FORUM
KANIBALIZM U TUCZNIKÓW
-
-
Rozegnaj ile możesz, wygnaj te najbardziej agresywne, najczęściej to te najmniejsze. Nic więcej chyba zrobić nie możesz.bylek81 pisze:TO NIC NIE DA BO ONE WSZYSTKIE SOBIE OBGRYZAJO OGONY WIĘC MUSIAŁ BYM KAŻDEGO Z OSOBNA ODSADZIĆ A BUTELKI I INNE RZECZY JUŻ DAWNO ROZWIESIŁEM I NIC Z TEGO.
Ostatnio zmieniony czwartek 03 lut 2011, 09:38 przez robak, łącznie zmieniany 1 raz.
a jak hodowca to już analfabeta? niestety patrząc na to co wypisują ludzie na różnych forach to grozi nam ogólnonarodowy analfabetyzm, pismo odręczne zanika, ale chyba niestety taka cena postępu cywilizacyjnego...Michał100ha pisze:No moze tak ale czy to jest forum kółka polonistów czy chodowców trzody chlewnej?
- mytotoksyna1
kokos
Ekologiczny sposób na złagodzenie i wyeliminowanie agresji u świń to prosta metoda. Odcinam gałąź od drzewa {kilka) i wieszam nad świnkami ,one sięgają i gryzą do woli te gąłązki , a nie ogonki i tak powtarzam , aż do skutku !! Pomaga!Pozdrawiam bogatych??? właścicieli stad i stadek trzody chlewnej!

Jeszcze częstszą są niewłaściwe warunki środowiskowe które generują stres i agresję np. przepełnienie ,brak swobodnego dostępu do paszy, zły mikroklimat itd.SZCZYPIOREK pisze:najczestrzą przyczyną kanibalizmu są błędy w żywieniubylek81 pisze:wy tu żartujecie a ja mam naprawde problem z tym kanibalizmem.
-
Sól likwiduje skutek ,a,nie przyczynę ,a poza tym niweluje poziom białka w paszy, moim zdaniem przyczyny trzeba szukać w paszy ,muszą być odpowiednio zbilansowane aminokwasy, białko energia ,podając sól mamy niższe przyrosty. Do gościa co ma problem z kanibalizmem ,KANI_STOP ci raczej nie pomoże na99% ,jeśli sam robisz paszę podnieś poziom białka ,poprzez dosypanie 5 kg soi do tony więcej jak norma przewiduję --u mnie pomogło na 100% ,dla pewności skonsultuj się ze swoim żywieniowcem ,jak ma trochę oleju w głowie powinien ci pomóc .
Witaj gregorius!!!! Chlorek magnezu dziala uspakajajaco ale to nie jest zadna rewelacja .Jako srodek uspakajajacy mozna go zastosowac ale nie oczekuj rewelacji.Dawki jakie zalecil producent mozna zwiekszyc o 20%.Najwazniejsze wykryc przyczyne.Lepiej dziala dodatek soli czy odpowiedni program swietlny.Do tego rozgescic zwierzeta czy podac np.kiszonke z kukurydzy be je czyms zajac.
- mytotoksyna1
To lepiej ,zamiast chlorku magnezu Daj kakao!MAREK.R pisze:Witaj gregorius!!!! Chlorek magnezu dziala uspakajajaco ale to nie jest zadna rewelacja .Jako srodek uspakajajacy mozna go zastosowac ale nie oczekuj rewelacji.Dawki jakie zalecil producent mozna zwiekszyc o 20%.Najwazniejsze wykryc przyczyne.Lepiej dziala dodatek soli czy odpowiedni program swietlny.Do tego rozgescic zwierzeta czy podac np.kiszonke z kukurydzy be je czyms zajac.