CENY TRZODY

Pawel6840
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek 22 lis 2010, 19:57

Post autor: Pawel6840 »

Myślę że ceny powinny skoczyć już od końca maja czy początku czerwca.Ludzie potracą świnie małymi cenami i nieopłacalnością.Czyli powtórka z 2006 roku gdzie ceny świnek były poniżej 3zł za kg... nabiją na kolejny sezon cenę 5zł i wszyscy szczęśliwi będą puszczać maciory i rozpoczynać hodowlę.
robak
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56

Post autor: robak »

turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej :D
Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

nie licytujmy się ,kto ma gorzej :)
drodzy klienci,potraficie zepsuć nerwy i kieszeń,niejedna firma położyła się
z powodu wydumanych reklamacji,niepłacenia w terminie albo wcale(wiem,wiem-odbiorcy tuczników...)
nie pasuje albo długość ogonków,albo sierści,albo rodzaj samochodu,,pora dostawy,targowanie się kiedy już prosięta jadą itp...

uczestniczyłem w produkcji prosiąt na fermie 1600 loch,później 300 loch
(u nas w Polsce)-nie ma szans ,abyśmy my wyprodukowali taką ilość prosiąt
która zapewniłaby obsadę tuczu w naszym kraju.
popyt powoduje podaż- import jest spowodowany przez małą produkcję polskich ferm(przecież ceny polskich prosiąt są konkurencyjne i jak słyszę jakość też-to co jest?)
róbmy swoje jak najlepiej potrafimy-
jeśli ktoś uważa,że sprzedaż prosiąt to taki miód-P.H.Konrad poszukuje przedstawicieli :P na tym forum
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236
Posty: 711
Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: WOJCIECH1236 »

To, że w Polsce nie ma konkretnej produkcji warchlaków to racja... :?
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

a dlaczego nie ma jak sadzicie
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

czy to pytanie również do mnie?
nie chciałbym was wkurzać tak jak buntownika72
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

do wszystkich co maja coś do powiedzenia w tym temacie
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

nie ma konkretnej produkcji warchlaka bo rynek jest za malo stabilny i brak wsparcia ze strony rzadu w sytuacjach kryzysowych !!!! wypbraz sobie sytuacje masz 500 loch na produkcje prosiat i nagle sa problemy ze zbytem i co wtedy ?????
mietko75
Posty: 3588
Rejestracja: środa 12 sty 2011, 19:55
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: mietko75 »

Buntownik wogule nas nie wkurza , tylko ......
turbogrocho49
Posty: 2837
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 20:15
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: turbogrocho49 »

robak pisze:
turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej :D
Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

ok,wydaje mi się,że wielu z tych,którzy próbowali w pewnym czasie
nie potrafili przestawić się na myślenie o produkcji prosiąt jak o PRODUKCJI
tzn.1- przyjąć pewne koszty jako nieuniknione,konieczne(pamiętam ile walczyłem z właścicielami o wprowadzenie szczepień p-ko parvo,myko i nosoryjówce,koszty pracy-solidni pracownicy,dobrze opłacani,rozsądny rozdział zadań)inwestycje w wyposażenie traktowane jako zło konieczne,zyski(a były takie)konsumowane ...myślenie w perspektywie pół roku
2-pogodzić się z wahaniami rynku-sprzedaż prosiąt w cenie kosztów w jednym miesiącu skutkowała zaniechaniem szczepień i poprawy genetyki w następnych(a zyski w drugim skutkowały kupnem ciągnika z klimą!!!!)
3-fermy z ilością loch do 500 powinny zmienić cykl produkcji z tygodniowego na miesięczny-większe grupy prosiąt do sprzedaży-konkurencja z importem

to takie pierwsze przemyślenia...
robak
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56

Post autor: robak »

turbogrocho49 pisze:
robak pisze:
turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej :D
Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
O wszystkim wiem, studiuję dopiero od paźdzernika, jak na razie jedynie 2 razy byłem nieprzerwanie przez 5 dni w Poznaniu. Upadki sa, ale niewiele i max do 5 tyg
magier
Posty: 507
Rejestracja: sobota 10 sty 2009, 23:58

Post autor: magier »

Wet twierdzisz ze 3% to wstyd dla hodowcy? Skad te 30zl obslugi 1000szt.? Prad, woda, sloma, pracownicy... - powiesz ze mozna na rusztach taniej? - owszem ale dolicz splaty kredytu takiej inwestycji a wyjdzie Ci podobnie jak nie drozej. Mowisz ze przy tych cenach paszy i prosiakow i cenie tucznika jest zysk a bedzie jeszcze wiekszy i ze ogolnie w rozliczeniu rocznym jest super? To ja sie pytam:
CZEMU SAM NIE ZACZNIESZ HODOWAC JAK DO TWOJEGO WYLICZONEGO ZYSKU OPROCZ TWOJEJ MARZY NA SPRZEDAWANYM PRZEZ CIEBIE PROSIAKU DOJDZIE JESZCZE MARZA NA KUPOWANYM PRZEZ CIEBIE TUCZNIKU???!!! Chlewni pustych co Ci ludzie teraz za bezcen wynajma/sprzedadza masz w pip!!! Masz zloty interes pod nosem i go nie zaczynasz??? Wyszlo szydlo z worka...
mateuszkonrad
Posty: 1187
Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 00:49
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Rozmawiając z przedstawicielem dużej firmy zajmującej się skupem i sprzedażą żywca z Wielkopolski, słyszałem że Pini Polonia wprowadziła w tym tygodniu (wtorek, 25.01.) niemiecki system wyceny na wbc, który oprócz pięciu zakresów mięsności określa i ocenia również wielkość półtusz.
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę.

Proszę o głos w tej sprawie producentów którzy odstawiali do nich tuczniki na tych nowych zasadach.
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

arek pisze:a dlaczego nie ma jak sadzicie
Podstawową przyczyna jest ogólne zacofanie polskiego rolnictwa i brak ludzi chetnych do tego typu działalności, każdy co bardziej myslący (a takich tu potrzeba) ucieka ze wsi jak najdalej i ma w głębokim poważaniu produkcje prosiąt.
Awatar użytkownika
JUREK
Posty: 661
Rejestracja: czwartek 24 maja 2007, 21:32
Lokalizacja: ŁÓDZKIE

Post autor: JUREK »

Tak to prawda ze pini zmieniła skup z ceny zywca na klasyfikacje tu ktos juz podawał klasyfikacje obecną
Simon33
Posty: 96
Rejestracja: wtorek 16 mar 2010, 20:31
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

Mogę podać jeszcze raz.

CENNIK PINI

MIĘSNOŚĆ CENA KLASA
>58 0,12 S
57,0-57,9 0,08 E
56,0-56,9 BAZA E
55,0-55,9 -0,12 E
54,0-54,9 -0,24 U
53,0-53,9 -0,36 U
52,0-52,9 -0,48 U
51,0-51,9 -0,6 U
50,0-50,9 -0,6 U
45,0-49,9 -0,7 R
40,0-44,9 -0,8 O
do39,9 -0,9 P

przedział wagowy w kl. I 83-110 kg
Simon33
Posty: 96
Rejestracja: wtorek 16 mar 2010, 20:31
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

Nie znam tylko ich aktualnej ceny bazowej bo z nimi nie handluje.
kaciocha
Posty: 467
Rejestracja: czwartek 27 gru 2007, 14:57
Lokalizacja: BLM

Post autor: kaciocha »

turbogrocho49 pisze:
robak pisze:
turbogrocho49 pisze:3% to nic strasznego, bywa i gorzej, ale bywa i lepiej :D
Już ze dwa lata martwego wieprza powyżej 15kg nie widziałem, ale pasę owsem, żytem i pszenzytem i często prawie do 7 miechów od urodzenia.
Choć kiedyś miałem jedną sztukę 13 miesięcy na stanie.
Jak możesz widzieć jak dziennie studijujesz, ojciec kabany wyciąga, nie wierze że jest w polsce takie gospodarstwo zajmujące się produkcją trzody i niema upadków. Są albo mniejsze albo większe straty, akurat kończę żut i i z 220 odpadło mi 6 szt., i nieuważm tego za zły wynik, mieści się w granicach normy. Ale mam równolegle do tego drugi lot i powiem że są już u mnie prawie 2 mies. i z 200 nie padł ani jeden.
to bardzo małej wiery jesteś mi od dwóch lat na produkcję w cyklu zamkniętym ok. 800 rocznie, padł jeden przy pobieraniu krwi przez weta na aujeszki, mówię o sztukach od odsadzenia do wyjazdu, bo przy maciorach coś fiknie jak nie moga pogodzić się o cycka albo jakieś przygniecenia, ale żeby mieć taki wynik trzeba na to solidnie zapracować, z marszu tak tego nie zrobisz,
pozdr. niedowiarków
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano :lol:
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

czasami myślę ze to jest forum czarodziei 1600 sztuk i ani jednego zdycha toć to lepsza bajka niż koziołek matołek poznaje świat
stanek
Posty: 13
Rejestracja: wtorek 25 sty 2011, 23:09
Lokalizacja: pn.lubelskie

Post autor: stanek »

czy upadki w obecnej chwili to najważniejszy temat, myślę że należało by się skupić jak zapobiegać złodziejstwu
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Mi też trudno w to uwierzyc bo na takiej ilości to przecie i nogie który zwichnąć moze. U mie owszem zdażaja sie partie kilka pod żad że nic nie padnie ale wkońcu zdaża sie grupa że i 5% poleci (głównie na strepto która u mie pojawia sie cyklicznie co pewien czas) to samo po odsadzeniu kilka odsadzeń pod żad może nic nie paśc aż tu na jednej grupie 10%.
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

U mnie jest tak, że wstawiam 300 sztuk warchlaka i sprzedaje 303 sztuki. jest to tylko 1%, więc chyba jestem dobrym hodowcą, co ? :D
stanek
Posty: 13
Rejestracja: wtorek 25 sty 2011, 23:09
Lokalizacja: pn.lubelskie

Post autor: stanek »

a tak w ogóle to widzę że nikt nie ma pomysłu jak zaradzić zmowie cenowej bo inaczej takiego stanu rzeczy nie można nazwać
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

peron ty widzę stwórca jesteś już wiem skąd nadwyżkę mamy jeszcze mi się tak nie zdążyło abym więcej sprzedał jak kupił
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

No mi to zawsze tak jakoś sie udaje. Nawet raz w wojsku ustrzeliłem 51 pkt na 50 możliwych.... :)
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Nasi koledzy po fachu z NL wsztrzymali na dwa dni dostawy do największych zakładów.
sentimo
Posty: 273
Rejestracja: sobota 10 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: sentimo »

Ktoś tu niedawno pisał, że Łuków ma najlepsze ceny w Polsce. To ciekawe, bo wczoraj płacił na wolnym rynku 3zł, a na umowę chyba 10gr więcej.
szklanka18
Posty: 32
Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 13:59
Lokalizacja: brodnica

Post autor: szklanka18 »

U nas pośrednik 3.40 +vat spendowa
Adrian
Posty: 246
Rejestracja: czwartek 17 kwie 2008, 20:26
Lokalizacja: War-Maz Lubawa

Post autor: Adrian »

szklanka18 pisze:U nas pośrednik 3.40 +vat spendowa
masz na myśli tego pośrednika z boleszyna..?
robak
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56

Post autor: robak »

lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano :lol:

tak...
grand
Posty: 37
Rejestracja: środa 26 sty 2011, 19:15
Lokalizacja: War-Maz

Post autor: grand »

Adrian -pośrednik jest z Miastkowa Kościelnego i wiem że bezpośrednio z gospodarstwa też biorą bo z Lubawy do Boleszyna to jednak kawałek drogi jest
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236
Posty: 711
Rejestracja: wtorek 25 mar 2008, 19:41
Lokalizacja: Śląskie

Post autor: WOJCIECH1236 »

U piniego na zywa wage 3,80 za miesnosc powyzej 56% a co do klasyfikacji poubojowej to od tego tygodnia weszła i jak na razie obserwują jak to wszystko wygląda a cena to 5 zł za E
grand
Posty: 37
Rejestracja: środa 26 sty 2011, 19:15
Lokalizacja: War-Maz

Post autor: grand »

Adrian -pośrednik jest z Miastkowa Kościelnego i wiem że bezpośrednio z gospodarstwa też biorą bo z Lubawy do Boleszyna to jednak kawałek drogi jest
Awatar użytkownika
lukas1982
Posty: 3752
Rejestracja: poniedziałek 10 mar 2008, 13:04

Post autor: lukas1982 »

robak pisze:
lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano :lol:

tak...
robak to miało być w formie żartu, oni przecież reklamują na swoich produktach upadki poniżej 1%
robak
Posty: 678
Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 17:56

Post autor: robak »

widocznie działa :lol: haha
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

"Chciało sie ministrowi likwidacji świadectw zdrowia dla świń, to teraz macie . Zakłady ubojowe ściągają z zachodu świnie w ogromnych ilościach , jadą one bezpośrednio do rzeźni bez żadnych papierów , z podrobionym "łańcuchem pokarmowym" i tyle. Tak więć rzeźnie mają towaru w bród i dlatego zaniżają ceny. Świadectwa zdrowia tego pilnowały , bez świadectwa nic do rzeźni nie wjechało, a teraz chulaj dusza. Tak was urządził wasz wodzu, żal było paru groszy za świadectwo , to teraz macie wolną amerykankę."
To komentarz z ppr i niestety kolega ma sporo racji, miałem przeczucie że te świadectwa nie są likwidowane po to żeby zrobic dobrze rolnikom.
asz52
Posty: 187
Rejestracja: wtorek 16 gru 2008, 22:44

Post autor: asz52 »

Baraki po co ta propaganda swiadectwa niemaja nic wspólnego z tym co sie dzieje na rynku .Zwiekszona ilosc towaru jest przez roznice w cenie i to wszystko niemiaszki zaraz ponosza i rzeka wyschnie bo nikomu sie nie oplaci
wojce
Posty: 818
Rejestracja: sobota 30 paź 2010, 13:00
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: wojce »

Czyli świadectwa blokowały import według niektórych ,dobre sobie ,wystarczy sobie sprawdzić ile importujemy wieprzowinki tysiące ton i z roku na rok te liczby rosną ,te śmieszne świadectwa na pewno by nie powstrzymały taniutkiego mięsa zza odry w tym roku pewnie znowu pobiją rekord 'nasze' zakłady mięsne w imporcie,przecież zachodnie mięso nie musi mieć świadectw bo tam wszystko jest idealnie monitorowane i nasi wierzą na słowo ,że jest zdrowe ,tylko od naiwnych polaczków się wymaga stos papierów jak chcą coś sprzedać obcemu państwu
loyer
Posty: 333
Rejestracja: środa 17 mar 2010, 17:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: loyer »

Przecież to celowe działanie weterynarzy, żeby właśnie niektórzy w tym wypadku baraki uwierzyli w tą historyjkę. Tym samym dokopać znienawidzonemu ministrowi.
Awatar użytkownika
wet-zootechnik
Posty: 250
Rejestracja: niedziela 10 paź 2010, 14:16
Lokalizacja: cała Polska

Post autor: wet-zootechnik »

magier pisze:Wet twierdzisz ze 3% to wstyd dla hodowcy? Skad te 30zl obslugi 1000szt.? Prad, woda, sloma, pracownicy... - powiesz ze mozna na rusztach taniej? - owszem ale dolicz splaty kredytu takiej inwestycji a wyjdzie Ci podobnie jak nie drozej. Mowisz ze przy tych cenach paszy i prosiakow i cenie tucznika jest zysk a bedzie jeszcze wiekszy i ze ogolnie w rozliczeniu rocznym jest super? To ja sie pytam:
CZEMU SAM NIE ZACZNIESZ HODOWAC JAK DO TWOJEGO WYLICZONEGO ZYSKU OPROCZ TWOJEJ MARZY NA SPRZEDAWANYM PRZEZ CIEBIE PROSIAKU DOJDZIE JESZCZE MARZA NA KUPOWANYM PRZEZ CIEBIE TUCZNIKU???!!! Chlewni pustych co Ci ludzie teraz za bezcen wynajma/sprzedadza masz w pip!!! Masz zloty interes pod nosem i go nie zaczynasz??? Wyszlo szydlo z worka...
gdzie jest słowo ,,super",które podobno użyłem?
poza tym,nie robi się wszystkiego naraz,bo wtedy nic nie będzie zrobione porządnie,..
andrzej-guzik
Posty: 875
Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: andrzej-guzik »

baraki pisze:"Chciało sie ministrowi likwidacji świadectw zdrowia dla świń, to teraz macie . Zakłady ubojowe ściągają z zachodu świnie w ogromnych ilościach , jadą one bezpośrednio do rzeźni bez żadnych papierów , z podrobionym "łańcuchem pokarmowym" i tyle. Tak więć rzeźnie mają towaru w bród i dlatego zaniżają ceny. Świadectwa zdrowia tego pilnowały , bez świadectwa nic do rzeźni nie wjechało, a teraz chulaj dusza. Tak was urządził wasz wodzu, żal było paru groszy za świadectwo , to teraz macie wolną amerykankę."
To komentarz z ppr i niestety kolega ma sporo racji, miałem przeczucie że te świadectwa nie są likwidowane po to żeby zrobic dobrze rolnikom.
Jak sama nazwa wskazuje świadectwa zdrowia były wydawane po to aby zaświadczyć o zdrowotności stada z którego pochodziła świnia głównie biegało o aujeszkyego świnia która była pasiona dioksynami nie była chora i raczej nie wykazywała takich objawów za krótko żyje żeby się uwidoczniły. Poza tym czy u ciebie weterynarz badał świnie na obecność dioksyn żeby ci świadectwo wystawić takie coś mogło ewentualnie wyjść dopiero po zbadaniu mięsa po uboju.
maciek*
Posty: 2331
Rejestracja: wtorek 29 maja 2007, 08:45
Lokalizacja: szamotuły

Post autor: maciek* »

@ admin czy mi sie wydaje czy mamy ostatnio jakies klopoty techniczne????
staś76
Posty: 1221
Rejestracja: czwartek 20 sty 2011, 14:32
Lokalizacja: CLI

Post autor: staś76 »

900 zł za pszenżyto kur...!
baraki
Posty: 4618
Rejestracja: środa 29 paź 2008, 17:55
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: baraki »

Te świadectwa były w zasadzie jedynym dowodem na to skąd pochodza dane zwierzeta, teraz to wystarczy klepnąc nr na łopatce i świnki sa skąd chcesz.
mateuszkonrad
Posty: 1187
Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 00:49
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Wzrost cen skupu tucznika w Danii na wbc za klasę E o + 0,20 DKK w przyszłym tygodniu (31.01.-06.01.2011).
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

To na nasze przeliczając w Danii wzrost o jakieś 10 groszy?
ziutek
Posty: 1442
Rejestracja: czwartek 23 gru 2010, 14:02
Lokalizacja: podlasie

Post autor: ziutek »

jak to jest z tym badaniem na aujaszkiego jesli mam swiadectwo panstwa EU to czy weterynarze musza z moich swin brac krew skoro mam na papierze ze sa wolne od tej choroby :?: :?:
Awatar użytkownika
Peron
Posty: 3582
Rejestracja: czwartek 09 paź 2008, 23:05
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: Peron »

Masz już decyzję od powiatowych o stadzie wolnym? U mnie prosiak z importu z papierami i 4 razy badali krew.
ODPOWIEDZ