FORUM
CENY TRZODY
Najpierw to ty sie zbadaj na głowe, a potem to przestań pisać na forum trzody chlewnej bo piszesz takie głupoty jakbyś świni w zyciu na oczy nie widział...
[/quote]
Z moją głową jest wszystko ok! Tylko niestety z tych wszystkich wypowiedzi mędzy innymi twoich wychodzi jedno -- trzymacie ze sobą i broń boże żeby coś prawdy powiedzieć bo prawda zawsze w oczy kole!!
Zjedz sobie coś z fermy ( jajko , kurczaka itp) a ja Ci życze smacznego!!

Z moją głową jest wszystko ok! Tylko niestety z tych wszystkich wypowiedzi mędzy innymi twoich wychodzi jedno -- trzymacie ze sobą i broń boże żeby coś prawdy powiedzieć bo prawda zawsze w oczy kole!!
Zjedz sobie coś z fermy ( jajko , kurczaka itp) a ja Ci życze smacznego!!
-
-
Panowie powiem wam co usłyszałem od współwłasciciela zakładu do kyórego sprzedaję trzode. Fermówka owszem ładnie wyglada i jest to towar wyrównany ale gdyby nie tzw mali chodowcy i ich świnki to on by nie miał z czego wędzonek robić. Mięso z fermówki I i II klasa idzie na kiełbasę i inne produkty do mielenia bo jak sam powiedział szynka czy inna wędzonka z fermówki "ucieka" z kotła przy odparzaniu. A gościu który hoduje 5000 szt. kupuje w ZM półtusze z normalnej świni.
- WOJCIECH1236
wszyscy na ogół się mylą - pojawi się słaby budżet i sytuacja wróci do normy (czas pokaże) ponadto świnia nawet najlepsza za darmo nie rośnie czy u nas czy na zachodzie (w zarządzie ustalono w jakich cenach ewentualnie można sprzedać świnie i żal rolników którzy oddają świnie za te ceny z dolnej półki)
nadto jak niektóre firmy mają konkretne umowy eksportowe więc potrzebują dobrego towaru więc z nimi poprowadzi się negocjacje jeżeli oferta lokalnych firm będzie niezadowalająca. Ponadto nie zapominajmy że święta niedługo i jest lepszy zbyt na te niż na te grudniowe.
1,32wbc x3,88=5.12 plus transport
nadto jak niektóre firmy mają konkretne umowy eksportowe więc potrzebują dobrego towaru więc z nimi poprowadzi się negocjacje jeżeli oferta lokalnych firm będzie niezadowalająca. Ponadto nie zapominajmy że święta niedługo i jest lepszy zbyt na te niż na te grudniowe.
1,32wbc x3,88=5.12 plus transport
to ze euro bedzie tanie jest pewne poniewaz starei uni jest to potrzebne zeby pobudzic gospodarke, oni maja instrumety do regulacji a nie my.kontrakty w niemczech z dostawa na lipiec sa okreslone na 1.46eu i to tez moze martwic.w tym roku na swinkach zarobi cykl zamkniety[dobze ze choc oni] a my w otwartym musimy kombinowac by nie stracic
-
-
-
- WOJCIECH1236
problemowa sprawa...monikaa pisze:to teraz ja mam do was pytanie
pini wegry w tym tygodniu 1,03 € x 3,85= 3,97 + restrykcje wagowe
minus transport okolo 9000 zl
minus ubytki wagowe (3-4 kg)
roznice kursowe €/ pln
po ile musze kupic?
po ile musze zaplacic zebyscie mi sprzedali?
interesu nie zrobisz bo nie kupisz tak tanio u nas tucznika, albo u nich jest za tanio i tyle...
tu nie chodzi o wielkie kokosy dla mnie,
byle by na chleb z maslem starczylo ( bo kielbasa w domu
)
ale koledzy, jak
uczciwa cene sprzedazy wam podalam, wszystkim handlujacym w Polsce znana
byle by na chleb z maslem starczylo ( bo kielbasa w domu

ale koledzy, jak

Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 mar 2010, 21:22 przez monikaa, łącznie zmieniany 1 raz.
odp
Czy ktos wie czy zapowiedzi o uruchomieniu Pini Polonia od 15-go jest aktualne ,bo juz coraz ostrzej chodzą za tucznikami .Z tego co wiem byli juz u wszyskich wiekszych hodowców w okolicy z propozycjami umow kontraktacyjnych ,Szczegółów jeszcze nie znam
- WOJCIECH1236
Moniko ja Ci wierze...takie są ceny i nic sie nie zrobi. Ale ty masz sytuacje super....nie opłaca sie to nie robie interesu i koniec nic nie zyskam, nic nie strace... A my co mamy zrobić?? Swinia jest w wadze do sprzedaży i nie ma sie co zastanawiać, tylko zagryźć zęby i napisać na fakturze cene 3,50 za kg...monikaa pisze:tu nie chodzi o wielkie kokosy dla mnie,
byle by na chleb z maslem starczylo ( bo kielbasa w domu)
ale koledzy, jak![]()