CENY TRZODY

ziutek

Post autor: ziutek »

decyzji to nie mam a to dla nich nie powinno wystarczyc te swiadectwo co przy kupnie sie dostaje. nie wiem jak u was ale u mnie biora 3Zl za sztuke z ktorej pobiora krew bo daja jej kolczyk ze to z tej sztuki pobierali krew
kaciocha

Post autor: kaciocha »

ziutek pisze:decyzji to nie mam a to dla nich nie powinno wystarczyc te swiadectwo co przy kupnie sie dostaje. nie wiem jak u was ale u mnie biora 3Zl za sztuke z ktorej pobiora krew bo daja jej kolczyk ze to z tej sztuki pobierali krew
Biorą ci za kolczyk a nie za badanie, u mnie chciał kiedyś cwaniaczek po 4 zł ale się zdziwił jak mu wyciągnąłem z kieszei(swojej) swoje kolczyki i powiedziałem że kosztuje 1,4zł a nie 4 zł.
pozdr.
kaciocha

baraki pisze:Te świadectwa były w zasadzie jedynym dowodem na to skąd pochodza dane zwierzeta, teraz to wystarczy klepnąc nr na łopatce i świnki sa skąd chcesz.
W zakładzie do którego sprzedaję muszę brać ze sobš zaœwiadczenie o tym że stado wolne od Cha, i oni spisujš sobie numer i itd, nie wystarczy sobie klepnšć, ale pewnie nie wszyscy tego wymagajš :lol:
ziutek

i jak dalas swoje kolczyki to nie pultal sie?
ziutek

teraz jak dam mu kolczyki to ciekawe czy za kolczykowanie nie bedzie chcial
kaciocha

lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano :lol:
Ano sano sano a na grypę to ci chyba œwinki nie padajš bo to jest łatwiejsze do wyleczenia niż różyca, ale trzeba jeszcze do œwinek zaglšdać i monitorować co tam się dzieje w cišgu dnia a nie całe dnie przed kompem siedzieć i pisać że niemożliwe :lol: :lol: :x
kaciocha

ziutek pisze:teraz jak dam mu kolczyki to ciekawe czy za kolczykowanie nie bedzie chcial
to sam zokulczykuj i poszczuj psem dziada wyzyskiwacza :lol: łaski ci nie robi to on jest dla ciebie a nie ty dla niego...
Awatar użytkownika
wet-zootechnik

ceny trzody

Post autor: wet-zootechnik »

sztuki,od których była pobierana krew muszą być trwale oznakowane do identyfikacji ewentualnej,
badanie jest bezpłatne dla hodowcy,lekarze mają za to płacone z PIW.
możesz sam zakolczykować swoimi kolczykami i już.hodowca jest zobowiązany jedynie do udostępnienia zwierząt do badania,nie musisz łapać itp.
a co do pobierania krwi od duńskich czy hol. to jest wymóg programu zwalczania ch.Aujeszkyego wymyślony w Brukseli i trudno-bada się właściwie gospodarstwo a nie zwierzęta,formalność,upierdliwa dla wszystkich
ale można to przeżyć.
potem będziemy sprzedawać prosięta do holandii :D :D :D
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Peron pisze:Masz już decyzję od powiatowych o stadzie wolnym? U mnie prosiak z importu z papierami i 4 razy badali krew.
A prosiak z importu to nie może się u nas zarazić???
Awatar użytkownika
rysiek_z_klanu

sprawa dla reportera

Post autor: rysiek_z_klanu »

witam,

właśnie widziałem zapowiedź w TV: dziś o 21.20 (orawdopodobnie na "dwójce") w programie Elżbiety Jaworowicz Sprawa dla reportera temat poświęcony zakładom miesnym z śląska, które nie popłaciły gdzieś w centralnej polsce.

Myślę, że warto obejrzeć i uważać, komu się sprzedaje.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Krótki ten reportaż. Niestety, to bardzo częsta praktyka z tymi płatnościami..
Blazej

Post autor: Blazej »

Ta i jeszcze prokuratura gosciowi odpisze ze 200 tysi to mała szkodliwość społeczna :evil: PAństwo prawa (dla naciągaczy i chachmetów)
Awatar użytkownika
wet-zootechnik

Post autor: wet-zootechnik »

za krótki i za mało wnikliwy
nazwiska i nazwy zakładów!!!
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Czy ten Marian Duda i prezes PKM to jakaś rodzina bliska?
WACEK

Post autor: WACEK »

dziadek51

Post autor: dziadek51 »

Podobno ten z Jedrzejowa to inny Duda . Ale jak słyszysz nazwisko Duda to uważaj . Po oglądnięciu programu Pani Jaworowicz dochdzę do wniosku , że państwo Polskie jest jest całkowicie nieudolne prawnie . Nie potrafi zadbać o minimalną sprawiedliwość . Należałoby zastanowić się czy nie wziąć sprawiedliwości w swoje ręce . W krajach arabskich za złodziejstwo ucinają rekę , która kradła . Właścicielowi Euroubojni w jędrzejowie powinni obciąć wszystkie członki .
dragonlux

Post autor: dragonlux »

I tego członka bez paznokcia też żeby nie płodził następnych złodziei
Awatar użytkownika
rysiek_z_klanu

Peron pisze:Czy ten Marian Duda i prezes PKM to jakaś rodzina bliska?
to zbieżność nazwisk właścicieli. Duda z Wielkopolski wielokrotnie sie od nich odcinał i nie chciał, żeby mylono firmy. z reszta DUDA z Sosonowca również, nawet niedawno zmienił nazwę, żeby nie mylić firm.

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 44605.html
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Panowie ceny , piszcie ceny . 3 strony i nikt nie wspomniał .
ziutek

znajomy wczoraj sprzedawal pare sztuk na litwe po 4.4zl brutto. jakas mala ubojnia a cena spedowa u nas 3.2 zl brutto
Awatar użytkownika
jagienka

Post autor: jagienka »

a jaki zakład na Litwie? bo własnie mam informacje o jednym, że tam krucho coś...
ziutek

zaklad to nie wiem jaki jakas mala ubojnia mowil ze na swoje potrzeby tygodniowo bo 30 bierze. wazy w Polsce i od razu gotowka w dloni i pojechal. a nie wiecie jaka chorobe znalezli w fermie w kalwarii na litwie??
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

kaciocha pisze:
lukas1982 pisze:Panowie przecież są przyczyny losowe, nie pierdolcie że przy takim stanie 0 upadków. Przecież są grypy sezonowe, różnego rodzaju wirusy wędrujące w powietrzu więc bajki pizecie, no hmm chyba że żywicie sano :lol:
Ano sano sano a na grypę to ci chyba œwinki nie padajš bo to jest łatwiejsze do wyleczenia niż różyca, ale trzeba jeszcze do œwinek zaglšdać i monitorować co tam się dzieje w cišgu dnia a nie całe dnie przed kompem siedzieć i pisać że niemożliwe :lol: :lol: :x
Kolego ja ponad 300h w miesiącu wyrabiam, a u Ciebie to cudem nawet trudno nazwać. Przyczyn nagłych padnięć jest bardzo wiele i nie mówię tutaj że są często występujące ale są. Locha też Ci żadna od trzech lat nie padła?? To może byś musiał naszych doktorów uczyć jak ludzi leczyć aby nie umierali :lol:
Awatar użytkownika
jagienka

Post autor: jagienka »

Niemcy maja dziś podobno pójść 0,14 € do góry na WBC
aquariuss

Post autor: aquariuss »

wzrost o 0,13€ potwierdzone u Germanów
mietko75

Post autor: mietko75 »

Dziś dzwonili z zakładu i 4 zeta netto żywa na poniedziałek bez kłopotów
Awatar użytkownika
rysiek_z_klanu

wracając jeszcze do tematu Pini Polonia, który to miał być wybawieniem polskiego rolnika (termin płatności to ponad miesiąc).

projekcja pt. jak się pracuje w Pini Polonia (relacja z wczorajszych wiadomości, plik do pobrania ma ok. 7 mb)

http://www.megaupload.com/?d=JS46JW3Z

dla bardziej wnikliwych pełen program do obejrzenia tu: http://www.tvp.pl/lodz/informacja/pogot ... 11/3878451
bronko125

Post autor: bronko125 »

wczoraj sprzedane 3.40+vat
maciek*

Post autor: maciek* »

od poniedzialku w gore!!!!
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Wg moich informacji, ceny za żywego tucznika w poniedziałek (31.01.) w Wielkopolsce, + 0,30-0,40 zł/kg w porównaniu z tygodniem bieżącym. Więcej będę wiedział w sobotę lub niedzielę wieczorem. Cena minimalna prawdopodobnie od 3,40-3,50 wzwyż (netto).

Zapraszam na stronę oraz do zamieszczania bezpłatnych ogłoszeń, w działach: tuczniki, warchlaki, bydło, drób, zboża, komponenty paszowe, nawozy.

Pozdrawiam!
grand

Post autor: grand »

mietko75 pisze:Dziś dzwonili z zakładu i 4 zeta netto żywa na poniedziałek bez kłopotów
mietko 75 z jakiego jesteś regionu
Michał100ha

Post autor: Michał100ha »

u nas cena spędowa to 3.20+vat i ponoć idzie w góre
wojce

Post autor: wojce »

Ciekawe czy podrożeja po niedzieli ,jeszcze złotówka mogła by się osłabić wtedy by import stanął całkiem wieprzowinki
grand

Post autor: grand »

import nie stanie choćby euro było po 5zł chodzi o to że przy wyższym kursie polska wieprzowina jest bardziej konkurencyjna
kaciocha

lukas1982 pisze:
kaciocha pisze:
Kolego ja ponad 300h w miesiącu wyrabiam, a u Ciebie to cudem nawet trudno nazwać. Przyczyn nagłych padnięć jest bardzo wiele i nie mówię tutaj że są często występujące ale są. Locha też Ci żadna od trzech lat nie padła?? To może byś musiał naszych doktorów uczyć jak ludzi leczyć aby nie umierali :lol:
Lukas chcesz to i Ciebie mogę nauczyć i nie tylko Ciebie, ale tu na tym forum jest wielu mądrych w gębie, a wielu ma wiedzę na poziomie podstawówki, i tylko mądzrzyć się albo płakać, i albo mają dużo albo mało, a co do wetów to oni jak ci zaczną leczyć a ty nie masz o tym pojęcia to tylko kasę z Ciebie wydoją, a co do padnięcia macior to pamiętam jak kiedyś jedna padła po leczeniu przez weta ale ja byłem jeszcze w Ekonomiku a teraz mam 30+.
pozdrawiam i jak chcesz się czegoś dowiedzieć to i Tobie pomogę pisz na prw.
pozdrawiam Cię :D :D
I się tak nie unoś życie i tak jest stresujące :(
kaciocha

Re: sprawa dla reportera

rysiek_z_klanu pisze:witam,

właśnie widziałem zapowiedź w TV: dziś o 21.20 (orawdopodobnie na "dwójce") w programie Elżbiety Jaworowicz Sprawa dla reportera temat poświęcony zakładom miesnym z śląska, które nie popłaciły gdzieś w centralnej polsce.

i tak jest z nami swojemu za miedzą nie sprzedasz bo płaci 10-15 gr mniej a przyjedzie ktos z drugiego końca polski da 20gr więcej i pooszłoo, a potem płacz i rozpacz czy dla was takie okazje nie sa podejrzane :?: :?: :?: To jest jak kupowanie polędwicy w markecie po 9,90 zł, ludzie na Boga (kto Wierzy) nie dajcie sie tak rolować, przemyślcie 10 razy zanim sprzedacie, myślcie w tym momęcie o swoich rodzinach i waszej ciężkiej cholernie pracy, a nie o mglistych kilkuset złotych które możecie zyskać a de facto tracicie wszystko :!: :!: :twisted: [/b]
kaciocha

ziutek pisze:i jak dalas swoje kolczyki to nie pultal sie?
a co się miał pluć, mi to on lata wzišł i zapioł a jak by się pluł, to resztę by sam łapał bo sam cwaniaczek był, a ja ani ty, nie masz obowišzku łapać czy pomagać, on za to bierze kasę a na kolczykach sobie dodatkowo dorabiajš.
buntownik72

Post autor: buntownik72 »

Taką kur/wę jak ten właściciel to tylko worek na łeb-do bagażnika-potem do lasu-zakopać po szyję-telefon do ucha-kasa na konto .Nazywam tę metodę "metoda albo-albo " czyli albo oddasz kasę bez bulu albo z bulem .Przerabiałem to jak nam gość nie zapłacił za marchew .Wprawdzie skala zaległości była dużo mniejsza bo wystarczyło "ostrzeżenie" i poszczucie prasą .Pomogło .A tak na marginesie jak to możliwe że oszukał tyle ludzi i jeszcze mu nóg nie połamali i palców nie poobcinali ?
dziadek51

buntownik 72 myślę , ze jutro w Poznaniu powołacie Związek . Ja nie dam rady , daleko z małopolski i problemy zdrowotne . W/g mnie w nowo powstałym związku powinna powstać komórka windykacji płatności za tuczniki , ta oficjalna i pozaprawna z kontem tajnym na rzeczy o których piszesz . Wczoraj o tym trochę pisałem , czas wziąć sprawy w swoje ręce jak państwo jest nieudolne. Jestem gotowy do przelewu pieniędzy na takie sub konto .
andre

Post autor: andre »

wczorajsza sprzedaz 3,8 brutto na zywa
dziadek51

Rysiek z Klanu Duda z Sosnowca to Były Wlaściciel Eurouboini z Jędrzejowa, dzisiaj może się odcina . Chce oszukać następnych
kaciocha

buntownik72 pisze:

Taką kur/wę jak ten właściciel to tylko worek na łeb-do bagażnika-potem do lasu-zakopać po szyję-telefon do ucha-kasa na konto .Nazywam tę metodę "metoda albo-albo " czyli albo oddasz kasę bez bulu albo z bulem .Przerabiałem to jak nam gość nie zapłacił za marchew .Wprawdzie skala zaległości była dużo mniejsza bo wystarczyło "ostrzeżenie" i poszczucie prasą .Pomogło .A tak na marginesie jak to możliwe że oszukał tyle ludzi i jeszcze mu nóg nie połamali i palców nie poobcinali ?
Mi taki jeden fiut wisiał kaskę za koszenie a że miał trochę ha to się i kasy nazbierało to jakieś 5 lat temu ze 4 tyś. przeciągał mnie do wiosny,
i nic to to, to tamto takie sranie w banie, poprosiłem kilku kumpli o słusznej posturze i z ładnym czrnym mercedesem czy mi nie pomogą oni chętnie, odjebali się w czarne skóry ciemne okulary i pojechali do gościa, jak mi potem opowiadali że po zajechaniu na podwórko jak ich zobaczył to przez płot bez dotyku przeskoczył, a oni jego zonce kuluturalnie przedstawili temat że oni wiedzą gdzie to i tamto, kasa była w ciagu tygodnia.
Blazej

Post autor: Blazej »

Jak w amerykanskim filmie :lol: ale wazne ze kase oddał
Awatar użytkownika
rysiek_z_klanu

kaciocha pisze:

i tak jest z nami swojemu za miedzą nie sprzedasz bo płaci 10-15 gr mniej a przyjedzie ktos z drugiego końca polski da 20gr więcej i pooszłoo, a potem płacz i rozpacz czy dla was takie okazje nie sa podejrzane :?: :?: :?: To jest jak kupowanie polędwicy w markecie po 9,90 zł, ludzie na Boga (kto Wierzy) nie dajcie sie tak rolować, przemyślcie 10 razy zanim sprzedacie, myślcie w tym momęcie o swoich rodzinach i waszej ciężkiej cholernie pracy, a nie o mglistych kilkuset złotych które możecie zyskać a de facto tracicie wszystko :!: :!: :twisted: [/b]
toż to święta racja!
arek

Post autor: arek »

panowie tak sobie myślę ze jak dioksyny się skończą to ceny wrócą do poziomu 3,50 za skup a ferma 4,30 i będziemy zadowoleni jak nagi w pokrzywach
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

za dwa miechy srodkowy palec dla zm
matiko33

Post autor: matiko33 »

Koledzy jakie ceny są u was za żywą?
mietko75

Post autor: mietko75 »

Bo gdy tucznik miałby kosztować ponad 5 zł to tak wywindują ceny w sklepach że spożycie spadnie jak po dioksynach .I winą za drożyznę kanalie obarczą nie ekonomiczne Polskie rolnictwo .
Ponad 5 zł już były ale inne ceny były w sklepach
Aby udowodnić realia .
Przed żniwami zawiozłem znajomemu pszenicę do młyna ,tam z właścicielem prorokowaliśmy jakie mogą być ceny na pszenice w obecnym sezonie ,biorąc pod uwagę ekstremalny rok .Młynarz na końcu przyznał że jak dla niego ,to pszenica morze kosztować nawet 200 zł .Dla niego nie ma znaczenia za ile kupuje ,on i tak musi zarobić
Dominik

Post autor: Dominik »

Pozdrowienia dla Pana Czesia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wald

Post autor: wald »

w poniedzialek umowiony odbior
4.05 netto posrednik 100 szt
ODPOWIEDZ