze byc normalnie. Przyznam sie ze łudziłem sie że ZM wyciagnom wnioski z ostatniego dołka i zaczna nas traktowac jako swoich partnerów , ale widac ze to jest tylko jedna wielka banda cwaniaków ,która patrzy tylko na swój interes
ja słyszałem o cene z tych umów - warchlak z ZM i umowa na cene na odstawy w marcu cena naprawdę przyzwoita (tylko nie wiem po ile warchlak liczony) zakłady muszą mieć towar aby koło się kręciło a klienci przed ladą zwiększają zakupy po February 2010 marazmiebaraki pisze:Według mie to jak najbardziej normalne! Jak chcesz stałej ceny to podpisz umowę z któryms z zakładów, ustalicie stałą cene na cały rok i problem z głowy! Tylko pamietaj że jak cena rynkowa bądzie wyższa to niema że boli! Już swego czasu przerabiany był ten problem ze zbożem, rolnicy podpisali kontrakty terminowe na pszenice a jak ceny skoczyły wypieli tyłki i był wielki lament gdy sprawa zajął sie sad.
Kooperacja ma dobre ale tez i złe strony...
dlatego liczyłbym jeszcze na delikatne podwyżki aby każdy był zadowolony w jakimś stopniu
zgodnie z wypowiedzią Pana Witka z zeszłego roku 4zł netto plus dużo prosiaka od lochy w roku (myślę że jest miara kompromisu dla niejednego hodowcy w obecnych realiach)
gdyż nie wiadomo co się wyłoni z pod śniegu a ciekawie się nie zapowiada
-
- marek mokwa
- Kontakt:
Dzisiaj sprzedałem partie 170 szt. Cena 4,10+vat, Waga średnia 115kg 
a tak apropo to program telewizyjny Agrobiznes pobiera prowizje na reklamę żeby pomóc rolnikom a oni najwidoczniej trzymają tę drugą stronę i bardziej szkodzą niż pomagają... no ale to już tak w tym Kraju wychodzi jak zwykle... bo z kogo ściagnąć jak nie z rolnika ehh.

a tak apropo to program telewizyjny Agrobiznes pobiera prowizje na reklamę żeby pomóc rolnikom a oni najwidoczniej trzymają tę drugą stronę i bardziej szkodzą niż pomagają... no ale to już tak w tym Kraju wychodzi jak zwykle... bo z kogo ściagnąć jak nie z rolnika ehh.
-
- marek mokwa
- Kontakt:
- WOJCIECH1236