FORUM
CENY TRZODY
-
kędzierzawy
-
PO-pulista
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Widocznie jesteś nierzetelnym kupcem, jak nie chcą tobie sprzedać za takie pieniądze. Inni mają niszą cenę i jakoś nie narzekają na brak świnek do kupna.jagienka pisze:no to z tymi cenami? ja chciałam wczoraj kupić ze 2 auta po 3,95-4,00zł za żywą wagę, to wielu, niegrzecznych z resztą, rozmówców, drwiąc, życzyło mi powodzenia!! to ja się pytam: o co chodzi?
- WOJCIECH1236
-
grzesiecki
Ceny są ale nie oficjalne hodowcy (fermy) siedzą po cichutku i pchają towar w innych cenach a mali hodowcy nie mają możliwości negocjacji cen i dostają tyle ile dostają .Zachód dawno ma ceny dużo wyższe nisz w Polsce ale pchają towar na dacie ważności która kończy się na dniach i w cenach odpowiednich czyli po kosztach by się tego pozbyć a polscy przetwórcy kupują to na potęgę by produkt kocowy był jak najtańszy jakości beznadziejnej .A sytuacja za parę lat się odwróci w ten sposób ze produkcja krajowa świni padnie zostaną tylko fermy i więksi hodowcy a reszta da se spokój z hodowlą i zakłady będą musiały zaopatrywać się za granicą w cenach dużo wyższych.Wszytko sprowadza się do zasady ogólno panującej na polskiej wsi "nie dajmy zarobić sąsiadowi bo będzie się miał lepiej od nas"
Dla przykładu notowania cen Dania Niemcy.
http://www.danishmeat.dk/Forside/noteri ... _2004.aspx
http://www.wochenblatt-dlv.de/?redid=300064&viewTab=rmx
Dla przykładu notowania cen Dania Niemcy.
http://www.danishmeat.dk/Forside/noteri ... _2004.aspx
http://www.wochenblatt-dlv.de/?redid=300064&viewTab=rmx
Ceny ruszyły. Agrobiznes podał, że zakłady płacą nawet po 3.30! Dobre to było. Prawda jest taka, że kto ma dużo świń, to na telefon dostaje cenę dużo wyższa. 4.10 netto to jak najbardziej realna cena. A na skupach się próbuje wyrwać po jak najniższej cenie, żeby ogólnie cena średnia była jak najniższa, dobre i 20 sztuk wyrwanych w promocji.
Dzwoniłem dziś do Pini za 57% mięsności cena za żywą 4,3 netto. Włosi robią świetną robotę dla nas producentów. Panika w małych ubojniach o surowiec, muszą podnieść cenę bo nie będą mieli tuczników do uboju. Sami dzwonią i się pytają czy nie mam coś do sprzedania. Cena skupowa proponowana przez handlarzy to 3,3 + wat minus 3% strączki. Kpina z pracy rolnika. Pozdrawiam.
-
KRZYSZTOF11
cena
Jeszcze tak nigdy nie było cena od 3 do 4 zł.
-
Mateo_231189
-
Kasia i Paweł
Diablo to ty jesteś niesamowity negocjator. Żeby aż 80gr wynegocjować, trzeba mieć niesamowity talent - moje uznanie.Diablo pisze:W Piątek dzwonili do mnie z jednej ubojni zaproponowali mi po 3.40 po chwili rozmowy cena doszła do 4,20 netto także widać że trzeba nie przyjmować cen jakimi są tylko negocjować!!
Nie żaden talent tylko wiedzę na temat aktualnych cen i nieustepliwość! Ja osobiście nie bawię się w żadne targi, mówię cene jaka mie interesuje i tyle, często nabywca kwituje to śmiechem i mówi że to nierealne a za godzine dzwoni i mówi że weźmie.Kasia i Paweł pisze:Diablo to ty jesteś niesamowity negocjator. Żeby aż 80gr wynegocjować, trzeba mieć niesamowity talent - moje uznanie.Diablo pisze:W Piątek dzwonili do mnie z jednej ubojni zaproponowali mi po 3.40 po chwili rozmowy cena doszła do 4,20 netto także widać że trzeba nie przyjmować cen jakimi są tylko negocjować!!
-
Kasia i Paweł
Baraki a jakie ty partie świń sprzedajesz i z jaką częstotliwością, bo zdaje mi się, że moje 60szt miesięcznie nie robi większego wrażenia na potencjalnym kupcu. Owszem, dostanę więcej niż inni co oddają mniejsze partie, ale nie ja ustanawiam wysokość ceny. Jestem z opolskiego, piszecie, że w naszym rejonie ceny są dużo niższe niż w innych rejonach, więc może nasz rynek świński również wygląda nieco inaczej niż wasz. Nie rozumiem tylko dlaczego tak jest.