poroblem z porodem u maciory (lochy)

maciej-123

poroblem z porodem u maciory (lochy)

Post autor: maciej-123 »

Witam

Mam następujący problem maciora o 6 godzin próbuje się wyprosić i nie może dodam że jej "wargi sromowe" mają wielkość dużej piąstki dorosłego mężczyzny weterynarze którzy byli do tej pory rozkładają ręce jeszcze czegoś takiego nie widzieli a było ich dwóch

co możę byś przyczyną co można zrobić
Arek39

Post autor: Arek39 »

trzeba włożyć rękę i zobaczyć co się dzieje jednego prosiaka wyciągnąć i powinno być dalej okej
maciek*

Post autor: maciek* »

no i co lekarz byl i reki nie wsadzil ????? o Boze ale fachowcy :///// reka do srodka zeby maciore uratowac bo po 6 godzinach nie sadze zeby z prosiat cos sie zostalo
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

bo ta sa pielgrzymi
przyjerzdzaja jak do jasnej góry
i kaz sie modlic

poz
Arek39

po 6h możliwe że jeszcze większość żyje całkiem możliwe że całość ale po wyciągnięciu jednego trzeba podać hormon aby przyspieszyć poród
maciek*

po 6 godzinach akcji pordowej pepowiny sa jzu oberwane nie sadze zeby cos tam przezylo
Arek39

a jednak nie dawno miałem taki przypadek od rana mnie nie było maciora
zaczęła się prosić mnie nie było w domu gdy przyjechałem miała tylko 2 sztuki myślałem że już za późno ale jednak zdołałem uratować resztę
(chyba że moja maciora była wyjątkowa)
maciek*

niewiesz kiedy zaczela sie prosic :)
maciej-123

więc sprawa wygląda tak że jedno prosię się "podwinęło" i zablokowało resztę ale wszystko opanowane co prawda farma jest taty ale sam to zrobiłem (mam 16 lat) byłem zesrany ale do odważnych świat należy bałem się tylko że coś rozewrę ale udało się jedno nie żyje ale reszta tu 11 sztuk żyje i ma się dobrze a weterynarz ma 24 lata. tylko dlaczego "wargi sromowe" są takie duże jeszcze nigdy takie nie były jak pięść dorosłego mężczyzny do porównania zaciśnięta pieść Pudzianowskiego w przybliżeniu, jest jak balon napełniony wodą w dotyku
Arek39

miło mi że komuś pomogłem :wink:
maciek*

moze jakies zakarzenie lub w srodku lekko uszkodzone i opuchlo
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

najprawdopodobniej zostaly podraznione jak prosiak sie zaklinowal...obserwuj czy bedzie jej to schodzic...

p.s radze nawiazac kontakt z jakims przyzwoitym weterynarzem
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Daj jej Antybiotyk+steryd+biowetalgin+oksytocynę
wetman

Post autor: wetman »

Weterynarz nie mógł mieć 24 lata. Studia zaczyna sie mając lat 19 najwcześniej a trwają one 5,5 roku. Miałeś w gospodarstwie studenta na praktyce. Fakt, że niektórzy po studiach też niewiele umieją. Ach, ta młodzież! :D
maciek*

nie zmiania to faktu ze najwiekszy lesser powienien wiedziec z etrzeba interweniowac w takim wypadku !!!!! chyba ze ten lekarz byl specjalista od leczenia zabek i pajaczkow
Arek39

co niektórzy to umiej odrobaczyć tylko kotka jeden taki specjalista przyjechał do sąsiada to zanim podał im szczepionkę 10 prosiąt to kilkanaście igieł złamał
maciej-123

Ja nic na to nie poradzę że jest tylko dwóch bo inni nie chcą wchodzić w paradę innym i wzajemnie mają takie swoje rejony i nie wychodzą po za nie
a ta cała opuchlizna nie schodzi a się okazało że ona już była jakieś 3 dni przed porodem a teraz to już prawie tydzień :? bo tata nie umie dokładnie określić kiedy się pojawiła. Weterynarz nadal nie wie o co chodzi. a ten co ma 24 lata to się uczy i leczy już tylko to mu trochę czasem nie wychodzi. Bo u kuzyna podał antybiotyk krowie dojnej i nic nie powiedział żeby nie odstawić mlek od nie i na drugi dzień kontrola bo w mleku wykryto antybiotyk i kara coś koło 15 zł tyś za mleko bo nutrica polska nie może brać mlek z antybiotykiem do produkcji produktów dla dzieci i jeszcze chyba 2 albo 3 tys mleka do wylania bo były w zbiorniku wymieszane z tym od antybiotyku :evil:
pysiek99

swoja droga to co to za gospodarz ktory nie wie ze po antybiotyku mleko sie odstawia???
maciej-123

jak nie powiedział że podał antybiotyk to skąd miał wiedzieć ???
dziadek51

Post autor: dziadek51 »

Maciej 123 jestem pełen uznania dla Ciebie , masz naście lat a zachowujesz się tak odpowiedzialnie . Dorośli zachowali sie nieodpowiedzialnie , szczególnie weterynarze , którym powinno się odebrać po tym incydencie prawo do wykonywania zawodu ponieważ dopościli do takiego cierpienia maciory . Maciej opuchlizna sromu powstała prawdopodobnie dlatego,że maciora tarła sromem o przegrody lub ścianki kojca próbując wypchnąć zaklinowany płód .
pysiek99

maciej-123 pisze:jak nie powiedział że podał antybiotyk to skąd miał wiedzieć ???

kolego rozumiem ze ten gosc zyje z krow wiec chyba trzeba dbac o swoj zarobek....wg mnie normalne zapytac co jej jest co jej dal....
ODPOWIEDZ