sprzedaż wyrobów z wieprzowiny

rafal_rafal
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 17:34

sprzedaż wyrobów z wieprzowiny

Post autor: rafal_rafal »

Witam,

Chciałbym zapytać o Waszą opinię - jak uważacie, czy byłbym w stanie sprzedać 250 kg wyrobów z wieprzowiny w ciągu tygodnia na targowisku w dużej aglomeracji miejskiej np.: Katowice?
Chodzi mi o wyroby produkowane w małej przetwórni bez używania jakiś polepszaczy itp gdzie kiełbasa jest produkowana z mięsa a nie z jakiegoś odpadu typu zmielona skóra, kopyta, sierść z dodatkiem chrzęści.
Co do cen to np.: 17 zł za kg kiełbasy 20 zł za kg szynki - a więc nieco taniej niż najgorszy shit w marketach.

Pozdrawiam
Rafał
turbogrocho49
Posty: 2836
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

mysle ze zbyt by byl, moze nie odrazu 250 kg, ale z czasem jak bys sie rozreklamowal, muj znajomy robi kaszanke i wozi do warszawy kasuje po 7zl/kg i jakos na tym wychodzi
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

no 17 za kg kielbasy to wcale nie taniej niz w marketach....ale

mam siostre w niemczech w ok 50tys miasteczku i tam przyjezdza Polak, ktory ma calego sprintera zapakowanego wedlina tylko ze ma papiery na gospodarstwo ekologiczne i jakiestam pozwolenia na wyrob takich wedlin i co najlepsze.....ok rok temu w przeliczeniu na nasze kg kielbasy wychodzil ok 65zl.....a calego sprintera ludzie rozebrali w 2-3godz
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Póki bedziesz w szarej strefie to na swoje wyjdziesz, ale jak przyjdzie opłacic zus, podatki, itd to...
pysiek99
Posty: 290
Rejestracja: niedziela 04 paź 2009, 14:22
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: pysiek99 »

no i licz sie z tym ze jak wejdziesz z tym miedzy ludzi to zaraz do ciebie zapuka sanepid itd itd....
Arek39
Posty: 375
Rejestracja: poniedziałek 23 mar 2009, 22:04

Post autor: Arek39 »

i jak zwykle gospodarkę dołują podatki
rafal_rafal
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 17:34

Post autor: rafal_rafal »

Szara strefa odpada, nie chciałbym popadać w konflikt z prawem, po prostu chciałbym zagwarantować sobie jakieś samozatrudnienie z którego mógłbym się utrzymać.

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi
Pozdrawiam
Rafał
dziadek51
Posty: 110
Rejestracja: niedziela 01 lis 2009, 00:35
Lokalizacja: małopolska

Post autor: dziadek51 »

rafal-rafal myślę że twoja propozycja nie jest zła jako biznes tylko pod jednym warunkiem ,że będziesz to robił jako rolnik z podwójnym ubezpieczeniem w KRUS . Uboju będziesz dokonywał w ubojni , wyrobów dokonywał w pomieszczeniu odebranym przez inspekcję weterynaryjną i pod ich stałym nadzorem . Pamiętaj ,że jeżeli w ciągu ostatnich 3 lat zarobiłeś choć jeden zł od którego odprowadzono składkę na ZUS to nie możesz prowadzić działalności jako rolnik i będziesz musiał opłacać składki w ZUS , dziś prawię 1 tys zł miesięcznie . Będąc ubezpieczony w ZUS będziesz tracił możliwość dostępu do wielu programów pomocowych dla rolnictwa . Z cenami jakie zaproponowałeś nie zrobisz kokosów , być może pokryjesz koszty
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

Żaden interes nie przynosi na początku zysków ale jak przyzwyczai się konsumentów do swoich wyrobów i ich jakości to potem można cenę podnosić może nie odnosić ceny do marketów tylko do sklepów z mięsem i najlepiej znaleźć klienta bogatszego który nie będzie wybrzydzał że cena wysoka tylko kupi bo mu to smakuje. Najwyższe koszty to transport i energia jeżeli masz blisko do punktu gdzie byś to sprzedawał i jakiś rozsądny sposób przewożenia wyrobów to myślę, że nawet przy 17 zł za kg możesz coś zarobić musisz sobie wszystko policzyć tylko jak kolega wcześniej pisał nie zaprzyjaźniaj się z ZUSen i Fiskusem.
ODPOWIEDZ