FORUM
CENY TRZODY
idzie ku lepszemu http://pb.pl/a/2011/01/24/KE_interweniu ... =1#comment
KE zapowiedziała w poniedziałek interwencję na rynku wieprzowiny w UE, by powstrzymać dotkliwy dla hodowców spadek cen. Złą sytuację na rynku pogorszyła jeszcze afera dioksynowa w Niemczech, bo konsumenci stracili zaufanie do producentów wieprzowego mięsa.
Lokalna masarnia jak przepisywała zeszyt na dalsze terminy teraz próbuje poprzesuwać dostawy wcześniej ale tucznik wyjechał na większe - jak zawsze bystrzejsze zakłady - więc z nadwyżki idziemy w kierunku niedoboru.
Nawet dziś rozmawiałem z bardzo dużym hodowcą i mówi że niepotrzebnie spanikował. Nie będę tu nikogo denerwował ile dostał ale szacunek.
Jeszcze trochę to on 4,5 dostanie netto
zresztą wynika to z cen funta mięsa na giełdzie z dostawą za 2 miesiące cena jest na poziomie jednym z najwyższych jak to bywa w żniwa.
A inna sprawa kto teraz nie potrafi dołożyć do utrzymania lochy aby mieć taniego prosiaka jak świnie podrożeją to trudno - sam strzela sobie gola.
Wtedy droga świnia i prosiak po 250-280.
To tak kilka słów w temacie.
KE zapowiedziała w poniedziałek interwencję na rynku wieprzowiny w UE, by powstrzymać dotkliwy dla hodowców spadek cen. Złą sytuację na rynku pogorszyła jeszcze afera dioksynowa w Niemczech, bo konsumenci stracili zaufanie do producentów wieprzowego mięsa.
Lokalna masarnia jak przepisywała zeszyt na dalsze terminy teraz próbuje poprzesuwać dostawy wcześniej ale tucznik wyjechał na większe - jak zawsze bystrzejsze zakłady - więc z nadwyżki idziemy w kierunku niedoboru.
Nawet dziś rozmawiałem z bardzo dużym hodowcą i mówi że niepotrzebnie spanikował. Nie będę tu nikogo denerwował ile dostał ale szacunek.
Jeszcze trochę to on 4,5 dostanie netto
zresztą wynika to z cen funta mięsa na giełdzie z dostawą za 2 miesiące cena jest na poziomie jednym z najwyższych jak to bywa w żniwa.
A inna sprawa kto teraz nie potrafi dołożyć do utrzymania lochy aby mieć taniego prosiaka jak świnie podrożeją to trudno - sam strzela sobie gola.
Wtedy droga świnia i prosiak po 250-280.
To tak kilka słów w temacie.
W tym tygodniu za te pieniądze jeszcze byś coś u nas kupił bo za samochód duńczyka też pŁacą 3.8zł, przyszły tydzień z moich informacji to już raczej będzie trzeba dać więcej ( ja się wstrzymuje ze sprzedażą i liczę za dwa tygodnie na 4 zł)Lukaszz pisze:Witam prowadze mały Zakład Miesny i dzisaj kupowałem po 3,8+vat (woj. podlaskie) za towar gdzie miesnosc przekracza 58%. Jak sie ma to do cen w innych rejonach ? pozdr
Witam "ziomala" napisz na prw. skąd jesteś to może nawiążemy jakąś współpracę. Chociaż taka korzyść z tego forum by byłaLukaszz pisze:Witam prowadze mały Zakład Miesny i dzisaj kupowałem po 3,8+vat (woj. podlaskie) za towar gdzie miesnosc przekracza 58%. Jak sie ma to do cen w innych rejonach ? pozdr
pozdr.
Read masz rację, ale mylę że dla wielu jest za póno, wycięli już lochy, a resztki zboża wyprzedajš skuszeni cenš, a na zakup taniego prosiaka jest ostatni moment, chociaż przy takiej cenie paszy, to nie do końca widzę w tym interes, ale ci co majš swojego no i swoje zboże, może do tego interesu nie dołożš ale do wysokich cen jeszcze dalekoo 
- WOJCIECH1236
-
PO-pulista
- wet-zootechnik
3,75 netto duże partie około 100-200 szt. kupię
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 sty 2011, 23:58 przez wet-zootechnik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
-
kędzierzawy
http://www.pkmduda.pl/?pid=84jagienka pisze:mówiłam, że podwyżki? warchlak tez pójdzie do góry
a jakie to podwyzki jak obnizyli 40 groszy a podniesli 20 ?
smiechu warte
A kto powiedział że mało kto będzie chciał kupić? Przecież od jakiegos czasu wszyscy zgodnie przewiduja rychłe nadejście świńskiego dołka i wysokich cen na żywiec, więc niepodobna żeby "wiejscy biznesemeni" nie ulegli wizji super zarobku i nie kupowali warchlaków. A prognozy oparte na rzeczowej analizie zgodnie przewiduja że istotny wzrost cen żywca wieprzowego nastąpi dopiero w 2012.
- WOJCIECH1236
- wet-zootechnik
a śnieżna i mroźna zima,dioksyny,wysokie ceny pasz to wina importerów?baraki pisze:To jaki zysk wychodzi szczęśliwcowi który około 3 miesiące temu nabył od ciebie warchlaki?wet-zootechnik pisze:3,75 netto duże partie około 100-200 szt. kupię
42 tydzień duńczyk 183 brutto,średnia cena paszy w tym okresie 950/t
zużycie od 30 kg do 125 -280 kg paszy(naprawdę to mniej ale niech będzie)
koszt poniesiony 449,00 zł/szt
125 kg razy 3,75 to brutto 506,00
wiem,że dochodzi koszt wet około 15 zł/szt,praca energia
kokosów nie ma,ale kto ma za to przepraszać?winni importerzy i cykliści!!!tak?
Artykuł z PPR :
Europa odbudowuje pogłowie tuczników. Według szacunków niemieckiej agencji monitorującej rynki rolne, w ubiegłym roku liczba ubojów w Unii Europejskiej wzrosła do ponad 255 milionów sztuk. Czyli była wyższa o ponad 3%. Najbardziej do wzrostów przyczyniła się Polska, która w porównaniu do innych unijnych krajów odnotowała rekordowy wzrost produkcji trzody chlewnej.
Niemcy, Dania, Belgia i Wielka Brytania. To czołowi producenci wieprzowiny w Europie. I tym samym najwięksi polscy konkurenci nie tylko na unijnym rynku ale także poza jej granicami. Jest też i dobra strona bliskiego sąsiedztwa producentów tuczników.
W przypadku braku zwierząt na naszym rynku - możliwość taniego uzupełnienia niedoboru. Dziś właściciele zakładów mięsnych przyznają, że czasy braku żywca i rekordowo niskie pogłowie już się skończyły. A liczba tuczników rośnie. Obecnie to ponad 14 milionów sztuk.
Zbigniew Nowak - zakłady mięsne
Zaczyna się odbudowywać stado, ale dzisiaj Polska jest rynkiem otwartym i wiadomo, że surowca nam nie zabraknie.
Potwierdzają to wyliczenia analityków. Wynika z nich, że produkcja wieprzowiny w Europie w ciągu roku wzrosła o ponad 3%.
http://www.ppr.pl/artykul-co-dwie-glowy-160325.php
Obłuda goni obłudę
Europa odbudowuje pogłowie tuczników. Według szacunków niemieckiej agencji monitorującej rynki rolne, w ubiegłym roku liczba ubojów w Unii Europejskiej wzrosła do ponad 255 milionów sztuk. Czyli była wyższa o ponad 3%. Najbardziej do wzrostów przyczyniła się Polska, która w porównaniu do innych unijnych krajów odnotowała rekordowy wzrost produkcji trzody chlewnej.
Niemcy, Dania, Belgia i Wielka Brytania. To czołowi producenci wieprzowiny w Europie. I tym samym najwięksi polscy konkurenci nie tylko na unijnym rynku ale także poza jej granicami. Jest też i dobra strona bliskiego sąsiedztwa producentów tuczników.
W przypadku braku zwierząt na naszym rynku - możliwość taniego uzupełnienia niedoboru. Dziś właściciele zakładów mięsnych przyznają, że czasy braku żywca i rekordowo niskie pogłowie już się skończyły. A liczba tuczników rośnie. Obecnie to ponad 14 milionów sztuk.
Zbigniew Nowak - zakłady mięsne
Zaczyna się odbudowywać stado, ale dzisiaj Polska jest rynkiem otwartym i wiadomo, że surowca nam nie zabraknie.
Potwierdzają to wyliczenia analityków. Wynika z nich, że produkcja wieprzowiny w Europie w ciągu roku wzrosła o ponad 3%.
http://www.ppr.pl/artykul-co-dwie-glowy-160325.php
Obłuda goni obłudę
Wet pozwolisz ze troche zmian naniose na twoj kosztorys bo sam w tym czasie kupowalem (co prawda polskie ale bede niedlugo sprzedawal)
1. Twoj warchlak 183 brutto - 3% upadki = 188,65 (zjedzonej paszy przez padle juz nie licze)
2. Pasza owszem w tamtym okresie kosztowala 880 (jak malo jeszcze jadly bo byly male) potem 950 i 1150 - kiedy jedza najwiecej:( Srednio mi teraz wychodzi po 1000zl
3. Koszt weterynarza moze nie 15zl ale ok 12zl
4. Obsluga 30zl
Tak wiec
188,65 + 280zl + 12 + 30 = 510zl
125kg*3,75 netto - 2% straczki = 491zl
491zl - 510zl = -19
To sie nasze obliczenia ROZNIA prawda? I dam sobie palca obciac ze innym wychodzi jak mnie (bo chowaja i wiedza) a nie jak tobie ktory tylko sprzedajesz prosiaka
1. Twoj warchlak 183 brutto - 3% upadki = 188,65 (zjedzonej paszy przez padle juz nie licze)
2. Pasza owszem w tamtym okresie kosztowala 880 (jak malo jeszcze jadly bo byly male) potem 950 i 1150 - kiedy jedza najwiecej:( Srednio mi teraz wychodzi po 1000zl
3. Koszt weterynarza moze nie 15zl ale ok 12zl
4. Obsluga 30zl
Tak wiec
188,65 + 280zl + 12 + 30 = 510zl
125kg*3,75 netto - 2% straczki = 491zl
491zl - 510zl = -19
To sie nasze obliczenia ROZNIA prawda? I dam sobie palca obciac ze innym wychodzi jak mnie (bo chowaja i wiedza) a nie jak tobie ktory tylko sprzedajesz prosiaka
- wet-zootechnik
wicia- 3,75 netto to 468.75 a brutto to 506,25 ,naprawdę
staś-na dziś też pasza 1150 zgadzam się ale chodzi o średnią cenę w okresie tuczu
magier-moja oferta bez 2% strączki,3% upadki to dużo i wstyd dla sprzedającego i hodującego po równo,przyjmij 1,5 %
koszty obługi liczycie 30 zł ...przy jakiej ilości-przy 10 szt czy 1000 to chyba różnica.co to jest koszty obsługi-wytłumacz co przez to rozumiesz(różnie się przyjmuje)
pewne są tylko obligacje,wiem
poza tym ceny tucznika rosną,za dwa tygodnie okaże się,że da się zarobić
nie utrzymuję,że rolnicy czeszą kasę za nic,szanuję i znam pracę w hodowli
pozdrawiam!
dzięki wojce za dobre słowo
staś-na dziś też pasza 1150 zgadzam się ale chodzi o średnią cenę w okresie tuczu
magier-moja oferta bez 2% strączki,3% upadki to dużo i wstyd dla sprzedającego i hodującego po równo,przyjmij 1,5 %
koszty obługi liczycie 30 zł ...przy jakiej ilości-przy 10 szt czy 1000 to chyba różnica.co to jest koszty obsługi-wytłumacz co przez to rozumiesz(różnie się przyjmuje)
pewne są tylko obligacje,wiem
poza tym ceny tucznika rosną,za dwa tygodnie okaże się,że da się zarobić
nie utrzymuję,że rolnicy czeszą kasę za nic,szanuję i znam pracę w hodowli
pozdrawiam!
dzięki wojce za dobre słowo
- wet-zootechnik
- Muchozolali
-
turbogrocho49
wet tochę racji masz.. ale na przełomie ostatnich lat kolorowo nie jest i tak na prawdę zyski z ostanich lat ,gdyby nie determinacja hodowców i boczne dochody to sens zajmowaniem się tym lekko mówiąc poniżej średniej.natomiast pośrednictwo i handel to już co innego zarobić np 1000 a dołożyć 1000 lekka różnica. moim skromnym zdaniem to właśnie wstawiena tych sprowadzanych warchlaków destabilizują nasz rynek...
-
PO-pulista