FORUM
CENY TRZODY
-
szklanka18
-
agrorolnik
cena trzody
marek jestem niedaleko ciebie kto tak płaci te 3.3
-
Michał100ha
- marek mokwa
- Kontakt:
- marek mokwa
- Kontakt:
-
Jogidamian
No cóż argumentacja izb rolniczych rzeczywiście jest nietrafiona bo tu nie chodzi o sytuacje kiedy przetwórcy importuja tańszy od krajowego surowiec tylko o praktyki kupowania za granica surowca po cenach wyższych od krajowych celem utrzymania niskich cen skupu!!! UOKiK powinien przeanalizować faktury zakupow jakie zakłady czyniły w kraju i za granica w danym okresie i będzie wszystko widać jak na dłoni. Problem w tym że urzędnikom nie chce się niczego szukac ani sprawdzać "bo jescze a nuż co znajda", izby rolnicze powinny sie troche bardziej wysilic i zapodac konkretna argumentacje i dowody a nie tylko sie żalić.SZCZYPIOREK pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/uokik-nie-ma-zmowy-cenowej-zakladow-przetwarzajacych-trzode-chlewna,45140.html
-
PO-pulista
A to co robi DUDA na krajowym rynku to nie jest to samo. Jednym zapłaci więcej w razie braku tuczników,byleby tylko nie podnieś cennika. Niech ten UOKIiK przeanalizuje faktury tylko po co by miał to robić przecież jest wolny rynek, oczywiście poza rynkiem zboża gdzie działają spekulanci według Tańskiego.baraki pisze:No cóż argumentacja izb rolniczych rzeczywiście jest nietrafiona bo tu nie chodzi o sytuacje kiedy przetwórcy importuja tańszy od krajowego surowiec tylko o praktyki kupowania za granica surowca po cenach wyższych od krajowych celem utrzymania niskich cen skupu!!! UOKiK powinien przeanalizować faktury zakupow jakie zakłady czyniły w kraju i za granica w danym okresie i będzie wszystko widać jak na dłoni. Problem w tym że urzędnikom nie chce się niczego szukac ani sprawdzać "bo jescze a nuż co znajda", izby rolnicze powinny sie troche bardziej wysilic i zapodac konkretna argumentacje i dowody a nie tylko sie żalić.SZCZYPIOREK pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/uokik-nie-ma-zmowy-cenowej-zakladow-przetwarzajacych-trzode-chlewna,45140.html
widze ze znasz sie na rzeczy u nas pan marek Nadolny weterynarz był niedawno kilka razy w agrobiznesie nawet. Kasuje od rolnikow nawet jak posrednik przyjezdza do rolnika po swinki. Szok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PO-pulista pisze:Świadectwa tyko na spędy, jak z domu to bez świadectwa dla wolnych od Ach,przynajmniej u nas tak jest, ale jak znam życie to gdzie indziej może być inaczej.mat pisze:panowie wiem ze nie na temat cen ale mam pewne watpliwosci dotyczace swiadectw gdy sprzedaje sie swinki u nas weterynarz jak przyjezdza na spedy zada 10 zl za swiadectwo i 4 zl za przyjazd od osoby, a jak chce zamowic posrednika do domu zeby odebral tuczniki to tez musze miec swiadectwo wystawione przez weterynarza ??????? bu u mnie tak jest!!!!!!!!
Na ta partię juz się zgodziłem odbiór albo dzisiaj albo piątek, moje są juz trochę duże bo przetrzymałem ze 2 tygodnie tak jak pisałem dużo wcześniej. Ale za dwa tygodnie mam znowu i wtedy się do ciebie odezwę co i jak może razem coś uskubiemyvicia1223 pisze:Kaciocha do mnie dzwonił z pmb rano. pytał czy nie ma pan świnek , ja mówię ,że mam i tak żąrtem że po 5 zł chcę a On : nie widze problemu , proszę iść zobaczyć ile sztuk bedzie i jutro zadzwonię.
chyba trzeba się podnieść z tych 5 zł w takim razie .
kujawsko-pomorskie, mam zapisane na 14 lutego i myślę ze jednak będzie lepsza cena niż jest teraz, a teraz jest cienko bo np. w poniedziałek były jeszcze po 3,1 czyli ok 1zl na kilogramie do tyłu. Według mnie to chyba trochę za dużo. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.A skad jesteś i gdzie chcesz sprzedać i kiedy???
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
W nadchodzącym tygodniu (07.02.-13.02.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E podniosą się w stosunku do 5 tygodnia stycznia o 0,30 DKK...
Zakład mięsny w województwie łódzkim (pow. rawski): 4,80 zł/kg w podstawie za E.
Natomiast inny ZM w w. mazowieckim (pow. sokołowski): 3,40-4,00 zł/kg za żywą.
Ceny netto na dzień 03.02.2011
Zakład mięsny w województwie łódzkim (pow. rawski): 4,80 zł/kg w podstawie za E.
Natomiast inny ZM w w. mazowieckim (pow. sokołowski): 3,40-4,00 zł/kg za żywą.
Ceny netto na dzień 03.02.2011
-
Michał100ha
Rabin ja też jestem z kuj-pom i cena na dziś za małą partię to 3,50-3,60 +vat, niestety kto ma mało swinek dostaje jak zwykle po tyłkurabin pisze:4,0 - 4,2 to już nie złe ceny. Szkoda ze tylko za duże parte świnek. Jak znam życie to za kilkanaście sztuk dostane po 3,4. Przy tej różnicy aż chce się powiedzieć "albo dużo albo nic".
Propozycja naszego admina została pozytywnie przyjęta na naszym forum wiec jutro rano zaproponuję cenę jaka bedziemy żadać za nasze świnki w przyszłym tygodniu.
Aktualnie jest silny trend wzrostowy więc wydaje mi sie że nie ma co sugerowac sie zbytnio cenami w tym tygodniu i przyszły tydzien rozpocząć od wyzszej stawki.
Proponuje 4,30 netto za wagę żywą i 5,45 E.
Co o tym myślicie?
Aktualnie jest silny trend wzrostowy więc wydaje mi sie że nie ma co sugerowac sie zbytnio cenami w tym tygodniu i przyszły tydzien rozpocząć od wyzszej stawki.
Proponuje 4,30 netto za wagę żywą i 5,45 E.
Co o tym myślicie?
-
Michał100ha
-
Michał100ha