FORUM
CENY TRZODY
-
Kasia i Paweł
Arek dlaczego sądzisz, że jakość moich świnek jest niska? Pewnie wywnioskowałeś to po moim stwierdzeniu, że ZM nie policzył mnie ciekawie po uboju. Otóż, już Ci tłumaczę, ZM do którego sprzedałam świnki brał ode mnie zawsze na wagę żywą, zapoponowali mi sami, tym razem wezmą poubojowo, będzie na pewno lepsza i wyższa cena bo świnki są dobre, no i sprzedałm świnki, jak przyszło do wystawienia ceny okazało się, że mają jakieś problemy i nie przyjmą tych świnek na wagę poubojową tylko na żywą, do dzisiaj nie wiem dlaczego tak się stało ale już nie próbuje tego wyjaśniać gdyż dawno już im nie sprzedaje świnek.
-
PO-pulista
Odczepcie Wy się od Kasi i Tomka są jednymi z porządnych ludzi na ty forum. To że są realistami i nie bujają w obłokach jak na dęte bufony to nie dobrze. Lepsi dla was są tacy wielcy hodowcy jak jaśnie pan Corvina co to pojadł wszystkie rozumy, ludzi za grosz nie uszanuje,pracowników ma za niedorozwiniętych nierobów. Nie wiem czym się zajmie wasz idol w tym nowym interesie, ale jeżeli będzie miał jakiegoś szefa to życzę mu żeby traktował Go tak jak On chciał traktować podwładnych.
Po-pisiorze zanim napiszesz swoje wypociny to wróć do podstawówki i naucz się polskiego!!!
1. nadęte pisze sie razem,
2. Pan z dużej litery,
3. Jeżeli już to pozjadał wszystkie rozumy a nie pojadł (ale tylko ty tak myślisz)
Zanim wymyślisz jakąś ripostę (jeżeli wiesz co to znaczy) pomyśl 10 razy bo znowu się ośmieszysz jak już nie raz na tym forum
Co do cen to sokołów 5.15E
1. nadęte pisze sie razem,
2. Pan z dużej litery,
3. Jeżeli już to pozjadał wszystkie rozumy a nie pojadł (ale tylko ty tak myślisz)
Zanim wymyślisz jakąś ripostę (jeżeli wiesz co to znaczy) pomyśl 10 razy bo znowu się ośmieszysz jak już nie raz na tym forum
Co do cen to sokołów 5.15E
http://www.pkmduda.pl/pub/File/prasa_o_ ... _pdf_k.pdf
Zdaje sie że branża miesna obudziła sie z ręka w nocniku i podejmuje próby ratowania sytuacji, niestety juz chyba troche zapóźno! Jeśli komus sie wydawało że można ludziom serwowac bez żadnych konsekwencji importowany syf to sie bardzo pomylił. Teraz to juz jest zwykła musztarda po obiedzie i odzyskanie zaufania konsumentów do wieprzowiny potrwa lata!!!
Zobaczymy ile naszych kochanych zakładów przetrwa następny rok, ja stawiam na góra 20% ale jestem niepoprawnym optymistą
Zdaje sie że branża miesna obudziła sie z ręka w nocniku i podejmuje próby ratowania sytuacji, niestety juz chyba troche zapóźno! Jeśli komus sie wydawało że można ludziom serwowac bez żadnych konsekwencji importowany syf to sie bardzo pomylił. Teraz to juz jest zwykła musztarda po obiedzie i odzyskanie zaufania konsumentów do wieprzowiny potrwa lata!!!
Zobaczymy ile naszych kochanych zakładów przetrwa następny rok, ja stawiam na góra 20% ale jestem niepoprawnym optymistą
-
Kasia i Paweł
Kolego, rozliczenie poubojowe nie oznacza standaryzacji w takiej formie, że gdyby była taka możliwość jednocześnie ubić takiego tucznika w kilku zakładach %mięsa i wybojowość byłaby identyczna.arek pisze:czyli jakość waszych świnek pozostawia wiele do życzenia a takie gadanie okradli mnie to wiesz komu możesz pisać
Sprzedawałem na przemian do dwóch ubojni w czasie dwóch miesięcy.
Pierwsza ubojnia średnio 56% mięsa 78% wydajność.
Druga 53% mięsa 81,5 wydajność.
Wydajności od wagi brutto loko gospodarstwo.
Po przeliczeniu na żywą +-3grosze.
Obecnie sprzedaję pośrednikowi. Na żywą płaci lepiej niż bym sprzedawał do ubojni w rozliczeniu poubojowym.
Byłczas w tym roku kiedy PINI rozkręciło się z ubojem i brakowało żywca dzwonili z zakładów do których kiedyś się sprzedawało negocjacje cenowe za E o 60gr wyżej niż na stronach internetowych. Skusiłem się ,no i porażka % mięsa nagle 51,wydajność77.wyszła średnia cena na żywo GRUBO poniżej oczekiwań, lepiej wyszedłbym na żywą wagę która od "spędówki" była o 50gr wyższa.
Jelonek widziałem kopie faktury, a tak naprawdę to mnie serce nie boli że ktoś dostał więcej za coś lepszego każdy może chodować co chce no nie ?? Ja mam cykl zamkniety i swoje zaplecze paszowe i do tego dobraną rasę świń która według mnie najlepiej się sprawdza przy takim żywieniu ( u mnie pszenica nie rośnie a jęczmień nie wszędzie) i nie mogę mieć wymagających ras jak naima, dan bred czy PIC.jelonek pisze:Kaciocha
przecież gość z zakładu nie powie Tobie że za fermowego zapłacił za fermowego 4,1 +vat musi jakos Ciebie podbudować zeebyś dalej mu sprzedawał
A powiem również że zakład do którego sprzedaję świnki nie skupuje już od farmerów, którzy skarmiają serwatkę.
Pozdrawiam
Kaciocha możemy tak dyskutowac w nieskonczoność
Zakład nie kupuje od farmerów ktorzy dają serwatkę bo to pewnie jakaś mała ubojnia która tanio kupuje od rolników którzy zawoża po 2-3 sztuki i najlepiej biora kasę bez vatu,
Nie kupuje bo nie stać go na fermowego tucznika może jest tak przyczyna.
wyobraz sobie jedno masz fermę przyjeżdza do ciebie samochod z jednej z większych szanujących sie w polsce ubojni ładujesz 200szt i po robocie to po co sie bawic i sprzedawac małej ubojni po 30-50sztuk (bo pewnie tyle im brakuje bo nie kupili odpowiedniej ilości od chłopków co przywieżli im po 3,50
i jeszcze 3% potrącili )
Zakład nie kupuje od farmerów ktorzy dają serwatkę bo to pewnie jakaś mała ubojnia która tanio kupuje od rolników którzy zawoża po 2-3 sztuki i najlepiej biora kasę bez vatu,
Nie kupuje bo nie stać go na fermowego tucznika może jest tak przyczyna.
wyobraz sobie jedno masz fermę przyjeżdza do ciebie samochod z jednej z większych szanujących sie w polsce ubojni ładujesz 200szt i po robocie to po co sie bawic i sprzedawac małej ubojni po 30-50sztuk (bo pewnie tyle im brakuje bo nie kupili odpowiedniej ilości od chłopków co przywieżli im po 3,50
i jeszcze 3% potrącili )
Nie zgodzę się z twierdzeniem że tylko duże zakłady i skupujące na wbc płacą najlepiej , rocznie produkuję ok 2600 tucznika , 1800 warchlaka i 300do 600loszek - zależy od roku , tuczniki sprzedaje do trzech odbiorców ,
Animex- Ełk , PMB Białystok , i mała prywatna rzeznia - odbiera 20-30szt tygodniowo , a w grudniu i na wielkanoc zabiera całą miesięczną produkcję ,
wszystkie tuczniki opuszczające gospodarstwo są ważone na samochodowej wadze , przy mięsności 55-58% cena w listopadzie kształtowała się następująco , PMB- 4,0 , Animex 4,10 , mała rzeżnia 4,30 , a na w grudniu 4,4 , więc nie prawdą jest że tylko duże zakłady gwarantują lepszą cenę , atutem też jest to że zabiera całe kojce i nawet jeśli na 30szt są 3-4 po 70kg to nie ma problemu , gdzie przy animex robiłby potrącenie .
Animex- Ełk , PMB Białystok , i mała prywatna rzeznia - odbiera 20-30szt tygodniowo , a w grudniu i na wielkanoc zabiera całą miesięczną produkcję ,
wszystkie tuczniki opuszczające gospodarstwo są ważone na samochodowej wadze , przy mięsności 55-58% cena w listopadzie kształtowała się następująco , PMB- 4,0 , Animex 4,10 , mała rzeżnia 4,30 , a na w grudniu 4,4 , więc nie prawdą jest że tylko duże zakłady gwarantują lepszą cenę , atutem też jest to że zabiera całe kojce i nawet jeśli na 30szt są 3-4 po 70kg to nie ma problemu , gdzie przy animex robiłby potrącenie .
-
PO-pulista
-
PO-pulista
Witam!!! Koledzy wszędzie tak jest jak cię np. mały zakład pozna że masz dobre mięsne świnie to ci więcej zapłaci niż ten duży tylko jak ktoś hoduje bardzo dużo to nie ma czasu się z tym bawić ja aktualnie zrezygnowałem z ANIMEX-u bo posiadam nie za dużo bo nie mam gdzie ich chować zobaczymy jak to będzie! Pozdrawiam 
Witam!!! Zrezygnowałem bo mnie wydymali i stwierdziłem że przy takiej ilości co ja mogę hodować więcej zarobie bo na wstawieniu warchlaka już mam 20zł różnicy a do tego płace firmie Olewnik tylko 5zł za 120 dni oczekiwania za zapłatę warchlaka a w Animex trzeba był iść do banku i wychodziło nawet 15zł więcej na szt.to już mamy 30zł dla siebie a jak dobra mięsność będzie to na dzień dzisiejszy przy tak niskich cenach tucznika i tak bym więcej zarobił sprzedając na wagę żywą niż mi gwarantował Animex!!! Pozdrawiam 
-
turbogrocho49
-
farmer2524
leszczynskie cena 3.50+vat bez zmian moze lepiej zmienic zawód bo co z tego ze na wisne podnisa cene na miesiac lub dwa a puzniej reszte roku na 0 lub na minus powinna byc zagwarantowana minimalna cena w niemczechc nie ma takich spadkow jak unas od razu o ponad złotowke a gdzie jeszcze ten vat MIALO BYC O 1% A PASZE Z 3 NA 8% WIEC KTO NA NA SZYCH PLECACH SIE DORABIA RZAD I ZAKLADY MIESNE!!!
-
farmer2524
-
farmer2524
-
bogdan dyniak
-
tea6@wp.pl